Băsescu: Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva arsenalului Federaţiei Ruse?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru “Vocea Rusiei”, că sistemul antirachetă care va fi instalat în România nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse, el precizând, potrivit Mediafax: “Niciodată nu ne-a trecut prin cap că ne-am putea apăra de Rusia cu 24 de rachete”.

Principalele declarații ale președintelui suspendat Traian Băsescu, ăntr-un interviu acordat ”Vocea Rusiei”:

– România a făcut o politică de consolidare a securităţii sale naţionale şi nu împotriva Rusiei

– Noi nu putem concepe în momentul de faţă că Federaţia Rusă ar fi un risc de securitate naţională pentru România, în schimb, riscurile majore pe care considerăm că le avem, sunt legate de state care nu respectă normele internaţionale şi ştim foarte bine că în apropierea României în Orientul Mijlociu sunt astfel de state

– Rusia a primit toate garanţiile că nu sunt îndreptate aceste rachete împotriva sa

– Este clar că ne protejăm împotriva unui stat cu potenţial infinit mai mic sau a unei acţiuni teroriste şi nu împotriva Rusiei care are mii de rachete. Ce poţi să faci cu 24 de rachete împotriva arsenalului Federaţiei Ruse? Cărui politician român credeţi că i-ar trece prin cap să se apere cu 24 de rachete împotriva Federaţiei Ruse? Este o copilărie. Nu se susţine tehnic o astfel de suspiciune.

– Eu, ca şef al statului român, a trebuit să privesc în primul rând la securitatea României. Iar cele 24 de rachete antirachetă sunt un element de protejare a teritoriului României împotriva oricărui atac terorist sau a unui stat care ar vrea să lovească un stat NATO.

Rusia este un partener al NATO şi nu un duşman al său

– In ceea ce priveşte relaţia cu Federaţia Rusă, legat de cele 24 de rachete antirachetă de pe teritoriul României, noi avem conştiinţa împăcată. Noi n-am fost întrebaţi niciodată „de ce” de Moscova. Am fi dat o explicaţie poate mai completă şi mai tehnică decât cea pe care v-o dau astăzi.

Mai multe declarații AICI.

Surse: Mediafax.ro, HotNews.ro 

Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.