Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Věra Jourová: Europa și egalitatea între femei și bărbați: o poveste încă neterminată

Published

on

Articol scris de Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, publicat pe site-ul Comisiei Europene 

Aș dori să profit de ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie) pentru a sărbători progresele realizate în ultimele decenii în ceea ce privește îmbunătățirea egalității între femei și bărbați. Consider că Europa este „un loc prielnic”

ec.europa.eu

ec.europa.eu

pentru femei, dar trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că situația nu se va schimba decât în bine. Ar trebui să ne propunem să eliminăm inegalitățile de gen în anii următori: nicio femeie din Europa nu ar trebui să pună vreodată la îndoială faptul că dispune de aceleași șanse ca un bărbat.

Obiectivul meu în acest domeniu nu este ca toată lumea să fie la fel, ci aș dori să mă asigur că bărbații și femeile dispun de aceleași șanse în viață și se bucură de aceleași drepturi și libertăți.

Egalitatea de gen, o valoare fundamentală a societăților europene

Nouă din zece europeni consideră că egalitatea între femei și bărbați este o valoare fundamentală pentru o societate mai echitabilă. Două treimi dintre europeni consideră că, în țara lor, există acum mai puține inegalități între femei și bărbați decât cu zece ani în urmă.

Putem fi mândri de progresele realizate în Europa în ultimele decenii. Modelele sociale au evoluat. În prezent, femeile au o prezență puternică pe piața muncii și au devenit independente din punct de vedere financiar.

Mă bucur să constat că bărbații doresc să participe mai activ la activități care au fost considerate mult timp „numai pentru femei”. În prezent, tinerii tați sunt bucuroși să beneficieze de concediul parental, spre deosebire de majoritatea taților lor, care nici nu s-ar fi gândit vreodată la așa ceva.

Însă inegalitățile persistă. Aproximativ trei din cinci europeni consideră că inegalitățile dintre femei și bărbați sunt în continuare răspândite în țara lor. În România, 57% dintre respondenții unui studiiu Eurobarometru sunt de această părere.

Sunt de acord cu concetățenii mei europeni: egalitatea între femei și bărbați nu este un lucru dobândit, mai sunt încă multe de făcut pentru a garanta că femeile beneficiază de aceleași oportunități sau de aceeași recunoaștere ca și bărbații.

Eliminarea inegalităților rămase și combaterea violenței împotriva femeilor

Femeile ar trebui să fie participanți cu drepturi egale în toate aspectele societății, inclusiv în pozițiile de conducere din cadrul întreprinderilor sau din sectorul public.

Rata de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor se situează în prezent la 62,5 %, față de 74,3 % pentru bărbați. Femeile tinere încă se confruntă cu mai multe dificultăți decât bărbații tineri în ceea ce privește intrarea pe piața muncii. Cu toate acestea, economia europeană are nevoie de întregul potențial și de toate talentele pe care femeile le pot oferi; aceste talente nu ar trebui irosite.

În plus, femeile sunt încă plătite, în medie, cu 16 % mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. În România procentul acest procent este de 8%, astfel încât femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună. Femeile sunt mai susceptibile decât bărbații să ocupe posturi cu normă parțială sau să își întrerupă cariera pentru a se ocupa de copii sau de un părinte bolnav. Această inegalitate se repercutează și asupra pensiilor femeilor, care sunt, în medie, cu 39 % mai mici decât cele ale bărbaților.

„Plafonul de sticlă” nu a dispărut: sunt încă prea puține femei care ocupă posturi de conducere. Astăzi, femeile reprezintă în medie 20,2 % dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai mari întreprinderi și doar 3 % devin directori executivi. Progresele înregistrate sunt concentrate în cele câteva țări care au introdus măsuri legislative. Parlamentele naționale nu lasă suficient loc femeilor, bărbații reprezentând încă peste două treimi din totalul membrilor.

În sfârșit, aș dori să atrag atenția asupra celui mai alarmant fenomen: violența împotriva femeilor. Una din trei femei din Uniunea Europeană este victima violenței fizice sau sexuale la un moment dat din viață. Această situație este inacceptabilă.

Angajamentul meu în calitate de comisar pentru egalitatea de gen

În calitate de comisar european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, egalitatea dintre femei și bărbați reprezintă una dintre prioritățile mele cheie.

În lunile următoare, voi stabili modalități pentru a facilita accesul sporit al femeilor la piața muncii, precum și la pozițiile de conducere. Comisia Europeană va promova, de asemenea, asigurarea unor sisteme suficiente și de bună calitate pentru îngrijirea copiilor și pentru îngrijirea după programul școlar, precum și acordarea de sprijin pentru femeile și bărbații care îngrijesc alte persoane aflate în întreținere. Intenționăm, de asemenea, să facem presiuni puternice prin intermediul unor măsuri concrete pentru eradicarea violenței împotriva femeilor.

Trebuie să depășim dificultățile rămase pentru ca egalitatea între femei și bărbați să devină o realitate. Mă angajez să abordez aceste provocări și să obțin rezultate concrete.

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează miercuri o amplă dezbatere privind inteligența artificială în vederea reglementării acestui sector

Published

on

Comisia Europeană va lansa miercuri o amplă dezbatere privind inteligența artificială, cu scopul de a reglementa acest sector aflat în plină dezvoltare și dominat în matere parte de SUA și China, anunță AFP, citat de Agerpres.

Executivul european speră să prezinte spre finalul anului o propunere legislativă în acest sens, după ce va avea mai multe consultări cu părțile avizate, și anume companii, sindicate, societate civilă, dar și guvernele celor 27 de state membre ale UE.

Printre subiectele sensibile se află recunoașterea facială în masă. ”Ceea ce am văzut la Hong Hong Kong m-a înspăimântat cu adevărat”, a precizat vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

În timpul manifestaţiilor de amploare contra Beijingului, ”oamenii au primit un mesaj pe smartphone: <<Ştim că sunteţi acolo, ar trebui să vă întoarceţi acasă>>. Acesta nu este un sprijin pentru libertatea de asociere sau de exprimare”, a deplâns Vestager.

Aceasta se gândește la o interdicție, care ar avea nevoie de sprijinul statelor membre și preconizează un amplu proces de consultări.

Fostul ministru danez al finanțelor care, pe lângă domeniul digital se ocupă și de respectarea regulilor concurenței în Uniunea Europeană, a insista pe faptul că de orice viitoare reglementare vor trebui să beneficieze nu doar marile companii, ci și întreprinderile mici și mijlocii.

”Va trebui să găsim mijloace pentru ca micile firme ambiţioase care vor să lucreze în aceste domenii să poată face asta în mod efectiv”, a explicat Vestager.

Parlamentul European a adoptat la 12 februarie o rezoluție prin care solicită un set puternic de drepturi pentru a proteja consumatorii în contextul inteligenței artificiale și a proceselor decizionale automatizate, potrivit unui comunicat al Legislativului european.

”Oamenii trebuie să poarte întotdeauna răspunderea finală și să poată revoca deciziile adoptate în contextul unor servicii profesionale, precum profesiile medicale, juridice și contabile, precum și serviciile bancare”, au subliniat europarlamentarii.

Aceștia au îndemnat Comisia Europeană să prezinte propuneri pentru a adapta normele de siguranță ale UE pentru produsele (de exemplu, in cazul directivelor privind echipamentele tehnice și siguranța jucăriilor) astfel încât să existe garanția că utilizatorii și consumatorii sunt informați în legătură cu modul de utilizare a acestor produse si sunt protejați de vătămări, iar în același timp producătorilor le sunt clare obligațiile care le revin.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ludovic Orban, întâlnire la München cu Vera Jourova: Comisia Europeană apreciază revenirea României pe o traiectorie pozitivă privind combaterea corupției

Published

on

© Guvernul României

Corespondență de la München

Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat prioritatea acordată de Guvernul de la Bucureşti obiectivului încheierii cât mai rapide a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cadrul unei întrevederi cu Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.

Întrevederea a avut loc, duminică, în marja Conferinţei de Securitate de la München.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, premierul a exprimat angajamentul Executivului de a pune în aplicare recomandările formulate de Comisia Europeană.

“Prim-ministrul a evocat, în acest context, măsurile adoptate de la preluarea mandatului pentru combaterea fenomenului corupţiei la nivel guvernamental. Comisarul Jourova a apreciat, la rândul său, revenirea României pe o traiectorie pozitivă în acest domeniu, subliniind, însă, importanţa sustenabilităţii progreselor înregistrate”, se arată în comunicat.

Cei doi înalţi oficiali au reiterat sprijinul pentru continuarea politicii de extindere a UE, exprimând speranţa într-o decizie favorabilă în ceea ce priveşte deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord cu prilejul summitului de la Zagreb, din luna mai a acestui an.

Premierul Orban a subliniat, de asemenea, importanţa continuării sprijinului Uniunii Europene pentru statele membre ale Parteneriatului Estic.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a lansat procedura de deficit excesiv împotriva României

Published

on

©️ Calea Europeană

Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, o cifră care potrivit Comisiei Europene constituie o dovadă a existenţei unui deficit excesiv în România, potrivit unui raport adoptat vineri de Comisia Europeană, citat de Agerpres.

Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

“Deficitul preconizat pentru 2019 este peste şi nu apropiat de valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară”, se arată în raportul executivului comunitar.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând a urca la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021. Majorarea deficitului este în principal rezultatul majorării pensiilor adoptată în vara lui 2019, în special o creştere de 40% a pensiilor programată pentru luna septembrie 2020, şi o nouă recalculare a pensiilor programată pentru luna septembrie 2021. În plus, între luna decembrie 2019 şi ianuarie 2020, autorităţile au adoptat noi reduceri de taxe şi au dublat alocaţiile pentru copii.

Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic şi Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending