Cătălin Ivan (PSD):Combaterea pariurilor ilegale a devenit, în sfârșit, prioritate pentru instituțiile UE

Potrivit unui comunicat transmis către Calea Europeană, eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, salută adoptarea de către Parlamentul European a rezoluției privind reglementarea unitară a jocurilor de noroc online pe teritoriul întregii UE, după ce a solicitat în mai multe rânduri atât Parlamentului și Comisiei, precum și UEFA rezolvarea prioritară a acestei probleme. Europarlamentarul consideră că acesta este un pas important în lupta pentru combaterea meciurilor sportive aranjate și a evaziunii fiscale.

”După o lungă perioadă de timp, în care părea că operatorii online de jocuri de noroc pot face chiar orice pe piața europeană, iată că legislativul de la Bruxelles a decis să atace frontal acest subiect. Am votat pentru reglementarea de urgență a jocurilor de noroc online la nivelul UE deoarece consider că activitatea de pariere, în special prin pariurile ilegale, poate deveni o ameninţare la fel de gravă precum dopajul la adresa sportului, și este momentul ca acest lucru să fie recunoscut ca atare și combătut drastic”, a declarat Cătălin Ivan.

Europarlamentarul PSD consideră că reglementarea jocurilor de noroc online la nivelul întregii UE poate reprezenta o sursă de venituri semnificative pentru bugetul comunitar. ”Dat fiind faptul că majoritatea operatorilor își au sediul în paradisuri fiscale, evaziunea fiscală din acest sector se ridică la cote alarmante. În condițiile în care piața europeană a jocurilor de noroc online se ridică, doar în acest an, la cca 9,7 miliarde de Euro, reglementarea poate aduce sume de bani semnificative la buget, mai ales în această perioadă de criză economică”,  a adăugat Ivan.

Social-democratul a avut de-a lungul timpului mai multe acțiuni și inițiative pe această temă. Cea mai recentă contribuție a sa este amendamentul depus la Raportul privind Dimensiunea Europeană a Sportului, adoptat în unanimitate săptămâna trecută de Comisia de Cultură și Educație a PE, prin care a cerut Comisiei Europene și statelor membre ”să protejeze competițiile sportive împotriva operatorilor fără licență și împotriva suspiciunii de aranjare a meciurilor, recunoscând un drept de proprietate intelectuală al organizatorilor asupra competițiilor lor și să garanteze o contribuție semnificativă a operatorilor de pariuri sportive la finanțarea sportului de masă”, după cum se arată în documentul oficial.

În prima jumătate a acestui an, Cătălin Ivan a lansat chiar o declarație scrisă în Parlamentul European, prin care a cerut reglementarea unitară a pieței jocurilor de noroc la nivelul întregii UE, precum și combaterea evaziunii fiscale asociate. Pe aceeași temă, Ivan a avut o serie întreagă de interpelări adresate Comisiei Europene, UEFA sau Comitetului Internațional Olimpic, dar și șefilor din fotbalul românesc, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir.

 

Rezoluţia votată de către deputaţii europeni, marți, în sesiunea plenară de la Strasbourg a Parlamentului European, solicită măsuri pentru protejarea integrității sportului, prin intermediul cooperării transfrontaliere între organizaţiile sportive şi organismele publice relevante. Rezoluția recunoaşte valoarea adăugată pe care o poate aduce o abordare la nivelul întregii UE în zona pariurilor online. Se recomandă, de asemenea, în mod specific, penalizarea și tratarea fraudei privind pariurile ilegale ca pe o infracţiune penală la nivelul întregii Europe. Rezoluţia mai solicită recunoaşterea drepturilor de proprietate ale organizaţiilor sportive asupra propriilor competiții, printr-o contribuție echitabilă plătită de către organizațiile de pariuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.