România consideră că obiectivul principal al Declarației de la Roma din 25 martie ar trebui să fie acela de a transmite un semnal clar că statele membre UE trebuie să rămână unite, coerente și angajate să conlucreze pentru o Europă puternică, bazată pe valori și incluzivă, care să fie în măsură să recâștige încrederea cetățenilor europeni, indică un document al Administrației Prezidențiale transmis CaleaEuropeana.ro, care relevă poziția pe care Klaus Iohannis o va transmite liderilor UE atât la Consiliul European de la Bruxelles, cât și contribuția României în contextul summitului de la Roma.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook
Documentul, dat publicității joi înainte de plecarea președintelui Klaus Iohannis la Bruxelles, este dublat și de varianta de lucru a Declarației de la Roma, obținută și prezentată de publicația EU Observer și care arată că referirile la o Europă cu mai multe viteze au fost atenuate de către liderii UE, în ceea ce poate fi considerată o victorie preliminară a statelor care nu se află în nucleul dur al forțelor europene, inclusiv a României.
”Trebuie să axăm mai mult acțiunea noastră pe ceea ce cetățenii așteaptă cu adevărat de la Uniune și să evităm să acționăm pe baza unor scenarii orientate spre <o Europă cu mai multe viteze> sau <o Uniune a unor cercuri concentrice (închise)>, care au potențialul de a antrena dezintegrarea proiectului european. În timp ce, conform unor opinii, <Europa cu două viteze> este văzută ca instrument de aprofundare a cooperării între statele membre, noi considerăm că acest scenariu nu ar trebui să reprezinte o opțiune, mai ales în aceste momente dificile, când Europa este deja confruntată cu diviziuni. Orice formă de cooperare consolidată între mai multe state membre trebuie să fie în conformitate cu Tratatele UE și să fie deschisă, în baza unor criterii obiective, către toate statele membre”, este poziția cu care România contribuie la Declarația de la Roma din 25 martie și pe care Klaus Iohannis o va susține vineri, în reuniunea UE-27 pe tema reuniunii de la Roma.
Contribuția României la Summit-ul de la Roma (accesați documentul aici)

FOTO: Administrația Prezidențială
Contribuția României oferă și mai multă consistență poziției oficiale pe care Bucureștiul a susținut-o în ultima perioadă, mai ales de la prezentarea Cartei Albe de către Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis afirmând în mai multe rânduri că România nu susține o Uniune a cercurilor concentrice, care poate conduce spre dezintegrare și că ea crede ”într-o Uniune Europeană puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27”.
Citiți și Viitorul Uniunii Europene se decide în timpul președinției române a Consiliului UE. Klaus Iohannis: Europa cu mai multe viteze nu trebuie să fie regula jocului
În declarația sa de presă dinaintea deplasării la Bruxelles, Iohannis a punctat că cele cinci scenarii prezentate de președintele Comisiei reprezintă începutul fazei de dezbatere și nu în faza de decizie, iar primele concluzii ale procesului de reflecție de la Roma vor fi adoptate la Consiliul European din decembrie 2017. Mai mult, președintele a arătat, indirect, că perioada președinției române a Consiliului UE s-ar putea suprapune cu momentul istoric în care Uniunea Europeană își va stabili viitorul și scenariul pe care îl urmează.
Declarația de la Roma ar urma să evite terminologia unei Europe cu mai multe viteze
În varianta de lucru a Declarației de la Roma se regăsește obiectivul de a face Europa ”mai sigură, mai prosperă, mai socială și mai puternică” și ea evită referiri explicite la Europa cu mai multe viteze.
”În deceniul ce urmează, noi vrem o Uniune care este un loc mai sigur și mai prosper. Vom urma aceste obiective, fermi în convingerea că viitorul Europei este în mâinile noastre”, se arată în documentul pregătit de biroul președintelui Donald Tusk, de președinția malteză a Consiliului UE și de către guvernul italian, în calitate de gazdă a reuniunii.
”Uniunea va lucra împreună pentru a promova binele comun, pe baza înțelegerii că unii dintre noi putem avansa mai mult, mai departe și mai repede în anumite domenii, păstrând ușa deschisă pentru cei care vor să se alăture pe parcurs”, pare să reprezinte chintesența Declarației de la Roma, în cazul în care fi adoptată astfel, ea insistând asupra unei ”Uniuni nediviziate și indivizibile, care acționează împreună atunci când este posibil, în ritmuri și intensități diferite atunci când este necesar”.
O astfel de formulă atenuează conceptul riscant al Europei cu mai multe viteze și reprezintă o continuitate a ritmului de integrare în Uniunea Europeană, fapt recunoscut și de Klaus Iohannis.
”Este adevărat că şi în prezent există formule de cooperare la nivelul Uniunii la care nu participă toate statele membre (precum Zona Euro, Spaţiul Schengen şi unele procese de cooperare consolidată precum taxa pe tranzacţiile financiare). Dar, acestea trebuie să fie excepţia, nu regula jocului în Uniune”, a mai completat președintele.
Imediat după votul favorabil privind Brexit, liderii UE-27 au demarat un proces de reflecție privind viitorul UE care să coincidă cu aniversarea a 60 de ani la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene. În același context, Parlamentul European a votat la mijlocul lunii februarie 3 rapoarte nelegislative privind viitorul UE din trei perspective – valorificarea potențialului Uniunii conform actualului tratat de funcționare, oportunitățile privind un nou tratat UE și întărirea zonei euro – iar săptămâna trecută președintele Comisiei Europene a prezentat o Carte Albă privind viitorul UE cu cinci scenarii de integrare, în care prezintă modul în care Europa ar putea evolua până în 2025, în funcție de modul în care alege să răspundă. Unul dintre cele mai periculoase scenarii este considerat Europa cu mai multe viteze, plan pe care Franța, Germania, Italia și Spania par dispuse să-l susțină după summitul comun de la Versailles de pe 6 martie.
.