Connect with us

U.E.

Boris Johnson solicită elaborarea unui sistem de vize rapide pentru a atrage oameni de știință de top în Marea Britanie

Published

on

© Boris Johnson/ Facebook

Boris Johnson a instruit departamentele guvernamentale să elaboreze un nou sistem de vize rapide pentru a atrage oameni de știință de top în Marea Britanie, relatează BBC

Potrivit companiei britanice de televiziune, premierul intenționează să elimine plafonul de vize „de prim nivel” pentru migranții cu înaltă calificare, limita fiind în prezent de 2.000 pe an. Johnson dorește, de asemenea, să creeze facilități în sistem pentru oamenii de știință și familiile lor.

Premierul a făcut anunțul la centrul științific Culham din Oxfordshire, care întreprinde cercetări asupra puterii de fuziune.

Propunerile au fost salutate de organizațiile științifice care au avertizat, însă, că orice beneficii acordate pentru cercetare ar fi mult depășite de daunele cauzate de un Brexit fără acord.

Vorbind în exclusivitate pentru BBC News despre anunț, Boris Johnson a declara că vrea să vadă o deschidere mai mare către oamenii de știință de top din întreaga lume.

,,Vom transforma Marea Britanie într-un fel de magnet uriaș, atrăgând oamenii de știință de întreaga lume ca filajele de fier, care vor ajuta la promovarea unor proiecte de genul acesta (cercetarea puterii de fuziune în Culham), din care nu putem avea doar un avantaj științific, ci și un avantaj comercial”, a spus premierul Marii Britanii.

Boris Johnson dorește ca oficialii să vină cu criterii care conferă aprobarea automată a vizelor, sub rezerva verificărilor de imigrare, asigurându-se că solicitanții pot să lucreze în Marea Britanie fără a avea o ofertă de muncă înainte de sosire.

Cercetătorii UE reprezintă jumătate din totalul forței de muncă din domeniul științific din Marea Britanie care numără 211.000 de specialiști. În prezent, aceștia nu au nevoie de vize pentru a lucra în laboratoarele britanice. În schimb, cei din afara Regatului Unit trebuie să treacă printr-un proces riguros supravegheat de Ministerul de Interne. Procesul este unul de durată, de până la 100 de zile, și costisitor,  la final solicitanții de viză ajungând să plăteasca taxe de aproximativ 8.000 de lire sterline.

După Brexit, noii solicitanți din țările UE vor trebui să parcurgă aceeași procedură, dând naștere unor temeri legate de o scădere drastică a specialiștilor cu competențe de cercetare în Marea Britanie. 

Cercetătorii din Marea Britanie sunt, de asemenea, îngrijorați de pierderea colaborărilor științifice cu institutele de cercetare din UE, precum și de pierderea finanțării europene.

Un studiu recent al Royal Society a arătat că peste 33% din lucrările de cercetare din Marea Britanie sunt realizate în co-autorat cu oameni de știință din UE și din țări asociate programului de cercetare și inovare Orizont 2020. Această tendință este de două ori mai crescută față de colaborările cu cercetătorii din SUA, care au loc într-un procent de 17,6%. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Scoția va continua să arboreze drapelul Uniunii Europene în fața Parlamentului după Brexit ”în semn de solidaritate cu cetăţenii UE care au făcut din Scoţia locul lor de reşedinţă”

Published

on

© The Scottish Parliament/ Facebook

Drapelul Uniunii Europene, arborat în fața Parlamentului scoțian, ar fi trebuit să fie coborât vineri la ora 23.00 GMT, ora Brexitului, dar aleșii locali ai regiunii care s-a opus în majoritate ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană au votat miercuri ca acesta să fie arborat și după data de 31 ianuarie, anunță AFP, citat de Agerpres.

La finalul unor dezbateri aprinse, moțiunea referitoare la dreptul de a păstra drapelul cu cele 12 stele în fața Parlamentului din Edinburgh a fost adoptată cu 63 de voturi pentru și 54 împotrivă, ca urmare a voturilor naționaliștilor scoției din SNP, majoritari.

Textul menţionează că drapelul trebuie să continue să fluture ”în semn de susţinere şi de solidaritate cu cetăţenii UE care au făcut din Scoţia locul lor de reşedinţă”.

1,661,191 de scoțieni (62%) au votat în cadrul referendumului din 23 iunie 2016 pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. Regiunea va fi însă obligată să părăsească vineri blocul comunitar vineri, fiind parte a Marii Britanii.

Fără nicio surpriză, aleşii scoţieni au adoptat, de asemenea, cu 64 de voturi pentru şi 54 împotrivă, o moţiune care cere organizarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după o primă tentativă care a eşuat în 2014 cu 55% din voturi împotrivă.

”Suntem la două zile de a ne pierde apartenenţa la UE şi toate drepturile care vin odată cu asta”, a declarat Nicola Sturgeon. ”Pentru mine este incontestabil că singurul mijloc realist pentru Scoţia de a reveni în inima Europei (…) este să devină o ţară independentă”, a completat aceasta.

Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.

Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Cum au votat cei 32 de europarlamentari români acordul istoric prin care Marea Britanie devine primul stat ce se retrage din UE

Published

on

© European Parliament Multimedia Center

30 de eurodeputați din cei 32 de români membri ai Parlamentului European au votat miercuri în favoarea ratificării Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în cadrul unui vot istoric prin care eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

Dintre cei 32 de eurodeputați români, au votat pentru ratificare 12 eurodeputați români afiliați grupului PPE, 10 afiliați la grupul Socialiștilor și Democraților Europeni și 8 din partea grupului Renew Europe. Doi eurodeputați români au fost absenți de la vot, Cristian Bușoi și Dan Motreanu, ambii din partea grupului PPE.

Din cei 14 eurodeputați eurodeputați români din grupul PPE – zece de la PNL, doi de la PMP și doi de la UDMR – au votat pentru ratificarea acordului următorii: PNL – Rareș Bogdan, Vasile Blaga, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu și Vlad Nistor; PMP: Traian Băsescu și Eugen Tomac; UMDR: Iuliu Winkler și Lorant Vincze.

În ce privește delegația română din grupul S&D, alcătuită din nouă eurodeputați PSD și un europarlamentar Pro România, a votat în integralitatea sa pentru ratificarea acordului. Cei zece europarlamentari români din grupul S&D sunt Carmen Avram, Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Corina Crețu (Pro România), Maria Grapini, Claudia Manda, Dan Nica, Rovana Plumb, Christian Terheș și Mihai Tudose.

De asemenea, toți opt europarlamentari români USR PLUS din cadrul grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș au votat pentru aprobarea acordului. Cei opt eurodeputați români din cadrul grupului Renew Europe sunt: Clotilde Armand, Vlad Botoș, Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Ramona Strugariu, Nicu Ștefănuță și Dragoș Tudorache.

Amintim faptul că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va determina o schimbare a configurației Parlamentului European, care de la 751 de membri va ajunge la 705. Din totalul celor 73 de locuri atribuite Marii Britanii, 46 vor fi păstrate de ”rezervă” în eventualitatea unei noi extinderi a Uniunii Europene, iar 27 redistribuite.

Cei 27 de noi europarlamentari după Brexit sunt cinci francezi, cinci spanioli, trei italieni, trei olandezi, doi irlandezi şi câte un polonez, român, suedez, austriac, croat, danez, finlandez, estonian şi slovac.

În cazul României, Victor Negrescu, președintele PES activists România, va deveni al 33-lea eurodeputat din delegația română în Parlamentul European și al 11-lea membru al delegației române din cadrul grupului S&D după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Citiți și Moment istoric înscris în enciclopedia europeană: Parlamentul European a ratificat Acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, pavând calea încheierii unei relații de aproape jumătate de secol

Parlamentul European a dat undă verde ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ratificând acordul de retragere printr-un vot care va rămâne în enciclopedia europeană.

Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

La 31 ianuarie 2020, ora 23.00 GMT (ora 1.00, ora României), după 47 de ani de apartenență, Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, devenind primul stat membru din istorie care se retrage din Uniune.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Rareș Bogdan: Tristețe și lacrimi în plenul Parlamentului European. Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, dar nu părăsește Europa

Published

on

Ziua aceasta ”va rămâne în istorie ca o zi extrem de tristă pentru Casa Noastră EUROPEANĂ”, a scris într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, la scurt timp după ce Parlamentul European a ratificat Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

”Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, dar NU părăsește Europa. Zi tristă pentru Familia noastră europeană. Tristețe și lacrimi în plenul Parlamentului” European, a scris Rareș Bogdan în postarea însoțită de un video în care eurodeputații cântă Auld Lang Syne, o veche poezie scoțiană folosită în momentele de bun rămas sau de adio.

Cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri, dintr-un total de 683, eurodeputații au parcurs miercuri ultima etapă procedurală a acestui proces de ratificare, pavând calea încheierii unei relații care datează de aproape jumătate de secol.

Votul din Parlamentul European a avut loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatului Unit, prin promulgarea, la 23 ianuarie, de către Regina Elisabeta a II-a, a proiectului de implementare a acordului de ieșire a Regatului Unit din UE, și după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO) din Parlamentul European.

După trei ani și jumătate de zbateri, caracterizați de discuții aprinse, pe parcursul cărora Regatul Unit a suferit ”inutil”, la fel ca ”noi, ceilalți”, după cum preciza vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans într-o ”scrisoare de dragoste” publicată la 26 decembrie 2019, promisiunea politică a fostului premier David Cameron, transpusă în referendumul organizat la 23 iunie 2016, în care 17.410.742 (51.89%) dintre britanici au votat pentru părăsirea blocului comunitar, se va concretiza.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending