Connect with us

SUA

SUA: Atac armat grav în Texas, soldat cu 26 de victime. Ce spun autoritățile?

Published

on

©House of Representatives/ Flickr

Cinci persoane au fost ucise și 21 rănite în urma unui atac armat ,,la întâmplare” în apropierea orașelor gemene din Midland și Odessa, în vestul Texasului, relatează The Guardian.

Totul a început de la un control de rutină pe șosea. Polițiștii au tras pe dreapta o mașină, însă șoferul a deschis focul asupra lor. A demarat apoi, după care a tras la întâmplare în oamenii aflați pe stradă. Agresorul și-a abandonat autoturismul, a furat o furgonetă de poștă și a mers într-un oraș învecinat, unde a împușcat alți trecători, informează Digi24

Atacatorul a fost încolțit de oamenii legii într-o parcare și a fost ucis în schimbul de focuri ce a urmat. Bărbatul care a deschis focul avea în jur de 30 de ani și mai avusese probleme cu legea în trecut.

Detalii despre victimele implicate nu au fost date publicității duminică dimineața, însă unul dintre cei răniți a fost un băiețel de 1 an și 5 luni care a fost împușcat în față și transportat pe cale aeriană la spitalul din Lubbock, potrivit declarațiilor oficialilor centrului Medical din Odessa.

Tragedia de sâmbătă a fost cel de-al doilea atac armat în masă din Texas luna aceasta. La 3 august, un pistolar a ucis 22 de oameni și a rănit alți 24 la un magazin Walmart din El Paso.

Guvernatorul din Texas, Greg Abbott, a declarat:

„Prima doamnă și cu mine suntem îngroziți de acest atac fără sens și laș și oferim sprijinul nostru neclintit victimelor, familiilor lor și tuturor oamenilor din Midland și Odessa”, citează sursa menționată.

La rândul său, Casa Albă a declarat că președintele  Donald Trump a fost informat. Președintele monitoriza evoluția uraganului Dorian de la clubul său de golf din Virginia.

După atacul din la El Paso și cel de a doua zi, din Dayton, Ohio, în care au fost ucise nouă persoane și peste 20 rănite, Trump părea să  fie de acord cu o inițiativă bipartizană privind reforma controlului armelor, însă a bătut în retragere după discuțiile cu National Rifle Association. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Ambasadorul SUA la Budapesta îl critică pe Viktor Orban pentru retorica anti-americană și desconsiderarea apartenenței Ungariei la NATO, descriindu-l drept un lider care ”îl îmbrățișează” pe Putin

Published

on

© U.S. Embassy in Hungary

Ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David Pressman, l-a criticat dur pe premierul Viktor Orban pentru că a desconsiderat apartenența țării la NATO, descriindu-l pe prim-ministrul maghiar drept un lider care ”îl îmbrățișează” pe Vladimir Putin, informează Politico Europe.

Ungaria ”se bazează pe aliații săi din NATO, dar se simte în largul ei să nu țină cont de interesele acelorași aliați și ale alianței noastre, inclusiv într-o perioadă de război în Europa”,  a menționat Pressman în timpul unei intervenții în fața oamenilor din afaceri reuniți la un eveniment al Camerei de Comerț Americane marți seară la Budapesta.

”Această nepăsare este evidentă atunci când premierul (ungar) îl îmbrățișează pe Putin, când guvernul său amenință să blocheze un ajutor crucial pentru vecinul său, Ucraina, în timp ce bărbați, femei și copii ucraineni sunt uciși de criminali de război”, a adăugat Pressman.

Orban a amenințat că va bloca un sprijin financiar european de 50 de miliarde de euro destinat Kievului și a avertizat că se va opune recomandării Comisiei Europene de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina.

Liderul maghiar a curtat recent Rusia și s-a întâlnit cu Putin în Beijing, lucru despre care a spus că este ”mândru”, deși Moscova poartă un război ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei. O fotografie care îi înfățișa pe cei doi dându-și mâna a stârnit un val de critici de-a lungul Uniunii Europene.

Ambasadorul american nu s-a abținut să își exprime nemulțumirea și față de retorica anti-americană a premierului maghiar, care a acuzat că SUA se numără printre cei mai mari inamici ai partidului Fidesz.

”Atunci când premierul declară că Statele Unite sunt unul dintre principalii <<adversari>> ai Ungariei sau declară public că guvernul Statelor Unite încearcă să îi răstoarne guvernul, aceste cuvinte nu ajung doar la Washington, ci și în sediile dumneavoastră și în sălile de consiliu”, a declarat Pressman.

Ambasadorul american nu a putut să nu se refere la regresul statului de drept și libertatea limitată a presei din Ungaria, indicând spre un proiect de lege ”alarmant” de creare a unui organism cu puteri largi de investigare a interferențelor străine care, potrivit criticilor, ar fi folosit pentru a intimida adversarii politici și a submina societatea civilă.

Continue Reading

CHINA

Într-o discuție telefonică cu ministrul chinez de externe, Antony Blinken subliniază ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului” în Orientul Mijlociu

Published

on

© captură video/ Departamentul de Stat al SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi despre eforturile diplomatice ale Statelor Unite privind conflictul din Orientul Mijlociu, unde a călătorit recent.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, oficialul american a reiterat ”caracterul imperativ al eforturilor tuturor părților de a împiedica extinderea conflictului”.

”Secretarul a subliniat faptul că recentele atacuri ale Houthi împotriva navelor comerciale din Marea Roșie reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa securității maritime și a dreptului internațional pe care toate națiunile au obligația de a le susține”, amintește instituția în același comunicat.

Cele două părți au subliniat importanța de a valorifica progresele înregistrate în cadrul întâlnirii dintre președinții Joe Biden și Xi Jinping, ce a avut loc luna trecută în California.

Invitația lui Blinken la adresa Chinei de a se implica diplomatic în conflictul dintre Israel și Hamas ține cont de acțiunile Beijingului din ultimii ani, care a încercat să-și arate abilitățile în acest domeniu pe scena mondială, mai ales că statul chinez încă are legături solide cu Iranul, un finanțator-cheie al grupării teroriste Hamas.

De altfel, tema a fost adusă în discuție și de liderul american în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul chinez la mijlocul lunii trecute, în San Francisco.

Cei doi au convenit la acel moment să deschidă o linie telefonică prezidențială și să reia comunicarea la nivel militar.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirile cu membrii Congresului SUA: România contează pe sprijinul Congresului american pentru intrarea în Visa Waiver

Published

on

© Guvernul României

Consolidarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, cu accent asupra domeniilor economic, energie și apărare, și includerea țării noastre în Programul Visa Waiver au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirilor prim-ministrului Marcel Ciolacu cu membri ai Congresului American.

Premierul Marcel Ciolacu a purtat discuții cu reprezentanții Congresului american Ben Cardin și James Risch – co-președinți ai Comitetului pentru relații externe din Senatul SUA, Michael McCaul și Gregory Meeks – co-președinți ai Comitetului pentru Afaceri externe din Camera Reprezentanților, Thomas Kean și William Keating – co-președinți ai Subcomitetului pentru Europa, Jeanne Shaheen – inițiatoarea Legii privind securitatea Mării Negre și o mare susținătoare a României, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Șeful Executivului de la București a mulțumit oficialilor americani pentru contribuția la consolidarea Parteneriatului Strategic cu România și pentru sprijinul pe care Congresul SUA îl acordă securității pe Flancul Estic al NATO, în special României și a apreciat, în acest context, vizitele oficialilor americani în România și în regiunea Mării Negre.

”SUA pot conta pe deplin pe România. Suntem cel mai constant, activ și apropiat aliat și partener strategic al Statelor Unite în regiunea Mării Negre. România va continua să rămână o sursă de stabilitate în regiunea Mării Negre și să contribuie în coaliția condusă de SUA pentru apărarea ordinii internaționale bazată pe reguli” a fost mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu partenerilor de dialog.

 

Totodată, prim-ministrul Ciolacu a subliniat că Parteneriatul România-SUA este mai puternic ca niciodată și a amintit beneficiile pe care acesta le aduce atât cetățenilor români, cât și celor americani, în domeniile securității, energiei și economiei.

Un punct de interes în cadrul discutiilor l-a constituit includerea României în Programul Visa Waiver, obiectiv major pentru țara noastră.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că România contează pe sprijinul Congresului în acest sens. ”Introducerea proiectului de lege privind eligibilitatea României pentru a participa la Programul Visa Waiver a constituit pentru noi un semnal pozitiv și un îndemn să accelerăm pregătirile pentru aderare. Dorim înregistrarea de progrese substanțiale în acest dosar, astfel încât anul viitor să îndeplinim condițiile pentru includerea în Programul Visa Waiver” a afirmat prim-ministrul.

Citiți și Ciolacu, după întâlnirea cu Blinken: Să avem în vedere și sprijinirea R. Moldova; Anul viitor s-ar putea face anunțul intrării României în Visa Waiver

În ceea ce privește calitatea de membru NATO, premierul Ciolacu a subliniat că România este un partener de încredere al Statelor Unite, țara noastră găzduind mii de soldați americani și NATO în bazele aeriene și navale, precum și Cartierul General Sud-Est al Diviziei Multinaționale NATO, care este nodul regional de comandă și control al NATO, o  Unitate de Integrare a Forțelor NATO, o brigadă multinațională complet operațională. Totodată, premierul Marcel Ciolacu și-a arătat aprecierea față de anunțul președintelui Biden, la Summit-ul NATO de la Madrid, privind înființarea sediului unei echipe de luptă de brigadă rotativă în România.

O altă temă vizată a fost securitatea energetică. România și SUA au un obiectiv comun de a asigura securitatea energetică pentru Ucraina și Republica Moldova. România sprijină Republica Moldova pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic.

Totodată, prim-ministrul Ciolacu a precizat că România a conceput o strategie pentru Marea Neagră, pentru a include libertatea de navigație și dezvoltarea economiilor din regiunea Mării Negre, prin consolidarea zonei ca nod și punct de tranzit între Europa și Caucaz și Asia Centrală.

În cadrul discuțiilor, partenerii de dialog au arătat deschiderea Statele Unite de a finanța un pachet robust de energie nucleară curată, sigură și fiabilă pentru România, la centrala de la Cernavodă și alte centrale mici cu reactoare modulare. Inițiativa va crea mii de locuri de muncă și va poziționa România ca lider în tranziția către energie curată.

Ulterior, premierul român s-a întâlnit, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi, la Departamentul de Stat, cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, s-a întâlnit şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.

El a avut întâlniri și cu reprezentanți ai Congresului SUA, precum și cu cei ai unor importante companii americane.

Vizita prim-ministrului Marcel Ciolacu va continua cu întrevederi cu reprezentanții asociațiilor evreiești, precum și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, și cu Dennis Frances, președintele Adunării Generale ONU.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu1 hour ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA2 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE2 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.3 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO3 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.6 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending