Connect with us

INTERNAȚIONAL

Donald Trump a încheiat prima zi de vizită de stat în Regatul Unit cu un toast în cinstea ,,prieteniei veșnice dintre” poporul britanic și cel american și a ,,domniei remarcabile” a Reginei Elisabeta a II -a

Published

on

©️ White House/Flickr

În prima zi a vizitei în Marea Britanie, președintele american Donald Trump a lăudat ,,prietenia veșnică” dintre Marea Britanie și SUA, în discursul susținut în cadrul banchetului de stat de la Palatul Buckingham. La rândul său, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii spus că țările celebrează o alianță care a asigurat ,,siguranța și prosperitatea ambelor popoare de zeci de ani”, relatează BBC.

Președintele este în Marea Britanie pentru o vizită de stat de trei zile, care include cea de-a 75-a aniversare a Debarcării din Normandia.

La începutul acestei zile, Trump l-a criticat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, care a afirmat că Marea Britanie nu ar trebui să-l ,,aștepte cu covorul roșu” pe șeful de la Casa Albă, numindu-l ,,un ratat total”, într-o postare pe Twitter. De asemenea, președintele american a criticat dur activitatea ca primar al lui Sadiq Khan.

,,SadiqKhan, care, aparent, a făcut o treabă foarte proastă în calitate de primar al Londrei, a fost nebun de neplăcut față de  președintele aflat în vizită al Statelor Unite, de departe cel mai important aliat al Regatului Unit. El este un ratat total care ar trebui să se concentreze asupra (combaterii, n.r.) criminalității în Londra, nu asupra mea”, este mesajul transmis de Donald Trump chiar înainte să-și înceapă vizita de stat.


Tonul lui Donald Trump a fost, însă, foarte diferit în discursul său la banchetul regal, el lăudând curajul poporului britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și numind-o pe Regină ,,o femeie măreață”.

,,În acea oră întunecată, poporul acestei națiuni a arătat lumii ce înseamnă să fii britanic”, a spus el, adăugând că curajul lor a asigurat ca destinul țării ,,să rămână în mâinile voastre”.

De asemenea, președintele american a amintit despre victoria împotriva totalitarismului:

,,În această seară, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru fiii curajoși ai Regatului Unit și ai Statelor Unite, care i-au învins pe naziști și regimul nazist și au eliberat milioane de oameni de sub tiranie. Legătura dintre națiunile noastre a fost pentru totdeauna pecetluită în această mare cruciadă”.


Domnul Trump și-a încheiat discursul cu un toast în cinstea ,,prieteniei veșnice dintre popoarele noastre, a vitalității națiunilor noastre și a mult prețuitei și cu adevărat remarcabile domnii a Majestății Sale Regina”.

La rândul său, Regina a lăudat rolul celor două țări în crearea unei adunări de instituții internaționale care să asigure că ,,ororile conflictului nu vor fi repetate”, relatează BBC.

Anterior participării la banchetul de stat găzduit de Casa Regală, Donald Trump și prima doamnă, Melania Trump, au fost alături de Regina Elisabeta a II-a într-un tur al Colecției Regale de la Palatul Buckingham care ilustra relația de durată dintre SUA și Marea Britanie. Regina le-a arătat obiecte de colecţie ale familiei regale de la jocuri de golf şi le-a dat preşedintelui american şi soţiei sale un ghid al evenimentelor din istoria SUA.


 

Printre alte artefacte istorice, Elisabeta a II-a le-a arătat soţilor Trump un portret al lui George Washington, primul preşedinte al Statele Unite ale Americii, şi o copie a unei telegrame adresate de George al-VI-lea generalului american Dwight Eisenhower după debarcarea în Normandia (D-Day).

Prinţul Charles şi soţia lui Camilla au participat, de asemenea, la vizionarea acestor mărturii ale istoriei precum Ivanka Trump şi soţul ei Jared Kushner.

De asemenea, Prințul de Wales l-a însoțit pe președintele american la inspecția Gărzii de Onoare.

Ziua a doua a vizitei de stat din Marea Britanie a președintelui Donald Trump este rezervată unor întâlniri cu premierul Theresa May și reprezentanți ai mediului de afaceri în cadrul unui mic dejun găzduit de cei doi, informează The Guardian. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

UE solicită Israelului să renunțe la planurile de extindere în Ierusalimul de Est: Astfel de măsuri ar fi profund dăunătoare pentru o soluție cu două state

Published

on

© European Union, 2020

Construirea de noi locuințe de către Israel în Ierusalimul de Est ar fi „profund dăunătoare pentru o soluție cu două state”, a transmis Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după anunțul premierului israelian Benjamin Netanyahu privind extinderea așezărilor în teritoriile ocupate.

„Așa cum a fost clar transmis în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, inclusiv în concluziile Consiliului, astfel de demersuri ar reduce contiguitatea geografică și teritorială dintre Ierusalim și Betleem, ar izola comunitățile palestiniene care locuiesc în aceste zone și ar amenința viabilitatea unei soluții cu două state, având Ierusalimul drept capitală comună”, a precizat Josep Borrell. 

Șeful diplomației europene a avertizat, totodată, că „așezările sunt ilegale sub prevederile dreptului internațional”:  „UE nu va recunoaște nicio modificare a frontierelor anterioare anului 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, cu excepția celor convenite de părți. Solicităm Israelului să reconsidere aceste planuri”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi construirea de noi locuințe în cartierele de coloniști din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului, o declarație care a survenit cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor legislative, vitale pentru supraviețuirea pe scena politică a premierului acuzat de corupție, transmite Agerpres.

„Adăugăm 2.200 de locuințe în Har Homa”, a declarat premierul într-o înregistrare video difuzată pe Facebook, în care apare în apropierea coloniei, scrie Agerpres. „Am fondat acest cartier în 1997 atunci când am fost ales prim-ministru, în ciuda obiecțiilor lumii întregi’, a adăugat el.

Dorința lui Netanyahu este de a transforma cartierul de coloniști într-un oraș israelian mediu prin adăugarea a noi 10.000 de locuitori celor  40.000 existenți.

El a anunțat de asemenea construirea a mii de locuințe într-un alt sector al părții de est a Ierusalimului.

„Dar vestea și mai importantă astăzi este că am aprobat proiectul de construcții la Givat Hamatos. Aceasta înseamnă 4.000 de noi locuințe, dintre care 1.000 pentru locuitorii arabi din Beit Safafa (sectorul palestinian din proximitate – n.red.) și 3.000 pentru locuitori evrei”, a afirmat premierul.

Planul premierului israelian a fost imediat respins de Palestina. 

„Insistența lui Netanyahu de a construi mii de unități locative înseamnă distrugerea sistematică a soluției cu două state și punerea în aplicare a planului Trump”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, după anunțul liderului israelian.

Palestinienii și majoritatea actorilor internaționali consideră că așezările israeliene în zonele confiscate în conflictul din 1967 sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional, dar Israelul contestă acest lucru.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță un summit dedicat Siriei pe 5 martie

Published

on

© NATO/ Flickr

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va organiza un summit cu omologii săi rus, francez și german, la 5 martie, pentru a discuta situația din provincia Idlib, ultima fortăreață rebelă din nord-vestul Siriei, informează Euronews.

„Ne vom întâlni pe 5 martie”, a spus Erdogan într-un discurs televizat, după o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

Președintele turc nu a precizat unde va avea loc summit-ul, dar anunțul său vine la o zi după ce Emmanuel Macron a cerut un summit organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria alături de Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării.

De altfel, Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

Cu toate acestea, Rusia s-a opus pe 19 februarie, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unei declarații care ar fi cerut încetarea focului în Idlib,  au declarat surse diplomatice, după o ședință tensionată cu ușile închise.

Turcia, care a amenințat cu o operațiune „iminentă” în Idlib după ce trupele sale au intrat sub  focurile artileriei forțelor guvernamentale, sprijinite de Rusia, a dat Damascului termen până la sfârșitul acestei luni pentru a se retrage.

În plus, atacurile regimului sirian au ucis 17  membri ai personalului militar turc numai în această lună, stârnind, astfel, un război al declarațiilor între Ankara și Moscova, un aliat cheie al Damascului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Siria: Franța cere Germaniei, Rusiei și Turciei să se reunească „cât mai curând posibil” în cadrul unui summit pentru evitarea unui dezastru umanitar

Published

on

© G20 Japan/ Facebook

Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut, vineri, organizarea „cât mai curând” a unui summit privind Siria cu Germania, Rusia și Turcia, pentru a evita un dezastru umanitar în nord-vestul țării, informează Agerpres.

„Trebuie să avem o întâlnire cât mai curând posibil cu Germania, Rusia și Turcia în așa-numitul format Istanbul”, a spus Macron după un summitul special al Consiliului European de la Bruxelles.

Comentariile liderului francez vin pe fondul avertizmentului de vineri al ONU că lupta din Idlib, ultimul bastion controlat de forțele rebele, ar putea „sfârși într-o baie de sânge”.

„Forțele guvernamentale siriene susținute de Rusia continuă să avanseze în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, în ciuda apelurilor de a opri această ofensivă care riscă să provoace un dezastru umanitar, o escaladare a conflictului și o criză migratorie”, a declarat Macron jurnaliștilor.

„Am fost foarte clar cu președintele Erdogan și cu președintele Putin cu privire la responsabilitățile lor”, a adăugat liderul francez.

Macron și cancelarul german Angela Merkel au discutat joi despre posibilitatea organizării unui summit în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și cu președintele rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există încă o decizie clară în această privință și dacă cei patru lideri consideră că este necesar”, atunci Rusia nu exclude o astfel de întâlnire.

Președinția turcă nu a comentat, dar președintele Erdogan a cerut „acțiuni concrete” pentru a preveni un „dezastru umanitar” în provincia rebelă siriană Idlib în timpul discuțiilor cu Macron și Merkel.

De asemenea, liderii UE au cerut încetarea ofensivei din Idlib într-o declarație emisă în timpul summitului european.

Conform datelor ONU, 2,8 milioane de persoane din nord-vestul Siriei au nevoie de ajutor umanitar. Dintre acestea, aproape 900.000 de persoane – marea majoritate femei și copii – sunt victime care au fugit din calea ofensivei din Idlib.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending