INTERNAȚIONAL
Netanyahu consideră „remarcabilă” propunerea lui Trump ca SUA să „preia” Gaza. Armata Israeliană lucrează la un plan pentru „plecarea voluntară” a palestinienilor
Published
1 month agoon

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a susținut propunerea președintelui Donald Trump ca Statele Unite să „preia” Gaza, în timp ce ministrul său al apărării a instruit armata israeliană să elaboreze un plan care să permită „plecarea voluntară” a locuitorilor palestinieni din Gaza, transmite CNN.
„Aceasta este prima idee bună pe care am auzit-o. Este o idee remarcabilă și cred că ar trebui să fie cu adevărat urmărită, examinată și realizată, deoarece cred că va crea un viitor diferit pentru toată lumea”, a declarat Netanyahu despre planul lui Trump privind viitorul Gazei, într-un interviu acordat miercuri Fox News.
„Ideea reală de a permite primilor locuitori din Gaza care doresc să plece să plece, vreau să spun, ce este în neregulă cu asta?”, a spus el, adăugând că palestinienii care au plecat s-ar putea întoarce după ce reconstrucția va fi completă.
“The U.S. will take over the Gaza Strip, and we will do a job with it, too.” –President Donald J. Trump pic.twitter.com/aCqLl9Gwwn
— President Donald J. Trump (@POTUS) February 5, 2025
Trump a susținut că Egiptul și Iordania – care au respins public o aluzie anterioară la un astfel de plan – ar primi palestinienii din ruinele lăsate de campania de bombardamente a Israelului. O astfel de propunere ar implica strămutarea a 1,8 milioane de persoane.
„Ar putea fi numeroase locații sau ar putea fi o locație mare, dar oamenii vor putea trăi în confort și pace”, a spus el. „Ne vom asigura că se va face ceva cu adevărat spectaculos”.
În replică, Netanyahu i-a spus lui Trump, în aceeași conferință de presă, că „sunteți cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată Israelul la Casa Albă”.
President Trump, You are the greatest friend Israel has ever had in the White House.
הנשיא טראמפ, אתה החבר הטוב ביותר שהיה אי פעם לישראל בבית הלבן. pic.twitter.com/s8kB7L6cC4
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) February 5, 2025
Egiptul, Iordania, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Autoritatea Palestiniană i-au scris luni secretarului de stat Marco Rubio pentru a respinge propunerea de relocare. Dar Trump a declarat marți că „țările vecine cu mari bogății” ar putea plăti pentru relocarea locuitorilor din Gaza.
Președintele a sugerat că, sub proprietatea și dezvoltarea SUA, palestinienii s-ar putea întoarce în Gaza, dar că aceasta ar deveni o zonă internațională.
„Acest lucru nu este pentru Israel”, a spus Trump. „Acest lucru este pentru toată lumea din Orientul Mijlociu – arabi, musulmani, acest lucru este pentru toată lumea”.
„Cred că o veți transforma într-un loc internațional, de necrezut”, a spus Trump. „Palestinienii vor trăi acolo. Mulți oameni vor trăi acolo”.
Steve Witkoff, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, a susținut marți propunerea lui Trump de relocare a palestinienilor din Gaza, susținând că o viață mai bună nu este neapărat legată de o anumită bucată de pământ, relatează The Guardian.
Vorbind marți în fața reporterilor la Casa Albă, alături de consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, Witkoff a subliniat că pagubele la care a asistat în Gaza l-au convins că în prezent este prea periculos să locuiești în această zonă.
„Există 30.000 de muniții neexplodate. Sunt clădiri care se pot prăbuși în orice moment. Nu există niciun fel de utilități acolo – apă, electricitate, gaz. Nu funcționează nimic. Dumnezeu știe ce fel de boli ar putea fi acolo”, a spus el.
În apărarea viziunii lui Trump, Witkoff a declarat într-un interviu pentru Fox News că președintele dorește să le ofere palestinienilor speranță și alternative, criticând abordările anterioare ale conflictului.
„El spune Orientului Mijlociu că modul în care s-au făcut lucrurile în ultimii 50 de ani nu a fost cel corect și că va schimba situația”, a spus Witkoff.
Acesta a descris Gaza ca fiind nelocuibilă pentru următorul deceniu sau mai mult și a subliniat angajamentul lui Trump pentru transparență cu poporul palestinian.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump
”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, reconfirmă Tokyo
Bolojan afirmă va exista o comunicare comună privind data la care va intra România în Visa Waiver după ce SUA au informat că reanalizează ridicarea vizelor
MAE: Nu există nicio comunicare oficială din partea SUA privind modificarea datei de accedere a României în Visa Waiver. Ambasada României la Washington, în dialog activ cu autoritățile americane
Tarifele impuse de Trump redirecționează și mai multe exporturi ale Chinei către UE (Bloomberg). Avertismentul ARMO: Concurența neloială creată de companiile din afara UE afectează piața de eCommerce și întreg retailul european
Stoltenberg nu exclude “reducerea contribuției SUA la structurile de comandă militară ale NATO”: Trebuie să consolidăm contribuțiile Europei și Canadei, nu să renunțăm la NATO
ONU
Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare
Published
1 hour agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a arătat că ”întunericul” se întinde în lume, unde ”oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt puse sub semnul întrebării de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, informează EFE, citat de Agerpres.
”Pe măsură ce întunericul se întinde, riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul. Oriunde ne uităm, roadele Iluminismului sunt contestate de vocile iraționalității, ignoranței și izolaționismului”, a subliniat Guterres într-un discurs la Universitatea Catolică din Louvain (Leuven, Belgia), care i-a acordat vineri titlul de doctor honoris causa.
Secretarul general al ONU a remarcat că ”vocile naționalismului și izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare, cu o reapariție periculoasă a politicii pumnului de fier”.
”Donatorii reduc drastic sprijinul umanitar și de dezvoltare, în timp ce bugetele apărării cresc vertiginos”, a atras atenția Guterres, într-o aluzie la decizia lui Trump de a reduce bugetul destinat programelor umanitare.
Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU, care contribuie la hrănirea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, se străduiește să acopere un deficit de finanțare de mai multe miliarde de dolari, informează Politico Europe.
Reducerile de fonduri au loc în timp ce nivelul foametei la nivel mondial crește, PAM avertizând că insecuritatea alimentară acută afectează în prezent 343 de milioane de persoane din 74 de țări. Potrivit lui Carl Skau, director executiv adjunct al agenției, criza bugetară forțează PAM să facă „alegeri de neimaginat”, inclusiv să reducă asistența alimentară pentru persoanele aflate în pragul înfometării.
Statele Unite au fost în mod tradițional cel mai mare donator al PAM, contribuind cu 4,5 miliarde de dolari în 2024. Cu toate acestea, înghețarea ajutoarelor și schimbarea priorităților sub Trump au dus la o scădere accentuată a sprijinului din partea Washingtonului.
PAM a solicitat 21,1 miliarde de dolari de la toți donatorii în 2024 pentru a ajuta 150 de milioane de persoane aflate în insecuritate alimentară, dar a primit mai puțin de jumătate din această sumă. Situația s-a deteriorat și mai mult în 2025, cu o finanțare prevăzută de doar 8,8 miliarde de dolari față de un necesar de 16,9 miliarde de dolari. Deficiențele existau și înainte de înghețarea ajutoarelor de către Trump, dar de atunci au fost exacerbate de acestea.
SUA
UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump
Published
2 hours agoon
March 21, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.
Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.
De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.
Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.
Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.
Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.
Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.
Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.
Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.
INTERNAȚIONAL
Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”
Published
3 hours agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu drone rusești asupra orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, ce au avut loc joi seara, subliniind că se așteaptă ca Statele Unite și Europa să exercite „o presiune reală” asupra Moscovei.
Potrivit președintelui ucrainean, începând de joi seară, Rusia a atacat regiunile Ucrainei cu peste două sute de drone de atac și drone de tipul „decoy”. De asemenea, au fost folosite bombe aeriene ghidate.
„Ca urmare a loviturilor masive ale ocupanților asupra regiunii Odesa, au izbucnit incendii într-un mall și în mai multe magazine, iar o clădire rezidențială a fost avariată. Trei copii au fost răniți. În Zaporojie, șase persoane au fost rănite de bombele aeriene rusești, inclusiv un copil de 4 ani. Casele obișnuite și vehiculele au fost avariate. În aceste și toate celelalte regiuni afectate, se acordă asistență victimelor. Serviciile de urgență sunt la fața locului și lucrează”, a scris Volodimir Zelenski, pe platforma X.
Starting in the evening, Russia attacked regions of Ukraine with over two hundred strike drones and decoy drones. Guided aerial bombs were also used. Odesa, Zaporizhzhia, Sumy, Kyiv, Khmelnytskyi, and Chernihiv regions came under fire.
As a result of the massive strikes by the… pic.twitter.com/0SKnWgDwMk
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 21, 2025
Președintele ucrainean a subliniat că presiunea comună asupra Rusiei, alături de sancțiuni mai dure și un sprijin mai puternic pentru apărarea Ucrainei, este ceea ce va deschide calea pentru a pune capăt acestui tip de teroare și prelungirii războiului.
„Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri. Aceasta va permite diplomației să funcționeze. Mulțumesc tuturor partenerilor noștri care înțeleg acest lucru și continuă să ajute Ucraina”, a punctat Zelenski.
Odesa a fost vizată începând de joi seara de un atac masiv cu drone care a lăsat o parte a orașului în flăcări și care a avut loc exact când președintele ceh Petr Pavel se afla într-o vizită în acest oraș, informează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.
„Odesa este în flăcări, drone ruse au lovit obiective civile în oraș”, a scris Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, pe Telegram. Există răniți, potrivit lui Iermak, care nu a oferit însă alte detalii.
Radiodifuziunea publică ucraineană Suspilne a raportat mai mult de 15 explozii în întreg orașul. Înregistrări video postate pe rețelele sociale arată incendii uriașe și locuri ce par să fi fost vizate de lovituri, în timp ce zone din oraș au rămas fără curent.
În pofida acordului între Donald Trump și Vladimir Putin, validat de Kiev la presiunea americană, pentru un armistițiu limitat la loviturile asupra infrastructurilor energetice ale celor două tabere, bombardamentele ruse și ucrainene care au vizat astfel de situri au continuat în ultimele zile.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea