ROMÂNIA
Patronatul Proiectanților în Construcții deschide un nou capitol în seria evenimentelor strategice dedicate proiectării – motor al dezvoltării durabile în România
Published
2 months agoon
By
Andreea Radu
Pe 11 aprilie 2025, la Cluj-Napoca, Patronatul Proiectanților în Construcții din România (PPC) deschide un nou capitol în seria evenimentelor strategice dedicate rolului central al proiectării în construcții, ca vector esențial al dezvoltării economice și al îmbunătățirii calității vieții, se arată în comunicatul oficial.
După conferințele organizate în Capitală, la sediul Băncii Naționale a României, și în inima Moldovei, la Palatul Culturii din Iași, evenimentul „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania” marchează extinderea firească a acestei viziuni în regiunea care definește dinamismul, inovația și forța universitară a României.
Evenimentul este organizat de PPC în parteneriat cu Banca Națională a României și beneficiază de susținerea autorităților locale și centrale, precum și de participarea unora dintre cei mai influenți lideri din administrație, finanțe, educație și mediul de afaceri.
„Evenimentul de la Cluj-Napoca reprezintă o oportunitate de a sublinia rolul esențial al proiectării în dezvoltarea durabilă a României. Transilvania, cu dinamismul său unic, este locul ideal pentru a explora soluții inovative care să sprijine o creștere economică sustenabilă. Împreună cu partenerii noștri, ne propunem să contribuim activ la construirea unui viitor mai sigur pentru întreaga regiune”, a declarat Alexandru Fulga, președintele PPC.

© PPC
Transilvania, în centrul unei viziuni pentru România de mâine
Gazda întâlnirii va fi Radisson Blu Hotel, Sala Ballroom, iar conferința va debuta la ora 11:00.
Președintele PPC, Alexandru Fulga, va deschide lucrările conferinței alături de președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cosmin Marinescu, secretarul de stat care exercită atribuțiile de secretar general al Guvernului, Mihnea Drumea, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Dr. Ing. Romeo-Cristian Erbașu, și coordonatorul PPC Transilvania, Cristina Cuceu.
Două paneluri, o singură miză: dezvoltarea regională prin proiectare de calitate
Conferința va continua cu două sesiuni de dezbatere menite să identifice soluții concrete pentru dezvoltarea durabilă a Transilvaniei:
- Panelul I – “Proiectarea ca soluție pentru dezvoltarea durabilă a Transilvaniei”
Va reuni lideri politici, decidenți, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai mediului academic, pentru a discuta despre impactul proiectării inteligente, sustenabilitate, siguranță și digitalizare în construcții.
- Panelul II – “Investițiile care transformă Transilvania: Perspective și oportunități”
Va pune în discuție prioritățile de dezvoltare pentru orizontul 2025–2030, mecanismele de finanțare și strategiile de parteneriat public-privat, cu intervenții din partea liderilor județeni, experților în dezvoltare regională și reprezentanților universităților și ai industriei.
Ambele sesiuni vor fi moderate de Dan Cărbunaru, jurnalist și director al platformei Calea Europeană.
De la București la Iași, iar acum la Cluj: o viziune care prinde contur
Evenimentul de la Cluj-Napoca se înscrie în traiectoria unui demers ambițios și coerent inițiat de Patronatul Proiectanților în Construcții și susținut de Banca Națională a României.
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca oricând de soluții mature, eficiente și sustenabile pentru dezvoltare, proiectarea se afirmă nu doar ca un domeniu tehnic, ci ca infrastructură de gândire și planificare strategică.
Clujul adaugă forța Transilvaniei acestei construcții naționale și aduce în prim-plan actorii care pot genera schimbări reale – din administrație, universități, instituții financiare și companii.
PPC – un partener activ al transformărilor regionale și naționale
Prin consolidarea structurilor sale regionale și dialogul constant cu autoritățile publice, PPC își asumă un rol esențial în conturarea unui model de guvernanță participativă, în care proiectanții devin parte a soluției pentru o Românie mai sigură, mai durabilă și mai bine construită.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%
Gheorghe Falcă respinge izolaționismul economic al suveraniștilor: Dezvoltarea României depinde de susținerea capitalului românesc și atragerea investițiilor străine
Rețele Electrice România a investit 18 milioane de lei în modernizarea rețelei de distribuție din sectorul 1, București
Credibilitatea politicii fiscale a țării joacă un rol crucial în menținerea încrederii investitorilor, subliniază guvernatorul BNR: Problema sustenabilității datoriei este mai presantă ca niciodată
”Peninsula Iberică va înceta să mai fie o insulă energetică”, subliniază președinta BEI, anunțând că instituția va finanța o interconexiune între Franța și Spania
Ministrul Energiei critică lipsa interconexiunilor care generează diferențe de prețuri la energie între estul și vestul Europei: Piața energetică europeană este unică doar pe hârtie
ROMÂNIA
ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”
Published
1 hour agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, împreună cu cele 12 consilii județene din regiunile Nord-Est și Nord-Vest, au semnat joi, 12 iunie, la Sighetu Marmației, Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei” – o inițiativă comună dedicată sprijinirii procesului de reconstrucție și dezvoltare a Ucrainei.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei Europene, Băncii Mondiale, precum și reprezentanți ai autorităților guvernamentale și regionale din Ucraina și România.
Domeniile vizate de acest parteneriat sunt:
- planificarea strategică
- dezvoltarea infrastructurii fizice și economice
- dezvoltarea economică și relațiile comerciale
- integrarea în politicile și programele Uniunii Europene
- cooperarea interinstituțională
Acordul de parteneriat a fost semnat de către ADR Nord-Est, ADR Nord-Vest și de conducerea Consiliilor Judeţene: Consiliul Județean Bacău, Consiliul Judeţean Bihor, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Botoşani, Consiliul Judetean Cluj, Consiliul Județean Iași – Iași County Council, Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Județean Neamț, Județul Satu Mare – Consiliul Județean, Consiliul Judeţean Sălaj, Consiliul Județean Suceava și Consiliul Județean Vaslui.
Potrivit Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, acest demers reflectă angajamentul regiunilor de a acționa solidar și responsabil, contribuind activ la reconstrucția Ucrainei și la consolidarea stabilității, dezvoltării și cooperării în regiune
„Se spune că vremurile dificile creează oameni curajoși. Aș spune că, în acest caz, vremurile dificile creează inițiative valoroase. Nu ne-am dorit niciunii să fim în această situație, în care să reconstruim ceva ce alții au distrus. Aș spune că dincolo de reconstrucția Ucrainei, astăzi demarăm un mare șantier de construcție a viitorului”, a declarat Vasile Asandei, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
El a arătat că „singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege este forța” și că solicitările pentru a încheia un acord de pace sunt nerezonabile.
Șeful statului a subliniat că țările europene trebuie să rămână unite „în apărarea dreptului internațional, a respectului pentru viața umană, demnitate, libertate și democrație”, „valori pe care poporul ucrainean le apără în fiecare zi”.
Nicușor Dan a participat și la o reuniune trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina, în cadrul căreia a discuta cu omologii săi despre cele mai importante proiecte de interconectare, în special a infrastructurii energetice, procesul de aderare la Uniunea Europeană și cooperarea în materie de asigurare a securității.
La reuniunea de la Odesa au luat parte 11 șefi de state, de guverne sau lideri ai parlamentelor din România, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Albania, Bulgaria Croația și Grecia.
Potrivit acestuia, poziția geografică a României oferă oportunitatea ca țara noastră să devină un hub logistic esențial în această reconstrucție: „Însă potențialul nostru nu se oprește aici. Companiile românești au oportunitatea de a se implica direct în Ucraina, în domenii-cheie precum construcțiile, energia electrică, petrolul și gazele, dar și în parteneriate în industria de apărare.”
ENERGIE
Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%
Published
2 hours agoon
June 12, 2025
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, joi, pe Facebook stadiul lucrărilor la centrala pe gaz de la Mintia, descrisă drept „cea mai mare și mai modernă centrală pe gaz din Europa”, cu o putere instalată de 1734 MW. Potrivit acestuia, proiectul – realizat cu tehnologie Siemens de ultimă generație și o investiție de peste 1,4 miliarde de euro – a ajuns deja la un stadiu de execuție de 75%.
„Am fost aici acum un an și jumătate, când șantierul era aproape la zero. Astăzi, proiectul este deja la 75% cu primul ciclu, iar la jumătatea anului viitor întreaga centrală cu ciclu combinat va fi gata”, a transmis Burduja, care a vizitat din nou șantierul pentru a evalua progresul lucrărilor.
Pe șantier lucrează aproape 500 de muncitori, iar în proiect sunt implicate peste 200 de firme românești. „Ritmul lucrărilor este excelent”, a adăugat ministrul, menționând multiple premiere tehnice și logistice, inclusiv transporturi agabaritice și montarea turbinelor Siemens.
Conform graficului actual, prima turbină de aproape 600 MW va fi finalizată în decembrie 2025, a doua în ianuarie-februarie 2026, iar întregul proiect va deveni operațional în iulie 2026.
Fiecare MW nou în sistem e șansa românilor și a companiilor românești de a plăti facturi mai mici. Energie sigură, producție în bandă. Și la Mintia vorbim de mulți, de foarte mulți megawați”, a explicat Burduja.
Ministrul a subliniat că centrala va folosi inclusiv gazul românesc din zăcământul Neptun Deep, contribuind astfel la securitatea energetică națională. De asemenea, Burduja a reamintit că proiectul a fost declarat de guvern ca fiind de importanță strategică națională încă din 2023.
„Suntem în grafic să avem în 2025 cel mai bun an pentru sectorul energetic românesc de după 1989, cu cele mai multe grupuri noi finalizate și conectate la sistemul energetic național”, a conchis ministrul, precizând că doar până la finalul lunii mai 2025 fuseseră deja puși în funcțiune 594 MW noi, cu obiectivul de a atinge 2000-2500 MW până la finalul anului.
ROMÂNIA
Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE
Published
2 hours agoon
June 12, 2025By
Teodora Ion
Perspectivele de reducere a deficitelor record și de stabilizare a datoriei publice în creștere accelerată rămân esențiale pentru evaluarea ratingului suveran al României după alegerile prezidențiale de luna trecută, subliniază agenția de rating Fitch Ratings.
După ani de derapaje fiscale și credibilitate erodată a politicii fiscale, următorul guvern se va confrunta cu provocarea complexă de a întreprinde un proces de consolidare fiscală amplu, multianual, în contextul unor perspective de creștere modeste și al fragmentării politice interne, relevă agenția.
Nicușor Dan, un politician de centru independent și pro-european, l-a învins pe populistul de dreapta George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai.
În prezent se poartă discuții între partidele politice pro-UE din România pentru formarea unui nou guvern. Coaliția pro-UE anterioară s-a destrămat la începutul lunii mai, după doar patru luni de mandat, în urma victoriei lui Simion din primul tur.
”Victoria lui Dan a redus riscurile pe termen scurt ale unei perioade prelungite de incertitudine politică crescută, potențial însoțită de turbulențe pe piețele financiare. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă eficacitatea politicilor se va îmbunătăți, având în vedere fragmentarea legislativului și polarizarea socială crescută evidențiată de alegerile prezidențiale”, semnalează agenția de rating.
Noul președinte și viitoarele partide de coaliție au recunoscut amploarea provocărilor fiscale. Rapoartele din mass-media indică faptul că convenirea asupra planurilor de consolidare este o prioritate urgentă în cadrul negocierilor lor de coaliție și că Dan a declarat că o țintă realistă de deficit pentru acest an este de 7,5% din PIB.
Planul fiscal-structural pe termen mediu pe șapte ani al României convenit cu UE vizează un deficit de 7% din PIB în 2025.
Deficitul administrației publice a crescut la 9,3% în 2024, de la 6,6% în 2023, potrivit datelor finale. Creșterea de la o estimare inițială de 8,7% a contribuit la creșterea datoriei la 54,8% din PIB anul trecut, de la 48,9% în 2023.
Deficitul bugetar în primele patru luni ale acestui an a fost de 56 miliarde de lei (2,95% din PIB-ul proiectat pentru 2025), similar cu 57 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2024.
Comisia Europeană preconizează un deficit de 8,6% din PIB în 2025, în condițiile menținerii politicilor actuale.
De asemenea, Comisia presupune o creștere a PIB de 1,4%, în conformitate cu previziunile Fitch. Cu toate acestea, datele economice de la începutul anului – în special lipsa unei creșteri trimestriale a PIB în primul trimestru al anului 2025 – sugerează riscuri pentru această previziune, subliniind compromisurile politice implicate în reducerea deficitului.
Deși guvernul precedent a adoptat la sfârșitul anului trecut unele măsuri fiscale, inclusiv înghețarea salariilor și a pensiilor, rezultatele pentru 2024, mai slabe decât cele preconizate, înseamnă că ar fi necesară o ajustare mai mare decât cea planificată în cadrul programului pe termen mediu pentru a atinge obiectivul de deficit de 7,5%, sugerează agenția de rating.
Măsurile de consolidare fiscală care vor rezulta dintr-un acord de coaliție vor oferi o primă ocazie de a evalua în detaliu modul și ritmul în care următorul guvern intenționează să reducă deficitul în 2025 și 2026.
”Intrările de fonduri UE rămân importante ca stimulent direct pentru creșterea pe termen scurt și pentru îmbunătățirea potențialului de creștere. O președinție pro-UE și formarea unui guvern pro-UE durabil ar sprijini intrările de fonduri, însă îndeplinirea cerințelor de condiționalitate ar putea rămâne o provocare dacă nu se îmbunătățește contextul politic al elaborării și punerii în aplicare a politicilor. Comisia nu a impus sancțiuni financiare României în pachetul său de primăvară din 4 iunie, în ciuda deficitului mare pentru 2024, dar acestea rămân posibile”, semnalează Fitch.
Următoarea revizuire programată a ratingului suveran al Fitch este prevăzută pentru 15 august.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE

Zelenski regretă că întâlnirea sa cu Trump din Biroul Oval a scăpat de sub control, dar continuă să exercite presiuni asupra președintelui american: „Viteza cu care se iau deciziile depinde de el”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
După întâlnirea cu Zelenski, Nicușor Dan anunță că va merge pe 11 iunie la summitul de la Odessa: România va continua să sprijine Ucraina. E vorba despre propria noastră securitate
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- NATO1 week ago
Nicușor Dan, prima întâlnire cu secretarul general NATO. Miza summitului de la Haga – creșterea bugetelor apărării la 5% din PIB. România, “îngrijorată de securitatea pe termen lung la Marea Neagră și în R. Moldova”