ROMÂNIA
Miniștrii Apărării din România, Bulgaria, R. Moldova și Turcia au discutat despre provocările din regiunea Mării Negre și importanța acesteia în arhitectura de securitate europeană
Published
3 weeks agoon
By
Andreea Radu
Miniștrii Apărării din România, Bulgaria, Republica Moldova și Turcia s-au reunit vineri la „Black Sea and Balkans Security Forum” pentru a discuta provocările de securitate din regiunea Mării Negre și importanța acesteia în arhitectura de securitate europeană.
New Strategy Center a organizat la București, în perioada 22-23 mai, cea de-a noua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, un eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale în regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor.
Panelul desfășurat vineri, 23 mai, i-a avut ca moderatori pe George Scutaru, director general al New Strategy Center din România, și pe Yordan Bozhilov, președinte al Sofia Security Forum din Bulgaria. Discuțiile au reunit figuri politice de marcă din domeniul apărării: Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale al României; Atanas Zapryanov, ministrul apărării al Bulgariei; Anatolie Nosatîi, ministrul apărării al Republicii Moldova; și Șuay Alpay, ministru adjunct al apărării din Turcia.
Potrivit comunicatului oficial, discuțiile s-au concentrat asupra provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și asupra importanței acesteia pentru arhitectura de securitate europeană. În acest context, vorbitorii au subliniat contribuțiile statelor riverane Mării Negre la asigurarea unui nivel mai ridicat de securitate.
În cazul României, a fost atrasă atenția asupra participării sale la programul european de înarmare, la inițiativa de finanțare a apărării SAFE și la o serie de exerciții militare comune cu forțele aliate.
În ceea ce privește Bulgaria, accentul a fost pus pe cooperarea cu România și Turcia pentru deminarea Mării Negre, precum și pe importanța mobilității militare și a protejării infrastructurii critice.
Pentru Republica Moldova, principalele amenințări la adresa securității sunt strâns legate de războiul din Ucraina și de acțiunile hibride ale Federației Ruse, care vizează ordinea democratică, parcursul european și stabilitatea internă a țării.
Pentru Turcia, Marea Neagră reprezintă atât o rută comercială crucială pentru regiune, cât și o zonă bogată în resurse naturale critice. De asemenea, a fost subliniat modul în care Ankara aplică Convenția de la Montreux, politicile NATO sau ale UE privind securitatea în Marea Neagră și rolul său în negocierile de pace referitoare la conflictul din Ucraina.
Forumul din acest an include 50 de paneluri și 198 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.
Evenimentul se concentrează pe patru mari teme: relația transatlantică și recalibrarea prezenței militare americane în Europa și în regiunea Mării Negre; negocierile pentru un acord de pace în Ucraina și necesitatea de a împiedica un nou atac al Rusiei care poate să o aducă la Gurile Dunării și la granița cu România; intențiile reale ale Rusiei în negocierile unei păci în Ucraina și ce fel de Rusie vom avea lângă noi, agresivă sau dispusă la concesii; sprijinul pe mai departe al Republicii Moldova, astfel încât drumul ei spre Uniunea Europeană să nu fie oprit de războiul hibrid al Rusiei.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune
Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare
Dezvoltarea industriei europene de apărare va fi una dintre prioritățile președinției daneze a Consiliului UE: O Europă capabilă să se protejeze este singura modalitate de a descuraja un potențial agresor
Spania va adopta o poziție „proprie și curajoasă” privind creșterea cheltuielilor militare la summitul NATO de la Haga
Europenii au de a face cu o „furtună perfectă” din perspectiva securității, avertizează comisarul european pentru apărare
Șeful serviciilor germane de informații avertizează: Rusia intenționează să testeze unitatea NATO, inclusiv prin desfășurarea „omuleților verzi”
ENERGIE
Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă
Published
22 hours agoon
June 13, 2025
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat joi la inaugurarea parcului fotovoltaic „Albina”, situat lângă Timișoara, un proiect care adaugă 60 MW putere instalată la capacitatea energetică a României. Este cel mai mare parc solar din județul Timiș și unul dintre cele mai mari din țară.
„Am ajuns astăzi la Albina, lângă Timișoara, pentru inaugurarea unuia dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din România și cel mai mare din județul Timiș. Adăugăm astfel încă 60 MW nou-nouți pentru producția energetică a României”, a scris Burduja pe Facebook. „Dacă Mintia va începe să producă energie la final de an, Albina deja produce energie — mai ales astăzi, într-o zi cu soare.”
Proiectul este dezvoltat de compania EDP și folosește tehnologie modernă pentru a furniza anual aproximativ 67 GWh de energie verde — suficient pentru alimentarea a aproape 40.000 de gospodării. „Energia care va fi produsă de acest parc fotovoltaic este verde, dar mai ales este produsă local și este accesibilă. Fiecare MWh generat aici înseamnă mai puțină dependență de importuri, un preț mai mic în piață și perspectiva pentru a atrage și mai mulți investitori în sectorul energetic românesc”, a subliniat ministrul.
Burduja a reiterat că investiția de la Albina, la fel ca cea de la Mintia, este integral privată, ceea ce „arată că România este atractivă pentru proiecte serioase”. În acest context, ministrul a subliniat că „nu avem o baghetă magică să reparăm lipsurile din ultimele decenii peste noapte” și a criticat populismul energetic: „Nu putem să scădem sau să creștem prețurile pe piața energiei după cum vrem. Și nici nu vom promite vreodată ‘energie gratis’ românilor, benzină la 1 leu sau alte bazaconii.”
El a explicat că rolul statului este de a atrage bani europeni și de a crea condiții pentru investiții: „Putem să atragem bani europeni și să îi punem la dispoziția investitorilor (…) și să asigurăm un cadru legislativ predictibil și corect.” În cei doi ani de mandat, Burduja spune că a atras 14 miliarde de euro pentru investiții în sectorul energetic – „mai mult decât oricând după 1989”.
În final, ministrul a evidențiat importanța parteneriatului cu mediul privat: „România are nevoie de astfel de exemple. Sunt un susținător necondiționat al parteneriatului cu mediul privat, al deschiderii statului către investitori, către cei care vor să construiască în țara noastră.”
ROMÂNIA
Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă
Published
1 day agoon
June 13, 2025
Premierul interimar Cătălin Predoiu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității” și Mineriada din 13-15 iunie 1990, subliniind importanța acestor momente în istoria postdecembristă a României și reafirmând angajamentul față de valorile occidentale.
„România este acum parte a democrațiilor occidentale, parte a UE, parte a NATO. Este acolo unde au dorit-o cei care au fondat și participat la fenomenul Piața Universității imediat după Revoluția din 1989”, a afirmat Predoiu, evocând spiritul civic și valorile democratice care au animat protestele pașnice din acea perioadă.
Șeful Executivului a subliniat că integrarea României în UE și NATO a fost „victoria Revoluției din 1989 și a Pieței Universității”, chiar dacă această integrare „nu a fost atât de rapidă pe cât ne-am dorit-o toți”. A durat peste un deceniu până la aderarea la NATO și mai bine de 15 ani pentru cea la Uniunea Europeană.
Predoiu a condamnat reprimarea violentă a manifestației din 1990, descriind acele zile ca „o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților, folosind excesiv forța instituțiilor de stat și învrăjbirea între categorii sociale”. El a remarcat totodată că România a avut nevoie de un deceniu pentru a elimina violența din viața civică și politică: „Forțele politice au reușit, prin dialog, să scoată violența din viața noastră civică și politică, un mare pas înainte!”
În același timp, premierul interimar a avertizat asupra pericolelor contemporane la adresa orientării pro-occidentale a țării: „Și astăzi ne confruntăm cu forțe aparent civice și politice, vizibile sau mai puțin observabile, care încearcă să schimbe cursul istoric al țării și să disloce România din structurile occidentale.” El a menționat metode precum dezinformarea, discursul bazat pe ură și specularea nemulțumirilor sociale.
Predoiu a pledat pentru formarea unui nou guvern susținut de forțele pro-occidentale, „singurele care au, în acest moment, capacitatea politică și expertiza necesară guvernării”, afirmând că este „primul pas pe acest drum” și „cel mai bun fel în care putem să îi cinstim pe cei care, în 1989 și în 1990, au avut viziune, curaj, demnitate și, nu puțini dintre ei, forța sacrificiului.”
„Fie ca exemplul lor moral să lumineze calea democrației românești pentru totdeauna!”, a conchis premierul interimar.
Guvernul României și-a exprimat, prin acest mesaj, respectul față de toți cei care „au făcut posibil, în 1989 și în 1990, deschiderea unui drum istoric – drumul democrației, libertății și prosperității.”
ROMÂNIA
35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe
Published
1 day agoon
June 13, 2025
Președintele Nicușor Dan a afirmat, vineri, că Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 rămâne unul dintre “cele mai dureroase” momente din istoria post-decembristă, subliniind că justiția are datoria de a face lumină în acest dosar.
“Nici până astăzi, după 35 de ani, Justiția nu a pronunțat o hotărâre definitivă în dosarul Mineriadei. Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe. Justiția are datoria de a face lumină nu doar pentru a identifica și sancționa vinovații, ci și ca un gest obligatoriu de respect față de dreptul societății românești de a cunoaște adevărul. Nu-i vom uita niciodată pe cei care au avut curajul să lupte pentru democrație și libertate, pe toți cei care au pus aceste idealuri mai presus de propriile vieți’, a scris șeful statului, vineri, pe Facebook.
În cursul dimineții de vineri, președintele Nicușor Dan a depus coroane de flori la Monumentul dedicat memoriei victimelor Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 și la Monumentul “Kilometrul zero al democrației”.
Evenimentele violente din 13 – 15 iunie 1990 au rămas cunoscute în memoria postcomunistă cu numele de “Mineriada din 13-15 iunie 1990” și se referă la reprimarea, de către forțele de ordine, cu ajutorul minerilor, a mitingurilor de protest din Piața Universității din acea perioadă.
Manifestațiile din piață, revendicate ca fiind anticomuniste, erau îndreptate împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naționale și împotriva președintelui Ion Iliescu și începuseră încă din 22 aprilie 1990, odată cu Fenomenul Piața Universității.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană: România nu a luat măsuri suficiente pentru reducerea deficitului bugetar excesiv și riscă măsuri disciplinare dure, inclusiv suspendarea fondurilor europene