U.E.
Nouă lideri europeni doresc o dezbatere cu privire la Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru a facilita expulzarea migranților care comit infracțiuni
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Nouă lideri europeni solicită ca prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului să fie reinterpretate pentru a facilita expulzarea migranților care comit infracțiuni, informează Politico Europe.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a extins prea mult domeniul de aplicare a Convenției, susțin semnatarii unei declarații scrise inițiată de premierul italian Giorgia Meloni și de premierul danez Mette Frederiksen.
Italia și Danemarca doresc ”să deschidă o dezbatere politică asupra unor convenții europene la care suntem afiliați și asupra capacității acestor convenții, la câteva decenii după ce au fost scrise, de a aborda marile probleme ale timpului nostru, începând tocmai cu fenomenul migrației”, a declarat Meloni joi seara.
Liderii din Austria, Belgia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au semnat, de asemenea, documentul.
Țările solicită Curții pentru Drepturile Omului să le acorde o mai mare libertate de a decide când să expulzeze cetățenii străini care comit infracțiuni și să țină evidența celor care nu pot fi expulzați. De asemenea, țările doresc ca exploatarea migranților de către statele ostile să fie abordată.
Lituania, de exemplu, a depus la începutul acestei săptămâni o plângere împotriva Belarus la Curtea Internațională de Justiție pentru că a alimentat discordia politică în UE prin facilitarea trecerii ilegale a frontierelor.
La începutul lunii martie, Comisia Europeană a propus instituirea unui sistem european comun pentru deportarea migranților fără drept de ședere în UE, care cuprinde proceduri mai rapide, mai simple și mai eficiente în întreaga UE.
Noile norme comune includ:
- Un sistem cu adevărat european sub forma unui regulament cu proceduri comune pentru emiterea deciziilor de returnare și un ordin european de returnare care urmează să fie emis de statele membre. Cu 27 de sisteme diferite în prezent, acest lucru va limita fragmentarea la nivelul Uniunii.
- Recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare va permite unui stat membru să recunoască și să execute direct o decizie de returnare emisă de un alt stat membru fără a fi nevoit să înceapă un nou proces. Până la 1 iulie 2027, la un an după intrarea în vigoare a Pactului privind migrația și azilul, Comisia va examina dacă statele membre au instituit mecanisme adecvate pentru a procesa în mod eficient ordinele europene de returnare și va adopta o decizie de punere în aplicare care va face obligatorie recunoașterea și executarea unei decizii de returnare emise de un alt stat membru.
- Norme clare privind returnarea forțată, stimulând în același timp returnarea voluntară: Returnările forțate vor fi obligatorii atunci când o persoană care se află ilegal pe teritoriul UE nu cooperează, fuge într-un alt stat membru, nu părăsește UE până la termenul stabilit pentru plecarea voluntară sau reprezintă un risc pentru securitate. Această abordare stimulează returnarea voluntară în termenele stabilite pentru plecarea din UE.
- Obligații mai stricte pentru persoanele care se întorc, în echilibru cu garanții clare: Obligații explicite de a coopera cu autoritățile naționale pe parcursul întregii proceduri de returnare. Acestea sunt completate de consecințe clare în caz de necooperare, cum ar fi reducerea sau refuzul alocațiilor sau confiscarea documentelor de călătorie. În același timp, vor fi consolidate stimulentele pentru cooperare, inclusiv sprijinul pentru întoarcerea voluntară.
- Garanții solide pe parcursul întregului proces de returnare: Toate măsurile legate de returnare trebuie puse în aplicare cu respectarea deplină a standardelor fundamentale și internaționale privind drepturile omului. Acest lucru este asigurat prin proceduri clare, cum ar fi dreptul la recurs, sprijin pentru persoanele vulnerabile, garanții solide pentru minori și familii și respectarea principiului nereturnării.
- Norme mai stricte pentru limitarea abuzurilor și gestionarea evadărilor: Statele membre vor fi dotate cu norme consolidate pentru localizarea persoanelor returnate, cu posibilitatea de a solicita o garanție financiară, raportarea periodică sau reședința într-un loc desemnat de autoritățile naționale. Noile norme stabilesc condiții clare de detenție în cazul în care există riscul de fugă, precum și alternative la detenție. Detenția poate ajunge până la 24 de luni, față de 18 luni în prezent. În plus, efectul suspensiv al deciziilor de returnare nu va mai fi automat, cu excepția cazului în care există probleme legate de principiul nereturnării.
- Norme specifice pentru persoanele care prezintă riscuri de securitate: Statele membre vor trebui să verifice din timp dacă o persoană prezintă un risc de securitate. Odată identificate, aceste persoane vor face obiectul unor norme stricte, inclusiv returnarea forțată obligatorie, interdicții de intrare mai lungi, motive de detenție separate. Detenția poate fi prelungită dincolo de termenul normal de 24 de luni la ordinul unui judecător.
- Readmisia ca parte a procesului de returnare: Pentru a reduce decalajul dintre o decizie de returnare și returnarea efectivă într-o țară terță, noile norme stabilesc o procedură comună pentru a garanta că o decizie de returnare este urmată în mod sistematic de o cerere de readmisie. De asemenea, acestea permit transferul de date către țări terțe în scopul readmisiei.
- Centre de returnare: Statele membre au solicitat soluții inovatoare pentru gestionarea migrației. Prezenta propunere introduce posibilitatea legală de returnare într-o țară terță a persoanelor care se află în situație de ședere ilegală în UE și care au primit o decizie finală de returnare, pe baza unui acord sau a unei înțelegeri încheiate bilateral sau la nivelul UE. Un astfel de acord sau aranjament poate fi încheiat cu o țară terță care respectă standardele și principiile internaționale privind drepturile omului în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv principiul nereturnării. Familiile cu minori și minorii neînsoțiți sunt excluși, iar punerea în aplicare a unor astfel de acorduri sau înțelegeri trebuie să facă obiectul monitorizării.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare
Casa Albă dezminte fake news-ul potrivit căruia administrația Trump plănuiește să trimită 9.000 de migranți, inclusiv 100 de români, la Guantanamo: „Această poveste este o știre falsă. Nu se întâmplă”
Saber Guardian: 5.000 de militari din România, SUA, R. Moldova și Italia participă la un exercițiu condus de Forțele Terestre ale SUA în Europa și de Comandamentul Forțelor Întrunite
Pentru a spori capacitatea de apărare a Europei, este nevoie de o abordare colectivă a securității, a subliniat Antonio Costa după întrevederea cu Giorgia Meloni
Emmanuel Macron și Giorgia Meloni se angajează să coopereze pentru o Europă mai puternică și reafirmă „sprijinul de neclintit” față de Ucraina
Danemarca părăsește grupul țărilor frugale pentru a se concentra pe reînarmarea Europei: Este prioritatea numărul unu. Dacă nu reușim, “atunci e sfârșitul jocului”
PARLAMENTUL EUROPEAN
Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri
Published
15 hours agoon
June 19, 2025
Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunțat, într-o postare pe Facebook, că Grupul Partidului Popular European (PPE) sprijină păstrarea unor bugete solide pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de Coeziune în viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2028-2034. În același timp, PPE respinge orice încercare de centralizare inspirată de mecanismele planurilor naționale de redresare și reziliență.
„În calitate de europarlamentar, am apărat principiile pe care se bazează aceste instrumente esențiale pentru dezvoltarea României”, a declarat Motreanu, subliniind că ideile promovate de el au fost incluse în documentul oficial al PPE privind bugetul UE.
Conform eurodeputatului, România beneficiază în prezent de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021–2027 și de 15,83 miliarde de euro prin PAC pentru perioada 2023–2027. În acest context, PPE solicită ca finanțarea acestor politici să fie asigurată în continuare „prin două structuri distincte”, în conformitate cu principiile lor consacrate.
„Finanțarea pentru agricultură trebuie să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent, pentru a garanta sprijinul necesar fermierilor și dezvoltării rurale. Plățile directe trebuie menținute, deoarece reprezintă un sprijin puternic pentru producție și pentru veniturile fermierilor”, se arată în poziția PPE susținută de Motreanu.
În ceea ce privește politica de coeziune, europarlamentarul PNL subliniază că bugetul trebuie păstrat la același nivel și să continue sprijinul pentru dezvoltarea regională, reducerea disparităților și o creștere echilibrată în toate regiunile Uniunii.
PPE mai cere ca autoritățile locale să aibă un rol mai mare în procesul decizional, acestea fiind cele care cunosc cel mai bine nevoile comunităților. Totodată, se solicită o simplificare substanțială a normelor privind cheltuirea fondurilor europene de către beneficiarii finali.
„Prin apartenența PNL la PPE, partidul cu cei mai mulți europarlamentari, putem apăra eficient interesele României în Parlamentul European”, a mai transmis Dan Motreanu.
PARLAMENTUL EUROPEAN
PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor
Published
16 hours agoon
June 19, 2025
Parlamentul European a adoptat, joi, cu o largă majoritate (457 de voturi pentru, 17 împotrivă și 86 de abțineri), o propunere legislativă care introduce pentru prima dată standarde minime la nivelul UE privind creșterea, adăpostirea și gestionarea câinilor și pisicilor.
„Aceasta este o măsură clară împotriva reproducerii ilegale și a importului iresponsabil de animale din afara UE. Deși vor mai fi necesare dialoguri pentru a ajusta unele detalii, cred că suntem uniți în dorința noastră de a proteja bunăstarea câinilor și pisicilor. Acest angajament comun este o bază solidă pentru negocierile cu Comisia și Consiliul”, a declarat raportoarea și președinta Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Veronika Vrecionová (ECR, Cehia).
Potrivit Comisiei Europene, 44% dintre cetățenii Uniunii Europene dețin un animal de companie, iar comerțul cu câini și pisici a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând la o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro anual. Circa 60% dintre stăpâni își achiziționează animalele online. În lipsa unor standarde comune la nivel european, Comisia a propus, pe 7 decembrie 2023, acest nou cadru legislativ, care urmează să fie negociat cu Consiliul UE.
Identificare obligatorie și baze de date interconectate
Potrivit noilor reguli, toți câinii și pisicile din Uniunea Europeană ar trebui să fie identificați individual prin microcip. Eurodeputații solicită ca animalele astfel microcipate să fie înregistrate în baze de date naționale interoperabile, iar numerele de identificare să fie stocate într-un index unic gestionat de Comisia Europeană.
De asemenea, europarlamentarii cer interzicerea vânzării și deținerii de câini și pisici în pet shop-uri.
Importurile din țări terțe – reguli mai stricte
Pentru a elimina potențialele lacune care ar permite câinilor și pisicilor să intre în UE ca animale de companie necomerciale, pentru a fi ulterior vândute, deputații europeni doresc să extindă normele astfel încât să acopere nu numai importurile în scopuri comerciale, ci și circulația necomercială a animalelor.
Astfel, câinii și pisicile importate din afara UE în scop comercial ar trebui să fie microcipate înainte de intrarea în Uniune și înregistrate într-o bază de date națională. Proprietarii de animale care călătoresc cu acestea ar fi obligați să le înregistreze online cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de sosire.
Reguli privind reproducerea și protecția bunăstării animalelor
Eurodeputații vor interzicerea reproducerii între rude apropiate (părinți-copii, bunici-nepoți, frați și surori sau frați vitregi), precum și a încrucișărilor între animale cu trăsături fizice exagerate care pot afecta grav sănătatea acestora. Animalele mutilate sau cu probleme de conformație nu vor putea fi prezentate în expoziții, concursuri sau alte evenimente similare.
Textul votat interzice și ținerea în lanț a animalelor, cu excepția cazurilor justificate medical, precum și folosirea zgărzilor cu țepi sau a celor de sufocare fără mecanisme de siguranță.
Deputații europeni vor începe acum negocierile cu Consiliul privind forma finală a legii.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică
Published
17 hours agoon
June 19, 2025
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care își exprimă sprijinul față de inițiativa Comisiei Europene pentru un Clean Industrial Deal, subliniind necesitatea echilibrării tranziției verzi cu menținerea competitivității industriei europene.
Într-o rezoluție adoptată cu 381 de voturi pentru, 173 împotrivă și 13 abțineri, eurodeputații cer simplificarea reglementărilor, accelerarea procedurilor de autorizare, protejarea pieței europene și adoptarea unui plan de acțiune coerent pentru tehnologiile curate și energie accesibilă.
Banca pentru Decarbonizarea Industriei, element central al tranziției
Noua Bancă pentru Decarbonizarea Industriei, recent înființată, este considerată de Parlament un instrument esențial pentru susținerea investițiilor în tehnologii curate. Deputații europeni cer ca alocările financiare să fie ghidate de impactul asupra emisiilor de carbon, scalabilitate și securitatea lanțurilor de aprovizionare.
De asemenea, rezoluția salută crearea de piețe-pilot pentru produse europene curate, circulare și cu emisii reduse, solicitând stimularea cererii prin achiziții publice și private.
Apărarea industriei europene în fața concurenței neloiale
Eurodeputații insistă asupra protejării pieței UE împotriva practicilor de dumping și a supracapacităților industriale venite din țări terțe. În acest context, se subliniază rolul crucial al mecanismului de ajustare la frontieră pe baza emisiilor de carbon (CBAM), mai ales în perspectiva eliminării treptate a certificatelor gratuite de emisii din sistemul ETS.
Simplificarea reglementărilor și accelerarea procedurilor
Rezoluția evidențiază necesitatea simplificării cadrului legislativ și a procedurilor de autorizare, în special pentru a susține inovarea și adaptarea întreprinderilor mici. Parlamentul cere reducerea birocrației pentru accesul la finanțare, simplificarea aplicațiilor și accelerarea aprobării proiectelor de dimensiuni mici.
Totodată, eurodeputații solicită ca în viitoarele revizuiri legislative să se includă stimulente economice pentru captarea, stocarea, transportul și utilizarea carbonului, în special pentru sectoarele greu de decarbonizat.
Un plan de acțiune pentru energie accesibilă
În sprijinul competitivității industriale, Parlamentul susține planul de acțiune pentru energie accesibilă și cere investiții în infrastructura energetică transfrontalieră, precum și finalizarea Uniunii Energiei. Deputații denunță fragmentarea actuală a reglementării și planificării investițiilor între statele membre și cer eforturi suplimentare din partea guvernelor naționale, a operatorilor de transport și a Comisiei pentru promovarea comerțului cu energie electrică între state.
„Industria europeană se confruntă cu provocări uriașe, iar o bază industrială solidă este esențială pentru competitivitatea și autonomia noastră strategică. Clean Industrial Deal oferă o strategie pentru o industrie europeană competitivă și decarbonizată. În același timp, urmărește să protejeze autonomia noastră și să asigure locuri de muncă. Acest pact este un prim pas important, dar timpul se scurge. Cerem Comisiei să acționeze fără întârziere și să își ridice nivelul de ambiție. Când vine vorba de politică industrială, cooperarea europeană este mai crucială ca niciodată”, a declarat raportorul principal al Parlamentului, eurodeputatul Tom Berendsen (PPE, Olanda).
Lansat de Comisia Europeană în februarie 2025, Clean Industrial Deal urmărește să susțină competitivitatea și reziliența industriei europene, concentrându-se în special pe sectoarele mari consumatoare de energie și pe tehnologiile curate. Pactul își propune reducerea costurilor la energie printr-un plan de acțiune dedicat, stimularea cererii pentru produse curate, finanțarea tranziției verzi, îmbunătățirea circularității, accesul la materii prime critice și dezvoltarea competențelor în industriile strategice.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă