Patru dintre liderii europeni au decis luni cum ar trebui să arate Uniunea celor 27, după ce Franța, Germania, Italia și Spania au pledat, cu prilejul unui minisummit desfășurat la Paris, pentru o Europă cu mai multe viteze care să permită unora dintre statele membre să avanseze mai rapid decât celelalte, un scenariu ce se regăsește în Cartea Albă prezentată de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, săptămâna trecută.
“Unitatea nu este uniformitate. Este motivul pentru care pledez în favoarea unor noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperări diferențiate”, a transmis președintele Franței, François Hollande, gazda acestui minisummit organizat la Palatul Versailles, unde au fost prezenți cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și premierii Spaniei, Mariano Rajoy, respectiv Italiei, Paolo Gentiloni.
Alegerea celor patru lideri nu este împărtășită de România, care a comunicat, deja, acest lucru prin vocea președintelui Iohannis și a altor lideri politici sau tehnocrați. Potrivit șefului statului, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european.
Pentru Angela Merkel, europenii trebuie “să aibă curajul să accepte cu unele țări avansează mai repede decât altele”, fără “să se închidă pentru cei care sunt în urmă”, notează Agerpres, care citează AFP.
La rândul său, șeful guvernului italian a pledat pentru “o uniune europeană mai integrată”, dar cu “diferite niveluri de integrare”.
În ce îl privește pe Mariano Rajoy, el a afirmat că “Spania este pregătită să meargă mai departe pe drumul integrării cu toți care vor dori să o urmeze”, încheie sursa citată.
Citiți și Francois Hollande avertizează la final de mandat: Fie vom avea o Europă cu mai multe viteze, fie Europa va exploda
Citiți și Europa face saltul spre viitor cu… liderii aflați pe picior de plecare?
Întrunirea de la Versailles a avut loc în contextul pregătirii summit-urilor UE de la Bruxelles (9-10 martie) și de la Roma (25 martie), cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor ce au fondat Comunitățile Europene, moment în care va fi semnată o declarație pentru o foaie de parcurs a următorilor zece ani.
Reuniunea ”celor patru mari” a avut loc la câteva zile după ce Jean-Claude Juncker a prezentat în plenul Parlamentului European de la Bruxelles Cartea Albă pentru viitorul Europei – contribuția Comisiei Europene în contextul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.
Din cele cinci scenarii prezentate de Juncker, cel de-al treilea – cei care doresc mai mult realizează mai mult – ar urma să instituie o Uniune cu mai multe viteze – cea pentru care au insistat liderii ”celor patru mari” – care ar permite crearea a ceea ce se numesc ”coaliții de voință” în varii politici de integrare: apărare, justiție și afaceri interne, fiscalitate etc.
Cum a susținut Juncker Scenariul 3 în Parlamentul European
”Există și o a treia opțiune: este oare necesar ca toate statele membre să avanseze în același ritm? În cazul în care nu se ajunge la un acord în rândul celor 27 de state membre – nici în ceea ce privește obiectivele, nici în ceea ce privește mijloacele de realizare a acestor obiective – ar trebui să existe posibilitatea ca statele care doresc să înregistreze progrese în domeniile în care este necesar să o facă. În același timp, ar trebui să existe posibilitatea ca statele care nu pot sau nu doresc să participe încă de la început să se alăture mai târziu celor care au făcut deja acest pas. Dar care ar fi impactul unui astfel de sistem? Acesta ar putea duce la înregistrarea unor progrese semnificative într-o serie de țări: pentru țările care recurg la schimbul de informații în cadrul combaterii terorismului – instituirea unui veritabil sistem de azil și consolidarea capacităților de apărare. Aceasta ar fi o opțiune viabilă, fără doar și poate. Însă astfel s-ar crea un sistem complex de cercuri concentrice în care în multe țări ar gravita în afara orbitei politicilor centrale. Europa ar putea deveni și mai greu de înțeles decât este deja. Cum le putem explica cetățenilor că Europa este responsabilă de armonizarea frecvențelor de care au nevoie autovehiculele automatizate pentru a apela serviciile de urgență în caz de accident, dar numai în țările X, Y și Z, prin urmare nu vor putea primi ajutor dacă se află la volan în țara A? Vedem încă de astăzi care sunt provocările legate de această abordare atunci când încercăm să le explicăm cetățenilor că Europa deține doar parțial, nu integral, responsabilitatea monitorizării gestionării frontierelor externe ale spațiului Schengen. Și totuși ideea că unele state membre ar putea progresa mai mult în anumite domenii nu poate fi respinsă cu ușurință. Acest tip de construcție nu ar avea ca scop excluderea celorlalți, ci includerea lor, în cele din urmă. Acesta este un scenariu cu care aș fi de acord. Obiectivul trebuie să rămână mersul înainte. Însă, în cazul în care acest lucru se dovedește imposibil, trebuie să existe posibilitatea ca o coaliție de integraționiști să avanseze. Aproape în toate cazurile, succesul european s-a datorat eforturilor unor pionieri. Să ne gândim la spațiul Schengen, la moneda euro” (Jean-Claude Juncker).
Următorii pași
Cartea albă reprezintă contribuția Comisiei Europene la summitul de la Roma, cu ocazia căruia UE va discuta despre realizările ultimilor 60 de ani, dar și despre viitorul său cu 27 de membri. Cartea albă marchează începutul unui proces prin care UE-27 va decide împreună asupra viitorului Uniunii. Pentru a încuraja acest dialog, Comisia Europeană, alături de Parlamentul European și de statele membre interesate, va găzdui o serie de „dezbateri dedicate viitorului Europei” în orașele și în regiunile Europei.
În lunile următoare, Comisia Europeană va contribui la discuții printr-o serie de documente de reflecție care vor aborda următoarele subiecte: • dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei; • aprofundarea uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015; • valorificarea oportunităților globalizării; • viitorul apărării Europei; • viitorul finanțelor UE. Întocmai precum Cartea albă, aceste documente de reflecție vor prezenta diverse idei, propuneri, opțiuni sau scenarii pentru Europa anului 2025, fără a fi stabilite decizii finale în acest stadiu. Aceste idei vor fi dezvoltate în discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2017, înainte să se poată trage primele concluzii cu ocazia Consiliului European din decembrie 2017. Astfel se va putea decide asupra acțiunilor ulterioare, care să fie întreprinse în timp util pentru alegerile parlamentare europene din iunie 2019.
.