Connect with us

SIRIA

ONU salută aderarea Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice

Published

on

Martin NesirkyONU a salutat luni aderarea formală a Siriei la Convenţia ce interzice armele chimice, subliniind totuşi că “rămâne mult de muncă” pentru a elimina arsenalul chimic sirian în intervalul stabilit.

“Este desigur binevenită, însă aceasta trebuia să intervină demult”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

“Rămâne încă multă muncă dificilă de realizat”, a adăugat el, subliniind “buna cooperare” a Damascului în eliminarea arsenalului său, care trebuie să se încheie până la 30 iunie 2014, conform unei rezoluţii ONU.

Siria a aderat oficial luni la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, la o lună după acceptarea cererii sale de aderare.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: www.un.org

INTERNAȚIONAL

Siria: Acordul ruso-turc de încetare a focului negociat la Moscova de Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan a intrat în vigoare

Published

on

© Kremlin

Acordul anunţat de Rusia şi Turcia privind încetarea focului în nord-vestul Siriei a intrat în vigoare vineri, în vederea încetării luptelor intense care au provocat o catastrofă umanitară în zonă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a constatat un calm ”relativ” în provincia Idlib, marcat în special de oprirea loviturilor aeriene ruse şi siriene.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au anunţat anterior, într-o conferinţă de presă comună desfăşurată la Kremlin, această încetare a focului, decizie intervenită după o escaladare a violenţelor în regiunea Idlib. Acordul a fost anunţat la finalul a şase ore de discuţii la Moscova.

Conform textului acordului, Rusia şi Turcia vor organiza, începând cu 15 martie, patrulări comune pe o mare porţiune a autostrăzii M4, o axă esenţială pentru regim şi care traversează regiunea siriană Idlib. Va fi pentru prima dată când ruşii şi turcii vor patrula împreună în această zonă.

Moscova şi Ankara au prevăzut, de asemenea, crearea unui ”culoar de securitate” de şase kilometri adâncime de o parte şi de alta a acestei autostrăzi, ceea ce înseamnă o zonă-tampon cu o lăţime de 12 kilometri. Parametrii care definesc această zonă vor fi finalizaţi în termen de şapte zile, conform textului convenit de Rusia şi Turcia.

Acordul ar trebui să pună capăt săptămânilor de lupte intense din zona Idlib, ultimul bastion al rebelilor şi al jihadiştilor în nord-vestul Siriei, unde Turcia a intervenit contra forţelor regimului Bashar al-Assad, care sunt susţinute de Rusia.

Aceste violenţe au provocat o catastrofă umanitară, cu aproape 500 de civili ucişi şi aproximativ un milion de persoane strămutate către frontiera cu Turcia.

Intensificarea confruntărilor în Idlib a dus la tensionarea relaţiilor diplomatice între Rusia şi Turcia, sporind riscul unei dispute armate directe între cele două ţări care s-au impus drept principali actori internaţionali în conflictul sirian.

Turcia, care adăposteşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, a cerut miercuri un sprijin european pentru ”soluţiile politice şi umanitare turce în Siria”, indispensabil în opinia Ankarei pentru soluţionarea durabilă a situaţiei migranţilor şi refugiaţilor, adaugă AFP.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ambasadorii țărilor NATO se reunesc după ce Turcia a invocat articolul 4 al Tratatului Nord-Atlantic pentru consultări privind situația din Siria

Published

on

© Jean Yves Le Drian/ Twitter

Ambasadorii celor 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni vineri la nivelul Consiliului Nord-Atlantic în baza articolului 4 din Tratatul NATO invocat de Turcia pe fondul situației din Siria, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria”, a transmis Stoltenberg pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul general al NATO a condamnat ”loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus” în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la ”detensionare”, după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.

Mai mult, un înalt oficial de la Ankara a anunțat că Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump va propune reducerea cu 21% a ajutorului extern și o majorare a fondurilor pentru contracararea amenințărilor economice venite din partea Chinei

Published

on

Președintele american, Donald Trump, va propune, în proiectul de buget pe anul fiscal 2021, reduceri de zeci de miliarde de dolari în asistența externă furnizată de Statele Unite, simultan cu o majorare a fondurilor ce vizează contracararea amenințărilor economice venite din partea Chinei și Rusiei, anunță Reuters, citând responsabili ai adminsitrației, potrivit Agerpres.

Proiectul prevede o reducere cu 21% a ajutorului extern, de la 55.7 de miliarde de dolari în anul fiscal 2020, la 44.1 miliarde de dolari pentru anul 2021.

Președintele american Donald Trump a încercat și anul trecut ăs reducă fondurile pentru asistența externă, dar încercările sale au fost sortite eșecului ca urmare a opoziției ferme a Congresului.

Actuala propunere, care va fi publicată luni, are șanse mici să fie aprobată, mai ales în an electoral.

Conform unui oficial citat de Reuters, asistența pentru Ucraina va rămâne la nivelul anului 2020.

Președintele american Donald Trump a fost vineri achitat în Senat, încheindu-se astfel un proces istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleșilor republicani, cu excepția unuia, fără niciun vot al democraților.

Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe liderul de la Casa Albă nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

Oficiali ai administrației, citați de Reuters, au mai afirmat că Trump va solicita o suplimentare de finanțare pentru U.S. International Development Finance Corporation (DFC), de la 150 de milioane de dolari la 700 de milioane.

DFC, agenţie creată în mare măsură pentru a contracara influenţa economică în creştere a Chinei, serveşte ca bancă de dezvoltare ce intră în parteneriate cu sectorul privat pentru a acorda împrumuturi în ţările în curs de dezvoltare. Agenţia mai are rolul de opţiune de finanţare alternativă la ceea ce SUA acuză a fi practicile prădătoare ale Chinei, prin care aceasta finanţează construirea de porturi, autostrăzi şi altor infrastructuri şi îşi asigură controlul asupra acestora.

Potrivit lui Adam Boehler, directorul executiv al DFC, o parte din bani agenţiei vor fi dirijaţi către tehnologia 5 G în aceste ţări.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending