Connect with us

INTERNAȚIONAL

Stoltenberg: Misiunea NATO în Afganistan, extinsă după 2016

Published

on

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri că miniștrii de Externe ai statelor membre ale Alianței au fost de acord să extindă misiunea din Afganistan și după anul 2016, potrivit site-ului NATO, citat de B1.ro.

Jens Stoltenberg”Forţele afgane dovedesc curaj, determinare şi profesionalim (…) dar Afganistanul continuă să se confrunte cu provocări majore în ceea ce priveşte securitatea. Din acest motiv, astazi, (vineri – n.r.) miniştrii au fost de acord să susţină misiunea Resolute Support dincolo de 2016”, a declarat Stoltenberg.

Totodată, miniștrii de Externe au revizuit ajutorul financiar acordat forțelor afgane.  Este vorba despre contribuții care depășesc 1,4 miliarde de dolari.

”Sunt încrezător că la summit-ul de la Varşovia vom putea să anunţăm un angajament ferm de a countinua finanţarea forţelor afgane până în 2020. Acest lucru are o importanţă critică pentru capacitatea Afganistanului de a dezvolta forţe de securitate sustenabile şi pentru a asigura un climat de securitate pe termen lung în Afganistan„, a mai declarat Stoltenberg.

.

.

G7

Liderii G7 se angajează să aloce 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura ”securitatea alimentară la nivel global”, sugrumată de blocada rusă ”motivată geopolitic” asupra cerealelor ucrainene

Published

on

© No. 10/ Flickr

Liderii G7, reuniți sub președinție germană, condamnă la finalul unui summit desfășurat în Alpii bavarezi ”sugrumarea producției alimentare și agricole” de către Vladimir Putin, care folosește ”alimentele pe post de armă de război”, și s-au angajat să aloce 4,5 miliarde de dolari, jumătate din sumă fiind asigurată de SUA, pentru a ”spori securitatea alimentară la nivel global”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, noile investiții realizate prin Alianța globală pentru securitate alimentară, vor sprijini ”eforturile în peste 47 de țări și organizații regionale de a se adresa nevoilor în creștere”.

”Reiterăm apelul urgent către Rusia de a pune capăt, fără condiții, blocadei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, distrugerii infrastructurii portuare de transport, a silozurilor și terminalelor, însușirii ilegale de mărfuri agricole și de echipamente ucrainene și tuturor celorlalte activități care împiedică producția și exporturile”, subliniază liderii G7 în declarație.

Aceștia evaluează că toate acțiunile enumerate mai sus nu reprezintă altceva decât un ”atac motivat geopolitic asupra securității alimentare globale”.

”Ne vom intensifica eforturile de a ajuta Ucraina să continue producția agricolă în vederea următorului sezon de recoltă și ne vom angaja să sprijinim fermierii ucraineni în obținerea accesului la inputuri agricole esențiale și la medicamente veterinare. Susținem ferm Ucraina în reluarea exporturilor sale agricole către piețele mondiale, precum și eforturile ONU de deblocare a unui coridor maritim sigur prin Marea Neagră. În plus, ne vom intensifica eforturile pentru a stabili rute alternative bazându-ne pe inițiativa deja pusă în aplicare de UE privind <<culoarele de solidaritate>>. Vom colabora cu agențiile și partenerii relevanți pentru a identifica proveniența importurilor de cereale, cu scopul de a identifica produsele ucrainene confiscate ilegal și pentru a descuraja Rusia. În plus, solicităm Rusiei să își ridice măsurile care împiedică exportul de cereale și îngrășăminte rusești”, este apelul lansat de liderii G7.

De asemenea, aceștia se vor asigura în continuare că ”pachetele de sancțiuni nu vizează alimentele pentru a permite libera circulație a produselor agricole, inclusiv din Rusia”.

Îndreptându-și privirea către parteneri, precum ”guverne, organizații internaționale, globale și inițiative regionale, societatea civilă, sectorul privat”, cele șapte puteri din G7 îi îndeamnă să ”contribuie la efortul nostru de a asigura securitatea alimentară globală”.

Conform Casei Albe, ”milioane de oameni aflați la depărtare de conflict se confruntă cu un risc crescut de sărăcie, foamete și malnutriție ca urmare a războiului lui Putin”.

Estimările sugerează că până la ”40 de milioane de persoane ar putea fi împinse în sărăcie în 2022, ca urmare a războiului lui Putin în Ucraina și a efectelor sale secundare”.

Continue Reading

NATO

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

Published

on

© NATO

Corespondență din Madrid

Vina pentru creșterea prețurilor la alimente nu aparține NATO sau sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ci această creștere și riscul unei insecurități alimentare sunt determinate de războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marți, la Madrid, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Înaltul oficial aliat a deschis informal lucrările summitului aliat din capitala Spaniei prin participarea sa la Forumul Public NATO, un eveniment de diplomație publică organizat în parteneriat de Institutul Regal Elcano pentru Studii Internaționale și Strategice, Conferința de Securitate de la Munchen, Atlantic Council și The German Marshall Fund of the United States.

Avem o responsabilitate să sprijinim Ucraina, parțial prin furnizarea sprijinului militar și umanitar. Aliații NATO au sprijinit Ucraina încă din 2014, nu ne-am trezit în februarie 2022 (n.r. – momentul invaziei ruse. (…) Responsabilitatea noastră este să facem mai mult pentru ca Ucraina să reziste pe termen lung. Dacă problema este că nu ar trebui să facem asta pentru că există impresia că noi am avea vreo responsabilitate pentru problemele economiei mondiale, răspunsul este categoric nu. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv să impunem noi costuri și sancțiuni Rusiei. Apoi, trebuie să ne implicăm în dialog și în comunicare publică pentru a explica faptul că problema centrală nu este cum sprijinim noi Ucraina, ci războiul nejustificat și neprovocat al președintelui Putin împotriva Ucrainei. Aceasta este problema“, a declarat Stoltenberg.

 

Comentariile sale vin după ce liderii G7, în frunte cu președintele american Joe Biden, au anunțat că vor contribui cu peste 4,5 miliarde de dolari pentru a aborda problema securității alimentare globale, din care peste jumătate vor proveni din Statele Unite.

Aceste alocări financiare vor contribui la protejarea celor mai vulnerabile populații din lume și pentru a atenua impactul războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei în Ucraina asupra insecurității alimentare și a malnutriției în creștere.

Aceste noi investiții vor sprijini eforturile depuse în peste 47 de țări și organizații regionale, pentru a sprijini planurile regionale de abordare a nevoilor în creștere.

“Ca soluţie pe termen scurt, cerem partenerilor care au importante stocuri de hrană, precum şi sectorului privat, să facă hrana disponibilă fără a distorsiona pieţele, susţinând în special strategia Programului Alimentar Mondial privind achiziţiile”, au transmis liderii G7 în declarația finală a summitului.

Toți liderii G7, inclusiv premierul Japoniei pentru prima dată, se vor deplasa după summitul de la castelul Elmau din Bavaria la summitul NATO, acolo unde cele 30 de națiuni nord-atlantice vor adopta decizii cruciale.

Summitul NATO de la Madrid va fi unul al deciziilor transformatoare. La 25 ani de la precedentul summit din capitala iberică, unde Alianța număra doar 16 state membre, summitul de la Madrid va fi dominat de adoptarea noului Concept Strategic ca “plan cardinal pentru viitorul Alianței”, de recalificarea fundamentală a relațiilor cu Rusia, de afirmarea unui NATO global în timp ce China va fi recunoscută ca provocare sistemică și de extinderea istorică a Alianței, care prin eventualul compromis cu Turcia pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO ar lărgi Alianța la 32 de membri.

Citiți și Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

NATO își va consolida grupurile de luptă din partea estică a alianței până la nivel de brigadă. Șefii de stat și de guvern aliați vor aproba, de asemenea, planurile de sporire a forțelor NATO cu grad ridicat de pregătire la peste 300.000 de soldați, cu forțe alocate în prealabil în locații specifice. Vor fi prepoziționate mai multe arme grele, mijloace logistice și de comandă și control.

Citiți și Noul Concept Strategic va defini Rusia drept cea mai directă amenințare la adresa securității și va aborda în premieră provocările generate de China

La Madrid, aliații vor aproba, de asemenea, un nou Concept strategic, care stabilește prioritățile și abordările Alianței pentru următorul deceniu. Se așteaptă ca documentul să clarifice faptul că aliații consideră Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității NATO, abordând în același timp, pentru prima dată, China și provocările pe care Beijingul le reprezintă pentru securitatea, interesele și valorile aliaților.

Summitul va decide, de asemenea, cu privire la un pachet de asistență mai cuprinzător pentru Ucraina. Privind spre viitor, liderii vor lua decizii privind lansarea unui fond de inovare de un miliard de euro pentru a investi în tehnologiile emergente. În ceea ce privește schimbările climatice, aliații vor conveni să reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru NATO ca organizație. Liderii Georgiei, Australiei, Noii Zeelande, Japoniei și Coreei de Sud, precum și președintele ucrainean Zelenski, prin videoconferință, se vor alătura summitului.

Continue Reading

G7

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Liderii G7 au reiterat, la finalul reuniunii din această lună, angajamentul de a elimina treptat dependența Occidentului de resursele energetice ale Federației Ruse. În acest sens, aceștia au dezbătut măsuri suplimentare pentru a împiedica Moscova să profite de pe urma războiului, introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești, printre acestea. 

„Pe măsură ce eliminăm treptat petrolul rusesc de pe piețele noastre interne, vom căuta să dezvoltăm soluții care să ne îndeplinească obiectivele de reducere a veniturilor rusești din hidrocarburi și de sprijinire a stabilității pe piețele energetice globale, reducând în același timp la minimum impactul economic negativ, în special asupra țărilor cu venituri mici și mijlocii”, au transmis liderii G7 în declarația finală. 

„În acest sens, salutăm decizia Uniunii Europene de a explora, împreună cu partenerii internaționali, modalități de reducere a creșterii prețurilor la energie, inclusiv posibilitatea introducerii unor plafonări temporare ale prețurilor de import, acolo unde este cazul”, au mai adăugat înalții oficiali.                                                        

În ceea ce privește petrolul, liderii au decis că vor lua în considerare o serie de abordări, inclusiv opțiuni pentru o posibilă interzicere completă a tuturor serviciilor care permit transportul de țiței și produse petroliere rusești pe mare la nivel global, cu excepția cazului în care petrolul este achiziționat la un preț sau sub un preț care urmează să fie convenit în urma consultării cu partenerii internaționali.

„Atunci când luăm în considerare aceste opțiuni, vom lua în considerare, de asemenea, mecanisme de atenuare, alături de măsurile noastre restrictive, pentru a ne asigura că țările cele mai vulnerabile și cele mai afectate își mențin accesul la piețele energetice, inclusiv la cele din Rusia. Invităm toate țările care împărtășesc aceleași idei să ia în considerare posibilitatea de a se alătura acțiunilor noastre. Îi însărcinăm pe miniștrii noștri relevanți să continue să discute de urgență aceste măsuri, consultându-se cu țările terțe și cu părțile cheie din sectorul privat, precum și cu furnizorii de energie existenți și noi, ca alternativă la hidrocarburile rusești”, au concluzionat aceștia. 

Continue Reading

Facebook

G717 mins ago

Liderii G7 se angajează să aloce 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura ”securitatea alimentară la nivel global”, sugrumată de blocada rusă ”motivată geopolitic” asupra cerealelor ucrainene

NATO36 mins ago

Jens Stoltenberg, declarația zilei de la Madrid: Nu NATO sau sancțiunile împotriva Rusiei poartă vina pentru problemele economiei mondiale, ci războiul lui Putin împotriva Ucrainei

G744 mins ago

Liderii G7 pledează pentru introducerea unor plafonări de preț la importurile de petrol și gaze rusești

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Emmanuel Macron se împotrivește desemnării Rusiei drept stat sponsor al terorismului

G72 hours ago

Până la sfârșitul anului, liderii G7 vor înființa un „club pentru climă” menit să combată încălzirea globală

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid este unul crucial. Noul Concept Strategic, “planul cardinal” NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă

ROMÂNIA3 hours ago

REPowerEU: Guvernul este pregătit să renegocieze anumite elemente din PNRR în domeniul energiei

ROMÂNIA3 hours ago

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova demarează pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate

U.E.4 hours ago

Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

ROMÂNIA5 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA6 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO1 day ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending