Connect with us

BUSINESS

Manifest Concordia “Economia României nu are stăpâni politici”: Mediul de afaceri le cere lui Nicușor Dan și George Simion să își asume că vor păstra drumul european și atlantic al României

Published

on

© Calea Europeană/ Diana Zaim

Dan Şucu, preşedintele Concordia, cea mai mare confederaţie patronală din România, care are drept membri cele mai mari companii româneşti şi multinaţionale ce reprezintă o treime din Produsul Intern Brut, a dat joi dimineaţă publicităţii un manifest adresat celor doi candidaţi la preşedinţia României – George Simion şi Nicuşor Dan – prin care le cere să îşi asume public anumite principii, care să ducă înainte România.  

Prin acest manifest, Dan Şucu le cere celor doi candidaţi să declare public că nu vor schimba drumul european şi atlantic al României, că nu vor susţine măriri de taxe şi se vor implica în eliminarea dezechilibrelor economice, că vor respecta democraţia, libertatea, proprietatea privată şi domnia legii.

Redăm integral manifestul publicat de Concordia:

“MANIFEST CONCORDIA:

ECONOMIA ROMÂNEASCĂ NU ARE STĂPÂNI POLITICI

O treime din PIB-ul și bunăstarea românilor sunt produse în miile de societăți membre Concordia, cu peste 450.000 de angajați. Oriunde întorci capul în România vei da peste o fabrică, un magazin, un birou, un șantier al unui membru Concordia. Existăm ca să apărăm interesele celor care produc valoare pentru societate.

Prosperitatea României se datorează mediului de afaceri, companiilor și milioanelor de români care lucrează în aceste societăți. Politicienii s-au succedat cu repeziciune, dar mediul nostru privat s-a construit cu greu și este statornic. Îmi este imposibil să-mi amintesc câți premieri sau miniștri de finanțe am cunoscut. Un politician care să cheltuie arbitrar taxele pe care noi le plătim găsim ușor, dar un om de afaceri sau un antreprenor care să își asume responsabilitatea unei afaceri cu 50, 100, 1000 de oameni, mult mai greu. 

Asta ne legitimează în fața oricărui Guvern, a oricărui politician și a oricărui președinte. Ne dă dreptul să solicităm ca anumite principii să fie respectate, ca orice decizie economică să fie agreată cu mediul de afaceri reprezentativ.

Din aceste motive, Concordia le cere imperativ celor doi candidați rămași în cursa prezidențială, să declare public, fără echivoc, că:

  1. Nu vor schimba drumul european și atlantic al României. Este singura opțiune. Orice tentativă de deturnare a României de la parcursul european şi atlantic va avea consecințe economice directe şi va duce la un declin sigur al nivelului de trai şi al veniturilor tuturor.
  2. Nu vor susține măriri de taxe și se vor implica în eliminarea dezechilibrelor economice. Cum? Prin promovarea cheltuirii responsabile a banilor publici. În 2010, incapacitatea clasei politice de a adapta veniturile la cheltuieli în ciuda tuturor avertismentelor a dus la măsuri brutale, care au zdrobit sute de mii de companii și angajații lor, au omorât visurile antreprenorilor români și au prelungit criza cu încă trei ani. Se poate repeta? Mâine, dacă decidenții vor apela din nou la vandalism fiscal.
  3. Vor respecta democrația, libertatea, proprietatea privată și domnia legii. Doar așa mediul privat poate produce bunăstare și noi vom avea încredere să continuăm investițiile.

Vrem o Românie în care inițiativa și hărnicia sunt răsplătite, nu pedepsite.

Vom trage la răspundere clasa politică fără ezitare și o vom face ori de câte ori interesele economice ale țării sunt amenințate.

Dar odată cu această putere, vine și responsabilitatea față de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Îmi este cu adevărat rușine când întâlnesc oameni de afaceri care conduc companii cu sute de angajați, dar nu se implică în viața publică și în comunități.

Le reamintim răspicat: Ce ați muncit până acum, trebuie apărat. Uneori mai vocal, în fața celor pe care îi alegem, și cel mai adesea, implicându-vă în organizații patronale.

În România există, în continuare, oportunități mari și pentru a fi cu toții mai prosperi avem nevoie de decizii care se bazează pe date, nu pe dogme. Avem nevoie de o economie liberă, nu de stăpâni politici”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Published

on

© Guvernul României

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) arată că volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la valoarea de 10,36 de miliarde de euro.

Conform unui comunicat publicat de Agerpres, exporturile Germaniei către România s-au diminuat cu 1,2%, la peste 5,68 miliarde de euro, în timp ce importurile din România s-au redus cu 11,4% și au ajuns la un volum de 4,68 miliarde de euro.

Directorul general al AHK România, Sebastian Metz, a explicat că „declinul importurilor german din România se datorează în primul rând dinamicii economice slabe din Germania și situației economice tensionate din întreaga Europă”.

El a arătat că România, ca locație de afaceri, „trebuie să se concentreze și mai mult pe îmbunătățirea competitivității sale”.

„Un cadru fiscal stabil și favorabil mediului de afaceri este un factor esențial în acest sens. În acest context, măsurile de politică fiscală aflate în prezent în discuție capătă o importanță deosebită. Rămâne de sperat că interesele sectorului privat vor fi luate în considerare”, a mai spus Metz.

Directorul general al AHK România a subliniat că „pe termen mediu, este esențial să se iasă din dezechilibrul fiscal actual, în special printr-o creștere economică sustenabilă. Pe termen scurt însă – din perspectiva comunității noastre de business – sunt necesare cu prioritate măsuri de consolidare bugetară din perspectiva cheltuielilor, precum și o reducere semnificativă a birocrației, pentru a întări credibilitatea statului și a crea baza pentru o dezvoltare bugetară sustenabilă”, a mai spus Metz.

AHK România se numără printre organizațiile care au transmis o scrisoare de poziție comună privind intențiile de reformare a sistemului fiscal prin introducerea impozitării progresive.

Citiți și: Scrisoare de poziție comună a mediului de afaceri: Avem nevoie de stabilitate și predictiblitate fiscală, nu de poveri suplimentare

Documentul exprimă îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale unei astfel de măsuri asupra economiei, investițiilor și competitivității României.

Continue Reading

BUSINESS

Scrisoare de poziție comună a mediului de afaceri: Avem nevoie de stabilitate și predictiblitate fiscală, nu de poveri suplimentare

Published

on

Reprezentanții mediului de afaceri din România au transmis o scrisoare de poziție comună privind intențiile de reformare a sistemului fiscal prin introducerea impozitării progresive. Documentul exprimă îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung ale unei astfel de măsuri asupra economiei, investițiilor și competitivității României.

Semnatarii atrag atenția că România se află din 2019 sub incidența procedurii de deficit excesiv, iar lipsa unor soluții reale și sustenabile a accentuat dezechilibrele bugetare.

În acest context, mediul de afaceri consideră esențială formarea rapidă a unui guvern stabil și adoptarea unui plan realist de măsuri economice, menite să păstreze economia pe o traiectorie de stabilitate și dezvoltare:  „Corectarea deficitului bugetar ar trebui realizată prin reducerea cheltuielilor publice și îmbunătățirea colectării veniturilor, nu prin creșterea poverii fiscale asupra mediului privat”, se arată în scrisoare.

Potrivit reprezentanților economici, cota unică de impozitare a contribuit semnificativ la simplificarea sistemului fiscal, creșterea conformării voluntare și atragerea de investiții. Mai mult, aceasta oferă stabilitate și predictibilitate — factori esențiali pentru menținerea talentelor în țară și stimularea investițiilor pe termen lung.

„Un mediu fiscal predictibil poate face diferența în decizia tinerilor profesioniști de a rămâne în România și de a contribui la dezvoltarea ei”, susțin semnatarii.

De asemenea, datele economice recente arată că România are deja una dintre cele mai ridicate rate efective de impozitare a veniturilor salariale din UE – 37,2% în 2021, față de media europeană de 31,9% și media OECD de 34,5%. Astfel, România se află pe locul 5 în Uniune în privința sarcinii fiscale asupra veniturilor.

Mediul de afaceri solicită autorităților să adopte o viziune strategică asupra politicii fiscale, care să pună accent pe creștere economică durabilă, atragerea investițiilor și păstrarea capitalului uman în țară, și nu pe creșterea presiunii fiscale.

    Citiți și: Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

Continue Reading

BUSINESS

eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat

Published

on

Grupul eMAG continuă expansiunea puternică, raportând o cifră de afaceri de 11,4 miliarde de lei în anul fiscal 2024-2025, cu 12% mai mare decât în perioada precedentă, compania anunțând investiții semnificative de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul viitor, susținute de performanțe solide în România și de creșterea exporturilor realizate prin platforma Marketplace, de peste 552 milioane de lei, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Grupul eMAG a realizat în anul fiscal pe care l-a încheiat în martie 2025 o cifră de afaceri consolidată de 11,2 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul anterior. În această perioadă, Grupul eMAG a plătit către stat taxe în valoare de 900 de milioane de lei. Compania anunță un nou plan de investiții de peste 1,2 miliarde de lei pentru următoarele 12 luni, direcționat către tehnologie, logistică și susținerea antreprenoriatului, iar prin acesta va continua să susțină dezvoltarea economiei digitale.

„Investițiile strategice pe care le-am realizat ne-au ajutat să dezvoltăm infrastructura regională prin care stimulăm creșterea comerțului online, generând beneficii reale pentru clienți, selleri și economie. Acest sector va avea în continuare o evoluție accelerată, determinată de evoluția tehnologiei, dar și de nevoile actuale ale oamenilor. Prin integrarea inteligenței artificiale experiența de shopping va deveni mai personală, iar procesul de listare a produselor și, implicit de dezvoltare a gamei de produse disponibile online, va fi accelerat. Astfel, clienții câștigă și mai mult timp, iar antreprenorii au acces la o platformă pe care o pot pune să lucreze și mai smart pentru dezvoltarea businessului lor la nivel național sau internațional. Anul acesta am prevăzut un buget de investiții de 1,2 miliarde de lei, cu 30% mai mare decât în anul fiscal încheiat, și ne propunem să continuăm să punem la lucru tehnologia românească pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG Grup.

În România, veniturile realizate de eMAG în 2024 au atins 7,3 miliarde de lei, o creștere de 17% comparativ cu anul precedent. Dante International SA, compania care include eMAG România, Fashion Days România, vânzările eMAG Bulgaria și o parte din vânzările eMAG Ungaria, a realizat o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de 2023.

Antreprenorii români au exportat produse de peste 552 milioane de lei prin eMAG Marketplace

În 2024, peste 10.000 de antreprenori români au vândut produse în afara țării prin eMAG Marketplace, în Bulgaria și Ungaria, marcând o creștere de 38% a numărului de selleri romani activi în programul cross-border. Valoarea totală a vânzărilor generate de aceștia s-a ridicat la 552 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.

În total, comunitatea eMAG Marketplace a ajuns la peste 64.000 de selleri în 2024, contribuind la un total de peste 28 milioane de oferte disponibile în România, 15 milioane în Bulgaria și 17 milioane în Ungaria.

Ce rol a avut AI pentru îmbunătățirea experienței clienților și sellerilor

Inteligența artificială a transformat experiența pe care o au clienții online, iar câteva dintre aplicațiile sale sunt:

  • Căutarea pe eMAG a devenit mai relevantă și mai ușor de folosit, inclusiv prin opțiuni vizuale precum eMAG Snap, care permite identificarea produselor dintr-o simplă fotografie. Faptul că utilizatorii găsesc rapid ceea ce caută se reflectă direct în comportamentul de cumpărare: în 2024, un client a achiziționat, în medie, 7 produse găsite prin metodele inteligente de căutare disponibile în platformă.
  • Algoritmii AI îi ajută pe clienți să descopere mai ușor produsele dorite și prin recomandările personalizate, care au generat 16,6% din totalul comenzilor plasate pe eMAG.
  • Interacțiunea cu clienții este acum mai rapidă și mai clară: 65% dintre solicitările clienților sunt gestionate de chatbotul Dana cu ajutorul AI, într-un limbaj simplu și personalizat, iar satisfacția clienților a crescut semnificativ, depasind 85%.
  • Simplificarea procesului de listare îi ajută pe antreprenorii din eMAG Marketplace, să adauge mai rapid și mai ușor produse în platformă. Astfel, clienții pot găsi într-o singură destinație online o gamă diversificată de oferte pentru orice nevoie. În 2024, peste 20 de milioane de produse au fost listate cu ajutorul AI, de cinci ori mai multe decât în urmă cu 2 ani.
  • Cu ajutorul algoritmilor AI, numărul clienților care beneficiază de o limită de credit în check-out a crescut cu 50% în 2024. 7 din 10 clienți eMAG pot opta pentru opțiunile de plată flexibilă disponibile în MyWallet, iar serviciul a înregistrat un scor de satisfacție de 92%, unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor financiare digitale.

Performanțe la nivelul companiilor din grup

  • Freshful a livrat 1,2 milioane de comenzi și a realizat o creștere cu 28% a vânzărilor, până la 357 milioane lei. În noiembrie 2024, a fost lansat programul Verde cu Freshful prin care, până în prezent, a colectat opt milioane de ambalaje SGR direct de la ușa clienților.
  • Flip a înregistrat o cifră de afaceri de 408 milioane de lei în anul fiscal încheiat în martie 2025, cu o creștere de 46% față de anul anterior și a depășit 660.000 de clienți unici. Începând cu luna iunie a acestui an, Flip devine a cincea aplicație disponibilă în Genius, alături de eMAG, Fashion Days, Freshful și Wolt.
  • Fashion Days a generat 58% din volumul vânzărilor prin utilizatorii Genius, 20% dintre comenzi au fost achitate prin MyWallet, iar 76% dintre comenzile din România au fost livrate la easybox.

Grupul eMAG are în portofoliu brandul eMAG, magazinul online Fashion Days, hipermarketul 100% online din România Freshful, magazinul specializat în produse IT şi electronice PC Garage, compania românească de curierat rapid, național și internațional Sameday, atelierul de reparații Depanero, cea mai relevantă platformă de recommerce din Europa de SE Flip și compania de servicii financiare HeyBlu.

Despre eMAG

Înființată în 2001, eMAG este un pionier al sectorului de comerţ online care s-a dezvoltat în România, Ungaria și Bulgaria cu obiectivul de a ajuta clienții din întreaga regiune să economisească timp și bani. Cu o gamă de produse în continuă creștere pe care le pune la dispoziția clienților împreună cu partenerii din Marketplace, eMAG este locul unde oricine poate căuta și comanda orice, oricând și oriunde. Clienții din România ai platformei beneficiază de servicii cu valoare adăugată, cum ar fi aplicația mobilă, livrare rapidă la easybox, 30 de zile timp de retur, rambursare rapidă prin Instant Money Back, servicii flexibile de plată din contul eMAG/MyWallet, și abonamentul cu livrare gratuită Genius în patru aplicații de comerț electronic (eMAG, Wolt, Fashion Days, Freshful și Flip). Cu ajutorul eMAG Marketplace, antreprenorii români care vând pe platformă au la dispoziție o serie de programe și instrumente care îi ajută să își scaleze business-ul în Europa Centrală și de Est: Fulfilment by eMAG, Genius easybox, eMAG Ads sau campaniile desfășurate pe platformă sunt doar câteva dintre acestea. Pentru mai multe informații despre eMAG, accesați about.emag.ro. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO12 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA14 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO15 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE16 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS16 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA17 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA20 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.2 days ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending