Problema colectării TVA-ului de la dezvoltatorii imobiliari, pe masa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Modul în care ANAF trebuie să colecteze TVA din tranzacţiile imobiliare din ultimii ani a ajuns în dezbaterea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu sediul în Luxemburg, care a fost sesizată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care dezvoltatorul imobiliar Corina Hrisi Tulică a contestat controlul făcut de organele fiscale, scrie RomaniaLibera.ro.

Magistraţii Secţiei de Contencios Administrativ a Curţii Supreme au admis cererea avocatului lui Tulică în legătură cu sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare în legătură cu interpretarea unor dispoziţii din Directiva Consiliului 2006/112/CE privind sistemul, comun al TVA (Directiva).

Mai exact, Curtea de la Luxemburg trebuie să precizeze dacă în situaţia în care părţile stabilesc prin contractul de vânzare-cumpărare un preţ final şi irevocabil, iar ulterior autorităţile fiscale consideră operaţiunea de vânzare ca fiind taxabilă datorită reconsiderării statutului de persoană impozabilă a vânzătorului, taxa pe valoarea adăugată aferentă se consideră inclusă în preţ sau se adaugă peste acest preţ? Cu alte cuvinte, care este baza impozabilă pentru o astfel de livrare?

În cazul de faţă, decizia CJUE este obligatorie, instanţa europeană fiind sesizată tocmai pentru a lămuri situaţia. În funcţie de hotărârea judecătorilor europeni, s-ar putea ajunge chiar la reluarea anumitor inspecţii fiscale făcute de ANAF cu riscul prescripţiei răspunderii, arată specialiştii contactaţi de RL.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie explică în încheierea prin care a sesizat Curtea de la Luxemburg că la data pronunţării prezentei încheieri, pe rolul instanţelor specializate de contencios administrativ şi fiscal din România se află, în diverse stadii ale procedurii, numeroase cauze pentru a căror dezlegare răspunsul la întrebarea preliminară este decisiv.

Articolul integral AICI.

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto:  romuluss.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.