Connect with us

CHINA

SUA vor pune interesele sale pe primul loc, îi transmite Rubio lui Wang Yi, în timp ce ministrul de externe chinez îi cere să acționeze în consecință cu direcția stabilită de lideri în relațiile China – SUA

Published

on

Noul șef al diplomației americane Marco Rubio a avut vineri prima sa convorbire telefonică cu șeful diplomației chineze, Wang Yi, la capătul căreia Washingtonul și Beijingul au comunicat în nuanțe diferite, cu Rubio avertizându-l pe Wang că politica externă a administrației va pune interesele SUA pe primul plan, în timp ce cel din urmă i-a cerut omologului american “să acționeze în consecință” cu direcția stabilită de lideri în relațiile China – SUA, având în vedere că Rubio are o poziție politică dură față de China.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Rubio a subliniat în discuția cu Wang Yi că administrația Trump va adopta în relația dintre SUA și Republica Chineză o politică care “să promoveze interesele SUA și să pună poporul american pe primul loc”.

Totodată, șeful diplomației SUA a subliniat “angajamentul Statelor Unite față de aliații noștri din regiune și îngrijorarea serioasă cu privire la acțiunile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului și în Marea Chinei de Sud”.

De altfel, discuția telefonică a avut loc după ce primii omologi întâmpinați de Marco Rubio la Washington au fost miniștrii de externe ai Australiei, Japoniei și Indiei, în așa numitul format “Quad”, revitalizat de fosta administrație democrată Biden, întrunire soldată cu o declarație comună de angajament pentru o zonă indo-pacifică liberă și prosperă.

Comunicatul Departamentului de Stat mai arată că secretarul de stat a discutat cu omologul său chinez și alte chestiuni de importanță bilaterală, regională și globală.

Veteranul Wang YI, care ocupă deopotrivă funcția de ministru de externe al Chinei și director al Comisiei pentru afaceri externe al Partidului Comunist Chinez, a lansat un avertisment voalat noului secretar de stat al Americii.

“Comportă-te frumos”, i-a transmis ministrul de externe chinez, conform Associated Press, acesta referindu-se la faptul că direcția și tonul relațiilor dintre SUA și China au fost stabilite de liderii acestora și sperând că Rubio va juca un rol constructiv pentru binele oamenilor din ambele țări, după cum arată Reuters.

“Sper că vei acționa în consecință”, i-a spus Wang lui Rubio, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe, folosind o expresie chineză folosită de obicei de un profesor sau un șef care avertizează un elev sau un angajat să se comporte și să fie responsabil pentru acțiunile sale.

Aceasta poate fi tradusă în diferite moduri – în trecut, Ministerul de Externe a folosit “să facă alegerea corectă” și “să fie foarte prudenți cu privire la ceea ce spun sau fac”, mai degrabă decât “să acționeze în consecință”.

Scurta frază părea să vizeze criticile vocale ale lui Rubio la adresa Chinei și a situației drepturilor omului când era senator al SUA, ceea ce a determinat guvernul chinez să îl sancționeze de două ori în 2020.

Rubio a declarat la audierea sa de confirmare că China crede că este pe cale să înlocuiască Statele Unite ca putere mondială dominantă în următorii 20-30 de ani.

Săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping și Trump au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice înainte de învestirea acestuia din urmă, să creeze un canal de comunicare strategică privind “probleme majore”.

Trump a declarat joi, în cadrul unui discurs susținut la Forumul Economic Mondial, că vede o relație foarte bună între Statele Unite și China și că speră că China poate contribui la încheierea războiului Rusiei în Ucraina.

Într-un interviu cu Fox News difuzat joi, el a spus că a avut o “conversație bună, prietenoasă” cu Xi și că crede că ar putea ajunge la un acord comercial cu Beijingul.

Totodată, Trump a declarat luni că a primit o invitație de a vizita China și că ar putea călători acolo chiar din acest an.

În primul an al primului său mandat, Trump a stabilit rapid o relație cu Xi și ambii bărbați s-au găzduit reciproc în Florida și la Beijing. Dar acest lucru nu a împiedicat deteriorarea relațiilor într-un război comercial care a declanșat o serie de tarife și a destructurat lanțurile de aprovizionare globale.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan

Published

on

© Slovak Academy of Sciences, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Serviciul de informații externe al Germaniei (BND) a concluzionat că pandemia globală de coronavirus din 2020 ar fi putut fi declanșată de un accident într-un laborator chinez care efectuează cercetări asupra virusurilor, au relatat miercuri publicațiile germane Süddeutsche Zeitung și Die Zeit, potrivit DW.

Pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese în întreaga lume și a avut un impact devastator asupra economiilor globale, generând tensiuni sociale semnificative.

Cercetări riscante la Institutul de Virologie din Wuhan

Potrivit investigației realizate de BND, analiza materialelor din surse publice, precum și informațiile obținute în cadrul unei operațiuni cu numele de cod Saaremaa, au indicat că la Institutul de Virologie din Wuhan au fost utilizate metode de cercetare riscante, încălcând regulile de siguranță din laborator.

Conform raportului, cercetătorii din Wuhan au efectuat experimente de tip gain-of-function, în care virusurile naturale sunt modificate pentru a le altera capacitatea de îmbolnăvire, transmisibilitatea și gama de gazde pe care le pot infecta. De asemenea, au existat multiple încălcări ale normelor de siguranță în laborator, ceea ce a sporit riscul unui accident biologic.

Sursele citate susțin că BND ajunsese la aceste concluzii încă din 2020, atribuindu-le o probabilitate de 80%-95%, însă informațiile nu au fost făcute publice la acel moment.

Poziția Chinei și a altor servicii de informații

China a negat constant ipoteza că laboratorul din Wuhan ar fi fost sursa pandemiei. Totuși, în ianuarie 2024, CIA a declarat că este de părere că virusul SARS-CoV-2 ar putea proveni dintr-un laborator, menționând însă că nivelul de încredere în această concluzie este redus. FBI a emis o declarație similară în martie 2023.

O altă teorie susține că pandemia ar fi izbucnit la sfârșitul anului 2019 într-o piață din Wuhan unde se vindeau animale sălbatice pentru consum, însă dovezile privind originea exactă a virusului rămân neconcludente.

Continue Reading

CHINA

China susține „consensul recent” la care au ajuns SUA și Rusia privind încheierea războiului din Ucraina

Published

on

© Ministry of Foreign Affairs The People’s Republic of China

China sprijină „consensul recent” la care au ajuns Statele Unite și Rusia cu privire la încheierea războiului din Ucraina, a declarat joi ministrul chinez de externe, Wang Yi, relatează Politico.

În cadrul summitului G20 din Africa de Sud, Wang Yi a afirmat că Beijingul “speră ca părțile implicate să găsească o soluție sustenabilă și de durată, care să țină cont de preocupările fiecăruia”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Chinei, publicat vineri dimineață.

„China susține toate eforturile dedicate păcii, inclusiv consensul recent la care au ajuns Statele Unite și Rusia”, se arată în declarație, care subliniază și disponibilitatea Beijingului de a juca un „rol constructiv” în negocierile de pace.

Wang Yi s-a întâlnit joi, la Johannesburg, cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în marja reuniunii G20.

Afirmațiile ministrului chinez vin după discuțiile desfășurate săptămâna aceasta între oficiali americani și ruși în Arabia Saudită, fără participarea Ucrainei, privind încheierea conflictului. Întâlnirea de la Riad a stârnit temeri că Washingtonul și Moscova ar putea ajunge la un acord de pace în termeni favorabili Rusiei.

Președintele american Donald Trump, care a amenințat în repetate rânduri că va retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, a reiterat recent tezele Kremlinului, numindu-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „dictator” și acuzând Kievul pentru invazia brutală declanșată de Rusia.

China a fost unul dintre cei mai importanți aliați ai Moscovei în timpul agresiunii asupra Ucrainei, iar oficialii occidentali au acuzat Beijingul că furnizează materiale și tehnologii care sprijină efortul de război al Rusiei. China a respins aceste acuzații, susținând că este imparțială.

Luna trecută, președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin și-au reafirmat angajamentul de a aprofunda relațiile bilaterale, consolidând o declarație semnată chiar înainte de invazia Ucrainei, în care cele două țări afirmau că „nu există limite” în cooperarea sino-rusă.

Continue Reading

CHINA

”Legături stabile între China și Europa vor oferi comunității internaționale mai multă certitudine” într-o ”lume în schimbare”, subliniază Beijingul

Published

on

© European Union, 2022

China a subliniat luni că, ”mai mult ca oricând, comunitatea internațională își dorește relații sino-europene stabile și solide”, astfel încât ambele părți să devină ”o forță constructivă într-o lume în schimbare”, anunță EFE, citat de Agerpres.

”Unilateralismul și protecționismul sunt în creștere și aceasta este un factor destabilizator. Pe de altă parte, niște legături stabile între China și Europa vor oferi lumii mai multă certitudine”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Guo Jiakun.

Potrivit lui Guo, ”o relație sănătoasă și stabilă între China și Uniunea Europeană” va fi pozitivă pentru a imprima ”stabilitate” într-o ”lume în schimbare”.

Criticile vicepreședintelui american J.D. Vance la adresa Europei cu privire la cenzurarea libertății de exprimare și la eșecul de a controla imigrația, susținute la Conferința de Securitate de la Munchen de vineri, nu au contribuit la calmarea relațiilor cu liderii UE prezenți, conform Reuters.

Chiar dacă Uniunea Europeană și-a arătat deschiderea de a colabora cu SUA pentru a consolida securitatea economică în fața amenințării concurențiale reprezentate de China, Trump a promis că își intensifică ofensiva tarifară, promițând taxe vamale ”reciproce” pentru că ”toată lumea a profitat de SUA”.

Președintele american a ignorat astfel avertismentul venit din partea liderilor europeni, conform căruia ” “cea care râde de pe margine” în cazul în care SUA pornesc un război comercial cu UE este China.

În schimb, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a profitat de discursul său pentru a afirma că toate părțile implicate în războiul Rusia-Ucraina ar trebui să participe la orice discuții de pace, inclusiv Uniunea Europeană, în condițiile în care relațiile transatlantice se confruntă cu incertitudine după ce președintele american Donald Trump a preluat funcția luna trecută.

”China va servi drept factor de echilibru în sistemul multipolar și va acționa ferm ca o forță constructivă într-o lume în schimbare”, a declarat Guo.

Decizia subită a lui Trump de a dori să negocieze un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani din Ucraina i-a luat prin surprindere pe aliații europeni și a oferit Chinei – care s-a oferit, de asemenea, să faciliteze negocierile de pace – o „ oportunitate ” cu Uniunea Europeană.

Discursul lui Wang a reprezentat o răsturnare de situație în ceea ce privește relațiile dintre China și Uniunea Europeană, a doua și a treia cea mai mare economie a lumii petrecându-și cea mai mare parte a anului 2024 făcând schimb de replici cu privire la acuzațiile de creștere excesivă a capacității de producție, subvenții ilegale și dumping pe piețele reciproce.

Cu toate acestea, legăturile strânse ale Chinei cu Rusia vor frâna probabil orice îmbunătățire dramatică a relațiilor cu Europa.

În cadrul întâlnirii lui Wang cu Kaja Kallas de la Munchen, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a afirmat că exportul chinez de bunuri cu dublă utilizare a contribuit la alimentarea războiului din Ucraina, acuzație pe care Beijingul a negat-o.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA58 minutes ago

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Politicile lui Trump provoacă mai multă incertitudine pentru economie decât era în perioada pandemiei de COVID-19, evaluează vicepreședintele Băncii Centrale Europene

U.E.3 hours ago

Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA

ROMÂNIA5 hours ago

”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Italia nu intenționează să trimită soldați în Ucraina, declară premierul Giorgia Meloni

U.E.7 hours ago

Zeci de mii de persoane au protestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban, în timp ce premierul a promis reprimarea ”armatei din umbră” a oponenților politici

RUSIA8 hours ago

Secretarul de stat american și ministrul rus de externe au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina

EVENIMENTE21 hours ago

“EuRo Manifest”: Peste 10.000 de români au manifestat pașnic în Piața Victoriei, formând o inimă care bate pentru Europa pe acordurile imnului UE

MAREA BRITANIE23 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

MAREA BRITANIE23 hours ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ5 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

Trending