Connect with us

INTERNAȚIONAL

MSC 2025 | Chiar și “SUA au nevoie de aliați în acest secol”, apreciază președintele german, făcând un apel la “o Europă puternică care să apere și afirme democrația în fața vânturilor neprielnice”

Published

on

© Angelika Warmuth/MSC

Corespondență din München

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a ținut vineri discursul de deschidere la Conferința de Securitate de la München, o alocuțiune transformată într-un apel la “întărirea” unității și cooperării europene, într-o pledoarie pentru rolul central al relației transatlantice în ciuda “diferențelor de viziune” între Europa și Statele Unite și într-un mesaj pentru restul lumii conform căruia “Europa este deschisă pentru parteneriat”.

 

Ceea ce este în joc astăzi este capacitatea democrației de a se apăra și de a se afirma. Având în vedere vânturile neprielnice globale cu care ne confruntăm, pentru ca democrația să se afirme, avem nevoie de o Europă puternică“, a spus președintele Germaniei, un veteran al forului din capitala Bavariei.

 

El a afirmat, în context, că administrația Donald Trump “nu ține cont de regulile stabilite” și că Europa va trebui “să accepte” și “să se descurce cu ea”, discursul său precedându-l pe cel al vicepreședintelui american J.D. Vance.

“Este clar că noua administrație americană are o viziune asupra lumii care este foarte diferită de a noastră. Dar sunt convins că nu este în interesul comunității internaționale ca această viziune asupra lumii să devină paradigma dominantă. Absența regulilor nu trebuie să devină principiul călăuzitor al unei noi ordini mondiale”, a declarat el la Conferința de Securitate de la München.

Șeful statului german și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ceea ce a descris drept “concentrarea fără precedent istoric a puterii tehnologice, financiare și politice” la Washington. “Sunt sincer… ca democrat, mă îngrijorează foarte mult să văd cum o mică elită de oameni de afaceri are atât mijloacele, cât și puterea de a rescrie o parte semnificativă a manualului democrației liberale”, a spus el.

Și sunt și mai îngrijorat când unii dintre acești oameni de afaceri își exprimă deschis disprețul față de instituțiile și normele noastre democratice. Democrația nu este un model de afaceri. Democrația nu este un loc de joacă pentru perturbări”, a adăugat el, referindu-se la Elon Musk, dar și la modelul tranzacțional de a face politică al lui Donald Trump.

Cu toate acestea, Steinmeier a apreciat că “chiar și cele mai puternice țări, inclusiv Statele Unite, vor avea nevoie de aliați în acest secol“, într-o trimitere la abordarea unilaterală a administrației Trump, care a discutat cu președintele rus Vladimir Putin despre începerea negocierilor de pace între Rusia și Ucraina fără o discuție în prealabil cu președintele ucrainean și cu aliații europeni.

 

După ce președintele german a deschis lucrările Conferinței, noul vicepreședinte american J.D. Vance a lansat vineri, de la tribuna Conferinței de Securitate de la München, critici dure la adresa unor decizii recente din Europa, citând anularea alegerilor prezidențiale din România și avertizând că amenințarea principală pentru democrația europeană nu vine dinspre Rusia sau China, ci din interior, printr-o renunțare treptată la valorile fundamentale comune cu Statele Unite.

El s-a referit la o informație trunchiată, aceea că fostul comisar european Thierry Breton, cu care Elon Musk poartă dispute pe rețele sociale, ar fi indicat că Europa ar putea anula alegerile din Germania. În realitate, Thierry Breton a arătat spre precedentul creat în România pentru a evoca o posibilă anulare a rezultatelor alegerilor din Germania în cazul în care acestea nu se vor desfășura corect și dacă legile sunt eludate și duc la interferențe, o intervenție venită în contextul dezbaterii despre amestecul lui Elon Musk, miliardarul influent din anturajul lui Donald Trump, în politica de la Berlin și susținerea pentru extrema dreaptă. 

Ulterior discursului de pe podiumul Conferinței, vicepreședintele SUA s-a întâlnit în capitala Bavariei cu liderul extremei-drepte germane, el criticând în cadrul alocuțiunii sale și faptul că partidele populiste de stânga și de dreapta din această țară nu au fost invitate la MSC.

“În Washington, există un nou șerif în oraș. Sub conducerea lui Donald Trump, este posibil să nu fim de acord cu opiniile voastre, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a le prezenta în spațiul public, chiar dacă suntem de acord sau nu”, a spus Vance, după mai multe diatribe lansate la adresa a ceea ce el a numit regresul democrației europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Published

on

© OECD/Michael Dean/ Flickr

Economia mondială a dat dovadă de reziliență în 2024, dar apar unele semne de slăbiciune în contextul unei creșteri mai lente, al unei inflații persistente și al unui mediu politic incert, conform celor mai recente Perspective economice intermediare ale OCDE.

Perspectivele prevăd o încetinire a creșterii globale la 3,1% în 2025 și la 3,0% în 2026, cu diferențe importante între țări și regiuni.

Creșterea PIB-ului în Statele Unite este estimată la 2,2% în 2025, înainte de a încetini la 1,6% în 2026. În zona euro, se preconizează o creștere de 1,0% în 2025 și de 1,2% în 2026. Creșterea economică a Chinei ar urma să încetinească de la 4,8% în acest an la 4,4% în 2026.

Se preconizează că inflația va fi mai mare decât se aștepta anterior, deși va continua să se tempereze, pe măsură ce creșterea economică se domolește.

Inflația prețurilor serviciilor este în continuare ridicată, pe fondul piețelor forței de muncă restrânse, iar inflația prețurilor bunurilor a început să crească în unele țări, deși de la niveluri scăzute.

Inflația globală anuală în economiile G20 este estimată la 3,8% în 2025 și la 3,2% în 2026. Aceste previziuni au fost revizuite în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de perspectivele noastre economice din decembrie.

”Economia mondială a dat dovadă de o reziliență reală, creșterea rămânând constantă, iar inflația evoluând în sens descendent. Cu toate acestea, au apărut unele semne de slăbiciune, determinate de incertitudinea politică crescută. Creșterea constrângerilor comerciale va contribui la creșterea costurilor atât pentru producție, cât și pentru consum. Rămâne esențial să se asigure un sistem comercial internațional bine funcțional, bazat pe norme, și să se mențină piețele deschise”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Perspectivele evidențiază o serie de riscuri, începând cu îngrijorarea că o mai mare fragmentare a comerțului ar putea afecta perspectivele de creștere la nivel mondial.

Perspectivele atrag, de asemenea, atenția asupra riscului de volatilitate macroeconomică. O recesiune neașteptată, o schimbare a politicilor sau o deviere de la traiectoria de dezinflație proiectată ar putea declanșa corecții pe piață, ieșiri semnificative de capital și fluctuații ale cursului de schimb, în special pe piețele emergente. Nivelurile ridicate ale datoriei publice și evaluările ridicate ale activelor sporesc și mai mult aceste riscuri.

Având în vedere aceste provocări, OCDE evidențiază principalele priorități de politică: băncile centrale ar trebui să rămână vigilente, având în vedere incertitudinea crescută și potențialul creșterii costurilor comerciale de a accentua presiunile asupra prețurilor; cu condiția ca anticipațiile privind inflația să rămână bine ancorate, iar tensiunile comerciale să nu se intensifice în continuare, reducerile ratei dobânzii de politică monetară ar trebui să continue în economiile în care se preconizează că inflația subiacentă se va tempera, iar creșterea cererii agregate este redusă.

OCDE recomandă ”măsuri fiscale decisive pentru a asigura sustenabilitatea datoriei, pentru a păstra o marjă de manevră pentru a reacționa la șocurile viitoare și pentru a genera resurse care să facă față presiunilor iminente mari asupra cheltuielilor. Sunt necesare eforturi mai susținute pentru realocarea cheltuielilor către activități care sprijină creșterea pe termen lung, în cadrul unor traiectorii credibile de ajustare pe termen mediu adaptate la circumstanțele specifice fiecărei țări”.

”Având în vedere că, în general, producția potențială a scăzut atât în economiile avansate, cât și în cele emergente de la criza financiară mondială, sunt necesare reforme structurale ambițioase. Guvernele trebuie să adopte reforme care să îmbunătățească productivitatea și să stimuleze adoptarea de noi tehnologii prin stimularea concurenței pe piață și prin eliminarea sarcinilor excesive de reglementare care apasă asupra întreprinderilor”, mai arată raportul.

Îmbunătățirea educației și a dezvoltării competențelor și reducerea constrângerilor de pe piețele forței de muncă și ale produselor care împiedică investițiile și mobilitatea forței de muncă vor fi esențiale, consideră OCDE, care apreciază că inteligența artificială (AI) prezintă o oportunitate unică de a relansa productivitatea.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Ucraina urmează să primească aproximativ 3,5 miliarde de euro, după ce Consiliul UE a aprobat o a treia plată de granturi și împrumuturi nerambursabile pentru Ucraina în cadrul Facilității pentru Ucraina. Obiectivul principal al Facilității este de a sprijini stabilitatea macrofinanciară a Ucrainei și recuperarea, reconstrucția și modernizarea acesteia.

Cu această a treia plată, Ucraina va primi aproape 20 de miliarde de euro în cadrul Facilității pentru Ucraina, de la intrarea sa în vigoare acum un an, informează un comunicat al Consiliului UE.

Consiliul UE a concluzionat astăzi că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare prevăzute în Planul Ucraina pentru a primi o a treia plată din cadrul Facilității Ucraina.

Ucraina a demonstrat cu succes că a pus în aplicare 13 măsuri diferite. Acestea includ, printre altele, adoptarea de reforme pentru a crește utilizarea energiei regenerabile; creșterea autonomiei autorității de reglementare în domeniul energiei; simplificarea procedurilor de trecere a frontierelor în conformitate cu standardele UE; adoptarea unei strategii pentru agricultură și dezvoltare rurală (inclusiv îndepărtarea minelor de teren din zonele agricole); și continuarea activității de întocmire a listei materiilor prime strategice și critice.

Citiți și: UE este la Kiev la trei ani de la debutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: Nu este în joc doar destinul Ucrainei, ci și destinul Europei; Un nou ajutor de 3,5 miliarde de euro pentru Kiev

Planul pentru Ucraina stabilește intențiile Ucrainei în ceea ce privește redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care își propune să le întreprindă în următorii patru ani ca parte a procesului său de aderare la UE.

În mai 2024, Consiliul a concluzionat că Planul pentru Ucraina îndeplinește condițiile prealabile pentru ca Ucraina să primească sprijin în valoare de până la 50 de miliarde de euro în cadrul Mecanismului pentru Ucraina, iar în august Consiliul a dat undă verde primei plăți periodice.

Mecanismul pentru Ucraina, care a intrat în vigoare la 1 martie 2024, prevede o finanțare stabilă de până la 50 de miliarde euro sub formă de granturi și de împrumuturi pentru a sprijini redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei în perioada 2024-2027.

Din acest cuantum, până la 32 de miliarde euro sunt alocate cu titlu indicativ pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor prevăzute în Planul pentru Ucraina, aceasta însemnând că plățile vor fi condiționate de realizarea indicatorilor identificați.

Continue Reading

SUA

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a informat oficiali europeni că SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, informează The New York Times, preluat de EFE, citat de Agerpres.

Ziarul din New York, care citează surse familiarizate cu acest subiect, indică faptul că decizia de retragere din Centrul Internațional pentru Judecarea Delictelor de Agresiune împotriva Ucrainei, la care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a alăturat în 2023, este cel mai recent indiciu că Donald Trump se îndepărtează de angajamentul președintelui anterior de a-l trage personal la răspundere pe Putin pentru crimele comise împotriva Ucrainei.

Decizia – au declarat persoane familiare cu situația – urmează să fie anunțată luni printr-un e-mail adresat personalului și membrilor organizației-mamă a grupului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, cunoscută sub numele de Eurojust.

Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) și-a început activitatea la 3 iulie 2023, la Haga, unde este găzduit de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust).

Centrul joacă un rol esențial în investigarea crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei și va facilita constituirea dosarelor pentru viitoarele procese.

El oferă o structură pentru sprijinirea și impulsionarea anchetelor în curs și a celor viitoare privind crima de agresiune și contribuie la schimbul de probe colectate de la începutul agresiunii ruse și la analizarea acestora.

Înființat cu sprijinul Comisiei Europene, centrul are în componența sa procurori naționali selectați care fac deja parte din echipa comună de anchetă. Centrul și echipa sunt asociate la nivel operativ. Experții participanți colaborează zilnic, fac schimb rapid de probe și convin asupra unei strategii comune.

Eurojust oferă sprijin operațional, juridic, financiar și logistic, inclusiv pentru conservarea, stocarea și analizarea probelor.

Această activitate este esențială pentru viitoarele procese, care vor avea loc fie în fața instanțelor naționale, fie în fața unor instanțe internaționale – inclusiv a unui eventual tribunal special pentru crima de agresiune sau a Curții Penale Internaționale (CPI), pentru infracțiunile care intră în jurisdicția sa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL4 minutes ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

ROMÂNIA11 minutes ago

România, alături de Macedonia de Nord. Patru pacienţi cu arsuri vor fi transportați de o aeronavă C-27J Spartan de la Skopje în Lituania

U.E.1 hour ago

Europa de Sud trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare, avertizează ministrul lituanian de externe: „Este timpul să devenim serioși”

ROMÂNIA1 hour ago

2.000 de localități din România vor beneficia de fonduri europene. Ministerul Muncii lansează selecția pentru cel mai amplu program social

CONSILIUL UE2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

ROMÂNIA2 hours ago

România, între cele cinci state ale UE care „dezmembrează” principiile democratice potrivit unui raport privind statul de drept

CONSILIUL UE2 hours ago

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA2 hours ago

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

INTERNAȚIONAL4 minutes ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ6 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending