PARLAMENTUL EUROPEAN
La inițiativa USR, Renew Europe solicită Parlamentului European să îl cheme pe CEO-ul TikTok la reuniunea Conferinței Președinților din PE
Published
5 months agoon
By
REDACTIA
La inițiativa USR, grupul Renew Europe din Parlamentul European îi solicită președintei Legislativului European, Roberta Metsola, să îl cheme pe CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, la reuniunea Conferinței Președinților din Parlamentul European. CaleaEuropeană vă prezintă principalele semnalări ale eurodeputaților Renew Europe, care cer sprijinul Parlamentului European pentru o investigație credibiliă din partea TikTok pentru alegerile prezidențiale din primul tur din țara noastră.
- „Ce s-a întâmplat în România este un semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea se poate întâmpla peste tot în Europa, cu consecințe foarte dăunătoare.”
- „Încrederea în democrație nu poate fi pusă în pericol de algoritmii social media.”
- ”Cazul din România necesită investigații suplimentare, iar Parlamentul European ar trebui să participe activ la acestea, invitându-l pe directorul general al TikTok să vorbească în fața liderilor acestei camere pentru a obține explicații suplimentare și pentru a primi asigurări că platforma TikTok nu a comis nicio încălcare a DSA.”
„Vă scriem cu rugămintea de a lua măsuri și de a-l chema pe directorul general al TikTok, dl Shou Zi Chew, la reuniunea Conferinței Președinților din Parlamentul European. Transmitem această solicitare în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din România, în cadrul căruia au fost ridicate îngrijorări importante cu privire la rolul TikTok în procesul electoral”, se arată în scrisoarea grupului Renew Europe, semnată de președinta acestuia, eurodeputata Valérie Hayer.
Le PDG de TikTok doit venir s’expliquer au Parlement européen.
En lien avec @DanBarnaUSR et @usr_oficial, j’en ai fait la demande officielle à la Présidente Metsola.
Les algorithmes ne doivent en aucun cas biaiser nos campagnes électorales. Pas de démocratie sans équité. pic.twitter.com/qxuWKx7QLo
— Valérie Hayer (@ValerieHayer) December 3, 2024
Reamintim că astăzi, 3 decembrie, reprezentanții TikTok au fost audiați în fața legislatorilor europeni în cadrul Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European.
„Așa că, având în vedere performanța reprezentanților TikTok, astăzi, grupul Renew din Parlamentul European a cerut președintei Roberta Metsola audierea CEO-ului companiei. Practica de a da mailuri cu asigurări și a furniza documente goale de conținut trebuie să înceteze imediat”, a transmis eurodeputatul Dan Barna într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Conferinţa preşedinţilor se compune din Preşedintele Parlamentului şi preşedinţii grupurilor politice. Din Conferinţa preşedinţilor face parte, de asemenea, un reprezentant al deputaţilor neafiliaţi, care însă nu are drept de vot. Conferinţa preşedinţilor se întruneşte, în general, de două ori pe lună. Reuniunile sale nu sunt publice.
Textul scrisorii aici:
„Acuzațiile sugerează că algoritmii TikTok ar fi putut amplifica conținutul candidatului de extremă dreapta și pro-rus Călin Georgescu, influențând în mod potențial rezultatul alegerilor. Ceea ce s-a întâmplat în România este un alt semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea se poate întâmpla peste tot în Europa, cu consecințe foarte dăunătoare. Reacția noastră trebuie să fie imediată și energică, deoarece combaterea dezinformării este esențială pentru protejarea cetățenilor, păstrarea valorilor democratice și asigurarea de luare a deciziilor în cunoștință de cauză.
Încrederea în democrație nu poate fi pusă în pericol de algoritmii social media. Comisia Europeană a luat deja unele măsuri pentru a răspunde preocupărilor legate de presupusa implicare a TikTok în recentele alegeri prezidențiale din România. Renew Europe sprijină pe deplin, în special, solicitarea de informații din partea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA), inițiată de Comisie în urma unei cereri din partea Consiliului Național al Audiovizualului din România.
Această solicitare urmărește să obțină explicații detaliate privind modul în care TikTok a gestionat riscurile legate de manipularea informațiilor, în special în ceea ce privește potențiala exploatare neautentică sau automată a serviciilor sale și funcționarea sistemelor sale de recomandare. TikTok trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 13 decembrie 2024.
Între timp, considerăm că cazul din România necesită investigații suplimentare, iar Parlamentul European ar trebui să participe activ la acestea, invitându-l pe directorul general al TikTok să vorbească în fața liderilor acestei camere pentru a obține explicații suplimentare și pentru a primi asigurări că platforma TikTok nu a comis nicio încălcare a DSA.
În cazul în care investigațiile furnizează dovezi privind încălcarea sau nerespectarea obligației TikTok de a evalua și de a atenua riscurile sistemice legate de procesele electorale, Uniunea Europeană ar trebui să aplice sancțiuni stricte, fără a exclude o suspendare sau o interdicție totală.”
Este așteptat ca subiectul să se află pe ordinea de zi a plenului pe 17 decembrie, context în care Comisia Europeană să facă o declarație cu privire la “dezinformarea pe platformele de socializare, cum ar fi X și TikTok”, precum și la “riscurile conexe pentru integritatea alegerilor în Europa”.
You may like
Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe
Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane
Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”
UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European
Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze
UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029
PPE
Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României
Published
1 hour agoon
April 30, 2025
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost reales, cu largă majoritate, de peste 70% din voturile valabil exprimate, vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), în cadrul Congresului popularilor europeni, desfășurat la Valencia.
“Le mulțumesc colegilor din aproape 40 de țări europene care m-au votat astăzi pentru un nou mandat de vicepreședinte al PPE, cea mai mare familie politică europeană. Le sunt recunoscător în mod special colegilor din delegația Partidului Național Liberal, care m-au nominalizat pentru acest nou mandat. Realegerea mea arată şi încrederea de care PNL se bucură la nivel european. În următorii ani, voi continua să apăr interesele României în cadrul PPE, așa cum am făcut-o și până acum”. a declarat Siegfried Mureșan după vot, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
El a arătat că în actualul mandat de vicepreședinte al PPE a avut rezultate notabile, aducând, anul trecut, Congresul PPE la București – un eveniment istoric, cu participarea a 13 șefi de stat și de guvern și reprezentanți din 44 de partide europene, și unde a fost adoptat manifestul politic care stă la baza programului de guvernare al actualei Comisii Europene.
Potrivit propriului bilanț, Mureșan a reușit promoveze priorități esențiale pentru România pe agenda PPE: sprijinirea fermierilor, apărarea politicii de coeziune și consolidarea securității.
“Am reușit să obțin sprijinul PPE pentru aderarea României la spațiul Schengen și să asigur susținerea fermă a PPE pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a adăugat Siegfried Mureșan.
Eurodeputatul român a indicat că lături de colegii din Partidul Național Liberal va continua să lucreze la prioritățile comune ale României și ale Uniunii Europene, respectiv consolidarea economiei, creșterea siguranței cetățenilor, sprijinirea fermierilor și promovarea politicii de coeziune.
“De asemenea, voi întări cooperarea cu primarii și aleșii locali deoarece ei cunosc cel mai bine nevoile oamenilor din comunitățile lor”, a mai spus Mureșan.
“Nu în ultimul rând, voi implementa planul de reformă al PPE, la care am lucrat în ultimele luni și care a fost votat astăzi în cadrul congresului. Acest plan prevede întărirea Partidului printr-o mai mare transparență, un dialog mai eficient între membrii noștri și cu partenerii noștri, precum și deschiderea PPE către cât mai mulți oameni care împărtășesc valorile noastre de centru-dreapta”, a adăugat europarlamentarul.
La Congresul PPE din Valencia au participat peste 1.700 de delegați, invitați și jurnaliști din Uniunea Europeană și din țările vecine, inclusiv delegații Partidului Național Liberal. Printre liderii europeni prezenți la congres s-au numărat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și viceprim-ministrul Italiei, Antonio Tajani.
Siegfried Mureșan a obținut astăzi al treilea mandat de vicepreședinte al PPE, deținând această funcție din 2019.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Teodora Ion
Partidul Popular European a adoptat o rezoluție prin care subliniază că ”agricultura trebuie să fie finanțată în mod adecvat și sprijinul trebuie distribuit echitabil între statele UE”, a anunțat eurodeputatul Dan Motreanu, prezent la Valencia unde se desfășoară congresul popularilor europeni.
Acesta dezvăluie că ”amendamentul privind distribuirea echitabilă a fondurilor din Politica Agricolă Comună a fost propus de Partidul Național Liberal”.
”Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale”, amintește Dan Motreanu.
Conform acestuia, rezoluția cuprinde următoarele:
- Rolul autorităților locale și regionale, cele mai apropiate de nevoile reale ale oamenilor, trebuie să crească în cadrul Politicii Agricole Comune.
- PPE susține un lanț de aprovizionare agroalimentar care previne practicile comerciale neloiale, asigură prețuri echitabile și garantează alimente sănătoase și de calitate.
- Popularii euopeni apără producția de alimente în UE, cerând ca importurile din țări terțe să respecte standardele UE privind mediul, siguranța alimentară și bunăstarea animalelor. Controalele fitosanitare de la granițele Uniunii vor fi mai riguroase.
- PPE propune ca UE să aibă o rezervă de criză agricolă finanțată în mod adecvat, pentru a contracara fluctuațiile pieței și dezastrele naturale, promovând un sistem european de asigurări agricole.
- Popularii europeni facilitează accesul tinerilor la credite, formare, transferuri de terenuri și ferme, pentru a-i încuraja să se implice în agricultură, revitalizând astfel zonele rurale.
- PPE sprijină protecția animalelor domestice împotriva faunei sălbatice, în special împotriva carnivorelor mari.
- Strategia europeană în domeniul apei trebuie să abordeze deficitul de apă, poluarea, secetele sau inundațiile. Investițiile în infrastructura de apă trebuie să crească, pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă pentru populație și resurse suficiente de apă pentru agricultură și industrie.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu: Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul. Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă
Published
1 day agoon
April 29, 2025By
Andreea Radu
Inteligența artificială nu este doar despre viitor, este prezentul, iar România trebuie să fie pregătită, a transmis vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
„Fără competențe digitale și educație în AI, riscăm să rămânem în urmă în economie, în educație, ca societate în general. La evenimentul Digital Series: AI and the Next Digital Decade, am vorbit despre ce am făcut și trebuie să facem concret”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.
El a subliniat că noile tehnologii trebuie să fie accesibile tuturor în domeniul educației și a amintit proiecte precum „Learning from the Extremes”, prin care educația digitală ajunge în cele mai izolate școli.
„Ne trebuie resurse și reglementări adecvate și inteligente pe măsura impactului produs de AI: am negociat şi am obținut mai multe fonduri europene pentru educația digitală și AI”, a mai spus Victor Negrescu.
Potrivit acestuia, competitivitatea europeană depinde de capacitatea de a inova și de a dezvolta soluții autohtone. „Am propus ca o parte din Planul European pentru Competitivitate să fie alocată educației digitale și tehnologiei de vârf”, a spus el.
Vicepreședintele Parlamentului European a atras atenția că trebuie să fim pregătiți pentru proiectele pe care Europa urmează să le lanseze, precum:
- Planul pentru Competitivitate, cu investiții masive în digitalizare și inovație;
- Planul European pentru Educație Digitală 2.0;
- Programul AI academy, dedicat formării pentru toți.
„România trebuie să fie în prima linie pentru a nu rata schimbările profunde care vor surveni în economie! Mulțumesc Smart Everything Everywhere pentru invitație și ocazia de a prezenta viziunea mea ministrului educației și cercetării, Daniel David, mediului asociativ și de afaceri prezent la eveniment”, a conluzionat Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice