Connect with us

CHINA

Donald Trump împinge Japonia în brațele Chinei. Premierul nipon Shinzo Abe, în vizită la Beijing pentru primul summit sino-japonez după 2011

Published

on

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, începe astăzi o vizită de trei zile în China pentru a participa la un summit oficial bilateral, cei doi rivali asiatici încercând să profie de o dezghețare a relațiilor lor, pe fondul fricțiunilor comerciale cu Washingtonul, anunță Deutsche Welle.

China şi-a intensificat demersurile de apropiere de Japonia, dar şi de alte state, în contextul disputei comerciale cu SUA.

Japonia, îngrijorată de creşterea puterii navale a Chinei, doreşte dezvoltarea relaţiilor economice cu China, cel mai mare partener comercial al său, dar trebuie să realizeze această apropiere fără a-şi irita principalul aliat în materie de securitate, Statele Unite, cu care are propriile probleme comerciale.

Shinzo Abe, revenit în fruntea guvernului în 2012, când relaţiile sino-japoneze erau marcate de o dispută teritorială legată de insulele din Marea Chinei de Est, s-a întâlnit de mai multe ori cu preşedintele chinez Xi Jinping de la prima lor discuţie rece în 2014 în marja unui summit regional la Beijing.

Întrevederea sa de vineri cu Xi va fi însă primul summit oficial sino-japonez începând din 2011, într-un moment în care se celebrează 40 de ani  de la semnarea Tratatului de pace și prietenie între cele două state.

China este cel mai mare partener comercial al Japoniei și multe companii japoneze au investit sume mari în China.

Vizând beneficiile economice, Abe a încercat mult timp să îmbunătățească relațiile dintre Tokyo și Beijing. Dar conducerea chineză a răsturnat timp de ani de zile aceste schimbări și a manifestat un interes redus pentru revitalizarea relației dintre China, a doua economie mondială, și Japonia, ocupanta loculul trei în acest clasament.

De la summitul actual se aşteaptă încheierea a numeroase acorduri, vizând, între altele, domeniul monetar, al inovaţiei, al protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, sau o comunicare mai bună între cele două armate.

Beijingul își reconsideră poziția față de Tokyo 

Disputele comerciale dintre SUA și China, care s-au soldat cu impunerea de tarife suplimentare reciproce, a determinat leadership-ul de la Beijing să își reconsidere atitudinea față de Tokyo.

Temându-se de o izolare internațională, președintele Xi a încercat să-și unească forțele cu Uniunea Europeană, Rusia, dar și cu Japonia. Una dintre preocupările principale ale Beijingului este aceea că SUA dorește să diminueze rolul Chinei în comerțul mondial, potrivit declarațiilor lui Wu Junhua, directorului Institutului de Cercetare din Japonia.

Noul acord acord comercial cu Canada și Mexic, negociat de Statele Unite, conține clauze ce sunt îndreptate direct către China, mai spus Wu, subliniind că Mexic și Canada vor trebui să ceară aprobarea SUA dacă vor să încheie propriul acord de liber schimb cu statele care nu au economie de piață.

O nouă etapă a legăturilor ecoonmice sino-japoneze

Legăturile dintre China și Japonia au avut o evoluție pozitivă în ultimele câteva luni, mai ales dacă luăm în calcul întâlnirea recentă dintre Xi și Abe, desfășurată în orașul Valdivostok, din Rusia.

Atunci, liderul japonez a cerut președintelui chinez să ridice restricțiile de import asupra alimentelor din Fukushima.

Xi a răspuns acestei solicitări cu remarca ”orezul japonez este delicios”. Un astfel de comentariu pozitiv din partea liderului chinez, după ani de răceală arătată vecinului estic, ar trebui să fie văzut ca o indicație a dorinței chineze de a îngropa securea războiului.

În cursul întâlnirii, Abe și Xi vor conveni probabil asupra noilor colaborări în domeniul finanțelor, infrastructurii și tehnologiilor digitale. Sute de lideri de afaceri japonezi îl însoțesc pe Abe în timpul călătoriei.

La rândul său, China ar putea spera ca Abe să facă declaraţii pozitive despre iniţiativa ”Noului drum al mătăsii”, un vehicul pentru finanţarea şi construirea de legături de transport şi comerciale în peste 60 de ţări. Proiectul este însă criticat pentru faptul că ar împovăra cu datorii state sărace prin proiecte de anvergură neviabile economic.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Veteranul diplomației americane, Henry Kissinger, avertizează că războiul comercial între China și SUA s-ar putea transforma într-un război pur şi simplu: Rezultatul s-ar putea dovedi mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în Europa

Published

on

© Kissinger Institute on China and the United States/ Facebook

Războiul comercial dintre China și Statele Unite s-ar putea transforma într-un război pur și simplu între cele două puteri, a atras atenția joi la Beijing fostul secretar de stat american Henry Kissinger, anunță AFP, citat de Agerpres.

Veteranul diplomației SUA, în vârstă de 96 de ani, fost secretar al Departamentului de stat american în perioada președintelui Richard Nixon, este considerat un artizan al apropierii istorice între cele două puteri la începutul anilor 1970.

Într-o conferinţă organizată de grupul media Bloomberg, el şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu războiul comercial dintre cele două ţări de anul trecut, purtat prin decizii reciproce de majorare a tarifelor vamale.

”Dacă permitem ca acest conflict să se deterioreze, rezultatul s-ar putea dovedi mai rău decât ceea ce s-a întâmplat în Europa” în secolul al XX-lea, a tras el un semnal de alarmă.

”Primul Război Mondial a izbucnit în urma unei crize relativ minore (…), în timp ce acum armele sunt mult mai puternice”, a avertizat acesta.

În afară de diferendul lor comercial, cele două ţări sunt pe poziţii opuse şi pe plan strategic, în special în legătură cu Taiwanul şi cu Marea Chinei de Sud, ambele revendicate de Beijing.

”China este o mare putere economică, şi noi la fel. Prin urmare, este inevitabil să fim dominanţi cam peste tot pe suprafaţa globului”, a declarat Kissinger.

Finalizarea fazei întâi a acordului comercial dintre Statele Unite şi China ar putea să aibă loc abia anul viitor, au declarat miercuri persoane apropiate Casei Albe, în condiţiile în care Beijingul exercită presiuni pentru o retragere mai largă a tarifelor, potrivit Reuters, citat de Adevărul.ro.

Preşedintele american Donald Trump şi secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin au afirmat într-o conferinţă de presă susţinută pe 11 octombrie că finalizarea unui acord comercial iniţial ar putea avea loc până la cinci săptămâni. Cinci săptămâni mai târziu, acordul este încă incert, iar negocierile s-ar putea complica, au declarat prsoane şi experţi comerciali.

Trump şi reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer recunosc că retragerea tarifelor pentru un acord care nu rezolvă problemele legate de respectarea drepturilor de proprietate intelectuală şi de transferul de tehnologie nu va fi considerată o afacere bună pentru Statele Unite, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Oficiali ai Beijingului au sugerat că președintele chinez, Xi Jinping și cel american, Donald Trump, ar putea semna un acord la începutul lunii decembrie.

Unii experți opinează că data care ar trebui urmărită este cea de 15 decembrie, când ar trebui să intre în vigoare o taxă vamală adiţională de 10% asupra diferitelor bunuri, printre care şi telefoane mobile, laptop-uri, monitoare video, console de jocuri şi unele jucării şi articole de vestimentaţie.

Continue Reading

CHINA

China și Grecia au semnat 16 acorduri de cooperare în diferite sectoare cu prilejul vizitei președintelui Xi Jinping în Grecia. Premierul Kyriakos Mitsotakis: Calea pe care o deschidem va deveni un bulevard

Published

on

© Kyriakos Mitsotakis/ Facebook

Președintele chinez Xi Jinping a avut luni o întreedere cu președintele și premierul greci și a pledat în capitala Greciei, unde efectuează o vizită de trei zile, pentru ”întărirea comerțului bilateral” între China și Grecia, aceasta din urmă aflată în căutarea investițiilor după ieșirea dintr-un deceniu de criză, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Vrem să întărim comerţul bilateral şi să facem investiţii în sectorul bancar”, a declarat Xi Jinping după ce s-a întâlnit cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

Preşedintele chinez, care este însoţit de ministrul comerţului, Zhong Shan, a spus că ”moştenirea culturală importantă din cele două ţări” întăreşte relaţiile dintre ele, înainte de a semna acorduri bilaterale.

Beijingul și Atena au semnat 16 acorduri în domenii precum energia, marina comercială, cu aplecare spre portul Pireu, aflat în apropiere de capitala Greciei, aviație, educație, proiecte de investiții reciproce și exporturi de produse agricole grecești în China, potrivit Reuters, Euronews și Politico Europe

”Această vizită marchează o nouă etapă în relaţiile noastre”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, al cărui obiectiv de la alegerea sa în iulie este acela de a atrage investiţii străine în vederea consolidării creşterii economice a Greciei după criza datoriilor din 2010-2018. 

”China mizează pe poziţia geostrategică a ţării. Calea pe care o deschidem va deveni un bulevard”, a declarat acesta după întrevederea cu Xi Jinping.

Relațiile dintre cele două state au devenit mai apropiate odată cu anul 2009, când Cosco a închiriat pe 35 de ani a jumătate din portul de containere de la Autoritatea Portuară Pireu.

Pireu, principalul port grec, a fost preluat în proporție de 51% de grupul chinez de transport maritim Cosco în luna august a anului 2016, plătind 280.5 milioane de euro.

Xi Jinping urmează, de altfel, să viziteze în cursul zilei de luni portul Pireu.

În cadrul vizitei sale în China care a avut loc săptămâna trecută, unde a participat la Târgul de importuri de la Shanghai, premierul grec Mitsotakis, însoțit de o delegație de 60 de oameni de afaceri greci, a spus că dorește să transforme acest port în primul port al Europei și că investițiile Cosco ar putea ajunge la un miliard de euro.

Luni, Banca Europeană de Investiții (BEI) a convenit să acorde un împrumut de 140 de milioane de euro (154 de milioane de dolari) pentru a ajuta Cosco cu planul său de investiții în Pireu.

Vizita lui Xi Jinping în Grecia este o etapă a călătoriei sale spre Brazilia, unde urmează să asiste la ceremonia de închidere a summitului BRICS, care va avea loc între 13 şi 14 noiembrie şi care reuneşte lideri din cinci ţări: Africa de Sud, Brazilia, China, India şi Rusia.

Continue Reading

CHINA

Premierul Chinei, Li Keqiang, mesaj de felicitare pentru Ludovic Orban: Suntem dispuși să lucrăm pentru dezvoltarea parteneriatului România-China

Published

on

Premierul chinez Li Keqiang l-a felicitat pe noul prim-ministru român Ludovic Orban pentru învestirea în funcţie, informează luni agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.

Într-un mesaj de felicitare transmis vineri, Li Keqiang a declarat că România şi China au o prietenie tradiţională, iar raporturile dintre cele două ţări s-au bazat pe respect reciproc şi egalitate de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale în urmă cu 70 de ani, aceste relaţii progresând constant.

Cu acelaşi prilej, premierul Li şi-a declarat disponibilitatea de a lucra împreună cu prim-ministrul român Orban pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului cuprinzător de prietenie şi cooperare România-China.

Potrivit MAE, China reprezintă principalul partener comercial al României din zona asiatică, atât în ceea ce privește importurile cât și exporturile, reprezentând totodată si unul dintre principalii exportatori de capital în investiții străine la nivel mondial, clasându-se însă pe locul 19 în topul investitorilor străini în România (FDI), astfel consolidarea și dinamizarea relațiilor sino-române reprezintă o prioritate în eforturile de dezvoltare a cooperării cu țările din Asia.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending