COMISIA EUROPEANA

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene avertizează România înainte de preluarea președinției Consiliului UE: Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita să aducem Guvernul în fața instanței

Published

on

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat luni România și autoritățile de la București cu privire la riscul real ca modificările la legile justiției și evoluțiile recente din țara noastră – îndeosebi violențele de la protestul din 10 august – să submineze obiectivul comun de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare și locul câștigat de România în marea familie europeană.

Timmermans a făcut aceste declarații în cadrul unei dezbateri privind situația din România, inclusiv justiția, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, cu două zile înainte ca subiectul să fie dezbătut în plenul legislativului european, în prezența premierului Viorica Dăncilă. (Urmăriți și LIVE VIDEO & TEXT)

Foto: EC – Audiovisual Service

Înaltul oficial al Comisiei Europene, instituția gardian a tratatelor UE, nu a ezitat inclusiv să avertizeze Guvernul României cu chemarea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul unor încălcări grave ale valorilor fundamentale, în condițiile în care instituțiile UE au dat startul unor precedente prin activarea articolului 7 din Tratatul UE în cazurile Poloniei și Ungariei.

”Data trecută când am discutat despre România a fost în februarie. Am vorbit despre statul de drept. În această seară putem analiza evoluțiile din ultimile luni. Cu toții suntem conștienți că eforturile autorităților români din domeniul judiciar au dus la o serie de îngrijorări. Aceste îngrijorări sunt partajate de Comisie”, a spus Timmermans în debutul intervenției.

Fostul ministru de Externe olandez, membru al familiei Socialiștilor Europeni, a criticat faptul că președintele Klaus Iohannis a fost forțat de Curtea Constituțională să o demită pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție și a făcut un apel la importanța recomandărilor Comisiei de la Veneția.

”Comisia de la Veneția fost întotdeauna utilă în privința statului de drept. Din păcate, Parlamentul României nu a răspuns la recomandări până acum. (…) Trebuie să evităm un impact negativ asupra independenței justiției și capacitatea acesteia de a combate corupția. (…) În ceea ce privește demiterea șefei DNA și numirea procurorului general. Decizia finală în cazul demiterii șefei DNA aparține președintelui. Curtea Constituțională l-a obligat pe președinte să fie de acord cu această demitere. Activitatea DNA este unul dintre motivele pentru care raportul MCV a fost unul pozitiv”, a completat Timmermans

”Independența justiției și combaterea corupției sunt relevante în ceea ce privește evoluția României. Există riscul real ca România să facă pași înapoi, nu numai în privința democrației, ci în ceea ce privește locul pe care România și l-a câștigat în Uniunea Europeană. (…) Situația, față de ultimele rapoarte MCV s-a deteriorat, toate elementele vor fi analizate și incluse în acest raport. Un pas înapoi ar fi o mare dezamăgire. S-au făcut progrese, însă ele nu sunt ireversibile. Riscă să submineze obiectivul nostru comun. Ar fi tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție. Dacă vom ajunge la concluzia că regulile sunt încălcate, nu vom ezita chiar să aducem Guvernul român în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a conchis prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Reamintim că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a efectuat la sfârșitul lunii februarie o vizită în România, unde a avut programate întâlniri cu preşedintele României, şefii celor două Camere ale Parlamentului, premierul dar şi cu Laura Codruţa Kovesi sau Tudorel Toader. Oficialul european a îndemnat atunci România să urmeze progresele pe care le-a înregistrat în ceea ce priveşte independenţa justiţiei şi a comparat acest demers cu un maraton. „Continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită”, a cerut Timmermans, mesajul său fiind acela ca România să alerge în direcţia corectă, pe ultima sută de metri pentru ridicarea Mecanismului de Coordonare şi Verificare.

Reamintim totodată că pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă. 

În acest context, șefa guvernului de la București a efectuat săptămâna trecută o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit şi a discutat pe marginea atașamentului Guvernului României față de valorile europene cu preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, cu liderul Grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, cu co-președinții Grupului Verzilor Ska Keller și Philippe Lamberts, dar și cu liderul ALDE din PE, Guy Verhofstadt.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version