MAREA BRITANIE
Premierul Marii Britanii va fi invitat în februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate
Published
2 weeks agoon
By
Teodora IonUniunea Europeană îl va invita pe premierul britanic Keir Starmer în februarie pentru discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, a anunțat joi un responsabil european, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Va fi o întâlnire informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre, prezidată de noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, care se va desfășura în Belgia.
Antonio Costa, fost prim-ministru portughez, care îi va succeda de la 1 decembrie în funcţia de şef al Consiliului European belgianului Charles Michel, intenţionează să organizeze mai multe întâlniri de acest tip, cu delegaţii restrânse pentru a le oferi liderilor oportunitatea de a ”se exprima liber”, potrivit oficialului european citat.
”Vom începe la 3 februarie (…) Pentru această dată, ideea este să-i invităm pe secretarul general al NATO (Mark Rutte) şi pe premierul britanic”, a indicat aceeaşi sursă.
Această întâlnire, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, va avea loc la scurtă distanță după ce Donald Trump va fi fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite, a cărui atitudine generează îngrijorări în rândul europenilor.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Eurodeputatul Dragoș Benea: Este nevoie să ajustăm politica de coeziune la noile realități și provocări, astfel încât să fie accesibilă pentru fiecare stat membru, regiune sau oraș
Roxana Mînzatu, întrevedere cu Maia Sandu: Comisia Europeană sprijină calea europeană a Moldovei, cimentată prin referendum popular
Investiții directe de 1,2 mld. de euro din fonduri europene, în 2024, pentru viitorul agriculturii și al comunităților rurale din România
Maia Sandu, distinsă cu Premiul European “Richard Coudenhove-Kalergi” pentru promovarea unității europene, o distincție primită în trecut și de Klaus Iohannis
Marcel Boloș: România este printre cele cinci state cărora UE le-a acceptat reducerea deficitului bugetar într-o perioadă de șapte ani în loc de patru
CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Published
1 hour agoon
December 12, 2024By
Andreea RaduPreședintele Consiliului European, António Costa și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, s-au întâlnit joi la Downing Street și au convenit să consolideze relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat de presă, António Costa l-a invitat pe prim-ministrul britanic să participe la întâlnirea informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre din 3 februarie. Keir Starmer a fost încântat să accepte invitația și așteaptă cu interes să discute despre cooperarea strategică consolidată cu UE, în special în domeniul apărării.
„Am avut o primă întâlnire excelentă la Downing Street cu Keir Starmer. Am discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Mă bucur foarte mult că premierul a acceptat invitația mea de a ni se alătura la reuniunea informală a liderilor UE din 3 februarie”, a scris António Costa, pe platforma X.
Great first meeting at Downing Street with PM @Keir_Starmer.
Discussed ways to strengthen the relationship between the United Kingdom and the European Union.
Very glad that the PM accepted my invitation to join us in a session of the informal meeting of EU leaders on 3… pic.twitter.com/w4eQ5UxGOe
— António Costa (@eucopresident) December 12, 2024
În cadrul primei lor întâlniri, cei doi lideri au discutat despre provocările geopolitice actuale. Aceștia și-au reiterat angajamentul ferm de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului său atât timp cât va fi necesar și atât de intens cât va fi necesar.
Mai mult, aceștia au abordat situația și ultimele evoluții din Orientul Mijlociu. Referindu-se la Siria, au convenit asupra importanței asigurării unei tranziții pașnice către o stabilitate politică pe termen lung după căderea regimului brutal al lui Assad.
Liderii au reafirmat că Acordul de retragere, inclusiv Cadrul Windsor și Acordul de comerț și cooperare, reprezintă fundamentul relațiilor dintre Regatul Unit și UE și și-au reafirmat angajamentul comun față de punerea în aplicare deplină și fidelă a acestor acorduri.
De asemenea, au privit spre primul summit UE – Regatul Unit, care va avea loc la începutul anului 2025, convenind că acesta va oferi o ocazie importantă de a înregistra noi progrese în domenii-cheie pentru a aduce beneficii tangibile cetățenilor Regatului Unit și ai UE.
Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.
MAREA BRITANIE
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Published
5 days agoon
December 7, 2024Marea Britanie s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO care și-au manifestat solidaritatea cu România după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Sunt îngrijorat de rapoartele autorităților române privind interferența Rusiei în alegerile lor prezidențiale. Alegerile din România ar trebui să fie decise doar de poporul român, în mod liber și corect. Regatul Unit rămâne un aliat și un prieten hotărât al României și are încredere în democrația sa“, a reacționat, pe X, ministrul de externe britanic, David Lammy.
Concerned by reports from Romanian authorities of Russian interference in their presidential elections.
Romanian elections should be decided only by the Romanian people, freely and fairly.
The UK remains a resolute Ally and friend to Romania and is confident in its democracy.
— David Lammy (@DavidLammy) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și alți parteneri precum Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.Și președinția G7, asigurată de Italia, se declară “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”.
MAREA BRITANIE
Ministrul britanic de externe îi îndeamnă pe aliații din NATO să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea: ”Trăim vremuri periculoase”
Published
1 week agoon
December 4, 2024By
Teodora IonMinistrul britanic de externe David Lammy a semnalat miercuri la Bruxelles, unde participă la o reuniune cu omologii din NATO, că poate fi observată implicarea Rusiei în multe dintre războaiele care au loc în prezent în lume și i-a îndemnat pe aliați să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Trăim vremuri periculoase și, uitându-ne în lume, cu războiul care are loc aici în Europa, pe continentul nostru, cu agresiunea masivă pe care o vedem în Orientul Mijlociu, cu mâna Iranului atât de prezentă şi cu conflictele care se intensifică în Sudan şi în Siria, există o ţară care este implicată în mare parte din acestea, şi aceasta este Rusia”, a arătat Lammy.
Conform șefului serviciului de spionaj al Norvegiei, Rusia a devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”, așa că nu are multe de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante care ar putea, conform șefului serviciilor secrete germane, la activarea articolului 5 al Alianței.
Miniștrii de externe din cadrul NATO sunt reuniți la Bruxelles pentru a aborda, printre altele, măsurile necesare pentru combaterea amenințărilor hibride, termen care acoperă o plajă largă de acțiuni precum propaganda, interferenţa politică, înşelătoria, sabotarea infrastructurilor-cheie şi alte tactici care depăşesc domeniul militar convenţional.
O prefață la posibile decizii a fost făcută de secretarul general al Alianței, care a anunțat că NATO își va intensifica schimbul de informații și își va îmbunătăți protecția infrastructurilor critice în fața actelor ”ostile” de sabotaj din partea Rusiei și Chinei asupra statelor aliate.
În luna septembrie 2023, Comisia Europeană a înaintat un plan de acțiune pentru a îmbunătăți răspunsul la incidentele transfrontaliere perturbatoare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia
Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE
Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa
Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public
Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu
Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins
Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială
ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică
Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece
“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”
Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă
România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- POLITICĂ1 week ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- NATO1 week ago
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentelor CSAT. România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal; Campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului lui Călin Georgescu