Connect with us

ROMÂNIA

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

Published

on

© Print Screen Live Video/ Senatul României

Reprezentanții Parlamentului României și European și-au exprimat deschiderea de consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc în vederea creșterii ratei de absorbție a fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, în contextul demarării dezbaterilor legate de viitorul cadru financiar multianual post-2027.

Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României, Romanian Business Leaders și Confederația Patronală Concordia au organizat miercuri evenimentul intitulat ”Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc”.

Evenimentul a fost centrat în jurul a trei teme:

  • impactul negocierilor europene asupra mediului de afaceri românesc
  • rolul politicii de coeziune și competitivitate în digitalizarea și retehnologizarea economiei
  • provocările și oportunitățile în implementarea PNRR

”Avem nevoie de acest tip de dialog riguros, direct și constructiv. Cred că e timpul să ne murdărim ca să schimbăm ce nu ne place. Vă asigur că, din partea Comisiei de Afacere Europene din Senat și nu numai, din Parlament, vom face orice posibil să avem o masă deschisă către toți antreprenorii pentru a aduce acea schimbare pe care ne-o dorim. România are șansa istorică de a transforma capitalul european în dezvoltare reală. Totul ține doar de voință, competență și colaborare”, a deschis lucrările mesei rotunde președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Mihai Coteț.

El a trasat obiectivul acestei întâlniri, care nu s-a axat doar pe descrierea problemelor, cunoscute deja, ci s-a centrat pe identificarea mecanismelor coerente ”prin care putem accelera soluția”, prin care putem ”propune modificări legislative acolo unde este cazul”.

© Senatul României

Un apel la soluții a lansat și președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, exprimându-și regretul pentru rata de absorbție scăzută a fondurilor din actualul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, de sub 10%.

Învățând lecțiile trecutului – România are deja experiența gestionării a două cadre financiare multianuale de când a devenit țară membră a Uniunii Europene – Abrudean a subliniat nevoia unei atitudini orientate spre viitor și identificarea de măsuri care să ridice barierele accesării finanțării europene.

”Ne interesează ce facem pe viitor. Nu doar cu cadrul financiar multianual, ci și cu PNRR-ul, unde știți că sunt niște probleme care sunt în curs de rezolvare. Discutăm de o renegociere a PNRR-ului, apoi de ceea de-a patra cerere de plată și celelalte elemente tehnice pe care sunt convins că le cunoașteți”, a arătat președintele interimar al Senatului.

Concret, Mircea Abrudean a dat drept exemplu modul de desfășurare a procesului de consultare privind ghidul solicitantului, care ar trebui, a spus președintele interimar al Senatului, ”să fie mai serios și productiv”, cu accent pe impactul real pe care îl poate avea implicarea mediului de afaceri românesc.

”E rolul dumneavoastră să faceți asta în sfera privată și sunt convins că o veți face. E interesul direct al dumneavoastră și al nostru, pentru că până la urmă economia susține statul. Din perspectiva noastră, a Senatului României, prioritizarea legislației și aprobarea cu celeritate în Parlament cu modificările aferente se poate face ca urmare a unui dialog constructiv cu dumneavoastră și cu toți cei interesați. Asta ne propunem să facem și, iată, că avem astăzi un prim pas, s-au mai făcut și vor mai fi cu siguranță astfel de evenimente și mă bucur că avem acest lucru”, a reliefat Abrudean.

Acesta a evidențiat în mod distinctiv aspectele legate de supraveghere și control prin instituțiile abilitate, ale căror rapoarte ce relevă neregulile și blocajele pot constitui un punct de reflecție în corectarea blocajelor existente în calea accesării fondurilor europene.

”Aveți toată deschiderea din partea noastră, tot respectul pentru tot ceea ce faceți, pentru că dumneavoastră țineți direcția acestui stat. Ne dorim cu toții ca direcția să fie în continuare acolo unde este, ancorată în Uniunea Europeană, nu trebuie să vă spun eu despre importanța acestui aspect, recunoaștem cu toții. Sunt convins că se va întâmpla și sper să ne revedem curând în același format sau în formate mai extinse, mai restrânse, pe alte teme, să facem ca lucrurile să meargă bine împreună”, și-a încheiat președintele interimar al Senatului intervenția.

Prezentând perspectiva europeană, eurodeputatul Siegfried Mureșan, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru buget multianual al UE post-2027, a punctat importanța dezbaterii viitorului cadru financiar multianual, pe care a descris-o drept ”una dintre cele mai importante” ale actualului mandat al Comisiei Europene și legislativului european, la finalul căreia se va decide ”câte fonduri europene va primi România, în ce domenii și în ce condiții”.

El a expus care este situația la zi, amintind că instituția din care face parte s-a poziționat deja cu privire la acest dosar, care urmează să fie detaliat și prezentat în luna iulie a acestui an de către Comisia Europeană.

© Senatul României

Mureșan a dat asigurări că ”grupurile pro-europene din Parlamentul European sunt unite, lucrează împreună pe acest dosar și mi-aș dori ca și în România, în Parlament, în Guvern, să înțelegem importanța acestui dosar și să lucrăm împreună, dincolo de linii de partid, fiindcă va fi un dosar important pentru România și trebuie să apărăm toți prioritățile României”.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a stabilit două priorități interdependente:

  • siguranța cetățeanului, securitatea
  • întărirea economiei și competitivitatea

”Avem reprezentanța ai mediului de afacere astăzi cu noi. Dumneavoastră veți investi doar dacă vă simțiți siguri, doar dacă este garantată siguranța, securitatea, iar autoritățile vor putea investi mai mult în domeniul înzestrării al securității și al apărării, doar dacă economia merge bine, dacă taxele, impozitele sunt colectate și bugetul este unul sănătos. Ca atare, securitatea, pe de o parte, și competitivitatea sunt convins că sunt legate, chiar pe privită interdependentă”, a arătat Siegfried Mureșan.

În egală măsură, prioritățile tradiționale ale bugetului Uniunii Europene, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, continuă să rămână importante, a dat asigurări eurodeputatul:

  • Politica de Coeziune este principala politică investițională a Uniunii Europene,  
  • Politica Agricolă Comună garantează producția, cantitatea, dar și calitatea produselor agroalimentare, la cele mai înalte standarde de calitate din lume

”Aceste două priorități tradiționale și au dovedit viabilitatea în timp, ele trebuie apărate în viitor, însă, vor trebui aliniate un pic și în noilor priorități. Din Politica de Coeziune să vedem ce investiții putem finanța care au o întrebuințare duală, civilă și militară, care sprijină mobilitatea militară, de exemplu. Iar în domeniul politice agricole comune, sigur, securitatea alimentară este securitatea națională în momentul de față”, a subliniat Siegfried Mureșan.

În vederea simplificării și flexibilizării accesării fondurilor europene, negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul multianual la UE post-2027 a făcut apel la dialog permanent între autoritățile naționale și de la Bruxelles și mediul de afaceri românesc, acesta arătându-și deschiderea de a nota problemele cu care se confruntă antreprenorii din țara noastră pentru a găsi soluții.

”Care sunt pașii concreți pentru simplificarea de care aveți nevoie? Exemple concrete de bariere birocratice pe care le doriți eliminate, inclusiv pentru mici beneficiari, IMM-uri, antreprenori? Aici, domnule președinte Coteț, cred că putem avea un dialog permanent și poate puteți dumneavoastră coordona acest proces împreună cu colegii din sectorul privat care sunt astăzi alături de noi să ne transmită care sunt ideile lor concrete pentru simplificare, pentru a le putea introduce în procesul decizional”, a mai spus Siegfried Mureșan.

El a semnalat consecințele pe care le-ar putea avea o rată de absorbție scăzută a fondurilor din politica de coeziune.

O rată mică de absorbție din Politica de Coeziune va constitui o problemă de credibilitate pentru noi când vom cere o Politică robustă de Coeziune și în viitor. Ca atare, va fi esențial ca pe durata negocierilor pentru bugetul multianual – negocierile se vor întinde pe aproximativ un an jumătate, încep acum, se întind pe durata unui an jumătate, România să crească rata de absorbție la Politica de Coeziune pentru a convinge că avem în continuare nevoie de aceste fonduri”, a subliniat Mureșan.

În final, acesta a cerut o renunțare la mentalitatea frugală dacă dorim ca ”Uniunea Europeană să facă mai multe pentru noi”.

”Nu o poate face cu un buget similar sau chiar mai mic. E clar că avem nevoie de o creștere a bugetului”, a conchis eurodeputatul.

Comisia pentru Afaceri Europene din Senatul României, Romanian Business Leaders și Confederația Patronală Concordia au organizat miercuri evenimentul intitulat ”Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc”.

La eveniment au participat decidenți în materie și beneficiari ai fondurilor europene din mediul privat, actuali sau potențiali, scopul fiind acela de a identifica măsurile de accelerare a absorbției fondurilor europene din actualul exercițiu financiar multianual, cu accent pe sectoarele strategice IT, energie și IMM-uri, și de a impulsiona o viziune realistă din partea României în ceea ce privește cadrul financiar multianual post-2027.

România are o alocare de aproximativ 31,5 miliarde euro, fonduri alocate de UE prin Politica de Coeziune, la care se adaugă 13,5 milioane euro contribuție națională, pentru Cadrul Financiar Multianual  2021-2027.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, suma totală primită de România de la Comisia Europeană până la 31 martie 2025 pentru implementarea programelor finanțate din fondurile de coeziune s-a ridicat la aproximativ 3 miliarde de euro (9,67%).

Cadrul financiar multianual (CFM) este realizat pentru o perioadă de șapte ani și stabilește plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferite domenii de politică.

Actualul buget pe termen lung al UE se ridică în prezent la 1,2 trilioane de euro și expiră la 31 decembrie 2027.

Parlamentul European și-a stabilit deja prioritățile pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene post-2027.

Printre acestea, se numără:

  • un buget multianual post-2027 adaptat la realitățile geopolitice, economice și de mediu;
  • respingerea ideii Comisiei de a reproduce modelul Mecanismului de redresare și reziliență printr-un ”plan național pentru fiecare stat”. Eurodeputații sunt mai degrabă în favoarea unei structuri care să asigure transparența și responsabilitatea parlamentară și implicarea autorităților regionale și locale și a tuturor actorilor relevanți.
  • crearea unui fond nou, specific, menit să mobilizeze investițiile private și publice pentru finanțarea competitivității și apărării UE
  • un buget mai transparent, mai flexibil, care să includă două instrumente speciale: unul pentru ajutor în caz de dezastre și altul pentru alte provocări neprevăzute.
  • condiționarea accesului la fonduri de respectarea valorilor UE și a statului de drept printr-un mecanism inteligent care să nu pedepsească beneficiarii pentru acțiunile guvernelor
  • noi surse reale de venituri pentru a rambursa costurile de împrumut ale NextGenerationEU, astfel încât prioritățile-cheie ale UE să nu aibă de suferit

Comisia Europeană urmează să publice propunerea sa privind următorul buget pe termen lung al UE în iulie 2025.

INTERNAȚIONAL

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

Published

on

© Guvernul României

Cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii, Guvernul României a transmis un mesaj prin care reafirmă angajamentul ferm al țării noastre pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral.

„Acum 145 de ani, România și Statele Unite au stabilit relații diplomatice. Sărbătorim și onorăm tot ceea ce am realizat împreună cu partenerul nostru strategic cheie”, se arată în mesajul transmis de Executivul de la București.

Guvernul subliniază că relația româno-americană a cunoscut o evoluție solidă în ultimele decenii, bazată pe valori și obiective strategice comune. În acest context, autoritățile române se declară pregătite să aprofundeze cooperarea în domenii esențiale pentru securitatea și prosperitatea ambelor națiuni: „Suntem pregătiți să intensificăm cooperarea în domeniul apărării și securității, proiectele economice și legăturile tot mai puternice între oameni”, precizează Guvernul României.

Citiți și: Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Tot astăzi, 14 iunie, președintele Nicușor Dan a transmis la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.


Relațiile între România şi SUA au fost ridicate la nivel de Parteneriat strategic la 11 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american William (Bill) J. Clinton la București. De la lansarea sa, parteneriatul strategic a a reprezentat un reper esențial al politicii externe a României, precum şi un instrument eficient de cooperare în sprijinul eforturilor țării noastre de reformă în domeniile politic, economic, militar și administrativ.

Consolidarea sa a fost marcată de „Declaraţia comună cu privire la Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii”, adoptată la 13 septembrie 2011, la Washington, de către Preşedinţii României şi SUA; de “Declarația comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii“, adoptată la 19 iunie 2018, la București, de către delegațiile celor două părți la Reuniunea la nivel politic de Dialog Strategic România-SUA; respectiv de „Declarația Comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump”, din 20 august 2019, de la Washington D.C. 

Cea mai recentă reuniunea anuală de dialog strategic la nivel politic dintre România și Statele Unite (Runda a IX-a) a avut loc la Washington, la 21 iunie 2024. Aceasta a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane. Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

În conformitate cu Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024[i], aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA este una dintre componentele[ii] triadei de acțiune care fundamentează politica externă și de securitate a României. România îşi construieşte strategia de securitate pornind de la premisa că principalele sale garanţii sunt apartenenţa la NATO şi relaţia privilegiată cu SUA, partener care îi împărtăşeşte percepţia asupra nivelului ameninţărilor în zona frontierei estice a Alianţei.

Pentru mai multe informații despre parteneriatul strategic bilateral dintre România și SUA, click AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

Published

on

© Guvernul României

Cu prilejul aniversării a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, premierul interimar al României, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj în care subliniază importanța acestui moment pentru unitatea europeană și reafirmă angajamentul țării față de valorile fundamentale ale Uniunii Europene.

„Astăzi se împlinesc 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen — o piatră de temelie a unității europene”, a transmis prim-ministru interimar, Cătălin Predoiu, într-un mesaj postat pe contul X.

În mesajul său, premierul a evidențiat principalele beneficii ale spațiului Schengen: libertatea de circulație, securitatea comună și impulsul dat economiei europene. Potrivit premierului, aeste elemente, definesc spiritul aniversar marcat prin inițiativa europeană #Schengen40: „Libertatea de circulație, securitatea comună și creșterea economică definesc #Schengen40”, a transmis liderul guvernului interimar.”

„România, care din 2024 participă oficial la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene”, a mai adăugat acesta.

La împlinirea a 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, Consiliul a adoptat o declarație prin care își reafirmă angajamentul față de spațiul Schengen și evidențiază rolul esențial al acestuia în consolidarea cooperării și integrării europene.

„Ne-am reunit cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a semnării Acordului Schengen pentru a sublinia angajamentul nostru comun față de securitatea Europei, consolidarea rezilienței și pregătirea pentru provocările actuale. Ghidați de valorile noastre comune, ne angajăm să continuăm să investim în spațiul comun fără frontiere interne, asigurând o gestionare solidă a frontierelor noastre externe, o luptă mai eficientă împotriva migrației ilegale și un nivel ridicat de securitate internă. Suntem hotărâți să colaborăm și să promovăm încrederea reciprocă, astfel încât generațiile actuale și viitoare de europeni să poată continua să se bucure de beneficiile spațiului Schengen”, a transmis Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al internelor și administrației.

   Citiți și: 1 ianuarie 2025: La majoratul aderării la UE, România completează integrarea în UE prin aderarea deplină la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre

Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Continue Reading

ROMÂNIA

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

Published

on

Președintele Nicușor Dan a transmis, sâmbătă, la împlinirea a 145 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, că România este pregătită să lucreze împreună cu președintele Donald Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului strategic cu SUA.

“Astăzi sărbătorim 145 de ani de relații diplomatice cu aliatul nostru apropiat, SUA. Reflectând asupra acestei călătorii, sărbătorim nu doar numeroasele etape ale cooperării noastre, ci și spiritul de prietenie care a evoluat într-un parteneriat strategic solid. Suntem pregătiți să colaborăm cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru”, a scris Nicușor Dan, pe platforma X.

România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenție diplomatică. Două luni mai târziu acestea au fost ridicate la nivel de legație.

Președinții Dan și Trump au avut la finalul lunii mai și prima lor convorbire telefonică, la o zi după instalarea lui Nicușor Dan în funcția de șef al statului român, context în care Nicușor Dan a afirmat că Statele Unite sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL16 hours ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

ROMÂNIA16 hours ago

Premierul Cătălin Predoiu, la aniversarea a 40 de ani de la Acordul Schengen: România se bucură acum de apartenența la acest cadru esențial al integrării europene

ROMÂNIA16 hours ago

145 de ani de relații diplomatice România – SUA. Nicușor Dan: Sunt pregătit să colaborez cu președintele Trump pentru a atinge întregul potențial al parteneriatului nostru

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G72 days ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE2 days ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

INTERNAȚIONAL2 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending