ENERGIE
Declarații de prietenie și afabilități între premierii României și Ungariei: Ciolacu subliniază rolul “decisiv” al Ungariei în aderarea României la Schengen, iar Orban evocă “o eră nouă a colaborării”
Published
3 weeks agoon
Dezvoltarea dialogului bilateral în baza Parteneriatului Strategic, cu accent asupra proiectelor concrete implementate în beneficiul cetățenilor, a fost între principalele teme abordate de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la întrevederea cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, care a avut loc vineri, la Palatul Victoria, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Cu această ocazie, premierul român a subliniat rolul “decisiv” pe care Ungaria l-a avut în aderarea României cu granițele terestre la spațiul Schengen, iar omologul maghiar a spus că “începe o eră nouă a colaborării”.
”Ungaria este partener comercial important al României. Împreună cu omologul meu, Viktor Orbán, am continuat discuțiile privind modalitățile de a spori schimburile economice și investițiile reciproce. Dorim să avem rezultate semnificative, pe măsura potențialului, având în vedere interesele similare, apropierea geografică și complementaritatea economiilor noastre”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, după a doua întrevedere cu Orban într-o lună de zile, precedenta având loc la Budapesta cu ocazia reuniunii ministeriale Austria – Bulgaria – România, mediată de președinția maghiară a Consiliului UE și în urma căreia a fost deblocată aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
În acest context, cei doi prim-miniștri au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare, de natură să susțină dezvoltarea economică, și au reiterat convingerea că persoanele aparținând minorităților naționale contribuie la întărirea legăturilor între cele două state.
În ceea ce privește afacerile europene, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat dialogul cu Ungaria pe durata deținerii președinției Consiliului UE, factor de favorizează oportunități pentru acțiuni comune la nivelul UE în scopul îmbunătățirii competitivității și convergenței economiilor noastre.
”Este o bucurie să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban. Suntem împreună la București pentru a celebra reușita aderării la Schengen și prietenia între țările noastre. Îi mulțumesc pentru sprijinul puternic și decisiv pentru îndeplinirea obiectivului Schengen. Mulțumesc Președinției ungare pentru contribuția avută la adoptarea deciziei care asigură aderarea completă a României la spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, un obiectiv de importanță fundamentală pentru țara noastră”, a declarat șeful Guvernului.
La rândul său, premierul Ungariei, care a venit la București după o vizită similară la Sofia, a afirmat că maghiarii au avut de mult timp interesul ca România să fie membră a Spaţiului Schengen.
“Suntem aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an care s-a format între noi. În iulie, domnul prim-ministru a fost atât de drăguţ încât m-a primit, aici, la Bucureşti. Atunci am convenit că vom progresa conform unui plan comun în timpul preşedinţiei maghiare la Consiliul European şi am stabilit ca obiectiv ca în timpul preşedinţiei ungare România să adere la Spaţiul Schengen. A fost o sarcină foarte dificilă, am discutat foarte mult despre aspectul dacă este realist ca acest lucru să se întâmple anul acesta. (…) Am făcut un plan de acţiune, ne-am uitat care sunt ţările care sunt împotriva extinderii, am discutat care sunt metodele şi care este colaborarea prin care putem să-i convingem că iată este vorba de o oportunitate istorică. Am pus în practică acest plan de acţiune elaborat în comun şi rezultatul a fost ceea ce puţini s-au gândit că se poate realiza în timpul preşedinţiei maghiare, ceea ce arată foarte puternic că cele două ţări au o istorie comună şi ştim foarte bine că succesul individual este puţin, trebuie ca şi vecinul să aibă succes. Deci, noi, maghiarii, de mult am avut interesul ca România să fie membră a Spaţiului Schengen, împreună cu noi, ceea ce s-a întâmplat acum”, a spus Viktor Orban, după întâlnirea avută la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu.
Reuniți pe 12 decembrie la Bruxelles în cadrul Consiliului JAI, miniștrii afacerilor interne din statele membre ale Uniunii Europene au adoptat în unanimitate decizia istorică a aderării depline a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, și cu frontierele terestre. Potrivit deciziei, România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, după ce au intrat în zona de liberă circulație la 31 martie 2024 prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime.
Consiliul Justiție și Afaceri Interne a decis asupra accesului României și Bulgariei la Spațiul Schengen, după ce miniștrii afacerilor interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria s-au întrunit pe 21-22 noiembrie la Budapesta, sub auspiciile președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, pentru a avansa negocierile pentru integrarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen, singura țară care se mai opunea acestei decizii fiind Austria.
De asemenea, în cadrul întâlnirii lor la București, cei doi prim-miniștri au analizat cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiune și viitorul relațiilor transatlantice, în actualul context global marcat de provocări de securitate, economice, climatice și demografice.
Deși comunicatul oficial remis de Guvern nu evocă și dimensiunea cooperării energetice, premierul Ungariei a declarat că ţara sa a reuşit anul trecut, prin România, să cumpere 1,75 miliarde metri cubi de gaze şi, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă colaborarea în domeniu cu ţara noastră.
Anterior vizitei premierului maghiar la București, compania din Ungaria MVM, controlată de Viktor Orban, a anunțat luni că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România, cu 3,4 milioane de clienți pe piața locală. Experții din domeniu au avertizat că tranzacția ne-ar putea aduce indirect în zona de influență energetică a Rusiei.
Însă, ministrul energiei Sebastian Burduja a explicat că autoritățile își pun semne de întrebare în legătură cu tranzacția, despre care a spus că nu este încheiată.
“Nu avem o cifră oficială a acestei tranzacții, dar vă pot spune că atât Romgaz, cât și Hidroelectrica s-au interesat de această oportunitate, dar oferta companiei maghiare a fost mult mai mare decât au crezut Romgaz și Hidroelectrica pe baza unor analize de specialitate din partea unor firme de audit respectate în lume, de tipul big four. (…) Tranzacția nu este finalizată. Din păcate, știrile cele mai multe din țară au dat ca fiind un joc închis în care compania maghiară, gata, de mâine sau de luni a preluat sau preia E.on și asta. Nimic mai fals!”, a afirmat Burduja.
Pentru ca tranzacția să se finalizeze este nevoie de acordul statului, prin Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe de la Consiliul Concurenței.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
ENERGIE
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Published
19 hours agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, condamnă șantajul energetic rusesc instrumentalizat împotriva Republicii Moldova și anunță că România, împreună cu Guvernul de la Chișinău și instituțiile europene caută în continuare soluții pentru atenuarea crizei energetice de peste Prut. De asemenea, acesta demontează un nou fake news și subliniază că exporturile energetice ale României către Republica Moldova se fac în termeni comerciali, nicidecum gratis cum se vehiculează fals în online.
„România livrează deja energie electrică Republicii Moldova, acoperind o bună parte din deficitul de aproximativ 600 MW, rezultat din stoparea gazului rusesc către Transnistria. Am discutat aproape zilnic cu Prim-Ministrul Dorin Recean, pe care îl apreciez în mod deosebit, și am găsit împreună soluții. […] România a reușit să furnizeze întreaga cantitate de gaze necesară fraților noștri, cu exporturi zilnice de aproximativ 5 milioane Nm3. În termeni comerciali. Gratis au dat gaz doar rușii, doar ca nu a fost gratis, a venit cu nota de plată ascunsă a șantajului energetic”, a informat Sebastian Burduja într-o postare pe pagina de Facebook.
Potrivit acestuia, Nuclearelectrica exportă peste Prut 100 MW bandă pe tot parcursul sezonului rece, iar centrala pe gaz de la Brazi a încheiat un contract suplimentar pentru încă 30 MW: „Diferența se acoperă de pe piață. Toate aceste exporturi se fac în termeni comerciali, dincolo de toate intoxicările instrumentate de Moscova și acoliții ei, cum că am exporta gaz și curent gratis peste Prut și am importa scump din Ucraina. Minciuna e pur și simplu penibilă, fără nicio bază reală, iar oricine poate verifica datele publice legate de fluxurile comerciale.”
Sebastian Burduja anunță că se caută în continuare soluții la nivel european, după ce Comisia Europeană nu a fost de acord cu o scutire de la achiziția certificatelor de CO2 pentru energia produsă în România și livrată în Republica Moldova, pentru a reduce costurile de achiziție a energiei de la Complexul Energetic Oltenia: „Asta ar fi redus costurile la jumătate. Deși propunerea a fost respinsă, pentru a nu crea un precedent la nivel european, continuăm să căutăm soluții pentru a putea sprijini Republica Moldova cu energie la prețuri rezonabile. Și sunt convins că le vom găsi împreună cu Uniunea Europeană.”
De asemenea, Ministrul Energiei semnalează, încă o dată, ca adevărata suveranitate înseamnă independența energetică: „Să fie învățătură de minte tuturor: când depinzi de gazul rusesc, ești șantajabil, deci dependent și vulnerabil. Asta NU e suveranitate! Suveranitatea adevărată este cea pentru care ne luptăm noi acum pentru România, dar și pentru frații noștri de peste Prut: independența energetică! Prin noi înșine.”
„Oricâte interese vom deranja, oricât vor încerca trompetele extremiștilor să ne țină dependenți de resursele altora, vom merge până la capăt pentru independența noastră energetică. Și cu fiecare proiect nou, cu fiecare MW nou în sistemul energetic, vom fi mai siguri și vom avea facturi mai mici. Înainte, împreună!”, a conchis acesta.
ENERGIE
Oferta Ungariei de preluare a E.ON România ar putea fi blocată, anunță ministrul Burduja în Financial Times: “Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”
Published
4 days agoon
January 10, 2025Oferta companiei maghiare MVM de preluare a companiei E.ON România este în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele acesteia, inclusiv temerile de influență rusă, potrivit ministrului român al energiei.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit fuziunea unei companii feroviare cu una maghiară, parțial din cauza legăturilor sale cu Rusia.
“Am văzut precedentul din Spania în care o tranzacție care implică entitatea maghiară a fost respinsă. Va trebui să luăm în considerare toate aceste lucruri când vom lua o decizie”, a spus Burduja, potrivit Adevărul.
Ministrul a declarat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării E.ON Energie de către MVM. “Valoarea tranzacției va fi analizată … și implicațiile potențiale pe piața energiei. Vom investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională”, a spus ministrul Sebastian Burduja.
“Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a mai completat acesta susținând și că România vrea să își exploateze propriile resurse de gaze naturale și să cumpere livrări suplimentare pe piața spot.
În decembrie, premierul Viktor Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există probleme care trebuie rezolvate.
“Premierul român a ridicat aceste probleme și a cerut … să înființăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea și a face totul transparent”, a spus Orbán, lăsând fără răspuns alte întrebări privind implicarea Rusiei în afacere.
Compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat în 16 decembrie că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
MVM este a doua companie ca mărime din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaz rusesc în Ungaria. De asemenea, operează o centrală nucleară proiectată de Rusia în Ungaria, extinsă sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.
Pentru ca tranzacția să se finalizeze este nevoie de acordul statului, prin Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe de la Consiliul Concurenței.
ENERGIE
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție
Published
4 days agoon
January 10, 2025Fabrica Prime Batteries, un proiect cu investiții de 250 de milioane de euro în primă fază, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție, apreciază fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu, președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
Noua fabrică de baterii Li-Io a fost vizitată joi de Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene, aflat într-o deplasare oficială în România pentru întrevederi cu premierul Marcel Ciolacu, cu ministrul economiei Bogdan Ivan și cu președintele Senatului Ilie Bolojan. Vicepreședintele CE a vizitat fabrica “Prime Batteries Technology”, o întreprindere română care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă.
Potrivit lui Nicolescu, anul următor această fabrică ar putea aduce un plus de minim 100 milioane euro la balanța comercială a României.
“Nu e ușor. Competiția este mare și dură în acest domeniu. Succesul nu e garantat. Am însă încredere în potențialul tinerilor antreprenori români de a reuși în domenii ale viitorului, de a face proiecte frumoase și a contribui la autonomia strategică europeană în domenii cheie. Mă bucur că inițiativa de energie a Uniunii Europene (EIT Innoenergy) a crezut în acest proiect și l-a sprijinit din faza sa incipientă, când foarte puțini credeau în șansa României de a fi un jucator într-un domeniu atât de important”, a mai spus fostul ministru al energiei.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
2025 începe cu o veste bună pentru aderarea la OCDE, anunță Luca Niculescu: România a primit un nou aviz formal, de data aceasta în domeniul muncii și solidarității sociale
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu
Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”
Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont
UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian
Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare
Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE