Connect with us

ROMÂNIA

România și Bulgaria sărbătoresc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. MAE: Relația celor două state este caracterizată de cooperarea consolidată prin calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO

Published

on

România și Bulgaria împărtășesc o istorie îndelungată, legăturile dintre cele două popoare fiind profunde și durabile. În prezent, relația dintre cele două state este caracterizată de o cooperare consolidată, bazată pe încredere reciprocă și respect, pe calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO, împreună cu prietenia și solidaritatea care leagă cele două popoare, transminte MAE român într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că ”În ultimii ani, cele două țări au construit un parteneriat solid, bazat pe principiile relațiilor de bună vecinătate, valorilor europene și euro-atlantice comune și intereselor reciproce.”

Dialogul politic dintre cele două state s-a dovedit dinamic și eficient, ilustrat de contactele la nivel înalt (președinte, București – 2017 și Ruse – 2018, și de guvern – sesiunile Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Varna – 2017 și București – 2019). Declaraţia politică andosată de cele două guverne cu ocazia celei de a cincea sesiuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt detaliază sectoarele de cooperare şi trasează cadrul de acţiune viitoare pentru întărirea cooperării între cele două ţări, în plan bilateral, regional, european și internațional.

Cooperarea pe teme sectoriale s-a dezvoltat constant în ultimii ani și continuă să se extindă. Sporirea conectivității prin intermediul coridoarelor de transport, al legăturilor energetice, precum și valorificarea potențialului Dunării, coridor european de transport, rămân priorități pentru România și Bulgaria.

Dinamica schimburilor comerciale dintre ”țările noastre a cunoscut un real succes în ultimii ani, depășind 4 miliarde de euro în 2018. Un alt factor pozitiv al cooperării noastre îl reprezintă numărul turiștilor români care vizitează Bulgaria, respectiv bulgari care vizitează România care a crescut constant.”

Faptul că Bulgaria (în 2018) și România (în 2019) au exercitat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene ”a demonstrat nu numai că suntem parteneri de esențiali în cadrul UE, ci și că există un potențial important pentru cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor europene, unde interesele noastre sunt convergente. Astfel, Marea Neagră, Balcanii de Vest, viitorul Europei și digitalizarea au fost priorități urmărite de ambele președinții.”, adaugă MAE.

Bulgaria și România colaborează și în cadrul NATO: ”Țările noastre cooperează strâns și în cadrul NATO. Vom continua să acționăm în vederea implementării depline a deciziilor aliate, în scopul asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre și la nivel euro-atlantic.”

Cele două țări și popoare împărtășesc numeroase legături culturale care se bazează pe o istorie îndelungată. Faptul că anul acesta Plovdiv deține titlul de capitală europeană a culturii, iar în 2021 Timișoara îi va urma, reprezintă un catalizator pentru consolidarea legăturilor noastre culturale comune, încheie MAE în mesajul transmis.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ROMÂNIA

MAE: Un angajat al Ambasadei României la Washington, testat pozitiv cu COVID-19

Published

on

Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, starea de sănătate a persoanei este bună şi se află sub supraveghere medicală.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi membrii de familie.

Totodată, MAE precizează că, pentru perioada următoare, activitatea uzuală a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalţi membri ai misiunii, fiind întreprinse toate măsurile necesare de distanţare socială şi autoizolare impuse de această situaţie, activităţile curente în mediul online fiind menţinute.

Statele Unite ale Americii au înregistrat duminică 59.747 de noi cazuri de coronavirus şi 442 de decese legate de COVID-19 în 24 de ore, conform bilanţului zilnic al Universităţii Johns Hopkins. Numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 3.301.820, iar numărul deceselor, la 135.171, conform bilanțului.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cu o zi înainte de Ziua Franței, premierul Ludovic Orban subliniază ”întreaga disponibilitate a Guvernului pentru consolidarea Parteneriatului strategic franco-român, prin dialog constant şi eficient”

Published

on

©Guverul României/ Facebook

Premierul Ludovic Orban a participat luni, în regim de videoconferință, la masa rotundă ”Grand Matinal Digital”, organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER), în contextul celebrării parteneriatului economic franco-român, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, informează Guvernul României printr-o postare pe pagina de Facebook.

La dezbatere a participat și ambasadorul Franței, Michèle Ramis.

Conform sursei citate, discuţiile s-au concentrat pe necesitatea măsurilor de relansare post-pandemie COVID-19 la nivelul fiecărei ţări, dar şi în plan european, premierul Orban menţionând cu acest prilej o parte dintre măsurile economice, fiscale şi sociale adoptate în România pentru susţinerea mediului de afaceri şi limitarea efectelor crizei pandemice. Un accent special a fost pus pe continuarea şi susţinerea cooperării franco-române.

”Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat obiectivul Guvernului în direcţia unei economii competitive, bazată pe investiţii, şi a salutat contribuţia activă de până acum a companiilor franceze în diferite sectoare de activitate din România. (…) Premierul Ludovic Orban i-a asigurat pe reprezentanţii mediului de afaceri francez de întreaga disponibilitate a Guvernului pentru consolidarea Parteneriatului strategic franco-român, prin dialog constant şi eficient”, informează Guvernul.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanţii companiilor membre şi partenere CCIFER din domeniul energiei, sănătăţii, financiar-bancar, tehnologiei, agriculturii, culturii, auto, precum şi ai Institutului Francez din România au apreciat modul de acţiune a Guvernului român în gestionarea crizei COVID-19.

Ambasadorul Michele Ramis a declarat, la rândul său, că România este o piaţă dinamică a Uniunii Europene şi a calificat drept atractiv planul de relansare prezentat de premierul Orban pentru perioada următoare, acesta reprezentând o oportunitate şi din punctul de vedere al investitorilor francezi în România, informează Guvernul.

România și Franța au semant la 4 februarie 2008, la București, ”Declarația comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România”, potrivit MAE. 

O Foaie de parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic bilateral a fost semnată la 10 iunie 2016, cu prilejul vizitei de lucru la Paris a premierului României de la acea vreme, Dacian Cioloș. Acest document asigură mecanisme concrete de transpunere în practică a prevederilor Parteneriatului, atât în domeniul afacerilor europene, cât și la nivelul cooperării bilaterale sectoriale.

Ulterior, la 27 noiembrie 2018, preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron au semnat la Paris o declaraţie politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, evenimentul prilejuit de vizita șefului statului nostru în Franța pentru a lua parte la evenimentele de inaugurare a Sezonului cultural România-Franţa.

Continue Reading

ROMÂNIA

Institutul Național de Statistică din Italia: Populația Italiei s-a redus cu peste jumătate de milion de locuitori în 5 ani. Peste 1,2 milioane de români trăiesc în această țară, constituind cea mai numeroasă comunitate de străini

Published

on

©Wikipedia

Românii constituie cea mai numeroasă categorie de rezidenți străini în Italia, la considerabilă distanță față de albanezi, ocupanții celei de-a doua poziții, arată Insitutul Național de Statistică din Peninsula Iberică, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Istat constată că populația Italiei s-a redus cu peste o jumătate de milioan de locuitori în cinci ani. Scăderea natalităţii şi creşterea emigraţiei nu au fost compensate de sosirile de cetăţeni străini.

Grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în Italia îl formează românii (1,208 milioane), urmaţi de albanezi (441.000), marocani (432.000), chinezi (305.000) şi ucraineni (240.000), toţi aceştia formând aproape jumătate din numărul total al străinilor.

”La 31 decembrie 2019, populaţia rezidentă în Italia era de 60.244.639 de persoane, cu aproape 189.000 mai puţin decât la începutul anului. Faţă de aceeaşi dată din 2014, ea s-a redus cu 551.000 persoane, confirmând menţinerea scăderii demografice care a caracterizat aceşti ultimi cinci ani”, informează Institutul Național de Statistică din Italia care a anunțat un ”nou record negativ de nașteri”, după cel din 2018: doar 420.170, cu circa 19.000 mai puţine în interval de un an.

Instat atrage atenția că în 2019 numărul deceselor l-a depășit cu 214.000 pe cel al nou-născuților. Astfel, populația Italiei prezintă o ”îmbătrânire demografică accentuată”.

 Conform statisticilor, Italia găzduieşte pe teritoriul său cetăţeni de 194 de naţionalităţi, dintre care 50 cu cel puţin 10.000 de rezidenţi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending