Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov: “Securitatea Europei nu poate fi trasată fără Rusia și în mod clar nu poate fi făcută împotriva Rusiei”

Published

on

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, a susținut în cadrul unui interviu acordat pentru România Liberă investițiile viitoare ale Rusiei în sectorul militar sunt necesare pentru consolidarea apărării statului în cauză, în contextul profilării unor amenințări de factură distinctă. Acesta este de părere că mecanismele create pentru asigurarea stabilității în zona Mării Negre ar avea un parcurs funcțional pozitiv dacă nu ar exista „o implicare din exterior”, NATO fiind identificat ca fiind principalul actor în acest context.

oleg MalginovAducând în discuție problema Crimeii, ambasadorul Rusiei în România consideră că principiul autoderminării este cel care descrie cel mai bine anexarea regiunii în cauză, ca formă a cerinței populației din zonă, cotextul fiind unul care s-a contituit în punct declanșator al sentimentului de apartenență la statul rus. Din punctul său de vedere, acțiunea Rusiei este una justificată în contextul în care „în Ucraina nu a existat conducerea legitimă cu care să fi discutat: tocmai avusese loc o lovitură de stat și, cu susținerea din exterior, în fruntea țării a venit un guvern artificial și ilegal.”

Asumpția configurată de războiul hibrid „a fost creată pentru a legitima acțiunea întreprinsă de o serie de state” care au drept obiectiv împiedicarea consolidării puterii Rusiei, fiind, în viziunea lui Oleg Malginov, o problemă de percepție, nicidecum o stare de facto. Securitatea Europei nu poate fi consolidată fără un aport notabil al Rusiei, justificând astfel interesul statului rus în zona Europei de Est.

De asemenea, reprezentantul statului rus în România a susținut că interesul comun al României și Rusiei constituie piatra unghiulară pentru reluarea relațiilor politice dintre cele două părți implicate, un prim pas fiind realizat la nivelul ministerelor de Externe, relația ideală dintre România și Rusia fiind cea care s-ar dezvolta. „Trebuie să începem să ne mișcăm, doar mișcându-ne am putea vedea ce este mai profitabil, mai folositor, ce este acceptat de opinia publică, ce le este util autorităților și cetățenilor. Este foarte dificil să planificăm ceva câtă vreme nu mergem înainte”, a menționat Malginov.

Interviul integral este disponibil AICI.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

România, cel mai important susținător al aderării R. Moldova la UE. Bogdan Aurescu s-a adresat reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

România este cel mai important susținător al aderării țării noastre la Uniunea Europeană, a afirmat vineri ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în contextul participării ministrului român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la runiunea ambasadorilor Republicii Moldova, găzduită de către MAEIE în perioada 18 – 19 august.

“Am fost bucuros de participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu un discurs cu genericul „Parteneriatul strategic România – Republica Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”. Vom munci împreună pentru aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, istorie și cultură”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, într-o postare pe Facebook.

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău, în perioada 18 – 19 august, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. Pe agendă se regăsesc chestiunile legate de realizarea politicii externe, noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu, activitatea misiunilor diplomatice, amintește portalul deschide.md.

Agenda evenimentului include și întâlniri ale șefilor de misiuni cu președintele țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, alți conducători ai instituțiilor de stat.

Integrarea europeană trebuie să fie un dosar permanent și o preocupare zilnică a misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, a afirmat joi Maia Sandu, în alocuțiunea sa către ambasadorii peste hotare ai Republicii Moldova.

Au fost invitați la reuniune ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, directorul  departamentului diplomație economică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Helene Dantoine.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski nu va negocia un acord de pace cu Federația Rusă până când Moscova nu își va retrage trupele din Ucraina

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis în cadrul reuniunii cu președintele Turciei și secretarul general al ONU că Ucraina nu poate avea încredere în Federația Rusă că aceasta ar lupta pentru pace și subliniază că trupele rusești trebuie mai întâi să părăsească pământurile ucrainene și abia apoi să se ia în considerare negocieiri pentru un acord de pace. 

„În ceea ce mă privește, i-am spus președintelui Turciei că nu există încredere în Federația Rusă. Cred că există arme rusești în această fereastră și, prin urmare, sunt foarte surprins că ei sunt gata pentru un fel de pace. Cel care ne violează, ne lovește orașele și infrastructura civilă cu rachete în fiecare zi nu poate să lupte pentru pace. Așadar, mi se pare că ar trebui să părăsească mai întâi teritoriile noastre și apoi vom vedea”, a declarat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întrevedere, la Lviv, cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Cu acest prilej, Zelenski a remarcat rolul-cheie al ONU și al lui Antonio Guterres personal în rezolvarea problemei deblocării porturilor ucrainene pentru exporturile de produse alimentare.

Cei doi au convenit să continue coordonarea activă și cuprinzătoare a punerii în aplicare a inițiativei privind cerealele.

„Ucraina este pregătită să continue să fie un garant al securității alimentare globale”, a subliniat președintele ucrainean. 

Un Memorandum de Înțelegere între Ucraina și Turcia privind refacerea infrastructurii distruse de războiul ilegal al Rusiei a fost semnat miercuri, la Liov, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a omologului său turc Recep Tayyip Erdoğan.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending