Connect with us

U.E.

Președintele Grupului PPE, Manfred Weber: Oamenii din celelalte state nu doresc să părăsească Uniunea Europeană. Există o majoritate covârșitoare care susține proiectul european

Published

on

„Am luat la cunoștință decizia rezultată în urma votului exprimat de cetățenii englezi. Partidulul Popular European rămâne credincios proiectului european și procesului de integrare a viitoarelor state doritoare. În același timp, vom apăra drepturile cetățenilor europeni și ne vom opune ferm oricărei încercări care vizează libera circulație” a precizat președintele Partidului Popular European, Josepf Daul, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.brexit FEATURED

„Respectăm și regretăm decizia pe care au luat-o cetățenii englezi. Rezultatul afectează ambele părți, dar acesta a fost un vot al englezilor, nu al europenilor. Oamenii din celelalte state nu doresc să părăsească Uniunea Europeană. Există o majoritate covârșitoare care susține proiectul european. Cooperarea în Europa constituie o problemă de abilitate a europeanilor de a decide asupra propriei vieți. Este de datoria noastră să combatem ascensiunea populismului și separatismului”, a punctat într-o cheie similară președintele Grupului PPE, Manfred Weber.

„Respectând decizia democratică a alegătorilor britanici înseamnă că negocierile privind ieșirea din Uniunea Europeană vor fi încheiate rapid, în termen de 2 ani, așa cum sunt definite în cadrul Tratatului de la Lisabona. Din punctul nostru de vedere, nu putem vorbi de un tratament special față de Marea Britanie. Poporul englez și-a exprimat dorința de a părăsi Uniunea Europeană”, au susținut liderii PPE.

EPP weber„De-a lungul a 70 de ani, Uniunea Europeană a garantat liberatea europeană, pacea și prosperitatea și va continua să facă acest lucru. Trebuie să retrezim entuziasmul populației față de proiectul euroepan prin furnizarea unor beneficii tangibile tuturor cetățenilor noștri. Împreună vom construi o piață unică integrată care va duce la crearea locurilor de muncă. De asemenea, vom proteja cetățenii europeni prin cooperarea în sectorul securității. Așa cum a spus și președintele Junker în cadrul campaniei sale, Uniunea Europeană trebuie să fie măreață în fața aspectelor mărețe”, a adăugat președintele Grupului PPE.

Citiți și BREXIT: Cele șase state fondatoare ale UE se reunesc sâmbătă la Berlin

„Europa are nevoie de un timp de reflecție. Dorim o Europă mai bună și mai ageră. Trebuie să convingem cetățenii europeni și să găsim soluții pentru marile provocări ale timpurilor noastre precum securitate și criza refugiaților. O Europă puternică constituie o asigurare de viață pentru toate statele membre”, a conchis președintele Grupului.

Declarațiile reprezentaților PPE vin în contextul în care Comisia Electorală din Marea Britanie anunță că Regatul Unit a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, transmite vineri Reuters, conform Agerpres. Rezultatele finale, potrivit BBC, arată astfel: 17,4 milioane voturi pentru BREXIT (51.9%) și 16.1 milioane voturi pentru REMAIN (48.1%). 

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.Numărul total votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane. Pentru a rămâne în UE au votat 16.141.241 milioane.

Citiți și BREXIT. David Cameron demisionează din funcția de premier al Marii Britanii: Voința poporului britanic trebuie respectată

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Eurostat: Veniturile obținute din taxe de mediu în Uniunea Europeană au totalizat 325 miliarde de euro în 2018

Published

on

© European Environment Agency/ Facebook

În 2018, veniturile obținute din taxe de mediu în Uniunea Europeană (UE) au totalizat 324,6 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat o creștere de 3% în termeni nominali față de anul precedent și cu 49% mai mari decât în 2002, informează Eurostat.

Potrivit datelor, taxele pe energie au reprezentat cea mai mare pondere (77,7%) a veniturilor pe mediu impozitate în anul 2018, la nivelul UE, urmate de taxele de transport (19,1%) și impozitele pe poluare și resurse (3,3%).

Contribuția taxelor de mediu la veniturile guvernamentale totale din impozite și contribuții sociale a variat semnificativ în 2018 în statele membre ale UE, cele mai mari cote înregistrate fiind în Letonia (10,9%), Bulgaria (9,8%), Grecia (9,5%), Slovenia (9,4) %) și Croația (9,3%).

În ceea ce privește România, ponderea taxelor de mediu din veniturile guvernamentale totale din impozite și contribuții sociale era de 8%.

La polul opus, cele mai mici ponderi au fost observate în Luxemburg, (4,4%), Germania (4,5%) și Suedia (4,8%).

 

Continue Reading

U.E.

Carnavalul de la Veneția, suspendat din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus

Published

on

© European Union, 2014

Ultimele două zile ale Carnavalului de la Veneția, care atrage turiști din întreaga lume, au fost anulate din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus (Covid-19), informează Euronews

Guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia a declarat reporterilor că evenimentele programate duminică în orașul-lagună vor continua conform planurilor, dar „începând din această seară, Carnavalul de la Veneția va fi suspendat, împreună cu toate evenimentele asociate, până la 1 martie inclusiv”.

Anterior acestui anunț, liderul regional a raportat primele două cazuri de coronavirus în Veneția.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus confirmate în Italia a ajuns duminică la peste 133, autorităţile estimând că bilanţul va creşte în continuare în ciuda eforturilor de a ţine epidemia sub control, informează Agerpres.

Bilanţul include şi două decese. Virusul a dus la moartea unui bărbat de 78 de ani din Vo’, în provincia Veneto, şi o femeie de 77 de ani în Lodi, din provincia Lombardia.

Măsura vizează 10 oraşe din provincia Lodi, la circa 60 de kilometri sud-est de Milano, unde locuiesc circa 50.000 de persoane, şi oraşul Vo’, cu aproximativ 3.000 de locuitori.

Italia se confruntă cu cel mai grav focar de Covid-19 din Europa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Germania are 16 cazuri, Franţa – 12 cazuri, un deces, iar Marea Britanie – trei.

În context, amintim că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a dispus constituirea unui task force la nivelul Ambasadei României la Roma pentru monitorizarea potențialelor cazuri de infectare cu coronavirus în rândul cetățenilor români. 

 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) explică ce așteptări are Parlamentul European de la Bugetul UE pentru perioada 2021-2027

Published

on

© European Union 2019 – EP/photographer

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei ITRE,  explică ce așteptări are Parlamentul European de la Bugetul UE pentru perioada 2021-2027. 

Într-o postare pe Facebook, Cristian Bușoi precizează că bugetul pe termen lung al UE ajută „milioane de studenți, mii de cercetători, orașe, companii, regiuni și ONG-uri, contribuind, de asemenea, la sănătatea cetățenilor și siguranța alimentelor, drumuri noi și mai bune, căi ferate și aeroporturi, un mediu mai curat și o mai bună securitate la frontierele externe ale UE”.

 

Astfel, pentru bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, Parlamentul European dorește să finanțeze adecvat noile inițiative ale UE (de exemeplu, combaterea schimbărilor climatice sau a sărăciei în rândul copiilor), să mențină finanțarea pentru agricultură și susținerea regiunilor mai sărace, precum și să stimuleze programele pentru cercetare, studenți și IMM-urile.

Bugetul UE pe termen lung stabilește limite pentru utilizarea finanțării, nu doar în general, ci și în anumite domenii politice, pe o perioadă de șapte ani. 

Menționăm în acest context că Parlamentul European s-a declarat dezamăgit de eșecul Consiliului European de a găsi un acord cu privire la următorul cadru financiar multianual și la resursele proprii

Parlamentul propune un buget multianual echivalent cu 1,3% din venitul național brut (VNB) al UE, ceea ce se află cu mult peste propunere respinsă a președintelui Charles Michel, care a înaintate liderilor europeni o propunere de finanțare de 1,074% din VNB. Acest proiect cuprindea tăieri de 11 miliarde de euro la politica de coeziune și de 14% la politica agricolă, două politici tradiționale pe care Parlamentul European le susține puternic și asupra cărora nu dorește să facă concesii. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending