Euro este în picaj, după ce ţările care au moneda unică au fost puse sub perspectivă negativă

Soarta zonei euro stă în balanţă şi urmează a fi decisă vineri, când liderii europeni se întâlnesc la cel mai important summit de la introducerea monedei unice. Ziarul Financiar prezintă evenimentele din această săptămână despre cea mai mare criză a zonei euro, a cărei soluţie ar putea fi găsită la summitul de pe 9 decembrie.

În ciuda optimismului cu care au fost întâmpinate discuţiile dintre liderii europeni de luni, o veste proastă pare să fi amânat desfacerea şampaniei.

Conform publicaţiei Financial Times, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a anunţat luni că pune Germania, Franţa, Olanda, Austria, Finlanda şi Luxemburg sub “perspectivă de credit negativă” notele de îndatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu “AAA”, cea mai bună notă posibilă.

Motivul invocat, conform publicaţiei ar fi faptul că în privinţa Germaniei, S&P este îngrijorată de “impactul potenţial a ceea ce în opinia noastră este o adâncire a problemelor politice, financiare şi monetare în relaţie cu uniunea economică şi monetară din Europa”.

Singurele ţări din zona euro care nu sunt afectate de anunţ sunt Grecia, al cărei rating corespunde în prezent deficitului de plăţi, şi Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de îndatorare pe termen lung sub “supraveghere negativă”.

Mai multe informatii actualizate puteti gasi aici.

Sursa articol: ZF.ro

Sursa foto: 123rf.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.