INTERNAȚIONAL

Ucraina și SUA au demarat tratativele pentru un acord bilateral de securitate, anunță Zelenski după o convorbire telefonică cu Biden

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate, a anunţat luni preşedintele Volodimir Zelenski, după conversaţia telefonică cu preşedintele Joe Biden, căruia i-a mulţumit pentru noua tranşă de asistenţă.

“În numele tuturor ucrainenilor, vă mulțumesc personal, administrației dumneavoastră, ambelor partide din Congres și întregii națiuni americane pentru decizia care, cu siguranță, aduce victoria noastră comună mai aproape. Așteptăm cu nerăbdare finalizarea rapidă a acestui proces în Senat”, a subliniat Volodimir Zelenski, într-un comunicat difuzat de președinția ucraineană după convorbire.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Ucrainei, Israelului și Taiwanului, în ciuda obiecțiilor acerbe ale republicanilor de linie dură. Pachetul mult așteptat include 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. 

Liderul de la Kiev a informat cu privire la situația de pe linia frontului și la atacul de la Harkov, care a dus la distrugerea turnului de televiziune. “Acest lucru a accentuat încă o dată nevoia critică a Ucrainei de sisteme de apărare aeriană care trebuie să protejeze în mod fiabil orașele și satele ucrainene”, a subliniat Zelenski.

Liderii au discutat în detaliu posibilitatea de a furniza Ucrainei astfel de sisteme, inclusiv cu participarea partenerilor internaționali.

Părțile au discutat, de asemenea, despre producția comună în domeniul apărării și despre participarea SUA la Coaliția privind capacitatea forțelor aeriene. Volodimir Zelenski a remarcat eficiența utilizării de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.

“Statele Unite lucrează în mod dinamic pentru a utiliza activele înghețate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei. Acest lucru va reduce povara financiară asupra Statelor Unite și a altor parteneri, precum și va limita resursele agresorului pentru a purta un război. Suntem recunoscători pentru acest lucru”, a remarcat șeful statului ucrainean.

Părțile au discutat despre semnarea unui acord de securitate cu Statele Unite, despre pregătirile pentru summitul inaugural al păcii și summitul aniversar al NATO de la Washington din iulie 2024, conchide sursa citată.

 

În ultimele luni, Ucraina a semnat astfel de “acorduri de securitate” cu mai multe state europene, inclusiv Franţa şi Regatul Unit, care sunt în esenţă promisiuni din partea acestor ţări de a-i oferi în continuare sprijin militar şi financiar pe termen lung pentru a face faţă invaziei ruse.

SUA ar fi cea de-a zecea țară care semnează un acord de securitate pe 10 ani cu Kievul. În ultimele două luni, Canada, ItaliaGermaniaFranțaDanemarca, Marea Britanie, Finlanda și Letonia au semnat acorduri cu Ucraina, iar luna trecută, la Harkov, pe linia frontului și la 40 de km de granița cu Rusia, Zelenski și premierul olandez Mark Rutte au semnat un acord de securitate între Ucraina și Olanda.

În luna ianuarie, președintele ucrainean Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria angajamentelor de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

De altfel, Zelenski convenise anterior și cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius. Astfel, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Bucureștiul și Kievul au început negocierile pentru un acord bilateral de securitate, România, fiind a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Ucraina.

Acordurile sunt menite să consolideze securitatea Ucrainei până când aceasta își va putea atinge obiectivul de a deveni membră a NATO.

Click to comment

Trending

Exit mobile version