Connect with us

DINAMICA GLOBALIZĂRII

LIVE VIDEO European Forum for Public Diplomacy – Elita specialistilor mondiali vine la Bucuresti. Luni, 16 septembrie, Aula BCU

Published

on

Romania a gazduit, luni, 16 septembrie, Forumul European pentru Diplomatie Publica, un eveniment care se integreaza in eforturile de promovare a Diplomatiei Publice la nivel mondial si european.

 Partener media al evenimentului, caleaeuropeana.ro a transmis LIVE lucrarile Forumului, intre orele 9.00-11.30.

Evenimentul a avut loc la Biblioteca Centrala Universitara, unde, cu aceasta ocazie, cei interesati, atat din mediul privat cat si din zona academica sau institutionala din Romania, au avut ocazia sa asculte prelegerile unora dintre cei mai reprezentativi specialisti la nivel mondial in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei de tara, printre care ii mentionam pe prof. Sean Aday – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala din cadrul Universitatii George Washington, prof. Philip Seib – Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California (USC) si PJ Crowley, profesor de comunicare si diplomatie publica, fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat in prima legislatura Obama.

Forumul European pentru Diplomatie Publica a primit mesajul de salut al doamnei Tara Sonenshine – ultimul Sub Secretar de Stat al SUA pentru Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanti ai corpului diplomatic strain acreditati la Bucuresti, reprezentanti ai oficiilor pentru diplomatie publica din statele UE si statele emergente, oficiali ai statului roman, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri romani si straini.

Evenimentul si-a propus sa ofere audientei elemente relevante din experienta unor state cu rezultate notabile in domeniul diplomatiei publice si managementului perceptiei externe si argumente solide pentru o serioasa aplecare a decizionalului romanesc cu privire la diplomatia publica din tara noastra.

De asemenea, cu ocazia desfasurarii Forumului European al Diplomatiei Publice a fost lansata lucrarea “Noua Practica Diplomatica – Diplomatia Publica” si au avut loc prezentari ale noilor catedre de diplomatie publica din centrele universitare care au acceptat infiintarea inca din acest an a unor departamente de diplomatie publica si identitate competitiva de tara.

cristian-diaconescu“Forumul European pentru Diplomatie Publica se organizeaza la Bucuresti pentru a marca momentul unui nou inceput al eforturilor noastre pentru o mai buna perceptie tarii si natiunii in plan international, a declarat Cristian Diaconescu, unul dintre initiatorii acestui demers. Diplomatia Publica reprezinta stiinta managementului perceptiei externe, o practica diplomatica noua, un concept indispensabil unei evolutii corecte a Romaniei pe piata libera europeana si mondiala si totodata un sistem de masuri care isi propune sa ofere mediului international argumentele necesare constructiei trainice a credibilitatii si bunei reputatii peste hotare.

Romania, stat membru al Uniunii Europene, are potentialul de a oferi argumentele factuale, credibile si viabile pentru o perceptie favorabila in afara granitelor si totodata poate contribui cu propria diversitate la diversitatea fascinanta a constructiei europene din care tara noastra face parte integranta.

Forumul European al Diplomatiei Publice este in acelasi timp platforma publica pe care se vor sintetiza cele mai valoroase idei si concluzii din spectrul diplomatiei publice si care pot contribui prin efectele lor la solutionarea unor probleme curente cu care se confrunta astazi Europa si care, in acelasi timp, pot consolida perceptii ce pot face Europa mai atractiva pentru mediile investitionale emergente.

Nu in ultimul rand, Forumul European al Diplomatiei Publice se doreste a fi vectorul european de transfer al expertizelor avansate in tehnica de reprezentare externa si o punte de dialog intre cercetatori, academicieni, practicieni si diplomati din intreaga lume.

Singurul mod in care putem schimba imaginea Europei este acela de a deveni fiecare dintre noi ceea ce pretindem ca suntem!”, a mai declarat Prof. univ dr. Cristian Diaconescu.

 

PROGRAM

European Forum for Public Diplomacy

Bucharest 16 September 2013

  1. a. Panel oficial 9.00 – 11.30

 

ES Dl Traian Basescu, Presedintele Romaniei – mesajul de deschidere oficiala a conferintei

ES Dl Teodor Melescanu, Directorul Serviciului de Informatii Externe

ES Dl Gen Florian Coldea – Adjunct al Directorului SRI

ES Dl Cristian Diaconescu Seful Cancelariei Prezidentiale

Mesaj al mediului de afaceri – dl Vladimir Kalinov – Vicepresedinte Raiffeisen Bank.

 

ES Dna Huo Yuzhen – Ambasadorul Chinei in Romania

Mesaj din partea reprezentantului diplomatiei chineze

Mesaj din partea doamnei Tara Sonenshine – fost Subsecretar de Stat al SUA pe probleme de Diplomatie Publica si Afaceri Externe.

Mesaj din partea doamnei Katarzina Skorzinska – Directorul Institutului Diplomatic din Polonia

Mesaj din partea Oficiului pentru Diplomatie Publica din Turcia

Mesaj din partea Dep pentru Diplomatie Publica al MAE Sloven, doamna Marjana Prvinsek Bokal

Mesaj din partea ambasadei Republicii Elene la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Japoniei la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Republicii Cipru la Bucuresti

Mesaj din partea ambasadei Croatiei la Bucuresti

 

 

  1. b. Panel academic 12.00 – 15.00

 

Discurs al Ambasadorului Republicii Croate la Bucuresti, prilejuit de aderarea Croatiei in acest an la Uniunea Europeana.

Philip Seib – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California.

Sean Aday – Director al Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globala al George Washington University.

Nicholas J Cull – Coordonator al Programelor Master in Public Diplomacy (USC)

PJ Crowley – profesor asociat al George Washington University si fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

Simona Lache – Prorector al Universitatii Transilvania

Doru Tompea – Rectorul Universitatii Petre Andrei – Iasi

Marian Preda – Decan al Facultatii de Sociologie din Bucuresti

Sorin Ivan – Decan al Facultatii de Stiinte Politice Universitatea Titu Maiorescu

  1. c. Panel de dezbatere 15.00 – 16.00

Raspunsuri la intrebarile adresate de participanti panelistilor.

Cu siguranta unul dintre subiectele care vor implica o dezbatere extrem de serioasa este reprezentat de rolul diplomatiei publice in managementul migratiei fortei de munca din estul Europei catre vest si efectele pe care le poate avea o “diplomatie publica” nereglementata corect asupra peceptiei generale a unor state care .

La Forumul European pentru Diplomatie Publica reprezentantii Romaniei vor lansa spre dezbatere propunerea realizarii la nivel european al unui mecanism de transfer de expertiza pentru cresterea de credibilitate a zonei est europene cu efecte in uniformizarea vitezei de circulatie a banilor pe intreaga suprafata a UE si crestere a bunei reputatii in est pentru o expunere eficienta a UE catre mediile de investitii emergente.

INTERNAȚIONAL

Posibila intenție a lui Donald Trump de a retrage SUA din NATO, blocată printr-un vot bipartizan copleșitor în Camera Reprezentanților

Published

on

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat marţi o lege în care exprimă sprijinul legislativului american faţă de NATO, în condițiile în care în presa americană au apărut mai multe informații cu privire la intenția președintelui Donald Trump de a pregăti o retragere a Statelor Unite din Alianța Nord-Atlantică, scrie Defense News.

În urma unui vot bipartizan încheiat cu 357 de voturi pentru și 22 împotrivă, Camera condusă de democrați a trimis către Senat documentul intitulat ”NATO Support Act”, prin care este prevăzută interzicerea utilizării fondurilor federale pentru a retrage Statele Unite din NATO, alianța politico-militară care împlinește anul acesta 70 de ani de la înființare.

Potrivit sursei citate, 22 de republicani au votat nu, în timp ce 28 de republicani și 26 de democrați nu au votat.

Proiectul de lege mai afirmă sprijinul pentru NATO și clauza sa de apărare reciprocă, pentru finanțare “robustă” a SUA la nivelul Inițiativei Europene de Descurajare și pentru atingerea de către fiecare stat membru a unui buget pentru apărare de cel puțin 2% din PIB până în 2024.

Documentul adoptat de Camera Reprezentanților are rolul să blocheze o posibilă mișcare din partea lui Donald Trump pentru retragerea SUA din NATO.

Cutremur transatlantic? New York Times anunță că Donald Trump a discutat de mai multe ori în 2018 despre posibilitatea retragerii SUA din NATO

 New York Times a relatat săptămâna trecută că președintele american a adus în discuție de mai multe ori pe parcursul anului 2018, în convorbiri private, o posibilă retragere a SUA din NATO, ceea ce ar echivala cu distrugerea Alianței. 

FOTO: NATO

Reamintim că o primă dispută puternică între SUA și mai mulți aliați europeni, îndeosebi, Germania, s-a consumat în timpul summit-ului NATO de la Bruxelles din 11-12 iulie. Ecoul confruntării politice pe tema cheltuielilor militare și a alocării a minim 2% din PIB pentru apărare a pornit de la momentul anulării unei întrevederi bilaterale între președintele american și omologul său român în cadrul summit-ului aliat.

De asemenea, o teamă majoră privind riscul unei dezangajări americane față de angajamentele NATO este dată și de informațiile recente privind o potențială decizie a președintelui american de a înjumătăți contingentul american în Afganistan sau forțele terestre ale SUA amplasate în Germania.

Donald Trump și-a reafirmat angajamentul de “100%” față de NATO la prezentarea Strategiei SUA pentru apărare antirachetă

Ulterior însă, în discursul său de prezentare a Strategiei antirachetă a Statelor Unite, Donald Trump a dat asigurări că sprijină “100%” NATO, însă a cerut încă o dată celorlalte state membre să-şi crească cheltuielile militare.

Vom fi cu NATO 100%, însă, aşa cum le-am spus ţărilor (membre ale Alianţei), trebuie să schimbaţi viteza şi trebuie să plătiţi“, a declarat preşedintele american, la Pentagon, tot săptămâna trecută.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Cel mai important diplomat pentru Europa de Est din administrația Trump demisionează. Cine îi va lua locul lui Wess Mitchell

Published

on

Cel mai important diplomat în dimensiunea afacerilor europene și al relației cu Europa de Est din cadrul administrației președintelui american Donald Trump a anunțat marți că demisionează, invocând motive personale.

Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri europene şi euroasiatice, a anunţat marţi seară că demisionează, la doar 16 luni după preluarea funcţiei, informează Washington Post, citând scrisoarea acestuia.

Întrucât administrația își încheie cel de-al doilea an de activitate, simt că am finalizat ceea ce am hotărât să fac când am acceptat această poziție“, a scris el, citând dezvoltarea unei strategii europene și ajutând tranziția de la fostul secretar de Stat Rex Tillerson către actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo.

“Ca atare, cred că a venit timpul să petrec mai mult timp cu familia mea, care a suferit multe zile fără mine în ultimele câteva luni”.

Într-un interviu, Mitchell a declarat că demisia sa nu este un protest împotriva politicilor administrației sau a direcției politicii externe și a lăudat viziunea lui Pompeo.

Mitchell va părăsi poziția de asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice la 15 februarie, potrivit sursei citate, rolul său urmând a fi preluat de către Elisabeth Millard, adjunctul său. 

Reamintim că Wess Mitchell este diplomatul american care în urmă cu câteva luni anunța revenirea la competiția marilor puteri între SUA, Rusia și China, chiar în fief-ul aliaților săi din Europa Centrală și de Est și făcea un apel către parteneri să nu își facă iluzii că puteri precum Moscova și Beijing ”sunt prietene”.

De altfel, într-una din vizitele sale a București, Mitchell declara că România este un simbol al libertății la frontiera estică a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice și arăta că administrația americană apreciază angajamentul strategic al Bucureștiului și seriozitatea din cadrul NATO.

Expert în politica şi istoria Europei, diplomatul Wess Mitchell a devenit adjunct al secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia în noiembrie 2017.

A. Wess Mitchell este un cunoscător avizat al regiunii central și est-europene, fiind co-fondator al singurului think tank specializat în Europa Centrală și de Est – Center for European Policy Analysis (CEPA) – ce are sediul la Washington.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia a instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina

Published

on

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare în apropiere de granița cu Ucraina, în zona de litoral a Mării Negre, potrivit unor imagini din satelit, scrie Newsweek, citat de Adevărul.ro

Fotografiile, făcute de ImageSat International, arată plasarea unor lansatoare de rachete nucleare Iskander cu rază scurtă în apropierea oraşului Krasnodar, care se află la 434 kilometri distanţă de graniţa cu Ucraina, a informat Fox News.

Fotografiile ImageSat sunt folosite de obicei de guverne şi agenţii de apărare pentru analize de securitate. Imaginile din satelit arată o bază militară cu mai multe buncăre şi o a doua bază militară situată în apropiere.

Un vehicul echipat cu un lansator Iskander poate fi văzut cum părăseşte un buncăr din apropiere. Capturi similare au fost surprinse în apropierea oraşului siberian Ulan-Ude.

Rachetele de tip Iskander au o rază de 498 de kilometri, ele fiind capabile astfel să ajungă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Aminitim faptul că la 14 ianuarie, ministrul ucrainean pentru teritoriile ocupate temporar, Vadim Cernâș, atrăgea atenția asupra intențiilor Rusiei de militarizare a zonelor cu deschidere la Marea Neagră, precizând că Moscova concentrează tehnică militară în Crimeea pentru a bloca complet accesul în peninsula anexată ilegal în luna martie a anului 2014, nu doar pentru potențialii adversari militari, ci și pentru organizațiile umanitare, experți internaționali sau misiuni de monitorizare.

Potrivit ministrului ucrainean, Rusia dispune de un ”factor fizic puternic pe care îl foloseşte pentru acest blocaj”. ”În teoria militară, aceasta este aşa-numita zonă care nu poate fi atinsă nici din văzduh, nici de pe mare, nici de pe uscat. De aceea, Moscova foloseşte o componentă militară extinsă pentru a restricţiona accesul nu numai în faţa unor potenţiali adversari pe plan militar, ci şi a organizaţiilor umanitare, experţilor internaţionali, misiunilor de monitorizare etc”, a insistat responsabilul de la Kiev.

Citiți și:

Rusia mobilizează avioane de luptă în Crimeea pe fondul tensiunilor cu Ucraina

În contextul acestei politici a Rusiei, Ucraina dezvoltă în prezent o logistică alternativă pentru regiunea Mării Azov şi regiunile sale din estul ţării (Lugansk şi Doneţk), a adăugat el.

Militanţii pro-ruşi se luptă cu forţele guvernului în regiunile estice separatiste din 2014 pentru a forma un stat independent. Forţele ruse au susţinut militar atât direct cât şi indirect rebelii.

Deşi războiul este în desfăşurare, intensitatea sa a scăzut de când liniile de front s-au stabilizat iar un acord privind încetarea ostilităţilor a fost semnat în 2015.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o ”agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat în urmă cu câteva zile un oficial din cadrul Adminsitrației Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse de la Geneva, care, după afirmațiile subsecretarului de Stat american Andrea Thompson, reuniunea a fost dezolantă.

Întâlnirea a fost urmată de anunțul Washingtonului din 17 ianuarie, acela că Statatele Unite vor începe retragerea unilaterală din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, acord semnat de URSS în 1987 pentru a menține echilibrul strategic în Europa.

Thompson a avertizat, de asemenea, că SUA vor suspenda activitățile de observare ale acordului pe 2 februarie, oferind în același timp o notificare de șase luni până la retragerea completă.

Amintim faptul că președintele rus, Vladimir Putin, avertiza în luna decembrie că Moscova va reacționa simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

În încercarea de a opri o cursă a înarmării, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a propus în cadrul unei vizite la Moscova, organizarea unei conferințte internaționale la Berlin privind controlul armelor, semnalând că Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) nu mai este suficient, fiind nevoie ”să repunem pe masa negocierilor problema controlului armelor”.

Continue Reading

Trending