COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen: UE lucrează la un “răspuns comun” la garanțiile de securitate cerute de Rusia. Am pregătit sancțiuni care vizează și Nord Stream 2

Published

on

© Ursula von der Leyen / Twitter

Uniunea Europeană a pregătit pentru Rusia un pachet de sancţiuni “robust şi cuprinzător” în cazul în care va continua cu agresiunea la adresa Ucrainei, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cotidianelor Handelsblatt şi Les Echos, transmite vineri Reuters.

Aceste sancţiuni financiare şi economice includ “limitarea accesului la capitalul străin” şi “controlul exporturilor, în special de bunuri tehnice”, a menţionat ea, potrivit Agerpres.

Controversatul gazoduct Nord Stream 2 este vizat la rândul lui de pachetul de sancţiuni. O punere în funcţiune a acestuia depinde de “comportamentul Rusiei”, a spus preşedinta Comisiei Europene, confirmând astfel avertismentele venite din partea miniștrilor de externe ai Franței și Germaniei, în timp ce vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a afirmat că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, este suspendat și Uniunea Europeană îi studiază compatibilitatea cu politica sa energetică.

În schimb, Austria respinge ideea ca livrările de gaz rusesc și Nord Stream 2 să fie incluse în sancțiunile împotriva Moscovei, dar Statele Unite și Uniunea Europeană au adoptat vinerea trecută o declarație comună prin care au subliniat că lucrează împreună pentru a găsi surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale pentru a proteja Europa în cazul în care principalul furnizor de energie, Rusia, va lua măsuri de retorsiune împotriva sancțiunilor.

Printre țările care susțin accelerarea procesului de planificare a sancțiunilor europene la adresa Rusiei, în cazul în care Moscova invadează militar Ucraina, se numără și România.

“Bineînţeles, cei apropiaţi de (preşedintele rus Vladimir) Putin şi de oligarhi ar putea fi afectaţi în mod semnificativ”, a mai adăugat von der Leyen.

Aflată joi într-o vizită la Helsinki, șefa executivului european a spus că Uniunea Europeană lucrează la un răspuns comun la o scrisoare pe care multe dintre țările membre au primit-o de la Rusia la începutul acestei săptămâni, în care se cer garanții de securitate, informează Reuters.

Lucrăm la coordonarea răspunsului… Suntem uniți în Uniunea Europeană și, prin urmare, este clar că răspunsul va oglindi, va reflecta această unitate“, a declarat von der Leyen reporterilor în cadrul unei vizite la Helsinki.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a scris țărilor membre NATO și OSCE, inclusiv Finlandei, solicitând garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, o temă pe care Vladimir Putin personal a abordat-o în convorbiri telefonice succesive cu președintele francez Emmanuel Macron

Click to comment

Trending

Exit mobile version