Transportul pe Dunăre la capacitate maximă ar contribui semnificativ la reducerea dezechilibrelor economice dintre Est și Vest, apreciază europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D), membru al Comisiei pentru Transporturi și Turism a Parlamentului European în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, completând că ”Dunărea poate deveni coloana vertebrală a Uniunii Europene”.

Foto: Claudia Țapardel/ Twitter
”În cadrul reuniunii comune a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele membre ale Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), a fost adoptată decizia proiectului comun româno-austriac privind reînființarea Secretariatului SUERD. În acest context, țara noastră va exercita în perioada 1 noiembrie 2018 – 1 noiembrie 2019 Președinția SUERD, un mandat extrem de important ce va coincide cu preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România”, anunță eurodeputatul român.
”Creat cu scopul de a încuraja implementarea politicilor și a legislației #UE, SUERD s-a dovedit a fi un instrument eficace în ceea ce privește încurajarea dezvoltării economice și sociale a microregiunii dunărene. Obiectivele principale ale strategiei cuprind interconectarea, protejarea mediului, creșterea prosperității și consolidarea capacității administrative. În calitate de reprezentant al României în Parlamentul European, dar și de membru al Comisiei pentru Transporturi și Turism, consider că implementarea politicilor publice europene în această regiunea joacă un rol esențial în vederea îndeplinirii obiectivelor UE de multimodalitate și decarbonizare”, mai spune Claudia Țapardel.
România a obținut la data de 18 iulie 2018, în cadrul reuniunii comune a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele membre ale Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) desfășurate la Split, în Croația, preluarea și asigurarea, în parteneriat cu Austria, a Secretariatului SUERD/Danube Strategy Point.
Decizia privind aprobarea proiectului comun româno-austriac pentru reînființarea Secretariatului SUERD a fost adoptată prin consens, iar inițiativa depunerii acestei candidaturi de către țara noastră a aparținut Grupului de Lucru Interministerial coordonat de Ministerul Afacerilor Externe prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, organism care are rolul de a contribui la elaborarea pozițiilor naționale și a documentelor de planificare strategică referitoare la SUERD.
În calitate de state co-inițiatoare ale SUERD, România și Austria își doresc o consolidare a cooperării sub egida acestei macro-strategii, motiv care a stat la baza convenirii acestui parteneriat în vederea găzduirii în comun a secretariatului SUERD pentru o perioadă de trei ani. Structura va avea două birouri, la București și la Viena, găzduite de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și de Primăria din Viena.
Începând cu 1 ianuarie 2018, România a devenit parte a Trio-ului de Președinții SUERD, alături de Bulgaria, care deține în prezent Președinția, și Ungaria, care a exercitat acest mandat până la 1 noiembrie 2017. Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării este a doua strategie macro-regională a Uniunii Europene (din cele patru existente în prezent), preluând modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltică (adoptată 2009) cu adaptare la specificul regiunii dunărene. SUERD este cea mai extinsă macro-strategie, ca și număr de state-participante, reprezentând un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale și teritoriale a macro-regiunii dunărene.
SUERD reprezintă o iniţiativă politică României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și urmare consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării şi Planul de Acţiune, iar la 13 aprilie 2011, documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.
Ca și celelalte macro-strategii ale Uniunii Europene, SUERD a fost concepută pe baza principiului celor trei „NU“ – fără noi fonduri, fără noi instituții și fără noi reglementări. În lipsa unui instrument financiar special dedicat sprijinirii proiectelor sub cupola SUERD, acestea au fost realizate prin valorificarea fondurilor europene deja existente.
La Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării participă paisprezece state: nouă state membre ale Uniunii Europene (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania – ca stat federal și prin landurile Baden-Württemberg și Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și cinci state terțe (Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina).