Comisia Europeană amână decizia de a impune vize canadienilor pe fondul menţinerii lor pentru români şi bulgari

Comisia Europeană (CE) a amânat, din nou, decizia de a impune vize de călătorie cetăţenilor canadieni care călătoresc pe teritoriul UE, în contextul în care Canada solicită în prezent vize cetăţenilor români şi bulgari.

rp_eu-flag5-300x201.jpgComisarii vor aştepta ”rezultate tangibile” până la summitul Canada-UE, care va avea loc pe 27 octombrie, sperând că Ottawa va elimina obligativitatea vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

În luna aprilie, Comisia recomandase Paramentului şi Consiliului European să se pronunţe cu privire la această chestiune înainte de data de 12 iulie, lucru care nu s-a întâmplat. 

Discuţiile pe tema eliminării vizelor au început în contextul în care Uniunea Europeană şi Canada speră să semneze anul acesta Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA), iar procedura ar putea fi îngreunată de acţiuni ale României şi Bulgariei.

Toți cetățenii canadieni și cei SUA pot intra în zona Schengen fără să fie nevoie de viză, însă Canada solicită ceățenilor bulgari și români vize pentru a putea intra pe teritoriu candian; pentru a  putea vizita SUA, cetățenii bulgari, croați, ciprioți, polonezi și români au nevoie, de asemenea, de vize. Potrivit legislației UE, Comisia trebuia să elimine scutirea de vize pentru Canada și SUA, datorită lipsei reciprocității. 

Citiți și:

Canada va anunța la începutul toamnei un calendar pentru ridicarea vizelor pentru România și Bulgaria

Dacian Cioloș, despre eliminarea vizelor pentru Canada: Lucrurile se mișcă. Voi ține legătura cu premierul Trudeau

Ambasadorul SUA despre ridicarea vizelor pentru români: Trebuie să vedem care va fi rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie

România și Bulgaria au semnat o scrisoare comună prin care cer Canadei ridicarea vizelor

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.