EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Published
1 month agoon
By
Teodora IonEuroparlamentari români i-au chestionat pe reprezentanții companiei TikTok cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România, punând la îndoială faptul că această companie chineză a făcut toate diligențele necesare pentru a asigura transparența online.
În audierea desfășurată de Comisia pentru piață internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, Maria Grapini, vicepreședinte a acestei comisii, a evidențiat că regulamentul privind serviciile digitale este obligatoriu pentru toate platformele, inclusiv pentru TikTok.
Aceasta a întrebat compania de ce a refuzat să colaboreze cu autoritățile din țara noastră desemnate pentru a asigura transparența în materie de publicitate electorală și care au fost măsurile aplicate pentru a informa corect cetățenii și a preveni dezinformarea.
”Aș vrea de la TikTok răspunsuri foarte clare, precise. Avem un regulament. Regulamentul este pentru toate platformele, nu vorbim acum numai de TikTok. Ceea ce nu înțeleg, nu înțelegem noi, cei din România, este de ce ați manifestat refuz la autoritățile române desemnate privind accesul la date relevante. Așa cum ați spus aici, dumneavoastră ați spus că nu aveți în statutul oficial al platformei reclame politice pe TikTok, dar știți bine că s-au găsit reclame care promovează un anumit candidat – nu o să dau nume – și este neclar ce reglementări aplicați dumneavoastră pentru conturile care se declară companii de influence marketing, pentru cea identificată de noi, de autoritățile naționale unde s-a găsit, sunt exemple concrete, un cont care crește pagina folosind conținut de divertisment, iar apoi postează conținut politic”, a subliniat Grapini.
Ea a semnalat că TikTok a încălcat legislația națională electorală pentru că nu a etichetat corect și corespunzător conținutul online.
”Ați încălcat legea națională electorală neetichetând și este foarte clar, regulamentul prevede precis, că platformele trebuie să respecte legislația națională. Vorbim acum de legile electorale, dar sunt încălcări la platforma dumneavoastră și în alte domenii. Cred că nu putem să vă credem pe cuvânt că aveți măsuri sau posibilități de verificare. Trebuie să ne spuneți foarte clar cum faceți acest lucru și de ce nu există acces la date relevante pentru a putea să informăm cetățenii”, a mai semnalat europarlamentarul.
La rândul său, europarlamentarul Adina Vălean a pus la îndoială celeritatea cu care a acționat TikTok și acuratețea datelor furnizate de companie pentru o informare corectă a cetățenilor.
”Aș dori să pun acest subiect într-un context mai larg pe care l-am văzut în România. Am văzut că foarte multe ONG-uri și reprezentanți mass media au investigat deja mai multe subiecte în ce privește comportamentul TikTok în cadrul acestei campanii electorale. Un candidat a avut mai multe conturi. Pe numele său, în două zile, milioane de vizualizări în plus, foarte multe campanii PE TikTok care nu erau menționate ca fiind campanii politice, tot felul de informații neverificate. Autoritățile române au notificat TikTokul cu privire la conținutul ilegal și au cerut platformei să ia măsuri. Care sunt măsurile specifice pe care le-ați luat după notificarea din partea Guvernului României și din partea entităților din România care v-au sesizat acest subiect? Aș dori să mai întreb: știind că DSA spune că trebuie să aveți o reacție rapidă și standarde de reacție rapidă care trebuie puse în aplicare deja, voiam să știu dacă nu le-ați aplicat având în vedere perioada critică electorală în care ne aflăm? În ce privește transparență în raportarea TikTok, este una dintre îngrijorările noastre. Dumneavoastră, într-o scrisoare deschisă către autorități, ați spus că ați prevenit 7 milioane de like-uri false și aceasta înseamnă 0,03% din matrix-ul dumneavoastră global. Vedem că în primul trimestru, statisticile pe care le-ați publicat în Statista, ați spus că 23,5 miliarde de știri false au fost prevenite de către dumneavoastră. Văd o discrepanță foarte mare între ceea ce ați declarat dumneavoastră și ceea ce ați putut preveni”, a arătat Vălean.
Ea a mai întrebat compania dacă a fost la curent cu amploarea fenomenului, atrăgând atenția asupra reacțiilor destinse ale reprezentanților companiei chineze.
”Folosiți cuvinte precum <<puțin>>, dar vreau să vă știu dacă nu ați fost la curent cu amploarea fenomenului pentru că ați spus câteva sute, nu multe? În răspunsul pe care l-am auzit de la dumneavoastră este ca și cum ați vrea să ne calmați, ca și cum nu a fost mare scofală”, a mai întrebat europarlamentarul.
La rândul său, eurodeputatul Dan Nica a anunțat că va exista o audiere asemănătoare și în comisia ITRE din care face parte și a semnalat pericolul care se ridică asupra proceselor electorale prin lipsa de aplicare eficientă a Actului privind serviciile digitale de către marile platforme online precum TikTok.
”Vreau să vă vorbesc în primul rând în numele milioanelor de români care sunt furioși, frustrați pentru că este pentru toată lumea o evidență, cel puțin în țara mea, că cel de la TikTok nu au nicio treabă cu respectarea DSA. Dispreț, dispreț și niciun răspuns. Pentru toți cei care sunt aici: nu este posibil ca toți competitorii electorali dintr-o țară să aibă flag la TikTok, unul nu. Ca unul să poată să facă ce vrea el, să cheltuiască și să primească bani cum vrea el. Să poată să beneficieze, ceea ce DSA interzice în mod explicit, de algoritmi care nu sunt transparenți și care pot fi folosiți în favorizarea unui candidat, cum s-a întâmplat în România, cum înțeleg că s-a întâmplat și în Irlanda și cum înțeleg că se va întâmpla și în Germania dacă nu se iau măsuri”, a atras atenția Nica.
El a criticat atitudinea și ”răspunsurile disprețuitoare” ale reprezentanților TikTok.
”Publicitate electorală. Uitați-vă la rapoarte. Am pozele care au fost trimise. Faptul că sunt câteva sute de companii care, chipurile, vindeau detergenți, și în ultimele trei zile în România au făcut publicitate politică nu înseamnă că au luat bani pentru această publicitate politică? Cine a dat acești bani? Asta e întrebarea pe care o adresez. Dacă s-au dat bani, și vorbim de interferențe străine pentru încălcarea directivei serviciilor digitale, trebuie să știm acest lucru”, a continuat eurodeputatul.
El și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că, ”până în prezent, Comisia nu a venit cu o măsură și cu o declarație foarte clară”.
”Nu este posibil ca cineva să influențeze la o asemenea scară și să încalce DSA și măsurile să nu fie imediate, dure și precise. Ce face Comisia și când? Eu vă promit că voi face și audieri în ITRE și că toate aceste lucruri nu le vom lăsa până când primim răspunsuri și clarificări. Merită și românii și merităm cu toții să știm care este adevărul”, a conchis Dan Nica.
DSA definește în mod clar răspunderea și responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare, cum ar fi platformele de comunicare socială, piețele online, platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari. Normele sunt concepute în mod asimetric, ceea ce înseamnă că serviciile intermediare de dimensiuni mai mari cu un impact societal semnificativ (platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari) fac obiectul unor norme mai stricte.
În temeiul DSA, platformele nu numai că vor trebui să fie mai transparente, ci vor fi, de asemenea, trase la răspundere pentru rolul lor în difuzarea de conținut ilegal și dăunător. Printre altele, DSA:
- stabilește obligații speciale pentru piețele online în vederea combaterii vânzării online de produse și servicii ilegale;
- introduce măsuri împotriva conținutului ilegal online și obligația platformelor de a reacționa rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale;
- sporește protecția minorilor prin faptul că interzice platformelor să recurgă la publicitate direcționată bazată pe utilizarea datelor personale ale minorilor astfel cum sunt definite în legislația UE;
- impune anumite limite în ceea ce privește prezentarea publicității și utilizarea datelor sensibile cu caracter personal pentru publicitatea direcționată, inclusiv genul, rasa și religia;
- interzice interfețele înșelătoare cunoscute în limba engleză sub denumirea de „dark patterns” (elemente de design manipulator) și practicile care vizează inducerea în eroare.
Pentru că autoritățile române au avut îndoieli dacă platforma TikTok a acționat cu bună-credință în perioada electorală, acestea au cerut Comisiei Europene să verifice dacă platforma a respectat legea Uniunii Europene privind moderarea conținutului online.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Victor Negrescu solicită în Consiliul global al Internaționalei Socialiste ”o acțiune comună împotriva amenințărilor hibride, ingerințelor străine și retoricii extremei drepte”
Albania interzice TikTok timp de un an după ce un adolescent a fost înjunghiat fatal luna trecută ca urmare a unei altercații începute pe rețele sociale
Pornind de la lecția din România și cu gândul la alegerile din 2025, eurodeputații români pro-europeni solicită consolidarea legislației UE pentru a proteja procesele electorale din întreaga Europă
Tiktok nu recunoaște că a permis propagarea dezinformării în cadrul alegerilor din România, într-o reacție la ancheta lansată de Comisia Europeană
Eurodeputatul Virgil Popescu anunță că va colabora strâns cu Comisia Europeană pentru a întări mecanismele de control și pentru a combate dezinformarea
Trump s-a întâlnit cu șeful TikTok, care solicită suspendarea legii care ar interzice aplicația în SUA. În Europa, România oferă “poliției digitale a UE primul său test major” după rolul TikTok în manipularea alegerilor
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Published
2 hours agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduEuroparlamentarul Dan Motreanu a anunțat că va aborda subiectul implementării Mecanismului de stimulare a talentelor în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în Parlamentul European, pe tema provocărilor demografice cu care se confruntă Uniunea Europeană.
„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. 21 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și două din România, beneficiază de sprijin prin Mecanismul de stimulare a talentelor, finanțat de UE. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European. Am cerut Comisiei Europene să precizeze care este stadiul proiectelor-pilot”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Dan Motreanu a amintit că, în cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, 11 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.
„Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijinte pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor”, a adăugat eurodeputatul.
Mai mult, acesta a precizat că regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice.
„De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE. Lucrările pentru ambele proiecte sunt în curs, iar rezultatele intermediare vor fi prezentate în cadrul celui de-al doilea eveniment la nivel înalt al mecanismului de stimulare a talentelor, planificat pentru primul semestru al anului 2025”, a conchis Dan Motreanu.
Mecanismul de Stimulare a Talentelor, care se bazează pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației de vârstă activă în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea de persoane cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate
Published
5 hours agoon
January 14, 2025Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atrage atenția că propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a tăia bugetele pentru sănătate sau pensii și a direcționa fondurile către apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova
“Nu-i putem învinge pe ruși copiindu-i”, a scris Negrescu, pe X, după ce secretarul general al Alianței s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
I’ve always pledged for the need to invest more in our defense, but also in our resilience. Cutting the budgets for health or pensions @SecGenNATO will allow our enemies to win elections through dangerous proxies who are already applying the Russian rhetoric & are willing to…
— Victor NEGRESCU (@negrescuvictor) January 14, 2025
“Întotdeauna am pledat pentru necesitatea de a investi mai mult în apărarea noastră, dar și în reziliența noastră. Tăierea bugetelor pentru sănătate sau pensii, domnule secretar general al NATO, le va permite inamicilor noștri să câștige alegerile prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova”, a atras atenția Victor Negrescu.
Europarlamentarul român a arătat că nu există o cale ușoară de urmat și că “trebuie să ne dezvoltăm industria de apărare, să obținem bani prin înghețarea activelor inamicilor noștri sau chiar prin reducerea unora dintre profiturile uriașe, să luptăm împotriva corupției și a risipei de bani și, în același timp, să ne creștem nivelul de trai”
În calitate de negociator al Parlamentului European pentru bugetul UE în anul 2025, Negrescu a negociat mai multe investiții în apărare în apărare, securitate și protecția frontierelor.
El a mai evocat și importanța creșterii transparenței și controlului legislativ asupra cheltuielilor UE.
“Unele soluții-cheie la nivelul UE ar putea fi schimbarea normelor fiscale care exceptează cheltuielile de apărare de la deficit, încetarea afacerilor cu Rusia, crearea mai multor locuri de muncă, dezvoltarea ecosistemului de apărare UE-SUA sau îmbunătățirea rețelei și a aprovizionării noastre cu energie”, a conchis Victor Negrescu.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Dan Motreanu: Combaterea interferențelor străine în alegeri, discutată în cadrul Adunării Politice a PPE. Rusia și China, menționate pentru dezinformare în scopul subminării democrațiilor europene
Published
8 hours agoon
January 14, 2025By
Andreea RaduCombaterea dezinformărilor și a interferențelor străine în alegeri a fost una dintre temele discutate în cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European (PPE), eveniment la care europarlamentarul Dan Motreanu a participat în aceste zile.
„Henna Virkunnen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a avertizat asupra amenințării dezinformării. Rusia și China au fost menționate ca desfășurând campanii active de dezinformare pentru a submina democrațiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook.
Acesta a amintit că, pentru a combate dezinformarea, UE are la dispoziție Planul de acțiune pentru democrație, Legea serviciilor digitale sau Actul european pentru libertatea presei.
„Presa liberă, verificarea informațiilor pe rețele sociale și capacitatea sporită de monitorizare sunt esențiale pentru combaterea manipulării și propagandei”, a adăugat Dan Motreanu.
Mai mult, el a precizat că asigurarea alegerilor libere și corecte, cu responsabilizarea platformelor online, este o prioritate a Uniunii Europene, iar rețele de socializare trebuie să respecte legislația UE.
„Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne din România, a arătat că potrivit deciziei CCR adoptate în temeiul Constitutiei, acțiunile de dezinformare și manipulare au condus la vicierea procesului electoral. Conform rapoartelor asumate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acțiunile de dezinformare au condus la divizarea si polarizarea societății. Soluțiile propuse includ revizuirea legislației electorale, îmbunătățirea schimbului de informații, educația democratică, întărirea capacității statului de a combate interferența, mobilizarea forțelor pro-UE în apărarea democrației”, a mai subliniat eurodeputatul.
În motivarea CCR se arată că „procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
În fața acestor amenințări, Comisia Europeană a luat hotărârea să demareze o investigație oficială împotriva TikTok pentru o posibilă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA).
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)
Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept
Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul
Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană
”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride
Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România
Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA6 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
- INTERNAȚIONAL7 days ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.4 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe