EuObserver: Echitabilitatea faţă de Turcia este în interesul UE

În fiecare an, sute de mii de turci stau la coadă în faţa consulatelor UE, petrecând timp şi cheltuind bani pentru a primi în schimb şansa de a călători în UE. În 2010, numărul lor a fost de 625.000. Adesea, ei primesc o singură viză de intrare, valabilă doar pentru câteva zile. Câteodată, le este refuzată pur şi simplu intrarea, scriu jurnaliştii EuObserver.   (…)

Bariera”vizelor construită în jurul statelor din zona Schengen, Regatul Unit şi Irlanda reprezintă o sursă de frustrare pentru cetăţenii turci, dar şi pentru oficiali. Au dreptate să se simtă nedreptăţiţi: Turcia este singura ţară candidată UE fără o viză care să le permită călătorirea liberă în ţările UE. Chiar şi Republica Moldova şi Ucraina participă la procesul de liberalizare a vizelor. Alţi vecini estici sunt aşteptaţi să le urmeze exemplul. Există chiar şi discuţii cu privire la eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi.

În opinia jurnaliştilor, există trei probleme majore cu politica actuală a UE. În primul rând, îşi încalcă propriile angajamente legale. În al doilea rând, subminează interesele vitale de securitate ale blocului. În cele din urmă, se bazează pe presupuneri greşite. Politica UE în domeniul vizelor este nesustenabilă şi trebuie revizuită acum.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Gerald Knaus şi Alexandra Stiglmayer, autorii articolului, au fondat Iniţiativa Europeană de Stabilitate, un institut de cercetare care a urmărit îndeaproape procesul de liberalizare a vizelor în UE, încă din 2008.

Potrivit site-ului oficial, European Stability Initiative (ESI) este un institut de cercetări politice non-profit, creat pentru recunoaşterea nevoii de independeţă, într-o analiză profundă a problemelor complexe ivite de nevoia promovării stabilităţii şi prosperităţii în Europa. ESI  a fost fondat în iunie 1999 de către un grup multi-naţional de practicieni şi analişti cu experienţă vastă în regiunile studiate. Echipa ESI se angajează să ofere analize strategice relevante.

Sursa articol: EuObserver
Sursa foto:  unhcr.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.