Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, responsabil de dosarul de 25 miliarde de euro pentru Programul de reforme structurale al Uniunii Europene

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Alianța USR PLUS, Renew Europe) va fi raportor pentru programul de sprijin pentru reforme, cu un buget total de 25 de miliarde euro, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Mecanismul de care deputatul român din Parlamentul European va fi responsabil este conceput pentru a susține eforturile de reformă în domenii precum piața produselor și piața muncii, educație, sistemele fiscale, piețele de capital, mediul de afaceri, investițiile în capitalul uman și reformele administrației publice.

“Este un dosar foarte important pentru România deoarece are în componență mecanismul de convergență pentru țările care vor să adere la zona euro. Bugetul prevăzut pentru sprijinul tehnic și financiar pentru aceste țări este de 2,16 miliarde de euro. România poate atrage sume importante dacă își va propune acest lucru pentru că sprijin european cu siguranță va avea”, a declarat Dragoș Pîslaru, membru al Comisiei ECON în Parlamentul European și raportor al Renew Europe pe acest dosar.

În cadrul următorului buget pe termen lung al Uniunii Europene din perioada 2021-2027, Comisia a propus crearea unui Program de sprijin pentru reforme și a unei Funcții de stabilizare a investițiilor

Programul de sprijin pentru reforme propus va furniza ajutor financiar și tehnic tuturor statelor membre ale UE pentru a le permite să continue și să realizeze reforme prin care să-și modernizeze economiile.

Programul de sprijin pentru reforme cuprinde trei instrumente distincte și complementare:

● Instrumentul de realizare a reformelor, cu un buget disponibil pentru toate statele membre de 22 de miliarde EUR, va furniza sprijin financiar pentru realizarea reformelor-cheie.

● Instrumentul de sprijin tehnic, cu un buget de peste 800 de milioane de euro va ajuta statele membre să pună la punct și să realizeze reforme pentru a-și ameliora capacitatea administrativă. Acest instrument beneficiază de experiența Serviciului de sprijin pentru reforme structurale care a oferit sprijin pentru peste 440 de proiecte de reformă din 24 de state membre în ultimii ani.

● Mecanismul de convergență, cu un buget de 2,16 miliarde EUR, va oferi sprijin tehnic și financiar dedicat statelor membre care au făcut progrese în direcția aderării la zona euro. Acest mecanism nu modifică criteriile în vigoare pentru aderarea la zona euro, ci va oferi sprijin practic pentru a asigura o tranziție și o participare cât mai reușite la euro pentru acele state membre care doresc să adopte moneda comună.

Pe lângă dosarul de 25 de miliarde privind reformele structurale, Dragoș Pîslaru, eurodeputat al Alianței USR PLUS, este raportor și pe dosarul InvestEU prin care Bugetul UE va oferi o garanție în valoare de 38 de miliarde EUR pentru a sprijini proiectele importante din punct de vedere strategic în întreaga UE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a devenit membru al grupului de lucru al Parlamentului European dedicat aderării la zona euro

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Alianța USR-PLUS, Renew Europe) a devenit membru al grupului de lucru din cadrul Comisiei de Afaceri Economice (ECON) a Parlamentului European, dedicat aderării la zona euro.

”Este nevoie de eforturi comune ale tuturor instituțiilor europene pentru o extindere și o mai largă integrare a zonei euro, în vederea îndeplinirii unei reale Uniuni Economice și Monetare”, a scris Pîslaru, pe pagina sa de Facebook, unde a anunțat alegerea sa ca membru al acestui grup de lucru.

Dragoș Pîslaru a punctat că, în acest context, eforturile sale pentru ca România să facă parte a zonei euro vor fi amplificate.

”Pe lângă acest grup, sunt raportor al Parlamentului European și lucrez deja intens pe Programul de Sprijin pentru Reforme, un instrument parte din viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 ce va ajută țări precum România să întreprindă reformele structurale recomandate în Semestrul European pentru a putea accede la zona euro”, a explicat eurodeputatul român.

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE.

Eurodeputatul român este, de asemenea, coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe în Parlamentul European

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Renew Europe), despre bugetul UE 2020: Pachetul propus de PE pregătește Europa pentru o relansare a politicilor integrării, în timp ce Consiliul își păstrează status-quoul de a nu ne avânta post-criză

Published

on

© Dragoș Pîslaru/ Facebook

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe în Parlamentul European, a explicat poziția Parlamentului European privind propunerea de buget al UE pentru 2020, subliniind că pachetul pe care Parlamentul îl propune pregătește Europa pentru o relansare a politicilor integrării, în timp ce Consiliul își păstrează status-quoul de a nu ne avânta post-criză”, într-un interviu acordat corespondentului caleaeuropeana.ro, la Strasbourg.

 

Consiliul a blocat adoptarea bugetului UE pentru anul viitor după ce a respins miercuri amendamentele Parlamentului European privind majorarea acestuia și a trimis negocierile interinstituționale în etapa de conciliere. 

,,Discuția pe Bugetul 2020, care tocmai a avut loc în sesiunea plenară de la Strasbourg, a adus în față două perspective diferite: Parlamentul, care își dorește să investească în mai multe capitole importante, cum ar fi zona de tineret, mobilitate, politica de coeziune, toate acest lucruri ducând la o alocare de 1,3% din PNB care se generează la nivel european, în timp ce Consiliul nu ar vrea să aloce mai mult de 1%. Diferența poate părea mică în procente, dar vorbim de câteva sute de miliarde de euro”, a explicat eurodeputatul român.

Aceasta a mai declarat: ,,Consiliul a aplicat o abordare pe care o vedem de obicei la miniștrii de finanțe, adică a tăiat de peste tot câte puțin”, adăugând că, în esență, Parlamentul ,,a spus că deciziile se iau pe baza dovezilor și ne-am dus înapoi la Comisia Europeană, la propunerea înaintată pe baza evaluărilor pe care ei le-au făcut, adăugând puțin la niște teme care sunt importante în Parlament, precum Pactul Verde European, zona digitală, cu impact asupra cercetării și inovării, programul Horizon și propunerile conexe”.

Potrivit europarlamentarului Renew Europe, pachetul pe care Parlamentul îl propune ,,pregătește Europa pentru o relansare a politicilor integrării, în timp ce Consiliul își păstrează status-quoul de a nu ne avânta post-criză”.

În proiectul său de buget pentru 2020, Comisia a propus stabilirea nivelului total al angajamentelor la 168,3 miliarde EUR, iar al plăților la 153,6 miliarde EUR.

Poziția Consiliului, adoptată la 3 septembrie, stabilește angajamente totale de 166,8 miliarde EUR și plăți totale de 153,1 miliarde EUR, ceea ce înseamnă -1,5 miliarde EUR și, respectiv, -0,5 miliarde EUR mai puțin față de propunerea Comisiei. Cu toate acestea, poziția Consiliului reprezintă în continuare o creștere cu +0,6 % a angajamentelor și cu +3,3 % a plăților comparativ cu bugetul votat în 2019.

Parlamentul solicită creșterea totalului angajamentelor la 171,0 miliarde EUR și a totalului plăților la 159,1 miliarde EUR. Această poziție depășește plafoanele stabilite în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2014-2020.

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE.

Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting.

Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a găzduit primul eveniment Renew Europe organizat în România: Conferința “Provocările Pieței Muncii din România” a stabilit cadrul unui dialog permanent cu partenerii economici și sociali

Published

on

© Eduard Constantin (via Renew Europe)

În cadrul primei Conferințe Renew Europe, “Provocările Pieței Muncii din România”, pe care europarlamentarul Dragoș Pîslaru a organizat-o la București, s-a stabilit cadrul unui dialog permanent prin care partenerii economici, sociali și ai societății civile din România vor avea o voce comună și un ajutor în Parlamentul European, informează un comunicat al biroului eurodeputatului USR PLUS remis CaleaEuropeană.ro.

“Scopul discuției a fost analizarea, schimbarea de soluții legate de piața muncii din România și implicit Europa. Nu suntem aici să speculăm un moment politic, de altfel conferința este planificată, știți bine, de câteva luni. Cu guvern sau nu, problemele despre care o să vorbim tot există și tot trebuie adresate. Este important pentru mine să lansez ceva permanent, ceva ce poate crește și care poate beneficia de pe urma ideilor și viziunilor tuturor celor activi din România în domeniul pieței muncii, indiferent de culoare politică” a declarat Dragoș Pîslaru, după eveniment.

Conferința a fost transmisă LIVE pe CaleaEuropeană.ro, iar înregistrarea poate fi urmărită aici.

Invitații la dezbatere – partenerii de dialog social din România din partea sindicatelor, patronatelor, ong-urilor, cercetători, mediului de afaceri – au prezentat perspective politice în legătură cu ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și incluziunea în România. Prioritățile și pozițiile lor vor fi comunicate în mod curent prin intermediul Renew Europe direct către legiuitorii europeni, venind în sprijinul diverselor mecanisme existente care de cele mai multe ori nu reflectă și specificul național.

© Eduard Constantin (via Renew Europe)

Conform sursei citate, în urma evenimentului, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a propus următoarele puncte de colaborare:

1. O LISTĂ DE PRIORITĂȚI VIE on-line, publică, care se schimbă în funcție de dinamica economică și socială. Partenerii din România vor trimite problemele cu care se confruntă, probleme care vor sta la baza unei liste de priorități ce va interveni în toate discuțiile și munca legislativă din Bruxelles.

2. ÎNTÂLNIRI TRIMESTRIALE, la București și Bruxelles. În cadrul întâlnirilor din București vom discuta soluțiile europene pentru problemele romanești, în funcție de agenda de priorități decisă on-line. Prin intermediul întâlnirilor de la Bruxelles, la care vom primi delegații din România, vom aduce aceste soluții direct către instituțiile europene.

3.INFORMARE PERIODICĂ despre activitatea derulată în Parlamentul European de interes pentru toți actorii implicați în dialogul european propus și despre statusul integrării propunerilor venite dinspre aceștia in agenda europeană.

Invitații la această primă dezbatere organizată de Renew Europe la București și temele prezintate de aceștia au fost:

– Eduard Floria (Confederația Patronală Concordia) – concluzii ale studiul “Analiza cantitativă și calitativă a pieței muncii în România”, realizat împreună cu KPMG și Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) al Academiei Române.
– Alin Stoica (Coaliția pentru Dezvoltarea României) – Soluțiile propuse de mediul de afaceri din România și perspectiva CDR
– Dumitru Costin (Blocul Național Sindical) – parteneriatul social ca sursă a soluțiilor la criza acută de forță de muncă
– Raluca Ouriaghli (Asociația Ateliere fără frontiere) – servicii de inserție socială și profesională a persoanelor marginalizate și nevoia unor mecanisme de susținere
– Ana Maria Preoteasa (Institutul de cercetare a calității vieții) – o perspectivă asupra calității vieții și precaritatea muncii, a formelor noi de muncă și impactul flexibilizării și digitalizării
– Silvia Dinică (Uniunea Salvați România) – mecanisme de sprijin a angajatorilor și priorități parlamentare
– Oana Țoiu, fost secretar de stat Ministrul Muncii, reprezentant PLUS in Comisia de politici publice Alianța USR PLUS

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending