Connect with us

ROMÂNIA

România și Bulgaria sărbătoresc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. MAE: Relația celor două state este caracterizată de cooperarea consolidată prin calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO

Published

on

România și Bulgaria împărtășesc o istorie îndelungată, legăturile dintre cele două popoare fiind profunde și durabile. În prezent, relația dintre cele două state este caracterizată de o cooperare consolidată, bazată pe încredere reciprocă și respect, pe calea comună în cadrul Uniunii Europene și NATO, împreună cu prietenia și solidaritatea care leagă cele două popoare, transminte MAE român într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că ”În ultimii ani, cele două țări au construit un parteneriat solid, bazat pe principiile relațiilor de bună vecinătate, valorilor europene și euro-atlantice comune și intereselor reciproce.”

Dialogul politic dintre cele două state s-a dovedit dinamic și eficient, ilustrat de contactele la nivel înalt (președinte, București – 2017 și Ruse – 2018, și de guvern – sesiunile Consiliului de cooperare la nivel înalt de la Varna – 2017 și București – 2019). Declaraţia politică andosată de cele două guverne cu ocazia celei de a cincea sesiuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt detaliază sectoarele de cooperare şi trasează cadrul de acţiune viitoare pentru întărirea cooperării între cele două ţări, în plan bilateral, regional, european și internațional.

Cooperarea pe teme sectoriale s-a dezvoltat constant în ultimii ani și continuă să se extindă. Sporirea conectivității prin intermediul coridoarelor de transport, al legăturilor energetice, precum și valorificarea potențialului Dunării, coridor european de transport, rămân priorități pentru România și Bulgaria.

Dinamica schimburilor comerciale dintre ”țările noastre a cunoscut un real succes în ultimii ani, depășind 4 miliarde de euro în 2018. Un alt factor pozitiv al cooperării noastre îl reprezintă numărul turiștilor români care vizitează Bulgaria, respectiv bulgari care vizitează România care a crescut constant.”

Faptul că Bulgaria (în 2018) și România (în 2019) au exercitat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene ”a demonstrat nu numai că suntem parteneri de esențiali în cadrul UE, ci și că există un potențial important pentru cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor europene, unde interesele noastre sunt convergente. Astfel, Marea Neagră, Balcanii de Vest, viitorul Europei și digitalizarea au fost priorități urmărite de ambele președinții.”, adaugă MAE.

Bulgaria și România colaborează și în cadrul NATO: ”Țările noastre cooperează strâns și în cadrul NATO. Vom continua să acționăm în vederea implementării depline a deciziilor aliate, în scopul asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre și la nivel euro-atlantic.”

Cele două țări și popoare împărtășesc numeroase legături culturale care se bazează pe o istorie îndelungată. Faptul că anul acesta Plovdiv deține titlul de capitală europeană a culturii, iar în 2021 Timișoara îi va urma, reprezintă un catalizator pentru consolidarea legăturilor noastre culturale comune, încheie MAE în mesajul transmis.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Custodele Coroanei, Margareta: În momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani, pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră

Published

on

© Familia Regală a României

Custodele Coroanei Române, Margareta, a declarat sâmbătă că înainte să ajungă prima data în România, în urmă cu 30 de ani, se simțea ”ca o persoană fără umbră”, nefiind întreagă departe de țara sa, informează Agerpres.

”Îmi amintesc foarte bine momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani – pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră şi când am pus picioarele aici, am devenit o persoană întreagă”, a spus Majestatea Sa Margareta la finalul unui eveniment aniversar organizat la Teatrul Naţional, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României, pentru a sărbători 30 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.

Aceasta a vorbit și despre proeictele de viitor ale Fundației, printre acestea numărându-se crearea a peste o sută de Centre ”Generații”, care reunesc personae din mai multe generații.

”Este emoţionant şi sunt foarte mândră şi mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, pentru că singură nu se poate, dar ce este important este că am avut un semnal pentru viitor şi (…) vrem să creăm sute de centre inter-generaţionale şi mergem înainte. Avem nevoie de susţinere pentru asta”, a afirmat Custodele Coroanei.

La evenimentul aniversat, la care a participat și Principele Radu Duda, au venit pe scenă voluntari și membri implicați în activitatea Fundației Regale Margareta a României, în vreme ce un duet a interpretat mai multe piese clasice la violoncel.

De asemenea, a fost proiectat un film documentar dedicat activității Principesei Margareta în România.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul de externe Bogdan Aurescu participă mâine la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, defășurată la Bruxelles

Published

on

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa duminică la reuniunea ministerială a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), desfășurată la Bruxelles, unde va susține o intervenție și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism şi discriminare, dar şi a modalităţilor concrete de contracarare a acestor tendinţe.

Conform unui comunicat al MAE, evenimentul este organizat de Preşedinţia luxemburgheză a organizaţiei şi are drept obiectiv principal adoptarea unui mesaj politic semnificativ prin care să fie reafirmate principiile Declaraţiei de la Stockholm, documentul fondator al IHRA din anul 2000.

Ministrul român al afacerilor externe va susține o intervenție în deschiderea evenimentului și va participa la un schimb de opinii cu omologii săi pe tema creșterii numărului manifestărilor de antisemitism și discriminare, precum și despre modalitățile concrete de contracarare a acestor tendințe. Reuniunea ministerială se va încheia prin semnarea unei Declarații ministeriale.

Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA) este o organizație internațională cu sediul la Berlin, care numără 31 de state membre, 11 state observator și 7 parteneri internaționali permanenți.

IHRA a fost fondată în anul 1998 și își desfășoară activitatea pe baza Declarației de la Stockholm, acționând în scopul consolidării memoriei, cercetării și educației despre Holocaust.

România a deținut în perioada martie 2016 – martie 2017 Președinția-în-exercițiu a IHRA. Cele trei priorități ale României au fost consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.

Cel mai semnificativ rezultat obținut de Alianță pe durata Președinției României a constat în adoptarea Definiției de lucru a antisemitismului, în cadrul reuniunii plenare a organizației de la București, din luna mai 2016.

Continue Reading

ROMÂNIA

Fonduri europene: 4,7 milioane de pachete cu produse de igienă vor ajunge, până în 2021, la persoanele defavorizate din România

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene a demarat procesul de distribuire a pachetelor conținând produse de igienă destinate persoanelor defavorizate, prin proiectul cu fonduri europene „Acordarea de produse de igienă în cadrul POAD 2018-2020”, informează un comunicat

Scopul acestui proiect, a cărui valoare este de 141,2 mil. lei alocați prin FEAD și implementat la nivel național, este acordarea de sprijin persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

„Până anul viitor vom asigura, în etape, distribuirea a peste 4,7 milioane pachete conținând produse de igienă personală și produse de curățenie și îngrijire a locuinței. La finalul acestei luni, vom avea deja peste 1 milion de pachete distribuite în toată țara, adaptate beneficiarilor direct vizați, mulți dintre ei copii. Vorbim despre un program care contribuie la îndeplinirea obiectivelor privind incluziunea socială și reducerea sărăciei”, a declarat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș

Categoriile de persoane care vor beneficia de asistență materială de bază acordate în cadrul proiectului finanțat din POAD sunt:

– persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

– familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în anumite condiții.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending