CONSILIUL EUROPEAN

Unitatea europeană în negocierile privind Brexit, alterată de ”Europa cu mai multe viteze”? Apelul lui Donald Tusk către Klaus Iohannis, Angela Merkel și ceilalți lideri europeni

Published

on

Summitul Consiliului European s-a încheiat cu dezbaterea liderilor UE pe textul Declarației de la Roma, atunci vor fi aniversați 60 de ani de la înființarea Comunităților Europene, dar și privind scenariile expuse de președintele Comisiei Europene în Carta Albă privind viitorul Europei.

Cel mai abrupt și delicat scenariu – acela al Europei cu mai multe viteze – a reprezentat subiectul central al discuțiilor, în contextul în care Uniunea Europeană pregătește Declarația de la Roma din 25 martie și este pregătită să înceapă negocierile cu Marea Britanie privind Brexit.

Obiectivul lui Donald Tusk: nealterarea unității în negocierile privind Brexit de discuțiile privind Europa vitezelor

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

La finalul summitului, Donald Tusk a recunoscut discuțiile privind Europa cu mai multe viteze au fost extrem de prezente, însă le-a transmis liderilor că este nevoie de unitate în contextul negocierilor pentru Brexit.

”Ultima noastră întâlnire din Malta, Carta Albă a Comisiei Europene și diferite opinii prezentate de anumite state membre arată, fără îndoială, că ideea unei Europe cu mai multe viteze va continua să fie discutată în contextul aniversării de la Roma”, a spus Tusk, care a arătat că înțelege motivele acestei dezbateri, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

”Unii așteaptă schimbări sistemice care să consolideze rolul statelor în UE, iar alții, în opoziție, doresc aprofundarea integrării. Cu toate acestea, luând în considerare interesele comunității celor 27 de țări în contextul negocierilor pentru Brexit, precum și interesele strategice pe termen lung, îi voi îndemna pe toți să menținem unitatea politică între cei 27”, a completat Tusk, adăugând că liderii UE au agreat ca diferitele scenarii privind Europa să fie dezbătute sub obiectivul încrederii reciproce și unității.

În contextul unei dezbateri privind Europa cu mai multe viteze, negocierile pentru Brexit reprezintă o dovadă a unității europene. Șeful Comisiei Europene a avertizat recent că se teme de lipsa unității în negocierile cu Marea Britanie, mai ales dacă Londra va încerca să promită bilateral anumite înțelegeri. Într-un asemenea scenariu, conceptul unei Europe cu mai multe viteze ar putea altera poziția comună a UE-27 în raport cu Marea Britanie și ar putea reprezenta un element de negociere în plus pentru guvernul Theresei May.

Apelul lui Tusk de la finalul summitului european survine și în contextul în care scenariul nr. 3 – Cei care vor mai mult, să facă mai mult – din Carta Albă prezentată de Jean-Claude Juncker a stârnit cele mai aprigi controverse și nemulțumiri și a constituit prilejul unui mini-summit, la Versailles, între cei patru mari – Franța, Germania, Italia și Spania, care s-au arătat în favoarea ideii.

România, Polonia și Ungaria au respins Europa cu mai multe viteze

FOTO: Administrația Prezidențială

Printre liderii care resping Europa cu mai multe viteze s-au numărat președintele României și premierii Poloniei și Ungariei.

”Le-am explicat colegilor și colegelor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluție bună, ci care, dimpotrivă, in extremis, ar putea duce la scindarea UE”, a spus Klaus Iohannis la finalul Consiliului European, consolidând astfel pozițiile sale anterioare, în care a spus că Europa cu mai multe viteze, deși este o realitate, nu trebuie să reprezinte regula jocului. Klaus Iohannis a indicat, totodată, că perioada președinției române a Consiliului UE s-ar putea suprapune cu momentul istoric în care Uniunea Europeană își va stabili viitorul și scenariul pe care îl urmează.

Pozițiile similare ca cea a lui Klaus Iohannis au avut și Viktor Orban și Beata Szydlo.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Referitor la dezbaterea despre Europa cu mai multe viteze, premierul maghiar a subliniat că ”nu există Europa de prim rang și Europa de rang secund, nici centru și periferie și, în general, avem cea mai puternică antipatie față de o Europă cu două viteze. În același timp, nu suntem împotriva ideii ca unele țări să avanseze mai mult decât altele în gestionarea anumitor chestiuni”, a ținut să precizeze Orban, conform Agerpres.

“Niciodată nu vom accepta să discutăm despre o Europă cu mai multe viteze”, a spus șefa guvernului polonez la o conferință de presă desfășurată la Bruxelles după încheierea Consiliului European, reuniune ale cărei concluzii Varșovia le-a blocat pentru că nu a agreat realegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al instituției.

“UE trebuie să fie capabilă să se reformeze. În plus față de unitatea politică, ea are nevoie de o unitate instituțională. Nu vom accepta nicio acțiune care să compromită integritatea pieței comune, a zonei Schengen și Uniunii Europene înseși”, a adăugat Beata Szydlo.

Cum s-au poziționat Francois Hollande și Angela Merkel

Cei mai influenți lideri europeni, președintele Franței și cancelarul Germaniei, au participat la Consiliul European după mini-summitul comun de la Versailles în care au reușit să incite spiritele în rândul omologilor lor prin pledoaria pentru mai multe viteze. La Bruxelles, însă, tonul lor a fost ușor diferit.

Președintele Franței, Francois Hollande, și-a reafirmat susținerea pentru o Uniune Europeană cu mai multe viteze în care acele state ce doresc să avanseze “mai rapid” în integrarea lor să poată să o facă, fără însă ca acest lucru să însemne că se va “închide ușa” în fața vreunuia dintre partenerii.

Angela Merkel a făcut referire la realitățile juridice ale tratatelor. ”Cu privire la Europa cu mai multe viteze, câțiva au exprimat îngrijorări că acest lucru ar însemna mai multe clasificări ale europenilor. Le-am spus că o astfel de diferență există, într-un fel, deja în tratate”, a explicat cancelarul german, care a explicat că unitatea în diversitate va fi mesajul pe care liderii UE-27 îl vor transmite la Roma, scrie EU Observer.

Declarația de la Roma ar urma să evite terminologia unei Europe cu mai multe viteze. Contribuția României

Liderii UE-27 au agreat în mod informal asupra liniilor directoare ale declarației ce va fi adoptată la Roma, document asupra căruia și România, prin vocea președintelui Klaus Iohannis, și-a transmis contribuția.

”Trebuie să axăm mai mult acțiunea noastră pe ceea ce cetățenii așteaptă cu adevărat de la Uniune și să evităm să acționăm pe baza unor scenarii orientate spre <o Europă cu mai multe viteze> sau <o Uniune a unor cercuri concentrice (închise)>, care au potențialul de a antrena dezintegrarea proiectului european”, avertizează România în poziția sa.

În varianta de lucru a Declarației de la Roma se regăsește obiectivul de a face Europa ”mai sigură, mai prosperă, mai socială și mai puternică” și ea evită referiri explicite la Europa cu mai multe viteze. 

”În deceniul ce urmează, noi vrem o Uniune care este un loc mai sigur și mai prosper. Vom urma aceste obiective, fermi în convingerea că viitorul Europei este în mâinile noastre”, se arată în documentul pregătit de biroul președintelui Donald Tusk, de președinția malteză a Consiliului UE și de către guvernul italian, în calitate de gazdă a reuniunii.

Imediat după votul favorabil privind Brexit, liderii UE-27 au demarat un proces de reflecție privind viitorul UE care să coincidă cu aniversarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene. În același context, Parlamentul European a votat la mijlocul lunii februarie 3 rapoarte nelegislative privind viitorul UE din trei perspective – valorificarea potențialului Uniunii conform actualului tratat de funcționare, oportunitățile privind un nou tratat UE și întărirea zonei euro – iar săptămâna trecută președintele Comisiei Europene a prezentat o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă. Unul dintre cele mai periculoase scenarii este considerat Europa cu mai multe viteze, plan pe care Franța, Germania, Italia și Spania par dispuse să-l susțină după summitul comun de la Versailles de pe 6 martie.

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version