Analiza Adevarul: Situatia tarilor din zona euro la sfarsit de 2011. La ce riscuri se asteapta Romania

2011 se încheie într-o atmosferă dominată de incertitudinile majore cu privire la rezolvarea problemelor datoriilor publice în Europa. Nici 2012 nu va aduce rezolvarea acestei problemele. Dimpotrivă, cifrele arată că Portugalia, Italia şi Irlanda nu vor putea evita pe termen mediu o restructurare sau o ştergere parţială de datorii, potrivit Adevarul.ro.

Germania reprezintă fără îndoială reperul de risc scăzut pe continentul european. Cu o datorie publică de 82 EUR la fiecare 100 euro PIB realizat, Germania este aşteptată să crească +1,9% în medie până în 2015 conform proiecţiilor Oxford Economics. Intr-un mediu economic cu o inflaţie acceptabilă de 2%, o creştere nominală a PIB-ului de 3,9% anual este suficientă pentru acoperirea deficitului de -1,7%. Putem estima că datoria publică a Germaniei poate stagna în zona a 82-83% pana in 2015, fără a fi nevoie neapărat de o comprimare a deficitului.

In situaţia Frantei se vorbeşte pe bună dreptate de necesitatea micşorarii deficitului care în 2011 ar putea fi de -5,9%, pentru că în lipsa unei anumite austerităţi bugetare, economia hexagonului ar putea sa se confrunte cu o crestere a datoriei în perspectiva următorilor câţiva ani.

Odată ce ajungem la Belgia, intrăm într-o zonă de risc incipient, în sensul că o proiecţie simplificată arată că ţara ar putea plăti peste caţiva ani aproape 5% din PIB pentru dobânzi. Nivelul actual al datoriei de 96%, coroborat cu un deficit ce probabil nu va putea fi comprimat cu mai mult de 1 procent şi o creştere economică moderată, toate acestea au mari şanse să concure la o uşoara creştere a datoriei în PIB până în 2015 către 97-98% sau chiar peste.

Spania se află pe un palier superior de risc, pieţele parcă aşteptând un pretext pentru a declanşa împingerea ţării într-o zona de nesustenabilitate a datoriei. Există în continuare pârghii în mâna noului guvern iberic pentru a redresa situaţia, însă mai multe condiţii sunt necesare într-un mod cumulat: o creştere economică de minim 1,6% anual pe termen mediu (în contextul în care recesiunea este in continuare un scenariu de lucru) şi diminuarea deficitului undeva în intervalul 4-5% din PIB începând cu 2012.

Portugalia şi Irlanda, cu datorii de peste 100% din PIB au fost pentru moment scoase din atenţia pieţelor, însă profilul datelor economice face ca acestea sa se asemene mai degrabă cu Grecia. Cifrele arată clar că deficitele actuale (chiar reduse cu 2-3 puncte procentuale), la care adăugăm o perspectivă de revenire foarte lentă a celor doua economii, conduc la o majorare a datoriei publice în PIB în următorii 4-5 ani. Ţările ar putea fi însă supuse unui program similar celui din Grecia, cu o foarte probabilă asumare de pierderi din partea creditorilor, iar aceasta înainte ca ele să fie nevoite să suporte 10 – 14% din PIB sub forma dobânzilor aferente datoriei.

Câteva repere reconfirmă faptul că România se află într-o situaţie relativă mai bună faţă de majoritatea ţărilor europene, avantaj pe care ar trebui să-l poată menţine pe termen mediu si lung. Datoria publică se situează în jurul a 40% din PIB, iar deficitul bugetar va putea fi menţinut sub 4,4% in 2011 şi cu şanse mari de a fi in jurul a 2% anul viitor.

Dacă în Europa se va merge până la capăt cu prevederea în Constituţiile ţărilor a criteriilor de deficit şi de datorie care să asigure echilibrul pe termen lung, România se situeaza mai aproape decât multe ţări europene de îndeplinirea acestor ţinte într-un interval de caţiva ani.

Autor: Cristian Tudorescu – este Managing Partner în cadrul societăţii Explore Asset Management, şi are o experienţa de peste 7 ani în domeniul pieţelor financiare şi a administrării de investiţii.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: antisinistrablog.blog.kataweb.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.