Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump a încheiat prima zi de vizită de stat în Regatul Unit cu un toast în cinstea ,,prieteniei veșnice dintre” poporul britanic și cel american și a ,,domniei remarcabile” a Reginei Elisabeta a II -a

Published

on

©️ White House/Flickr

În prima zi a vizitei în Marea Britanie, președintele american Donald Trump a lăudat ,,prietenia veșnică” dintre Marea Britanie și SUA, în discursul susținut în cadrul banchetului de stat de la Palatul Buckingham. La rândul său, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii spus că țările celebrează o alianță care a asigurat ,,siguranța și prosperitatea ambelor popoare de zeci de ani”, relatează BBC.

Președintele este în Marea Britanie pentru o vizită de stat de trei zile, care include cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia.

La începutul acestei zile, Trump l-a criticat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, care a afirmat că Marea Britanie nu ar trebui să-l ,,aștepte cu covorul roșu” pe șeful de la Casa Albă, numindu-l ,,un ratat total”, într-o postare pe Twitter. De asemenea, președintele american a criticat dur activitatea ca primar al lui Sadiq Khan.

,,SadiqKhan, care, aparent, a făcut o treabă foarte proastă în calitate de primar al Londrei, a fost nebun de neplăcut față de  președintele aflat în vizită al Statelor Unite, de departe cel mai important aliat al Regatului Unit. El este un ratat total care ar trebui să se concentreze asupra (combaterii, n.r.) criminalității în Londra, nu asupra mea”, este mesajul transmis de Donald Trump chiar înainte să-și înceapă vizita de stat.


Tonul lui Donald Trump a fost, însă, foarte diferit în discursul său la banchetul regal, el lăudând curajul poporului britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și numind-o pe Regină ,,o femeie măreață”.

,,În acea oră întunecată, poporul acestei națiuni a arătat lumii ce înseamnă să fii britanic”, a spus el, adăugând că curajul lor a asigurat ca destinul țării ,,să rămână în mâinile voastre”.

De asemenea, președintele american a amintit despre victoria împotriva totalitarismului:

,,În această seară, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru fiii curajoși ai Regatului Unit și ai Statelor Unite, care i-au învins pe naziști și regimul nazist și au eliberat milioane de oameni de sub tiranie. Legătura dintre națiunile noastre a fost pentru totdeauna pecetluită în această mare cruciadă”.


Domnul Trump și-a încheiat discursul cu un toast în cinstea ,,prieteniei veșnice dintre popoarele noastre, a vitalității națiunilor noastre și a mult prețuitei și cu adevărat remarcabile domnii a Majestății Sale Regina”.

La rândul său, Regina a lăudat rolul celor două țări în crearea unei adunări de instituții internaționale care să asigure că ,,ororile conflictului nu vor fi repetate”, relatează BBC.

Anterior participării la banchetul de stat găzduit de Casa Regală, Donald Trump și prima doamnă, Melania Trump, au fost alături de Regina Elisabeta a II-a într-un tur al Colecției Regale de la Palatul Buckingham care ilustra relația de durată dintre SUA și Marea Britanie. Regina le-a arătat obiecte de colecţie ale familiei regale de la jocuri de golf şi le-a dat preşedintelui american şi soţiei sale un ghid al evenimentelor din istoria SUA.


 

Printre alte artefacte istorice, Elisabeta a II-a le-a arătat soţilor Trump un portret al lui George Washington, primul preşedinte al Statele Unite ale Americii, şi o copie a unei telegrame adresate de George al-VI-lea generalului american Dwight Eisenhower după debarcarea în Normandia (D-Day).

Prinţul Charles şi soţia lui Camilla au participat, de asemenea, la vizionarea acestor mărturii ale istoriei precum Ivanka Trump şi soţul ei Jared Kushner.

De asemenea, Prințul de Wales l-a însoțit pe președintele american la inspecția Gărzii de Onoare.

Ziua a doua a vizitei de stat din Marea Britanie a președintelui Donald Trump este rezervată unor întâlniri cu premierul Theresa May și reprezentanți ai mediului de afaceri în cadrul unui mic dejun găzduit de cei doi, informează The Guardian. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijorat de creșterea exponențială a numărului de cazuri de COVID-19 în ultimele săptămâni: În zilele următoare vom ajunge la un milion de cazuri de COVID-19 și 50.000 de decese

Published

on

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ”răspândirea globală a infecției” de COVID-19, care, în ultimele săptămâni, a înregistrat o creștere exponențială, iar noul coronavirus a ajuns în aproape fiecare țară, informează Digi24.

În cadrul unei conferințe de presă Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că ”numărul deceselor a crescut de peste două ori în ultima săptămână. În zilele următoare vom ajunge la un milion de cazuri confirmate de COVID-19 și la 50.000 de decese”, a completat acesta.

”Intrăm în a patra lună de la izbucnirea pandemiei de coronavirus și sunt foarte îngrijorat de răspândirea globală a infecției”, a mai spus șeful OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat că măsurile de izolare adoptate de țările afectate contribuie la limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, dar au urmări negative asupra celor săraci.

”Am făcut un apel la guverne să ia măsuri sociale, pentru a se asigura că cei mai vulnerabili au apă și cele necesare traiului de fiecare zi”, a arătat Ghebreyesus.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, bilanțul pandemiei de coronavirus a ajuns la peste 45.000 de decese la nivel global, peste 900.000 de persoane fiind infectate cu noul virus.

Cele mai afectate țări sunt Statele Unite din punct de vedere al cazurilor confirmate pozitiv, care ajung aproape de 200.000. Acestea sunt urmate de Italia, cu peste 110.000 de persoane infectate, și Spania, cu peste 102.000 de cazuri.

Cele mai multe decese cauzate de COVID-19 au fost raportate în Italia, 13.155. În Spania s-au înregistrat 9.053 de decese, urmată de Franţa, cu 3.523 de morți, în vreme ce China a raportat 3.316 decese. În Statele Unite sunt 4.476 de decese.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Coronavirus: Boris Johnson promite creșterea numărului de teste în Marea Britanie pe fondul criticilor apărute cu privire la rata scăzută de testare

Published

on

© No. 10/ Flickr

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis să mărească numărul de teste pentru „deblocarea puzzle-ului coronavirusului”, pe fondul criticilor apărute cu privire la rata scăzută de testare, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un mesaj video postat pe Twitter, premierul a declarat că miercuri a fost o „zi foarte tristă” din cauza numărului mare de decese în Marea Britanie.

Johnson, care se autoizolează în Downing Street după ce a contractat virusul, a reiterat angajamentul Guvernului de a face mai multe „teste”.

 

Prim-ministrul britanic a promis să mărească numărul de teste pentru „deblocarea puzzle-ului coronavirusului”, pe fondul criticilor apărute cu privire la rata scăzută de testare.

Un ministru al Cabinetului britanic a recunoscut miercuri că durează prea mult pentru ca Regatul Unit să-și atingă capacitatea de testare, spunând că vor mai trece două săptămâni până când se va ajunge la 25.000 de teste de coronavirus pe zi. De altfel, capacitatea de testare a Marii Britanii este mult redusă comparativ cu cea a Germaniei, de exemplu, care are la dispoziție 176 de laboratoare de prelucrare a testelor, comparativ cu cele 48 britanice, relatează BBC.

În timp ce unele țări testează sute de mii de cetățeni pentru Covid-19, Guvernul s-a confruntat cu presiuni crescânde pentru creșterea numărului în Marea Britanie, în special în rândul personalului Sistemului Național de Sănătate – Boris Johnson fiind de acord acum că acest lucru este esențial pentru „înfrângerea” focarului.

Acest mesaj a venit după ce numărul de persoane infectate de virus la nivel mondial se apropie de un milion, în timp ce în Marea Britanie se apropie de 30,000, iar numărul deceselor a depășit 2350 de victime.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Miniștrii de Externe din NATO analizează joi răspunsul la criza sanitară și măsurile pentru evitarea unei crizei de securitate

Published

on

© NATO

Miniştrii de externe din statele membre ale NATO vor analiza joi, într-o reuniune în sistem de videoconferinţă securizată, răspunsul la criza globală provocată de pandemia COVID-19, subliniind în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică rămâne pregătită să se apere în faţa oricărei ameninţări.

“Aceasta este o criză globală a sănătății”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, înainte de prima întâlnire de acest fel din istoria Alianței organizată prin videoconferință, precum și prima reuniune în format de 30 de state membre, după aderarea Macedoniei de Nord.

În continuare, Stoltenberg a spus că primul obiectiv al NATO este ca această criză sanitară să nu devină o criză de securitate.

“NATO își face partea pentru a ajuta în această luptă comună împotriva unui inamic invizibil”, a mai spus secretarul general, citând exemple inclusiv transportul aerian al echipamentelor medicale către România sau Slovacia, donații medicale din SUA și Turcia și preluarea în spitalele din Germania a unor pacienți francezi și italieni.

Conform unui comunicat Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro, cu prilejul reuniunii ministeriale va avea loc o discuţie cu privire la gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv a implicaţiilor asupra activităţilor NATO. România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Agenda reuniunii va include, potrivit MAE, discuţii privind ameninţările provenind din vecinătatea sudică, procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, precum şi evoluţiile de securitate în spaţiul euro-atlantic. Reamintim faptul că Jens Stoltenberg a desemnat marți zece personalități din țările aliate pentru procesul de reflecție privind viitorul și unitatea Alianței Nord-Atlantice.

Reuniunea va avea o semnificaţie politică specială şi din perspectiva faptului că va fi prima la care Republica Macedonia de Nord va participa formal ca stat aliat, numărul statelor membre NATO ajungând astfel la 30.

De altfel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că Alianța Nord-Atlantică va continua să răspundă și să reacționeze la acțiunile de propagandă și dezinformare din partea Rusiei și a Chinei în contextul noului coronavirus prin prezentarea faptelor, prin transparență, prin prezentarea adevărului și prin apărarea dreptului societăților deschise și libere să aibă o presă liberă.

În conferința de presă virtuală care a precedat videoconferința miniștrilor de exerne din țările NATO, Stoltenberg a răspuns unei întrebări adresate de CaleaEuropeană.ro prin videoconferință, precizând că anii de propagandă și dezinformare la adresa NATO s-au lovit de realitatea că sprijinul țărilor membre pentru Alianța Nord-Atlantică a rămas puternic.

 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending