Studiu: doi bucureșteni din zece nu au participat în ultimul an la niciun eveniment cultural

Potrivit unui studiu de consum cultural realizat de Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, doi bucureșteni din 10 nu au participat în ultimul an la niciun eveniment cultural, relatează București2021.ro.

peopleAtunci când vine vorba de cultură în oraș, bucureștenii preferă să iasă la un cinematograf multiplex (48.8%) sau clasic (30.2%), la evenimente prilejuite de sărbători locale sau la teatru, fie că e vorba de piese de comedie (38%), piese clasice (31,2%) sau contemporane (11,7%). Aproape jumătate dintre bucureșteni (46% în cazul cinematografelor și respectiv 45% în cazul celorlalte două) spun că au participat cel puțin o dată în ultimul an la o astfel de manifestare culturală. De cealaltă parte, numai 10,7% dintre locuitorii orașului spun că au fost la filarmonică, 12,9% la operă sau operetă și numai 15,5% dintre ei au fost la bibliotecă pentru a citi.

În timpul liber, 80,9% dintre bucureșteni merg cel puțin o dată pe lună într-un parc, 64,3% se duc la cumărături la mall, iar 59% dintre bucureșteni merg cel puțin o dată pe lună la biserică. Fie că o fac în oraș sau în intimitatea propriei locuințe, în topul hobby-urilor bucureștenilor se numără dansul (35,1%), fotografia (21,1%) și scrisul (poezii, proză, jurnal, în procent de 18,1%).

Cele mai vizitate festivaluri, în ultimii doi ani (2013-2015) au fost Zilele Bucureștiului (14,6%), Târgul de carte Gaudeamus (10,4%), Festivalul George Enescu (7,9%) și Festivalul Național de Teatru (7,6%).

Acest studiu analizează opiniile bucureștenilor în legătură că calitatea vieții urbane, iar problemele care i-au nemulțumit cel mai mult țin de infrastructură, curățenie sau de calitatea aerului. În schimb, ei se declară mulțumiți de aspectele ce țin de petrecerea timpului liber, evenimentele culturale din oraș.

Acest studiu a fost realizat în vara anului 2015, pe un eșantion de 1068 de persoane, cu vârsta minimă de 14 ani și a fost prezentat pe 23 februarie la sediul ARCUB.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.