Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

LIVE VIDEO European Forum for Public Diplomacy – Elita specialistilor mondiali vine la Bucuresti. Luni, 16 septembrie, Aula BCU

Published

on

Romania a gazduit, luni, 16 septembrie, Forumul European pentru Diplomatie Publica, un eveniment care se integreaza in eforturile de promovare a Diplomatiei Publice la nivel mondial si european.

 Partener media al evenimentului, caleaeuropeana.ro a transmis LIVE lucrarile Forumului, intre orele 9.00-11.30.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara, unde, cu aceasta ocazie, cei interesati, atat din mediul privat cat si din zona academica sau institutionala din Romania, au avut ocazia sa asculte prelegerile unora dintre cei mai reprezentativi specialisti la nivel mondial in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei de tara, printre care ii mentionam pe prof. Sean Aday – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala din cadrul Universitatii George Washington, prof. Philip Seib – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California (USC) si PJ Crowley, profesor de comunicare si diplomatie publica, fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat in prima legislatura Obama.

Forumul European pentru Diplomatie Publica a primit mesajul de salut al doamnei Tara Sonenshine – ultimul Sub Secretar de Stat al SUA pentru Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanti ai corpului diplomatic strain acreditati la Bucuresti, reprezentanti ai oficiilor pentru diplomatie publica din statele UE si statele emergente, oficiali ai statului roman, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri romani si straini.

Evenimentul si-a propus sa ofere audientei elemente relevante din experienta unor state cu rezultate notabile in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei externe si argumente solide pentru o serioasa aplecare a decizionalului romanesc cu privire la diplomatia publica din tara noastra.

De asemenea, cu ocazia desfasurarii Forumului European al Diplomatiei Publice a fost lansata lucrarea “Noua Practica Diplomatica – Diplomatia Publica” si au avut loc prezentari ale noilor catedre de diplomatie publica din centrele universitare care au acceptat infiintarea inca din acest an a unor departamente de diplomatie publica si identitate competitiva de tara.

cristian-diaconescu“Forumul European pentru Diplomatie Publica se organizeaza la Bucuresti pentru a marca momentul unui nou inceput al eforturilor noastre pentru o mai buna perceptie tarii si natiunii in plan international, a declarat Cristian Diaconescu, unul dintre initiatorii acestui demers. Diplomatia Publica reprezinta stiinta managementului perceptiei externe, o practica diplomatica noua, un concept indispensabil unei evolutii corecte a Romaniei pe piata libera europeana si mondiala si totodata un sistem de masuri care isi propune sa ofere mediului international argumentele necesare constructiei trainice a credibilitatii si bunei reputatii peste hotare.

Romania, stat membru al Uniunii Europene, are potentialul de a oferi argumentele factuale, credibile si viabile pentru o perceptie favorabila in afara granitelor si totodata poate contribui cu propria diversitate la diversitatea fascinanta a constructiei europene din care tara noastra face parte integranta.

Forumul European al Diplomatiei Publice este in acelasi timp platforma publica pe care se vor sintetiza cele mai valoroase idei si concluzii din spectrul diplomatiei publice si care pot contribui prin efectele lor la solutionarea unor probleme curente cu care se confrunta astazi Europa si care, in acelasi timp, pot consolida perceptii ce pot face Europa mai atractiva pentru mediile investitionale emergente.

Nu in ultimul rand, Forumul European al Diplomatiei Publice se doreste a fi vectorul european de transfer al expertizelor avansate in tehnica de reprezentare externa si o punte de dialog intre cercetatori, academicieni, practicieni si diplomati din intreaga lume.

Singurul mod in care putem schimba imaginea Europei este acela de a deveni fiecare dintre noi ceea ce pretindem ca suntem!”, a mai declarat Prof. univ dr. Cristian Diaconescu.

 

PROGRAM

European Forum for Public Diplomacy

Bucharest 16 September 2013

  1. a. Panel oficial 9.00 – 11.30

 

ES Dl Traian Basescu, Presedintele Romaniei – mesajul de deschidere oficiala a conferintei

ES Dl Teodor Melescanu, Directorul Serviciului de Informatii Externe

ES Dl Gen Florian Coldea – Adjunct al Directorului SRI

ES Dl Cristian Diaconescu Seful Cancelariei Prezidentiale

Mesaj al mediului de afaceri – dl Vladimir Kalinov – Vicepresedinte Raiffeisen Bank.

 

ES Dna Huo Yuzhen – Ambasadorul Chinei in Romania

Mesaj din partea reprezentantului diplomatiei chineze

Mesaj din partea doamnei Tara Sonenshine – fost Subsecretar de Stat al SUA pe probleme de Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

Mesaj din partea doamnei Katarzina Skorzinska – Directorul Institutului Diplomatic din Polonia

Mesaj din partea Oficiului pentru Diplomatie Publica din Turcia

Mesaj din partea Dep pentru Diplomatie Publica al MAE Sloven, doamna Marjana Prvinsek Bokal

Mesaj din partea ambasadei Republicii Elene la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Japoniei la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Republicii Cipru la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Croatiei la Bucuresti

 

 

  1. b. Panel academic 12.00 – 15.00

 

Discurs al Ambasadorului Republicii Croate la Bucuresti, prilejuit de aderarea Croatiei in acest an la Uniunea Europeana.

Philip Seib – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California.

Sean Aday – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala al George Washington University.

Nicholas J Cull – Coordonator al Programelor Master in Public Diplomacy (USC)

PJ Crowley – profesor asociat al George Washington University si fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

Simona Lache – Prorector al Universitatii Transilvania

Doru Tompea – Rectorul Universitatii Petre Andrei – Iasi

Marian Preda – Decan al Facultatii de Sociologie din Bucuresti

Sorin Ivan – Decan al Facultatii de Stiinte Politice Universitatea Titu Maiorescu

  1. c. Panel de dezbatere 15.00 – 16.00

Raspunsuri la intrebarile adresate de participanti panelistilor.

Cu siguranta unul dintre subiectele care vor implica o dezbatere extrem de serioasa este reprezentat de rolul diplomatiei publice in managementul migratiei fortei de munca din estul Europei catre vest si efectele pe care le poate avea o “diplomatie publica” nereglementata corect asupra peceptiei generale a unor state care .

La Forumul European pentru Diplomatie Publica reprezentantii Romaniei vor lansa spre dezbatere propunerea realizarii la nivel european al unui mecanism de transfer de expertiza pentru cresterea de credibilitate a zonei est europene cu efecte in uniformizarea vitezei de circulatie a banilor pe intreaga suprafata a UE si crestere a bunei reputatii in est pentru o expunere eficienta a UE catre mediile de investitii emergente.

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Traian Basescu: "Sunt tari mult mai corupte in Uniunea Europeana decat Romania" | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Băsescu: Roșia Montană, un exemplu de cum ”ne autodistrugem imaginea” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Schimb de scrisori ”excelente” și ”minunate” între Washington și Phenian. Kim Jong-un salută ”curajul extraordinar” al lui Donald Trump

Published

on

© White House/ Twitter

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a primit o scrisoare personală „excelentă” din partea preşedintelui american Donald Trump, a anunţat duminică dimineaţa agenţia nord-coreeană KCNA, în condiţiile în care negocierile între cele două ţări bat pasul pe loc, informează AFP, citat de Agerpres.

”După ce a citit scrisoarea”, Kim a declarat cu satisfacţie că textul acesteia este „excelent”, relatează KCNA.

”Subliniind aprecierea sa pentru gândirea politică şi curajul extraordinar al preşedintelui Trump, Kim Jong Un a declarat că va studia cu atenţie conţinutul interesant al scrisorii”, adaugă agenţia nord-coreeană, potrivit New York Times.

KCNA nu a oferit alte detalii cu privire la conţinutul scrisorii. Casa Albă a refuzat să confirme trimiterea de către Donald Trump a unei scrisori omologului său nord-coreean, însă Preşedinţia sud-coreeană a declarat că este la curent cu existenţa acesteia, precizează și Digi24.

La 11 iunie, Donald Trump a declarat că a primit o scrisoare „minunată şi foarte caldă” din partea lui Kim Jong Un, adăugând că el continuă să aibă încredere în liderul nord-coreean, în pofida lipsei unor progrese tangibile asupra procesului de denuclearizare.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi restul lumii s-a diminuat considerabil anul trecut. Ea a atins puncte culminante în timpul anilor precedenţi, în urma testelor nucleare şi tirurilor de rachete practicate de regimul de la Phenian.

Simbolul destinderii l-a constituit summitul istoric din 2018, de la Singapore, dintre Kim şi Trump. Însă un al doilea summit Trump-Kim, în februarie la Hanoi, nu a dus la niciun rezultat, americanii şi nord-coreenii rămânând blocaţi asupra problema denuclearizării coreene. Washingtonul cere ca aceasta să aibă loc înaintea ridicării sancţiunilor internaţionale, ceea ce Phenianul refuză.

Continue Reading

NATO

Premieră în România: Primele rachete Patriot au fost lansate în cadrul unei exercițiu la Capu Midia

Published

on

©️ US Embassy Bucharest/ Facebook

Pentru prima data în România, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, au avut loc trageri cu sistemele americane de rachete Patriot, Avenger și Stinger, împreună cu sistemele românești Hawk și SA-6, informează Ambasada SUA la București într-o postare pe Facebook în care marchează importantul eveniment strategic.

Succesul acestui exercițiu comun care face parte din Saber Guardian 19 arată adevărata capabilitate integrată de apărare a spațiului aerian”, se arată în postarea menționată.

 

Lansările au fost făcute de trei sisteme de rachete Patriot, care aparțin SUA. Programul de modernizare a forțelor militare române prin cumpărarea sistemelor de rachete Patriot reprezintă cea mai scumpă achiziție a Armatei Române. România a contractat șapte asemenea sisteme, patru dintre acestea fiind plătite deja.

România achiziționează, prin programul aflat în derulare, cel mai recent model Patriot aflat în serviciu, testat în luptă şi utilizat de armata S.U.A. – sistemul PAC 3 +, ce include componente de ultimă generație, proiectate până la nivelul anului 2017.

Rachetele Patriot reprezintă un sistem de apărare avansat de tip sol-aer împotriva avioanelor sau rachetelor de croazieră sau balistice. Rachetele Patriot sunt deţinute de 16 ţări: Statele Unite ale Americii, Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Polonia și Suedia.

Un sistem Patriot este alcătuit din patru elemente: sistemul radar, centrul de control şi generatorul de energie electrică, turnurile de comunicaţii şi lansatoarele de rachete instalate pe camioane.

Continue Reading

RUSIA

Uniunea Europeană prelungește cu un an sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a ”anexării ilegale a Crimeei și Sevastopolului”

Published

on

Uniunea Europeană a decis joi prelungirea cu un an, până la 23 iunie 2020, a sancţiunilor adoptate ca reacţie la ”anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia”.

Decizia a fost luată de șefii de stat sau de guvern, reuniți în cadrul Consiliului European care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, măsurile se aplică persoanelor și societăților din UE. Acestea sunt limitate la teritoriul Crimeei și al Sevastopolului. Sancțiunile includ interdicții cu privire la:

– importurile în UE de produse originare din Crimeea sau din Sevastopol;

– investițiile în Crimeea sau Sevastopol, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni sau societățile din UE nu pot să cumpere bunuri imobile sau entități în Crimeea, să finanțeze societăți din Crimeea sau să furnizeze servicii conexe;

– serviciile de turism în Crimeea sau Sevastopol, de exemplu navele de croazieră europene nu pot să facă escală în porturile din Peninsula Crimeea, cu excepția cazurilor de urgență;

– exportul anumitor mărfuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau în scopul utilizării în Crimeea, în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei, precum și în ceea ce privește prospectarea, explorarea și extracția de petrol, gaze și resurse minerale. Se interzic, de asemenea, acordarea de asistență tehnică și furnizarea de servicii de brokeraj, de construcții sau de inginerie legate de infrastructură în sectoarele respective.

Așa cum s-a afirmat în declarația formulată în numele UE de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate la 17 martie 2019, la cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia, UE rămâne neclintită în angajamentul său privind suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. UE nu recunoaște legitimitatea acestui act de încălcare a dreptului internațional și continuă să îl condamne.

Din martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca răspuns la această destabilizare deliberată a Ucrainei, inclusiv sancțiunile reînnoite astăzi. Printre celelalte măsuri ale UE în vigoare ca răspuns la criza din Ucraina se numără:

– sancțiuni economice care vizează anumite sectoare ale economiei ruse, în prezent în vigoare până la 31 iulie 2019;

– măsuri restrictive individuale care vizează în prezent 170 de persoane fizice și 44 de entități, care fac obiectul înghețării activelor și al unei interdicții de călătorie, deoarece acțiunile lor au subminat integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending