Connect with us

S&D

Eurodeputatul Victor Negrescu: Una dintre prioritățile Grupului S&D pentru bugetul UE din 2023 este sprijinirea țărilor din regiune care au graniță cu Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu (PSD, S&D), raportor alternativ pentru bugetele europene pe anul 2022 și 2023, Biroul Parlamentului European în România a organizat joi un webinar despre bugetul european, planul de redresare și viitorul Uniunii Europene.

„Bugetul pentru anul 2022 a fost conceput pe tot parcursul anului trecut, ca urmare a unor dezbateri ample la nivelul Parlamentului European în dialog cu reprezentații Comisiei Europene și în dialog cu reprezentanții statelor membre la nivel de Consiliu. Anul trecut nu anticipam conflictul din Ucraina și evident că anumite aspecte poate nu au fost analizate, dar au fost totuși preluate printr-o serie de amendamente care au fost integrate în bugetul pentru anula acesta”, a declarat Victor Negrescu.

Deputatul european a explicat că bugetul de anul acesta este un buget raportat la Cadrul Financiar Multianual.

„Negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual au fost destul de dificile și lungi, existând mai multe provocări pe care le-am avut în fața noastră, atât provocările ce țin de tranziția digitală și de mediu, dar si provocările generate de pandemia de COVID-19. Avem o sumă consistentă 1,8 trilioane de euro care vor permite Europei să traverseze aceste provocări și să vină cu soluții concrete pentru cetățeni. Multe dintre aceste mecanisme sunt deja implementate astăzi prin Planurile de Redresare și prin Programele Operaționale”, a adăugat europarlamentarul.

Mai mult, Victor Negrescu a subliniat că ideea de a promova democrația europeană, de a construi un parteneriat pe zona de mediu sunt direcții clare, ambițioase prevăzute în bugetul pe anul acesta, „dar ele trebuie să fie raportate și la provocările pe care le avem”.

În cadrul intervenției sale, eurodeputatul a punctat că procesul de elaborare al bugetului pentru 2022 fost unul extrem de intens și „o sa fie la fel de intens și pentru anul viitor”.

„93% din bugetul european merge către direcții care sunt axate foarte mult pe cetățeni, pe regiuni, pe fermieri, pe zona de afaceri. Bugetul pe anul viitor se află în curs de discuții, am avut câteva direcții pe care le-am susținut, precum zona de gestionarea a consecințelor legate de pandemia de COVID-19 și sprijinirea unor sectoare puternic afectate. Am făcut o propunere concretă pentru a dezvolta și sprijini mai mult Mecanismul de Protecție Civilă care a ajutat România în contextul pandemiei, dar și în contextul crizei din Ucraina. Am propus crearea unui corp medical european pentru situații de urgență. Credem că este o inițiativă consistentă”, a mai spus el.

În final, Victor Negrescu a abordat prioritățile Grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul pe anul 2023 cuprind mai multe direcții, precum situația din Ucraina.

„Grupul politic pe care îl reprezint a venit cu câteva propuneri concrete pentru îmbunătățirea asistenței umanitare, sprijinirea țărilor din regiune aflate la frontiera cu Ucraina, sprijin consistent pentru Republica Moldova, sprijinirea statelor membre în contextul acestor tensiuni din regiune pe zona economică. Ne dormim ca cetățenii care vin din Ucraina să aibă acces la anumite facilități, precum programul Erasmus”, a adăugat europarlamentarul.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

Published

on

© European Union 2025 Source: EP

Vicepreședintele Parlamentului European, membru în noua Comisie pentru Sănătate Publică din Legislativul European, pledează pentru prioritizarea sănătății în viitorul buget european pe termen lung. O serie de măsuri social-democrate pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în Uniunea Europeană a fost votată, cu largă majoritate, în cadrul Comisiei SANT.

„Ca raportor al Grupului S&D pentru avizul Comisiei pentru Sănătate privind un buget european revizuit pe termen lung, am reușit să includ în compromisul final, votat azi cu o largă majoritate, o serie de măsuri esențiale pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate în Uniunea Europeană. (…) Aceste măsuri reprezintă un pas important către un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat. Lupta pentru mai multe resurse și reforme ambițioase continuă, dar reușita de acum ne apropie de o Europă în care sănătatea devine o prioritate reală pentru toți cetățenii”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Ce măsuri au fost propuse și votate pentru îmbunătățirea sistemului european de sănătate:

  • Prioritizarea finanțării sănătății în viitorul Cadru Financiar Multianual (MFF), pentru a asigura resurse adecvate acestui domeniu vital.
  • Acces la medicamente și materiale medicale inovatoare pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare, cancerului, afecțiunilor de sănătate mintală, bolilor rare și celor care afectează copiii.
  • Sprijinirea medicinei personalizate și a diagnosticului bazat pe inteligență artificială, pentru a revoluționa îngrijirea pacienților.
  • Educație sanitară și prevenție, inclusiv prin promovarea unei nutriții sănătoase.
  • Combaterea deficitului de personal medical, prin investiții în condiții mai bune de muncă, cercetare și dezvoltare, precum și prin sprijinirea tinerilor profesioniști din domeniu.
  • Îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, pentru a facilita mobilitatea pacienților și derularea studiilor clinice la nivel european.
  • Extinderea platformelor de telemedicină, pentru a facilita accesul la servicii medicale în întreaga UE, mai ales pentru zonele rurale, izolate și persoanele vârstnice.
  • Creșterea accesibilității spitalelor și a unităților medicale pentru persoanele cu dizabilități.

Reamintim că responsabilitatea principală pentru sănătatea publică și, în special, pentru sistemele de sănătate revine statelor membre. Cu toate acestea, UE joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății publice, prevenirea și gestionarea bolilor, atenuarea surselor de pericol pentru sănătate și armonizarea strategiilor în materie de sănătate între statele membre. 

   Citiți și: Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, propune integrarea sănătății ca și competență europeană: Europa trebuie să facă mai multe în domeniul sănătății

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

Published

on

© Gabriela Firea - Facebook

Europarlamentarul Gabriela Firea a organizat ieri, 18 martie, la Bruxelles, o dezbatere privind inegalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană, un eveniment de referință dedicat promovării drepturilor femeilor și combaterii inegalităților persistente. Reunind lideri europeni, diplomați și reprezentante ale societății civile din România, discuția s-a concentrat pe analiza provocărilor din domeniul egalității de șanse, cu accent pe „Foaia de parcurs a drepturilor femeilor”, adoptată de Comisia Europeană la începutul lunii martie, potrivit unui comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

La masa rotundă, „Cum să accelerăm egalitatea de gen la nivelul Uniunii Europene?”, au participat comisarul european Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, ambasadorul Iulia Matei, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, precum și europarlamentara Maria Grapini europarlamentar, vicepreședinta Comisiei IMCO din Parlamentul European. Cu acest prilej, au fost discutate măsuri concrete privind transparență salarială, combaterea violenței de gen, acces egal la educație și sprijinirea femeilor în funcții de conducere.

„În această săptămână, la Bruxelles, am fost alături de doamne puternice pentru a dezbate o realitate: inegalitatea dintre femei și bărbați! Mai avem nevoie de încă 60 de ani, spun statisticile, pentru a ajunge la echitate. Inacceptabil! (…) Nu mai putem accepta ca femeile să fie încă plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Nu putem tolera violența bazată pe gen sau discriminarea în carieră. Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust! De aceea, acționăm acum pentru: egalitate salarială, combaterea violenței de gen, acces nediferențiat la educație și sănătate și promovarea femeilor în funcții de conducere”, a transmis eurodeputatul social-democrat în urma reuniunii. 

În completare, Roxana Mînzatu, Vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene, a subliniat necesitatea unei implicări active: „Nu ne permitem să tratăm egalitatea de gen drept un subiect secundar. Iar Comisia Europeană a adoptat Foaia de parcurs a drepturilor femeilor, pentru a impulsiona măsuri concrete: combaterea violenței de gen, acces egal la sănătate, transparență salarială și sprijinirea femeilor în funcții de conducere. Însă, chiar dacă am adoptat, la nivelul Comisiei Europene, măsuri esențiale, precum Directiva privind transparența salarială și cea privind prezența femeilor în consiliile de administrație, nu este suficient. Trebuie să ne asigurăm că aceste politici sunt implementate eficient în fiecare stat membru și că finanțările europene sunt folosite strategic pentru a sprijini egalitatea de gen”.

E.S. Iulia Matei, Reprezentant Permanent al României pe lângă UE, a punctat importanța setării unor standarde europene: „Uniunea Europeană nu înseamnă doar politici economice și de securitate, ci și un angajament ferm pentru drepturile fundamentale. Egalitatea de gen nu trebuie să rămână un deziderat, ci să fie o realitate prin politici publice coerente, implementate eficient în toate statele membre. România are oportunitatea de a contribui activ la definirea standardelor europene privind egalitatea de gen. Avem femei excepționale în administrație, în diplomație, în economie, iar politicile publice trebuie să reflecte acest potențial. De aceea, implementarea legislației europene în acest domeniu nu trebuie privită ca o obligație, ci ca o oportunitate pentru dezvoltarea societății.”

E.S. Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Belgia, a evidențiat rolul comunității românești în promovarea acestor valori: „În Belgia, avem o comunitate activă de români, iar femeile românce contribuie enorm la economie, educație și cultură. În ciuda progreselor, însă, inegalitățile persistă, iar efortul nostru este să creăm punți între politicile europene și realitățile româncelor din diaspora, astfel încât acestea să beneficieze de șanse egale oriunde s-ar afla”.

La rândul său, Maria Grapini, europarlamentar și Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului, a făcut un apel la solidaritate: „Femeile trebuie să fie solidare între ele și să își susțină reciproc parcursul profesional și social. Dacă femeile reprezintă majoritatea populației, de ce nu reușesc să câștige alegerile? Ne trebuie curaj, asumare și mai ales sprijin real pentru fiecare femeie care dorește să se implice activ în societate și în politică. Trebuie să ne susținem reciproc, să ne asumăm roluri active și să combatem percepțiile greșite care încă domină societatea. Este timpul să dăm un exemplu puternic, nu doar prin vorbe, ci și prin acțiune!”.

Evenimentul a subliniat, astfel, importanța integrării egalității de gen în viitoarele strategii europene, cu un accent deosebit pe educație, sănătate, participare politică și economică. Gabriela Firea, ca membră a comisiilor FEMM și CULT din Parlamentul European, a reiterat angajamentul său de a susține inițiative legislative care să elimine barierele cu care femeile se confruntă în carieră și în societate.

„Nu cerem privilegii, ci echitate. Femeile din Europa merită să trăiască și să muncească într-o societate în care sunt respectate și sprijinite în mod real. Egalitatea de gen nu trebuie să fie doar o promisiune pe hârtie, ci o realitate trăită de fiecare femeie. Vom continua să luptăm pentru acest obiectiv, până când drepturile femeilor nu vor mai fi o temă de dezbatere, ci un standard asumat de toate statele membre”, a concluzionat europarlamentarul Gabriela Firea.

De asemenea, Gabriela Firea susține că România trebuie să fie parte activă a acestei schimbări: „Europa trebuie să fie un model de echitate și progres. (…) Voi lupta în continuare (așa cum am făcut și ca senator, primar general și ministru) pentru ca femeile să fie respectate, sprijinite și să aibă aceleași drepturi și oportunități ca bărbații.”

   Citiți și: De la pupitrul democrației europene, Gabriela Firea pledează pentru egalitate de șanse: Femeile sunt suficient de bine pregătite și motivate să facă față oricărei provocări

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

De la pupitrul democrației europene, Gabriela Firea pledează pentru egalitate de șanse: Femeile sunt suficient de bine pregătite și motivate să facă față oricărei provocări

Published

on

© Gabriela Firea/ Facebook

Este necesar să răspundem nevoilor urgente ale femeilor din  Uniunea Europeană și să garantăm progresul continuu în domeniul egalității de șanse, a subliniat eurodeputatul Gabriela Firea, membru al Comisiei pentru Cultură și Educație și al Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitate de gen.

Aceasta a participat la dezbaterea din Parlamentul European privind ”foaia de parcurs pentru drepturile femeilor”, document-cheie care prevedere:

  • Eliminarea violenței bazate pe gen
  • Accesul egal la sănătate
  • Egalitatea salarială și independență economică
  • Echilibrul între viața profesională și viața privată
  • Oportunități egale de angajare și condiții de muncă adecvate pentru femei
  • Acces egal la educație de calitate
  • Participare politică și reprezentare egală pentru femei
  • Mecanisme instituționale care garantează drepturile femeilor

”Le-am transmis tuturor eurodeputaților că noi, femeile, ne-am obișnuit deja să auzim lucruri mărețe în jurul zilei de 8 martie.  Din păcate, însă, majoritatea ideilor generoase exprimate în această zi rămân doar pe hârtie, mult prea puține ajung să se concentreze și mult prea târziu. Problemele cu care se confruntă femeile din Uniunea Europeană sunt reale și au impact în viața familiilor, deci și a bărbaților sau copiilor noștri. Pare ireal, dar, în 2025, încă vorbim despre protecția drepturilor  femeilor”, a semnalat Firea de la pupitrul democrației europene. 

Eurodeputatul deplânge faptul că încă există ”probleme de reprezentate” și că ”femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor”.

”Prea puține femei iau parte la deciziile importante și avem nevoie să impunem cote de gen pentru accesul femeilor în poziții de conducere, politice și administrative. Femei de pe întreg continentul au acces dificil la servicii medicale dedicate lor. Aici ne izbim de problema accesului la avort, tratamente de infertilitate sau chiar servicii medicale pe timpul sarcinii. Spun din start ca femeia trebuie să poată decide asupra propriului corp, după ce este complet informată și consiliată. Avem multe mame minore. E nevoie de și mai multă educație pentru ca tinerii să știe ce înseamnă o sarcină, un copil, cum e să devină părinți în adolescență. Orele de educație pentru sănătate în școli și fondurile europene investite în acest sens pot fi o soluție”, a arătat Firea.

Aceasta a atras atenția că ”femeile sunt încă agresate, hărțuite sau abuzate în familie sau la locul de muncă” sau sunt ”marginalizate pe criterii etnice”.

”De prea multe ori, femeile de etnie romă, de exemplu, nu au avut acces la servicii medicale, educație, protecție socială sau la locuri de muncă și s-au confruntat cu stereotipuri extrem de nocive pentru întreagă societate”, a spus eurodeputatul.

Gabriela Firea le-a transmis colegilor din Parlamentul European că ”noi, femeile, nu cerem compasiunea cuiva, ci suntem suficient de bine pregătite și motivate să facem față oricărei provocări am avea de trecut”.

”Sigur că nu vom putea concura cu bărbații la muncă fizică sau în meserii preponderent bărbătești, dar sunt convinsă că putem găsi un echilibru prin care să avem locul nostru. Documentul dezbătut în parlament trebuie să devină o busolă pentru drepturile femeilor și pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați”, a conchis Gabriela Firea.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI40 seconds ago

Virgil Popescu a discutat cu delegația AmCham despre piața de energie din România și UE: Încurajez dialogul cu mediul de afaceri pentru a crea politici care să încurajeze dezvoltarea economică

INTERNAȚIONAL9 minutes ago

Volodimir Zelenski, primit cu onoruri la Helsinki de omologul finlandez Alexander Stubb

PARLAMENTUL EUROPEAN50 minutes ago

Victor Negrescu a propus în Parlamentul European măsuri pentru un sistem de sănătate european mai echitabil, mai accesibil și mai bine finanțat

U.E.54 minutes ago

Germania denunță ”jocul” lui Putin, după noi atacuri ruse asupra Ucrainei ce au avut loc în urma unui ”apel telefonic așa-zis revoluționar și formidabil” între Trump și Putin

ROMÂNIA2 hours ago

România, o nouă misiune umanitară pentru transportul unor pacienți arși din Macedonia de Nord la un spital din Belgia

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șefa diplomației europene avertizează că Moscova nu poate fi de încredere: „Rusia nu dorește cu adevărat să facă niciun fel de concesii”

U.E.2 hours ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.3 hours ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA3 hours ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL6 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending