Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

CEO Renault, Luca de Meo, semnalează: Centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Este timpul ca Europa să renunțe la reglementările ce constrâng capacitatea de inovare a companiilor

Published

on

© Print screen video

Corespondență specială din Luxemburg – Dan Cărbunaru

Directorul General al Grupului Renault, Luca de Meo, prezent la Forumul Grupului BEI din Luxemburg, a semnalat în cadrul panelului „Decarbonizarea industriei europene”, că „centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China”. De asemenea, acesta a pledat pentru reconfigurarea întregului sistem european al industriei de automobile pentru a livra europenilor mașini electrice la un preț accesibil. 

„(…) În prezent, centrul de greutate al industriei auto s-a transferat în China. Sectorul auto și în special vehiculele cu energie nouă (hibrid, hibrid plug-in) sunt puncte cheie în planul Made in China. Peste 30% din vânzările de mașini noi din lume sunt produse în China. (…) Așadar, acum este timpul ca producătorii europeni de automobile să fie umili și să învețe. Trebuie să ne imităm concurenții, acolo unde ei fac mai bine decât noi”, a subliniat Luca de Meo în discursul său susținut la Luxemburg. 

Potrivit CEO Renault, consumatorii europeni sunt presați, iar veniturile acestora nu suportă prețurile de piața europeană a autovehiculelor: „Puterea de cumpărare a consumatorilor scade. Mașinile devin ce în ce mai scumpe în prezent. Europeanii au un venit real cu 25% mai mic în comparație cu SUA. (…) Mașinile noi au devenit un lux, în special cele electrice. Vârsta media a cumpărătorului în Europa este de 56 de ani, iar în China de 35 de ani. Când vii cu vehicule electrice care sunt cu 50 % mai scumpe decât cele cu combustie, atunci nu este o surpriză să vezi că cererea stagnează sub 15 % pe unele piețe.”

De asemenea, Luca de Meo a subliniat că piețele financiare nu sprijină producătorii europeni de automobile: „Europenii investesc de aproximativ cinci ori mai puțin în acțiuni decât americanii, iar atunci când investesc, o fac în altă parte, cu aproximativ 300 de miliarde de economii investite anual în străinătate, majoritatea în SUA, iar companiile europene sunt de fapt subevaluate de piețe.”

CEO Renault a făcut apel în cadrul discursului său la o nouă abordare la nivel european pentru sectorul auto, astfel încât să fie rezolvate problemele de competitivitate ale Europei și pentru a putea produce vehicule electrice la un preț accesibil: „Este timpul ca Europa să iasă din acest proces de reglementare care constrânge capacitatea de inovare a companiilor și care conduce la creșterea prețurilor. (…) este nevoie de o nouă abordare pentru a aduce o rezolvare întregului sistem, o perspectivă holistică și o strategie industrială europeană capabilă să abordeze întregul ecosistem, chiar și dincolo, desigur, de automobile.”

Chiar astăzi, 5 martie, Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune pentru sectorul european al automobilelor, aflat într-un moment critic în care se pot observa schimbări tehnologice rapide și creșterea concurenței.

Dacia&Renault Group în România a înregistrat investiții de 4,2 miliarde euro în perioada 2000-2024, ajungând la o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de euro în 2023. Astfel, în 2023 s-a atins o pundere în PIB de 2,1%. De asemenea, au fost înregistrat contribuții la export de 10% și au fost create 12.800 de locuri de muncă directe și aproximativ 100.000 de locuri de muncă indirecte la furnizori. Nu în ultuml rând, achizțiile anuale locale au atins cifra de 2,5 miliarde de euro. 

 


Renault Group a înregistrat în 2024 o creștere puternică, un profit operațional și a obținut o poziția financiară netă la nivele record. Rezultatele Renaul Group din 2024 au fost peste perspectivele financiare, potrivit raportului financiar.

„Renault Group continuă să-și îmbunătățească performanța operațională, să-și pună în practică strategia și să-și atingă obiectivele. 2024 a fost un an important în care am cules primele rezultate ale ofensivei noastre fără precedent în materie de lansare a unor noi modele. Această performanță este rezultatul unei transformări profunde a companiei, ca urmare a unui efort colectiv remarcabil. Am transformat Renault Group într-o companie mult mai flexibilă, mai eficientă și mai performantă. Și nu ne vom opri aici! Datorită bazelor solide construite în ultimii 4 ani și a unei mentalități agile și inovatoare, pregătim următorul capitol, urmărind o creștere profitabilă în timp ce investim pentru viitor.”  a declarat Luca de Meo, CEO al Grupului Renault.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Sondaj BEI: Majoritatea orașelor din Europa intenționează să sprijine acțiunile climatice și infrastructura socială

Published

on

© EIB

Majoritatea orașelor din Europa intenționează să cheltuiască mai mult pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice și pentru înmulțirea locuințelor publice, a școlilor și spitalelor, conform unui nou sondaj al Băncii Europene de Investiții (BEI). 

Sondajul BEI privind municipalitățile din 2025 semnalează că 56% își propun să investească mai mult pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și 53% intenționează să-și mărească bugetele pentru infrastructura socială în următorii trei ani.

BEI a publicat raportul astăzi, concomitent cu o conferință la Bruxelles a Comitetului European al Regiunilor cu scopul de a discuta nevoile de investiții urbane din Europa și de a sprijini agenda politică a UE pentru orașe.

Sondajul cuprinde 1.002 municipalități din UE care au între câteva mii și câteva sute de mii de locuitori, având un total combinat de aproximativ 26 de milioane (aproximativ 6% din totalul populației UE-27).

Sunt reprezentate municipalitățile fiecărui stat membru, numărul acestora variind, de la 131 în Germania și 107 în Italia la câte cinci din Cipru șiLuxemburg. Similar cu sondajul anterior din 2022, nu sunt incluse capitalele naționale și teritoriile aflate în afara Europei, iar participarea orașelor a fost anonimă.

Deși granturile naționale și UE rămân principala sursă de finanțare a infrastructurii pentru municipalități, peste jumătate dintre ele – 61% – sunt interesate de explorarea altor opțiuni de finanțare, conform noului raport. Acestea ar putea include, de exemplu, transformarea granturilor în garanții care ulterior ar fi folosite pentru a atrage finanțări mai semnificative din partea unor organizații precum băncile.

„Într-o perioadă în care provocările sunt tot mai multe, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro investit produce impact maxim. Aceasta înseamnă valorificarea soluțiilor de finanțare inovatoare pentru a sprijini municipalitățile în accelerarea acțiunilor climatice și a altor priorități cheie. BEI rămâne angajată să lucreze alături de orașele europene în vederea dezvoltării și implementării instrumentelor de care au nevoie pentru a construi un viitor mai durabil și mai rezilient”, a spus vicepreședintele BEI Ioannis Tsakiris.

Sondajul BEI privind municipalitățile oferă o imagine amplă și detaliată a planurilor de dezvoltare ale autorităților, care reprezintă aproximativ 54% din investițiile publice din UE. În domeniul acțiunilor climatice, municipalitățile reprezintă aproximativ 60% din investiții.

Pe lângă constatarea faptului că majoritatea orașelor din UE intenționează să investească mai mult în vederea reducerii emisiilor, cel mai recent sondaj dezvăluie că aproximativ jumătate dintre ele își propun și creșterea cheltuielilor pentru măsurile de adaptare la schimbările climatice. Acest tip de activitate include protecția împotriva amenințărilor precum inundațiile și incendiile.

„Municipalitățile din întreaga Europă demonstrează un angajament puternic față de tranziția verde. Transformarea acestor angajamente în rezultate tangibile va necesita un sprijin politic și de politici susținut la toate nivelurile”, a spus economista-șefă a BEI, Debora Revoltella.

O provocare persistentă pentru multe orașe din UE este deficitul de specialiști pentru efectuarea evaluărilor de mediu și de ingineri care să implementeze proiectele, conform celui mai recent sondaj. Până la 30% din municipalități au raportat lipsa de know-how tehnic în aceste domenii.

BEI ajută la gestionarea acestei provocări furnizându-le municipalităților know-how tehnic, financiar și strategic. Inginerii și economiștii BEI evaluează fiecare proiect finanțat de bancă. Acest know-how este disponibil și sub forma de sprijin consultativ pentru promotorii de proiecte, autoritățile naționale, regionale sau locale și pentru intermediarii financiari.


Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Construită în jurul a opt priorități principale, Banca finanțează investiții care contribuie la obiectivele de politică ale UE stimulând acțiunile climatice și de mediu, digitalizarea și inovarea tehnologică, securitatea și apărarea, coeziunea, agricultura și bioeconomia, infrastructura socială, uniunea piețelor de capital și o Europă mai puternică într-o lume mai pașnică și mai prosperă.  

Grupul BEI, care include și Fondul European de Investiții (FEI), a încheiat noi finanțări în valoare de aproape 89 miliarde EUR pentru peste 900 de proiecte cu impact puternic în 2024, stimulând astfel competitivitatea și securitatea Europei.    

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

BEI își intensifică investițiile în securitatea și apărarea europeană și în lanțul de aprovizionare cu materii prime critice

Published

on

© EIB

Banca Europeană de Investiții (BEI) a adoptat vineri, 21 martie, un set de măsuri pentru sporirea investițiilor în securitate și apărare, precum și pentru asigurarea accesului la materii prime critice, esențiale pentru industria europeană. Totodată, Consiliul de Administrație al BEI a aprobat finanțări noi în valoare de 8,9 miliarde de euro destinate transportului, educației, energiei, apei și investițiilor în afaceri, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Mesajul liderilor europeni este clar: trebuie să consolidăm capacitățile de apărare și securitate ale Europei. Deciziile de astăzi arată că BEI face parte din soluție”, a declarat Nadia Calviño, președinta Grupului BEI.

Extinderea sprijinului pentru securitate și apărare

BEI a decis extinderea eligibilității pentru finanțarea industriei de securitate și apărare, limitând pe cât posibil activitățile excluse, conform deciziilor luate de liderii UE la Consiliul European Special din 6 martie.

De asemenea, inițiativa strategică existentă a BEI, Strategic European Security Initiative (SESI), în valoare de 8 miliarde de euro, va fi transformată într-o prioritate publică permanentă, fără un plafon prestabilit, finanțarea urmând să fie stabilită anual în Planul Operațional al BEI.

Astfel, Banca va putea susține investiții esențiale în mobilitate militară, protecția frontierelor, infrastructură critică, securitate cibernetică și echipamente avansate, inclusiv drone, radare, sateliți, avioane, sisteme anti-interferență și tehnologii de deminare. BEI intenționează să dubleze finanțarea pentru proiectele de apărare în 2025, atingând un nivel record.

Această decizie completează strategia Comisiei Europene pentru apărare, inclusiv Planul „Readiness 2030”, și facilitează cooperarea dintre UE, băncile naționale de promovare, sectorul privat și alți parteneri strategici.

Inițiativă strategică pentru materii prime critice

BEI a adoptat și o nouă inițiativă strategică privind materiile prime critice (CRM), consolidând rolul său de principal finanțator și consilier pentru proiecte din întregul lanț de aprovizionare, atât în interiorul, cât și în afara UE. Aceasta contribuie la obiectivele Legii UE privind Materiile Prime Critice.

Accesul sigur la aceste materiale este esențial pentru tranziția verde și digitală a Europei, precum și pentru industriile de apărare și aerospațiale. Inițiativa include:

  • Finanțări de 2 miliarde de euro în 2025 pentru investiții în materii prime critice;
  • Crearea unui grup de lucru CRM Task Force pentru gestionarea proiectelor;
  • Dezvoltarea unui centru unic de coordonare pentru expertiză tehnică și parteneriate.

Investiții de 8,9 miliarde de euro în infrastructură și afaceri

BEI a aprobat finanțări de 8,9 miliarde de euro pentru proiecte din mai multe domenii, inclusiv:

  • Transport: investiții majore în infrastructura feroviară din Cehia, Germania, Spania și Costa Rica și modernizarea unui port în Estonia.
  • Educație: îmbunătățirea școlilor din Franța și Portugalia.
  • Apă: dezvoltarea rețelelor de apă în Kenya și Letonia.
  • Energie: proiecte în Andorra, Germania și Spania.
  • Sprijin pentru afaceri: finanțări pentru farmacii din Spania, companii deținute de femei și tineri antreprenori în Africa, precum și IMM-uri din Grecia, Italia, Portugalia, Spania și Bangladesh.

Prin aceste decizii, BEI își reafirmă angajamentul de a sprijini securitatea, competitivitatea și tranziția ecologică a Europei, oferind resurse esențiale pentru creșterea economică și reziliența industrială a regiunii.

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

Published

on

© MIPE/ Facebook

O delegație MIPE, condusă de secretarul de stat Carmen Moraru, a avut o întâlnire de lucru cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ioannis Tsakiris, însoțit de alți reprezentanți ai instituției financiare internaționale pentru a discuta modalitățile concrete de sprijin pentru implementarea proiectelor strategice pentru dezvoltarea României.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, oficialii BEI au subliniat importanța asistentei financiare rambursabile în valoare de 4 miliarde de euro acordate României pentru acoperirea cofinanțării publice naționale și importanța continuării cooperării în domenii de interes strategic la nivel european.

Parteneriatul cu Banca Europeană de Investiții reprezintă un pas important pentru implementarea cu succes a proiectelor. Finanțarea de 4 miliarde de euro va accelera dezvoltarea infrastructurii de transport și sănătate, domenii esențiale pentru creșterea calității vieții în România. Colaborarea cu BEI demonstrează angajamentul nostru comun pentru o implementare eficientă a fondurilor europene, asigurând astfel un impact pozitiv și de lungă durată pentru economia românească”, a subliniat secretarul de stat Carmen Moraru.

Amintim că România a solicitat în 2022 Băncii Europene de Investiții o asistență financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiții, a unor investiții din sectoarele transporturi și sănătate, finanțate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență și POS 2021 – 2027.

Banca Europeană de Investiții a jucat un rol important în România încă din 1991, finanțând cu peste 21 de miliarde de euro proiecte în țara noastră. Mai mult de două treimi din această sumă a fost direcționată înspre transporturi, linii de credit, energie, sănătate și industrie.

Citiți și: BEI a acordat României finanțări în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2024, anunță vicepreședintele instituției: Au dus la deblocarea unor investiții totale de 5,2 miliarde de euro

În 2024, instituția financiară europeană a acordat României finanțări în valoare de 2,49 de miliarde de euro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO10 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ10 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.11 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.12 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

U.E.13 hours ago

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

INDIA14 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

NATO10 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending