Connect with us

PPE

Donald Tusk acuză Germania, Italia și Ungaria că “s-au făcut de rușine” blocând sancțiuni mai dure împotriva Rusiei în timp ce “bombe cad asupra Kievului”

Published

on

©️ President of Ukraine official website

Germania, Italia şi Ungaria au fost acuzate de fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, pentru că s-au opus adoptării unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei la summitul european extraordinar din această săptămână, reuniune organizată de urgență după agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina.

“În acest război, totul este real: nebunia şi cruzimea (preşedintelui rus Vladimir) Putin, victimele ucrainene, bombe care cad asupra Kievului. Doar sancţiunile voastre sunt închipuite. Aceste guverne din UE, care au blocat decizii dure (de exemplu Germania, Ungaria, Italia) s-au făcut de ruşine”, a scris pe Twitter fostul prim-ministru polonez, în prezent preşedinte al Partidului Popular European (PPE).

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unor ”sancțiuni masive și severe” împotriva Rusiei ce vizează ”sectoarele financiar, energetic și al transporturilor”, denunțând faptul că, prin invadarea Ucrainei, Rusia subminează securitatea europeană și globală. 

Cu toate acestea, liderii europeni se confruntă cu critici din partea analiștilor și opiniei publice pentru că nu au adoptat sancțiuni mai mare, pe care statele membre din est le-au solicitat și care să includă decuplarea Rusiei de la sistemul global de tranzacții interbancare SWIFT.

Marea Britanie a arătat că susține deconectarea Rusiei de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT, în timp ce Franța a indicat că această opţiune rămâne deschisă, dar că este o măsură de ultim resort. Joi seară, după summitul liderilor G7, preşedintele american Joe Biden a declarat că SUA şi Uniunea Europeană au ales să nu scoată Rusia din sistemul SWIFT, dar că această chestiune ar putea fi revizuită.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este un conglomerat bancar fondat sub umbrela unei cooperative belgiene, fondată în 1973 de 239 de bănci din 15 țări.

Potrivit Hotnews, în trecut, Swift a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, descriindu-se ca fiind o instituție neutră.

În august 2014, Regatul Unit a presat UE să blocheze utilizarea SWIFT de către Rusia ca sancțiune din cauza intervenției militare ruse în Ucraina. Cu toate acestea, SWIFT a refuzat solicitarea UE. În timpul actualei crizei ruso-ucrainene, SUA au discutat posibile sancțiuni preliminare împotriva Rusiei, dar au exclus eliminarea Rusiei din SWIFT. Țările europene sunt reticente, atât pentru că creditorii europeni dețin cea mai mare parte a celor aproape 30 de miliarde de dolari din expunerea băncilor străine față de Rusia, cât și pentru că Rusia dezvoltase alternativa SPFS.

Decuplarea băncilor și instituțiilor financiare din Rusia de sistemul SWIFT ar bloca sau ar face dificilă realizarea tranzacțiilor financiare dinspre și către Rusia, fapt ce ar semnifica izolarea economiei ruse de restul lumii și paralizarea sistemului bancar din Federația Rusă.

Totodată, cotidianul britanic Financial Times a anunțat vineri că miniștrii de externe din țările UE, reuniți de urgență la Bruxelles, discută posibila înghețare a averilor pe care Vladimir Putin și Serghei Lavrov le au în Occident. În cazul unui acord în unanimitate între țările UE, numele celor doi politicieni ruși de prim rang ar urma să apară pe lista persoanelor sancționate, conform FT. Totuși, celor doi le-ar fi permis accesul în UE, ca semn al disponibilității Europei de a menține deschise canalele de dialog cu Rusia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Vot important în Comisia TRAN pe dosare strategice pentru bugetul UE 2026 și mobilitate militară. România poate atrage fonduri europene pentru infrastructură și securitate

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Gheorghe Falcă anunță un moment important în Comisia pentru Transport (TRAN) a Parlamentului European, unde mâine este programat un vot pentru două dosare strategice care pot influența direct dezvoltarea infrastructurii europene și poziționarea geostrategică a României. Europarlamentarul român are un rol activ în ambele dosare, în calitate de raportor și raportor din umbră din partea Grupului PPE, contribuind direct la elaborarea și promovarea acestora în procesul decizional. 

1. Bugetul general al Uniunii Europene pentru 2026 – cu accent pe investiții în transport, infrastructură și mobilitate transfrontalieră

Primul dosar vizează construcția bugetului UE pentru 2026, cu un accent special pe investițiile în transporturi, infrastructura și mobilitate transfrontalieră. Eurodeputatul român a depus amendamente bugetare importante pentru consolidarea finanțării în domenii esențiale precum:

  • Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF Transport) – pentru a asigura finanțare crescută pentru proiectele strategice de infrastructură;
  • Mobilitatea militară – pentru a restabili finanțarea la nivelul necesar și a sprijini dezvoltarea coridoarelor prioritare și a huburilor logistice;
  • Utilizarea flexibilă a fondurilor de coeziune pentru susținerea obiectivelor de conectivitate, reziliență și securitate.

2. Modificarea regulamentelor UE pentru implementarea Planului „ReArm Europe”

Al doilea dosar vizează revizuirea cadrului legislativ pentru punerea în aplicare a Planului „ReArm Europe” – o inițiativă care urmărește consolidarea mobilității militare și a infrastrcturii duale (civil militar).

Eurodeputatul Gheorghe Falcă subliniază că această propunere este extrem de importantă pentru țara noastră: „Deschide accesul la finanțare europeană pentru proiecte de infrastructură rutieră și feroviară care pot fi adaptate și pentru uz militar. Astfel, putem valorifica poziția noastră strategică la granița de est a Uniunii, atrăgând fonduri UE pentru modernizarea rețelei TEN-T și dezvoltarea coridoarelor logistice esențiale pentru securitatea și mobilitatea regională.”

Într-un context geopolitic sensibil, aceste instrumente bugetare sunt esențiale pentru a transforma provocările în oportunități. România are șansa să atragă fonduri europene substanțiale pentru dezvoltarea infrastructurii, securitate și competitivitate regională. Rămân implicat activ în construirea unei Uniuni Europene mai conectate, mai sigură și mai orientată spre viitor, în care investițiile strategice contribuie la coeziune, prosperitate și stabilitate pentru toate statele membre”, a conchis deputatul european în mesajul său. 

Continue Reading

PPE

Președintele PPE, Manfred Weber, felicită noua conducere a PNL: ”O echipă PNL puternică pentru o Românie puternică”

Published

on

© Ilie Bolojan/ X

Președintele Partidului Popularilor Europeni și celui mai mare grup politic din Parlamentul European, Manfred Weber, salută noua conducere a Partidului Național Liberal, aleasă în urma Congresului PNL din data de 12 iulie. 

„Felicitări Ilie Bolojan, pentru alegerea în funcția de președinte al Partidul Naţional Liberal! De asemenea, ne bucurăm să-l vedem pe colegul nostru din Grupul PPE, Dan Motreanu propus pentru funcția de Secretar General PNL. O echipă PNL puternică pentru o Românie puternică”, a scris Manfred Weber într-o postare pe pagina de Facebook.

Ilie Bolojan a fost ales sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar al PNL, președinte al Partidului Național Liberal, arătând că este gata să facă tot ceea ce ține de el pentru ca numele formațiunii să fie similar cu cel al modernizării României.

El a mulțumit delegaților PNL pentru încrederea acordată și a transmis un mesaj ferm de angajament față de România și electoratul liberal.

„Vă mulțumim pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, atât mie în calitate de președinte, cât și colegilor prim-vicepreședinți și celorlalți colegi care gestionează departamentele partidului”, a spus Bolojan, la finalul Congresului.

Liderul liberal a subliniat că noua conducere va acționa nu doar în interesul partidului, ci în interesul național. „Vom încerca, așa cum am spus, să fim nu doar în serviciul PNL, dar și în serviciul României și să nu vă dezamăgim în perioada următoare”, a subliniat el.

Citiți și: Congresul PNL a aprobat documentul programatic “Modernizare cu Rădăcini”, prezentat de Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al liberalilor

Continue Reading

PPE

Congresul PNL a aprobat documentul programatic “Modernizare cu Rădăcini”, prezentat de Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al liberalilor

Published

on

© Dan Motreanu - Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a prezentat, în cadrul Congresului PNL de la București, documentul programatic „Modernizare cu Rădăcini”, aprobat ca fundament ideologic al noii etape politice. Documentul propune o viziune echilibrată, care îmbină valorile liberalismului clasic cu principiile conservatorismului modern.

„Modernizare cu Rădăcini exprimă echilibrul între libertate individuală și responabilitatea morală, între deschiderea către modernitate și respectul față de tradiție”, a explicat Dan Motreanu în discursul său, subliniind că individul nu este o entitate izolată, ci parte a unei comunități care pledează pentru familie, valori și coeziune socială.


Dan Motreanu a reiterat sprijinul PNL pentru piața liberă, cu reguli clare și instituții funcționale în care statul acționează în calitate de garant al corectitudinii, nu în calitate de actor economic dominant: „Fără libertate economică, democrația devine doar un decor.”

De asemenea, acesta a pledat pentru o viziune integratoare a identiății naționale în familia europeană, subliniind că „a fi român în Europa nu înseamnă diluarea identității, ci afirmarea ei într-un spațiu comun”. În acest sens, a evidențiat contribuția europarlamentarilor liberali la politicile europene aplicate în toate cele 27 de state membre. 

Documentul adoptat astăzi reafirmă direcția ideologică a PNL într-un context politic european și național complicat, propunând o viziune de echilibru, responsabilitate și coeziune.
 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
CONSILIUL UE7 hours ago

La inițiativa României, Consiliul UE a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și trei entități responsabile de acțiuni destabilizatoare la adresa R. Moldova

ROMÂNIA7 hours ago

România își menține angajamentul pentru Ucraina, în strânsă coordonare cu NATO și UE, îi transmite ministrul apărării ambasadorului ucrainean la București

NATO7 hours ago

Noi pași pentru întărirea Parteneriatului Strategic România-Polonia, stabiliți de miniștrii de externe Oana Țoiu și Radoslaw Sikorski

ROMÂNIA7 hours ago

Măsurile fiscal-bugetare adoptate și cele în pregătire, discutate de premierul Bolojan cu agenția de rating S&P: Urmează măsuri pentru eficientizarea companiilor de stat și gestionarea resurselor publice

CONSILIUL UE8 hours ago

Șefa diplomației române Oana Țoiu, la prima reuniune cu omologii din UE: Presiune sporită asupra Rusiei prin noi sancțiuni, avansarea aderării R. Moldova la UE și sprijin pentru Ucraina

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Comisia Europeană va continua colaborarea strânsă cu R. Moldova în vederea integrării, i-a asigurat vicepreședinta Henna Virkkunen pe Maia Sandu și Dorin Recean

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ9 hours ago

Banca Centrală Europeană a lansat un concurs pentru designul viitoarelor bancnote euro. Doritorii sunt invitați să își depună candidatura până la 18 august

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Vot important în Comisia TRAN pe dosare strategice pentru bugetul UE 2026 și mobilitate militară. România poate atrage fonduri europene pentru infrastructură și securitate

U.E.10 hours ago

De la 1 ianuarie 2026, Ucraina va fi integrată în zona de „roaming ca acasă” a UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, speră că misiunea parlamentară pe care o va conduce la Washington va contribui la deblocarea situației comerciale UE-SUA: Europa trebuie să fie pregătită în fața oricărui scenariu

MAREA BRITANIE5 days ago

Macron: Forța Expediționară Comună Franco-Britanică va fi extinsă la 50.000 de soldați și ar putea fi nucleul acțiunii de stabilizare în Ucraina post-conflict

CHINA1 week ago

UE nu dorește să se decupleze de China, dar își va apăra întotdeauna interesele, subliniază Ursula von der Leyen, prezentându-le eurodeputaților trei priorități pentru o relație bazată pe predictibilitate și fiabilitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Prelungirea PNRR presupune un proces decizional complet inițiat de CE și nu este fezabilă din perspectiva timpului, afirmă noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Bogdan Ivan anunță că a transmis oficial Comisiei Europene proiectul pentru construirea unei giga-fabrici de inteligență artificială în România: Devenim un hub regional al tehnologiilor emergente

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Luca Niculescu anunță lansarea unei campanii prin care le explică românilor „într-un limbaj clar, prietenos și interesant” aderarea României la OCDE: „Va însemna că vom juca în prima ligă a economiilor mondiale”

ROMÂNIA4 weeks ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.4 weeks ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL1 month ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 month ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 month ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Trending