Connect with us

ROMÂNIA

Directorul SRI, Eduard Hellvig: Marea Neagră poate şi trebuie să devină o platformă de stabilitate. Avem așteptări ridicate legate de Summitul NATO de la Varșovia

Published

on

Directorul Serviciului Român de Informații ( SRI), Eduard Hellvig, a precizat pe 31 mai că este îngrijorat de „stăruința unor vecini de la Marea Neagră de a nu ieși din logica belicoasă a secolelor trecute  fiind necesar un efort sporit de descurajare a oricărei încercări de recurgere la forță” într-un discurs susținut cu ocazia deschiderii celei de-a treia ediții a programului internațional de formare „Securitate în Regiunea Mării Negre Provocări comune, viitor sustenabil.”eduard hellvig

„Astăzi ne aflăm în situația de a constata că sfertul de secol de după căderea Cortinei de Fier nu a fost îndeajuns de înțelept folosit pentru ca un nou model de cooperare să ia locul vechilor rivalități istorice și al ambițiilor de mare putere. Ne surprinde și ne îngrijorează dificultatea unora din vecinii de la Marea Neagră de a ieși din logica belicoasă a secolelor trecute. De aceea, consider că se impune un efort sporit și imediat în sens preventiv, de descurajare a oricărei noi încercări de recurgere la forţă în regiune. Avem așteptări ridicate, în această privință, legate de apropiatul Summit NATO de la Varșovia” a adăugat Hellvig.

Acesta a precizat că este necesară cooperare și un efort comun pentru a depăși logica periculoasă a confruntării, dar și pentru a restabili un cadru pentru dialog eficient care să diminueze tensiunile. Directorul SRI a adus în discuție și rolul important pe care îl joacă Marea Neagră în contextul noului cadru internațional. “În acest context, în fața expansiunii haosului care privilegiază terorismul și fundamentalismul, Marea Neagră poate şi trebuie să devină o platformă de stabilitate. Acest fapt stă în puterile noastre, cu o condiție: să admitem – și mă refer acum la toți actorii implicați în regiune – că interesele comune în materie de securitate primează, în fapt, asupra oricărui motiv de dispută. Terorism, criminalitate transfrontalieră, trafic de persoane, arme şi droguri. Acestea sunt doar câteva din ameninţările asupra întregii vecinătăți a Mării Negre, care ispiteşte prin potenţialul său de placă turnantă între lumi atât de diferite, dar numai aparent ireconciliabile.”

Hellvig a evidențiat și cât de necesară este cooperare între serviciile serviciile de informații regionale, dar și între structurile membre parteneriatului euro-atlantic. „Cooperarea internaţională este una din priorităţile mandatului meu de director al Serviciului Român de Informaţii şi, în această direcţie, am acordat o atenţie deosebită discuţiilor directe cu partenerii noştri, cu accent pe dimensiunea regională a schimbului de date şi expertiză. În acelaşi timp, sunt nevoit să constat, în urma atentatelor teroriste din ultimul an din Europa, că există mai degrabă carenţe la nivelul utilizării informaţiilor, a analizei şi exploatării lor, decât în privinţa comunicării” a adăugat directorul SRI.

Programul „Securitate în Regiunea Mării Negre Provocări comune, viitor sustenabil” reunește aproximativ 80 de persoane, vorbitori și cursanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Germania, Georgia, Grecia, Olanda, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Moldova, România, Turcia și Ucraina, precum și oficiali de rang înalt din Uniunea Europeana și NATO.

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Administrația Prezidențială a cerut CNA să emită decizia privind normele și regulile de reflectare a campaniei pentru referendum

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială a solicitat vineri, 17 mai în numele Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Consiliului Național al Audiovizualului să își respecte propria lege de funcționare și să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum. Deși Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede clar că CNA este autorizat să emită „normele şi regulile de reflectare a desfășurării campaniilor electorale şi a celor pentru referendum”, Consiliul nu și-a respectat această obligație legală, deși intrăm în ultima săptămână de campanie pentru referendum, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro

De asemenea, a fost solicitată adoptarea de către CNA, cu celeritate, a unei recomandări de difuzare a unui spot audio-video realizat de Administrația Prezidențială, în regim de anunț de interes public, către televiziunile naționale şi locale. Acest spot are în vedere informarea și creșterea gradului de conștientizare a importanței referendumului.

Președintele Klaus Iohannis consideră că refuzul CNA de a-și îndeplini atribuțiile îi afectează în mod direct pe cetățenii României, pentru că dreptul la informație este un drept prevăzut și garantat expres prin Constituție. Toate autoritățile publice sunt obligate să respecte Constituția, orice nerespectare a legii, cu atât mai mult a Legii fundamentale, fiind un abuz.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sondaj INSCOP: Două treimi dintre români susțin unirea cu Republica Moldova, iar 84% dintre respondenți declară că se simt mândri că sunt români

Published

on

Potrivit sondajului de opinie publică la nivel național, realizat de INSCOP Research, aproximativ 8 din 10 respondenți declară că se simt mândri că sunt români și totodată sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților pe teritorul său. Aproape două treimi din populație susțin Unirea României cu Republica Moldova și puțin peste jumătate dintre respondenți consideră că, în cazul ipotetic al unui asemenea eveniment, țara noastră ar deveni mai puternică.

84% dintre participanții la sondaj declară că se simt mândri că sunt români, în timp ce 10,4% afirmă contrariul. 5,6% nu știu sau nu răspund.

Foto: Sondaj INSCOP

Chestionați cu privire la cunoașterea limbii române, 94,8% dintre cei respondenți sunt de părere că acest aspect trebuie să fie o obligație pentru orice cetățean român, 3,7% afirmă contrariul, iar 1,5% nu știu sau nu răspund.

62,2% dintre cei intervievați apreciază că au o bună cunoaștere a istoriei românilor, în timp ce 34% consideră că nu cunosc suficient de bine acest subiect. Procentul non-răspunsurilor  este de 3,8%.

80,3% dintre respondenți sunt de părere că România trebuie să protejeze drepturile minorităților naționale de pe teritoriul său, 9,9% au o opinie contrară. 9,8% nu știu sau nu răspund.

65,1% sustin Unirea Romaniei cu Republica Moldova, iar 22% se opun. 12,9% este procentul non-răspunsurilor.

În cazul ipotetic al unirii României cu Republica Moldova, 53,6% dintre cei intervievați consideră că țara noastră ar deveni mai puternică, iar 23,1% că ar deveni mai slabă. 23,2% nu știu sau nu răspund.

Părerile privind regimul comunist sunt împărțite. 27,2% consideră că regimul comunist a făcut mai mult bine Romaniei,  29,6% că a facut mai mult rău țării, în timp ce 34,3% aleg varianta de răspuns ”Lucrurile sunt mai complicate. Comunismul din anii 50 este una, cel din vremea lui Ceauşescu este cu totul altceva”. Procentul non-răspunsurilor este 8,9%.

Sondajului de opinie publică la nivel național a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Întregul sondaj, AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Prin depunerea unui proiect de lege la inițiativa președintelui PSD, exportul de bușteni din România urmează să fie interzis

Published

on

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat intenția depunerii unui proiect de lege care urmează să interzică exportul de bușteni din România. Potrivit site-ului oficial PSD, proiectul de lege ar urma să fie depus săptămâna viitoare.

Argumentul adus acestei propuneri legislative este acela de a păstra plus valoarea în România, iar exporturile să se rezume doar la lemn prelucrat.

Prin această măsură se va stimula prelucrarea produselor în România, o industrie care a început să crească abia în ultimii 2 ani.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending