Connect with us

NATO

Jens Stoltenberg își manifestă sprijinul pentru Mark Rutte ca succesor al său în funcția de secretar general al NATO: Cred cu tărie că Alianța va decide în curând

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a declarat marţi sprijinul faţă de candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru această poziție şi a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda, după ce Ungaria şi Slovacia şi-au ridicat obiecţiile faţă de Rutte.

“Este un candidat foarte puternic. Are multă experienţă ca prim-ministru. Este un prieten apropiat şi un coleg”, a spus Stoltenberg despre Rutte la Washington, unde luni s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi marţi cu secretarul de stat Antony Blinken.

“Cu anunţul de astăzi al prim-ministrului Orban cred că este evident că ne aflăm foarte aproape de o concluzie. Cred cu tărie că Alianţa va decide curând cine va fi succesorul meu”, a mai afirmat Stoltenberg la o conferinţă de presă comună cu Blinken.

Ungaria este pregătită să susţină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a anunţat marţi premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe reţeaua de socializare X, după o întrevedere pe care a avut-o luni cu omologul său olandez.

Mark Rutte “a confirmat” că, dacă devine secretar general al NATO, Ungaria nu va fi obligată să participe la activităţile Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, prin urmare, “având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susţină”, a precizat Orban, care a avut luni o discuţie la Bruxelles cu premierul interimar olandez şi a inclus în mesajul său o fotografie împreună cu acesta și cu scrisoarea pe care Rutte i-a transmis-o pentru a-i confirma și în scris cele convenite.

Citiți și Ungaria nu se mai opune candidaturii lui Mark Rutte la funcția de secretar general al NATO, după întâlnirea Orban-Rutte de la Bruxelles. Și Slovacia îl susține pe Rutte

După întrevederea cu Rutte, Viktor Orban a amintit totodată că în discuţia avută săptămâna trecută la Budapesta cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a convenit cu acesta că fonduri ale Ungariei nu vor fi folosite pentru operaţiunile şi acţiunile NATO în Ucraina, acord pe care, precizează premierul ungar, Mark Rutte a promis că-l va respecta dacă devine secretar general al Alianţei.

Și noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunţat marți că Slovacia va susţine candidatura lui Rutte, dar i-a cerut acestuia în schimb sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, ţară ce a rămas complet fără protecţia spaţiului său aerian după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Subliniind că Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat “geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, preşedintele slovac a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei şi Ungariei, Rutte mai are nevoie doar de susţinerea României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Cel mai probabil, la summitul NATO de la Washington premierul olandez Mark Rutte va fi anunțat drept următorul secretar general al NATO, urmând a-și prelua mandatul la 1 octombrie 2024.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este în funcție din 2014 și urmează să se retragă în octombrie 2024.

Mandatul său a fost prelungit în iulie 2023 pentru a patra oară, deoarece cele 31 de țări membre ale Alianței au ales să rămână cu un lider experimentat, în loc să încerce să ajungă la un acord asupra unui succesor, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina face ravagii la ușa NATO.

Prin tradiție, toți secretari generali ai NATO sunt europeni și au venit în această funcție după ce au fost prim-miniștri, miniștri de externe sau miniștri ai apărării în țările aliate din care proveneau. Ultimii doi secretari generali, Rasmussen și Stoltenberg, au fost prim-miniștri în țările lor, Danemarca și Norvegia. Predecesorul celor doi nordici, olandezul “Jaap” de Hoop Scheffer, a fost ministru de externe al țării sale, iar ultimul secretar general al NATO care anterior a ocupat funcția de ministru al apărării a fost britanicul George Robertson, în perioada 1999-2004.

Stoltenberg este al 13-lea secretar general din istoria de 75 de ani a NATO și al doilea cel mai longeviv, după olandezul Joseph Luns, care a stat în funcție 12 ani și 268 de zile.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

“Coaliția celor dispuși” pentru Ucraina se reunește pe 27 martie la Paris, anunță Macron. Bolojan confirmă participarea la summitul din capitala Franței

Published

on

© Administrația Prezidențială via Palatul Élysée

Corespondență din Bruxelles

Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat joi seară un summit al “coaliției țărilor voluntare” în sprijinirea Ucrainei care va avea loc joia viitoare, pe 27 martie.

La reuniune, care va avea loc la Paris, vor participa “țările din coaliția celor dispuși”, alături de liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a spus președintele francez la summitul liderilor UE de la Bruxelles.

“Această reuniune urmează reuniunii de săptămâna trecută a șefilor de stat major militari de la Paris și reuniunii de astăzi a șefilor adjuncți operaționali de la Londra. Ne vom finaliza activitatea de sprijinire a armatei ucrainene și de construire a unui model militar durabil și rezilient pentru a preveni viitoare invazii rusești. De asemenea, vom defini garanțiile de securitate pe care le pot oferi forțele europene. Ceea ce ne dorim este să protejăm pacea”, a punctat Macron.

 

Și președintele interimar al României Ilie Bolojan a confirmat participarea la acest summit.

“Vor continua discuțiile legate de acest plan pe care Europa îl susține pentru a-și consolida apărarea, inclusiv pentru a susține ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe niște condiții asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina. România, chiar dacă, așa cum am mai spus, nu vom trimite sub nicio formă trupe în Ucraina, va participa la aceste discuții, atât cele tehnice, care țin de zona militară, pentru că aceste aspecte care țin de planificări, de strategii, și care tranzitează, de exemplu, în România, au nevoie de datele respective, pentru ca Statul Major să fie informat cu ceea ce se are în vedere. Și vom participa la aceste discuții, așa am convenit și asta este poziția noastră”, a explicat, în detaliu, Ilie Bolojan, la finalul Consiliului European de la Bruxelles.

Summitul din capitala Franței este o continuare a întâlnirilor din luna februarie pe care Emmanuel Macron le-a găzduit la Paris cu liderii europeni și NATO pentru a discuta despre garanțiile de apărare pentru Ucraina și pentru întregul continent. A doua dintre reuniunile găzduite de liderul francez în luna februarie a reprezentat și prima deplasare internațională a lui Ilie Bolojan după preluarea mandatului de președinte interimar ca urmare a demisiei lui Klaus Iohannis.

Summitul marchează și un co-leadership al Franței și Marii Britanii, întrucât reuniunile de la Paris din luna februarie au fost urmate de un summit găzduit la data de 2 martie la Londra de premierul britanic Keir Starmer, întrunire ce a marcat apariția “coaliției celor dispuși” pentru a garanta pacea în Ucraina.

Ulterior, atât Macron săptămâna trecută, cât și Starmer joi, au găzduit reuniuni cu peste 30 de șefi de stat major din țări aliate și partenere. Mai mult, premierul britanic i-a reunit sâmbăta trecută într-o videoconferință pe liderii acestei coaliții în urma căreia a anunțat că planurile celor implicați pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”.

Reuniunea va avea loc în timp ce liderii europeni se străduiesc să consolideze capacitățile de apărare ale Uniunii Europene în fața amenințărilor din partea Rusiei și a schimbărilor drastice ale politicii externe a SUA sub președinția lui Donald Trump. Aceasta reflectă, de asemenea, un sprijin politic din ce în ce mai mare pentru o “coaliție a celor dispuși” – un număr de țări UE împreună cu altele, posibil inclusiv Canada și Turcia – pentru a interveni în sprijinul Ucrainei.

Luni, reprezentanți ai guvernului SUA se vor întâlni cu diplomați de la Moscova și Kiev în Arabia Saudită pentru a negocia un posibil acord de încetare a focului.

Reuniți joi la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, cu excepția premierului maghiar Viktor Orban, au constatat că “nu au loc negocieri reale în acest moment”, referindu-se la încercările lui Donald Trump de a pune capăt războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Ei au cerut Rusiei să dea dovadă de “voință politică reală pentru a pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, summitul Consiliului European nu s-a încheiat cu noi angajamente clare privind sprijinul militar al europenilor pentru Ucraina.

Continue Reading

NATO

Stoltenberg nu exclude “reducerea contribuției SUA la structurile de comandă militară ale NATO”: Trebuie să consolidăm contribuțiile Europei și Canadei, nu să renunțăm la NATO

Published

on

© NATO

Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, care luna trecută a reintrat în guvernul norvegian în calitate de ministru de finanțe, a declarat că incertitudinea privind angajamentul SUA față de alianța transatlantică nu este un motiv pentru a “renunța la NATO”, ci o motivație pentru creșterea contribuțiilor europene și canadiene, în timp ce nu a exclus ca Statele Unite să își diminueze contribuțiile la structurile de comandă ale NATO și la forțele aliate.

Vorbind cu puțin timp înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să aterizeze în Norvegia joi dimineață, Stoltenberg a declarat pentru The Guardian că, indiferent dacă SUA decide sau nu să își reducă contribuțiile la NATO, este esențial ca ceilalți membri ai NATO “să fie uniți” și “să facă un pas înainte”.

“Trebuie să facem cu toții ceea ce putem pentru a ne asigura că NATO rămâne o alianță puternică între America de Nord și Europa, care a contribuit la menținerea siguranței noastre timp de mai bine de 75 de ani. Au mai existat diferențe și dezacorduri, dar am reușit să le depășim realizând că suntem cu toții mai în siguranță atunci când stăm împreună”, a spus el.

El a făcut aceste comentarii de la Copenhaga, unde miercuri s-a întâlnit cu prim-ministrul danez Mette Frederiksen și a participat la proiecția unui documentar despre ultimul său an în NATO.

“În cazul în care SUA ar decide să își reducă contribuțiile la NATO, este și mai important ca noi, ceilalți din NATO, să fim uniți și să creștem, așa cum fac acum aliații europeni. Și nu în ultimul rând Regatul Unit, fiind a doua mare putere militară din NATO după Statele Unite”, a subliniat cel care a menținut Alianța Nord-Atlantică unită în primul mandat Trump.

Totuși, el adăugat că nu exclude ca Statele Unite să își diminueze contribuțiile la structurile de comandă ale NATO și la forțele aliate.

Nu pot exclude faptul că SUA își vor reduce contribuțiile la structurile de comandă ale NATO, la forțele NATO, dar mă aștept ca Statele Unite să rămână un aliat al NATO. Răspunsul la această întrebare nu este să renunțăm la NATO, ci să consolidăm contribuțiile europene și canadiene la NATO”, a continuat Stoltenberg.

Publicația americană NBC News a relatat miercuri că, în contextul unei restructurări a comenzilor militare, Pentagonul ia în considerare renunțarea la rolul de Comandant Suprem Aliat al NATO (SACEUR), o schimbare radicală ce ar putea diminua influența americană în Alianța Nord-Atlantică.

În cei 75 de ani de la înființarea NATO, a fost o responsabilitate specific americană ca un general american de patru stele să supravegheze toate operațiunile militare ale NATO în Europa. Primul comandant suprem al Forțelor NATO (SACEUR) a fost unul dintre generalii eroi al celui de-al Doilea Război Mondial, Dwight D. Eisenhower, cel care avea să devină și președinte al SUA în 1953.

Generalul de armată Christopher Cavoli, actualul SACEUR, are un mandat de trei ani care se va încheia în această vară.

De la înființarea NATO a fost o tradiție neperturbată aceea că funcția de conducere civilă a Alianței revine unui european, astfel că toți secretarii generali ai NATO au provenit din Europa, iar conducerea militară a Alianței revine Statelor Unite.

Continue Reading

NATO

Polonia și statele baltice plănuiesc retragerea din tratatul de interzicere a minelor antipersonal „pentru a consolida apărarea flancului estic al NATO”

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Miniștrii apărării din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania recomandă ca țările lor să se retragă din acordul internațional de interzicere a minelor antipersonal, cunoscut și ca Tratatul de la Ottawa, relatează Politico.

„Amenințările militare la adresa statelor membre NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au crescut semnificativ”, se arată într-o declarație publicată marți de cele patru țări.

„Considerăm că, în actualul mediu de securitate, este extrem de important să oferim forțelor noastre de apărare flexibilitatea și libertatea de alegere pentru a utiliza potențial noi sisteme de arme și soluții pentru a consolida apărarea flancului estic vulnerabil al Alianței”, se adaugă în comunicat.

Tratatul de la Ottawa din 1997 a fost supus unei presiuni tot mai mari din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, în timp ce statele din prima linie își consolidează frontierele cu Rusia.

La începutul acestei luni, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia va începe să ia măsuri pentru a părăsi tratatul. Cele patru țări au analizat îndelung posibilitatea unei retrageri și au dorit să ia o decizie comună, regională.

Este mai degrabă un semnal politic către Moscova decât reflectarea unei nevoi militare imediate.

„Deciziile privind Convenția de la Ottawa ar trebui să fie luate în solidaritate și coordonare în cadrul regiunii. În același timp, în prezent nu avem planuri de a dezvolta, stoca sau utiliza mine antipersonal interzise anterior”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

La începutul acestei luni, șeful Statului Major al Apărării din Letonia, generalul maior Kaspars Pudāns, a declarat pentru Politico că prioritățile țării rămân minele antitanc și proiectilele de artilerie.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, a declarat că și Finlanda ia în considerare părăsirea tratatului, deși nu este semnatară a declarației de astăzi.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE13 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL14 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.15 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.15 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE16 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.16 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA17 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL17 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending