Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene: Cartea “Ordinea de zi a parteneriatului strategic UE-SUA”.

Autorii cărţii sunt: Bassma Kodmani, F. Stephen Larrabee, Patricia Lewis, Patryk Pawlak and Maria João Rodrigues

Editată de: Álvaro de Vasconcelos

Nimic nu este mai important pentru politica externă a UE decât definirea unui plan comun cu SUA. Din păcate, în ultimul timp, relaţiile au fost prea des marcate de divergenţe ideologice care sunt în mare măsură o moştenire a erei Războiului Rece. Aceste neînţelegeri sunt în mod clar disfuncţionale în lumea de astăzi şi necesită un efort concentrat de a construi coaliţii mai largi.

Acest volum reuneşte contribuţii pe baza rapoartelor prezentate iniţial la EU Washington Forum, în 2010, unde EUISS a urmărit să definească un plan transatlantic în jurul problemelor cu care confruntă Europa şi SUA. Cele patru capitole principale ale cărţii se concentrează pe „afacerile neterminate” în partea balcanică de vest a Europei şi în vecinătatea estică, în Orientul Mijlociu, pe cooperarea transatlantică pentru economie şi neproliferarea nucleară.

Pentru a răspunde eficient acestor provocări presante, atât UE, cât şi SUA trebuie să îşi demonstreze angajamentul lor comun pentru relizarea unei agende politice comune. Pentru aceasta este esenţial nu numai să lase deoparte diferenţele dintre ele, dar şi ca Europa să îşi depăşească diviziile interioare şi să se materializeze ca un factor mai important şi mai unit în afacerile mondiale.

Sursa articcol si foto: European Union Institute for Security Studies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.