Connect with us

NATO

Secretarul general al NATO face apel la intensificarea sprijinului pentru Ucraina, după un nou atac rusesc cu drone

Published

on

© NATO/ Flickr

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat marți alianța militară occidentală să-și sporească sprijinul pentru Ucraina, după un atac record rusesc cu drone în timpul nopții, anunță DPA, citat de Agerpres.

Rutte a menționat că sprijinul NATO este esențial pentru sprijinirea apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse, dar că alianța trebuie să ”meargă mai departe pentru a schimba traiectoria conflictului”.

Alianţa trebuie să furnizeze şi apărarea antiaeriană de care are nevoie Ucraina, precum şi să respecte angajamentele de ajutor militar deja promise Kievului la summitul NATO de la Washington, a spus Rutte.

Forțele aeriene ucrainene spun că Rusia a lansat marți un  număr record de 188 de drone împotriva țării, informează Deutsche Welle.

Atât Moscova, cât și Kievul și-au intensificat atacurile cu drone și rachete, Ucraina trăgând recent cu rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia. Kremlinul a răspuns la asta lansând o rachetă hipersonică experimentală săptămâna trecută.

”În timpul atacului de noapte, inamicul a lansat un număr record de vehicule aeriene fără pilot și drone neidentificate Shahed strike”, a declarat forțele aeriene, făcând referire la dronele de concepție iraniană și estimând la 188 numărul total de drone lansate.

Forțele aeriene ucrainene afirmă că au doborât 76 de drone rusești în 17 regiuni, în timp ce alte 95 au fost fie pierdute de radarele lor, fie doborâte de sistemele defensive de bruiaj electronic.

Forțele aeriene nu au precizat ce s-a întâmplat cu restul armelor. Aceasta a adăugat că Moscova a lansat, de asemenea, patru rachete balistice Iskander-M.

”Din păcate, au fost lovite instalații de infrastructură critică, clădiri private și de apartamente au fost avariate în mai multe regiuni”, se arată într-un comunicat.

Prezenți în orașul italian Fiuggi, miniștrii de externe din G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și au condamnat ceea ce ei au descris a fi ”retorica nucleară iresponsabilă și amenințătoare” a Rusiei.

”Utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice cu rază intermediară de acțiune la 21 noiembrie este o dovadă suplimentară a comportamentului său nesăbuit și escaladator”, au afirmat aceștia într-o declarație la încheierea reuniunii lor.

”Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei va rămâne de nezdruncinat”, au adăugat ei.

În declarația comună, aceștia au avertizat, de asemenea, cu privire la consecințele grave pentru securitatea europeană și indo-pacifică și au făcut apel la China să acționeze împotriva aliatului său de lungă durată, Coreea de Nord.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat joi că Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani şi că este timpul să treacă la o mentalitate de război, inclusiv sporind cheltuielile pentru apărare, relatează Reuters.

El le-a transmis celor 32 de state membre ale Alianței că trebuie să ia în considerare cheltuieli de apărare mult mai mari, care ar trebui să fie cu mult peste 2% din PIB.

În primul său discurs important în calitate de secretar general al NATO, Mark Rutte a subliniat necesitatea critică de a crește cheltuielile de apărare și producția de apărare într-un mediu de securitate din ce în ce mai turbulent.

Luând cuvântul în cadrul unui eveniment găzduit de Carnegie Europe la Bruxelles joi, Rutte a făcut apel la aliați “să treacă la o mentalitate de război și să dea un impuls puternic producției și cheltuielilor noastre de apărare”.

“Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă în următorii patru-cinci ani. Pericolul se îndreaptă spre noi cu viteză maximă. (…) Putem preveni următorul mare război pe teritoriul NATO. Și să ne păstrăm modul de viață. Acest lucru necesită ca noi toți să fim mai rapizi și mai feroce. Este timpul să trecem la o mentalitate de război. Și să accelerăm producția și cheltuielile noastre pentru apărare”, a spus el, pe larg.

“Rusia se pregăteşte pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte, pledând pentru intensificarea alocărilor financiare în domeniul militar.

În timpul Războiului Rece, europenii au cheltuit mult mai mult de 3% din PIB-ul lor pentru apărare. Cu această mentalitate, am câștigat Războiul Rece. Cheltuielile au scăzut după căderea Cortinei de Fier. Lumea era mai sigură. Acum nu mai este“, a continuat secretarul general al Alianței.

 

Semnalul dat de Rutte reprezintă un ecou al unor afirmații similare pe care liderii mai multor state aliate le-au transmis încă de la începutul anului 2024. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află în epoca pre-război, în vreme ce Charles Michel, în perioada în care era președinte al Consiliului European, a precizat că este timpul să punem economia UE “pe picior de război”. Tot la începutul anului, președintele francez Emmanuel Macron a cerut industriei franceze de apărare să grăbească trecerea la “economie de război”, subliniind că o victorie a Rusiei ar fi sfârșitul securității europene.

Dintre țările NATO, Polonia alocă cea mai mare parte din PIB pentru apărare, cu 4,12%. Bugetul pentru 2025, anunțat de prim-ministrul polonez Donald Tusk în luna august, ridică această cifră la 4,7% – o sumă record menită să consolideze securitatea Poloniei în contextul amenințărilor de agresiune rusească.

România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.

De altfel, un număr record de 23 de țări NATO din 32 vor atinge ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare ale Alianței în anul 2024, potrivit celor mai recente statistici publicate de Alianța Nord-Atlantică în vara acestui an, cu România fiind situată la un buget estimat al apărării de 2,25% din PIB pentru anul 2024.

Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre țările care au atins cifra de 2% pentru prima dată.

În toată Europa și Canada, aliații NATO au sporit, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%, aceasta fiind cea mai mare creștere din ultimele decenii.

Polonia se află în fruntea clasamentului, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%). Croația, Portugalia, Italia, Canada, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania sunt țările care au alocat sub 2% din PIB pentru apărare.

Continue Reading

NATO

Al treilea sistem Patriot din dotarea Armatei României a devenit operațional după un exercițiu cu trageri reale la Capu Midia (MApN)

Published

on

© Forțele Aeriene Române/ Facebook

O baterie de rachete sol-aer Patriot de la Regimentul 74 a executat, în perioada 2 – 12 decembrie, o secvenţă de instruire în cadrul exerciţiului tactic cu trupe şi trageri reale F.A.PATRIOT SPARK 24.11, desfăşurat în Poligonul de trageri sol-aer Capu Midia.

Exerciţiul a vizat verificarea funcţionării sistemului şi validarea acestuia prin trageri reale, precum şi pregătirea în vederea creşterii capacităţii operaţionale, precizează joi Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, sistemul Patriot aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene, arată MApN.

Regimentul 74 Patriot are în dotare trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, iar personalul care a participat la acest exerciţiu a urmat programul de instruire colectivă TAFT Technical Assistance Field Team.

Acest exercițiu marchează operaționalizarea celui de-al treilea sistem de rachete Patriot din cele patru recepționate până în prezent de Armata României, dintr-un total de șapte astfel de sisteme achiziționate. Operaționalizarea celui de-al doilea sistem Patriot a avut loc în luna iunie în timp ce România, prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, decidea donarea către Ucraina a unui sistem Patriot de rachete de apărare antiaeriană și antirachetă.

România a finalizat procesul de donare a unui sistem Patriot către Ucraina în luna septembrie, printr-un act legislativ promulgat de președintele Iohannis.

Continue Reading

NATO

Ministrul Apărării: Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei

Published

on

© Angel Tîlvăr - Facebook

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu reprezintă una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei,  a declarat marți ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System – AAMDS) din România.

Din delegația ministrului apărării naționale au făcut parte șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Leonard Baraboi, și șeful de stat major al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul de brigadă Răzvan Brătulescu. Programul oficial a inclus vizitarea sistemului AADMS, prilej cu care ministrul Angel Tîlvăr l-a felicitat pe căpitan-comandorul Robert Foster pentru recenta numire în funcția de comandant al acestui sistem.

Potrivit unui comunicat al MApN, în discuțiile desfășurate la bordul sistemului, ministrul apărării naționale a subliniat rolul important al sistemului SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore găzduit de România în arhitectura defensivă a NATO.

„Sistemul care funcționează la Deveselu este una dintre cele mai importante capabilități aliate care asigură apărarea antirachetă a Europei. Faptul că România a fost aleasă pentru a găzdui această tehnologie avansată reprezintă și o manifestare concretă a solidității parteneriatului strategic româno-american și a angajamentului SUA pentru consolidarea posturii aliate de apărare în regiunea Mării Negre”, a arătat Angel Tîlvăr.

Citiți și: “România, ferm angajată parcursului euroatlantic”: Ministrul apărării și ambasadoarea SUA, vizită comună la Baza Mihail Kogălniceanu alături de atașații apărării din statele NATO

Ministrul apărării naționale a reafirmat angajamentul României pentru consolidarea posturii NATO de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.

„Măsurile fără precedent luate de România pentru modernizarea capabilităților sale defensive, prin programele de înzestrare derulate în ultimii ani au consolidat statutul țării noastre de pol de securitate în regiunea Mării Negre. Din păcate, ca urmare acțiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spațiu al cooperării și comerțului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul național, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct. Angajamentul României, alături de aliații noștri, pentru asigurarea securității în regiunea noastră este de neclintit”, a adăugat Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naționale a subliniat importanța dimensiunii de apărare și securitate a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite pentru ecuația de securitate națională a țării noastre.

„România rămâne un aliat responsabil al SUA și un partener loial în procesul de consolidare a securității regionale în zona Mării Negre. Vom continua să acționăm pentru menținerea acestei regiuni ca punct de maximă importanță pe agenda NATO”, a spus Tîlvăr.

Programul vizitei la Deveselu a inclus și o întâlnire cu militarii americani, precum și cu personalul militar și civil român care își desfășoară activitatea în Baza Militară 99.

Mai mult, Angel Tîlvăr a adresat mulțumiri militarilor americani aflați în misiune în România și a transmis un mesaj de apreciere din partea Guvernului României pentru contribuția fiecăruia dintre aceștia la întărirea securității în regiune

„Așa cum afirmă motto-ul acestei importante baze militare („One Mission, One Team” – „O singură misiune, o singură echipă” – n.n), formați, împreună cu colegii dumneavoastră români, o echipă redutabilă, care are un rol deosebit de important pentru apărarea Europei împotriva amenințărilor balistice”, a declarat Angel Tîlvăr.

În discuțiile purtate cu personalul militar și civil român, au fost trecute în revistă principalele proiecte de modernizare a infrastructurii unității, precum și planurile de investiții în infrastructura administrată în garnizoana de reședință, Deveselu și în localitatea Caracal.

Ministrul Tîlvăr a felicitat personalul bazei pentru nivelul de performanță atins în îndeplinirea obiectivelor asumate, arătând că Baza 99 Deveselu reprezintă un exemplu de bune practici în ceea ce privește cooperarea cu forțele aliate.

„Am dorit să vă vizităm acum, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, pentru a vă asigura de întreaga considerație a echipei pe care o coordonez la vârful ministerului, precum și de întregul nostru sprijin pentru asigurarea tuturor resurselor necesare pentru a vă putea desfășura în continuare activitățile deosebit de importante pentru securitatea națională și aliată. Vă doresc dumneavoastră și familiilor dumneavoastră Sărbători Fericite, în liniște și pace”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO2 minutes ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

U.E.46 minutes ago

De la Varșovia, Tusk și Macron transmit o poziție la unison: Ucraina trebuie să se afle în centrul oricăror potențiale negocieri de pace cu Rusia

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Președintele Consiliului European, prima întâlnire cu prim-ministrul britanic. Cei doi lideri au discutat despre modalitățile de consolidare a relației dintre Regatul Unit și UE

U.E.3 hours ago

Finlanda organizează pe 21 şi 22 decembrie o reuniune a unor lideri europeni dedicată securității și imigrației: Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 hours ago

Încă un pas făcut spre aderarea la OCDE: România are de astăzi o Strategie națională privind datele deschise din sectorul public

SUA3 hours ago

Donald Trump, desemnat “Personalitatea Anului 2024” de revista TIME pentru a doua oară în mai puțin de un deceniu

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul ungar de externe, despre aderarea României la Schengen: Unul dintre cele mai importante obiective ale președinției ungare a Consiliului UE a fost atins

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR3 hours ago

Primarul Orașului Cugir, Adrian Teban: Implicarea cetățenească în modelarea politicii de coeziune, esențială

ROMÂNIA4 hours ago

ICI București a participat la cea de-a patra ediție a conferinței ”Future Energy Europe Summit”, un eveniment semnificativ pentru industria energetică

ROMÂNIA4 hours ago

Innovation România | MIPE a semnat un nou acord de finanțare europeană de 106,7 mil. euro care va sprijini dezvoltarea economică sustenabilă

NATO2 minutes ago

Mark Rutte, în primul discurs major ca secretar general NATO: Aliații trebuie “să treacă la o mentalitate de război”. Cu peste 3% din PIB pentru apărare am câștigat Războiul Rece

ROMÂNIA6 hours ago

“Europa are un viitor, iar solidaritatea europeană există”, afirmă artizanul aderării la României la Schengen, Cătălin Predoiu, după “decizia istorică”

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, după decizia istorică a aderării depline a României la Schengen: Cei care dau vina pe UE pentru nemulțumirile cetățenilor nu ne vor binele. Când ne gândim la o viață mai bună, ne dorim mai multă Europă

ROMÂNIA7 hours ago

România este în Schengen cu drepturi depline! – exclamă Klaus Iohannis: “O decizie așteptată prea mult timp. Poziția strategică a României, poartă între Estul și Vestul Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

Trending