Connect with us

Claudia Țapardel

VIDEO Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Transportul pe Dunăre poate constitui platforma pentru conectivitatea europeană pe termen lung”

Published

on

Corespondență CaleaEuropeana.ro – Teodora Ion

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a organizat joi la Parlamentul European din Bruxelles cea de-a doua ediție a Conferinței la Nivel Înalt “Danube Transport Day”, împreună cu organizația Pro Danube și cu participarea a Violetei Bulc, comisarul european pentru transporturi și a ministrului Transporturilor din România, Felix Stroe.

Pornind de la importanța Dunării pentru economiile celor zece state traversate de Dunăre, obiectivul evenimentului a fost stabilirea unui dialog între sectorul privat și autoritățile europene și naționale pentru identificarea unor obiective strategice de infrastructură riverană și portuară, dar și conturarea unei abordări integrate pentru implementarea acestora.

FOTO: Claudia Tapardel/ Facebook

Evenimentul a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro.

În calitate de organizator și de membru în Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European, eurodeputata Claudia Țapardel a deschis evenimentul cu un mesaj prin care a subliniat importanța Dunării în schema transporturilor și comerțului din Europa, pledând pentru o abordare integrată în ceea ce privește investițiile în proiectele elaborate de stakeholderi și Comisie.

”În ciuda unor probleme structurale ce țin de infrastructură și mentenanță, Dunărea este una dintre cele mai importante căi navigabile comunitare, cu un potențial imens pentru dezvoltarea industriei europene din regiunile adiacente”, a declarat Claudia Țapardel în fața unora dintre cei mai importanți stakeholderi din sectorul navigabil.

FOTO: Claudia Tapardel/ Facebook

”Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai intrenaționale fluvii din lume. În calitate de reprezentant al României, dar și de membru al Comisiei pentru Transporturi din Parlamentului European, cred cu tărie că transportul pe Dunăre poate constitui platforma pentru conectivitatea europeană pe termen lung. Există nevoi diferențiate între state, în termeni de infrastrctură, transport, dar și de disponiblitatea autorităților de a investi în transportul pe Dunăre. Dar poate fi dezvoltat un proiect comun de infrastructură”, a declarat Țapardel în cadrul evenimentului.

Aceasta a mai precizat că traficul de pe Dunăre este de zece ori mai mci decât pe alte fluvii, ceea ce reprezintă o problemă.

”Aș dori să subliniez problematica navigabilității pe fluviu din Germania până în România. Acest lucru este nucleul strategiei Dunării și al rețelei europene de transport. Sunt bucuroasă că avem astăzi aici oficiali din statele europene străbătute de Dunăre, dar și delegații de primari din Bulgaria și din România, care nu numai că vor vorbi despre navigabilitatea pe Dunăre, dar vor aborda și noi moduri de creștere a cooperării și vor face schimb de bune practici”, a completat ea.

Țapardel a precizat că interesul pentru managamentul fluviului Dunărea este o chestiune de interes european.

Managementul Dunării nu este numai o problemă importantă, ci este una de interes european. Până în prezent, UE a avut un rol cheie în navigabilitate prin facilitarea mai multor rezoluții politice. Până la Strategia Dunării au existat mai multe demersuri și soluții. Anul trecut, în Rotterdam, am avut o concluzie a ministrului transporturilor privind un master plan, acest lucru fiind unul foarte important deoarece a prevăzut și drenarea în zone comune româno-bulgare. Mai mult, dintr-o perspectivă românească, vreau să menționez și directiva calificării persoanelor din domeniul navigației. Am fost raportor din partea S&D pentru această directivă care a constituit un succes care prevede primul sistem european de training și evaluare”, a conchis aceasta.

FOTO: Claudia Tapardel/ Facebook

Din partea Comisiei Europene, comisarul pentru transporturi Violeta Bulc, a trecut în revistă câteva dintre inițiativele prin care executivul sprijină cooperarea la nivel regional, făcând un apel către stakeholderi să fie mai activi în abordarea decidenților naționali și europeni pentru creșterea vizibilității sectorului navigației interne.

„Potențialul economic al regiunii Dunării este infinit, iar Comisia Europeană este pregătită să acorde o atenție suplimentară navigației interne. Acum că ne aflăm la un moment de răscruce în sectorul transporturilor, unul în care încercăm să integrăm obiectivele de digitalizare și sustenabilitate, navigabilitatea poate fi un element definitoriu al rețelei europene de conectivitate și logistică. Vreau însă să subliniez că acest sector este încă insuficient reprezentat și promovat la Bruxelles. De aceea, fac astăzi un apel către cei prezenți pentru a găsi un mesaj comun, precum și pentru a elabora un plan de acțiune pe care Comisia să îl poată apoi sprijini financiar și tehnic”, a precizat Bulc

FOTO: Claudia Tapardel/ Facebook

Din partea României, Felix Stroe, ministrul Transporturilor, a prezentat viziunea și activitatea ministerului atât cu privire la situația și dezvoltarea de ansamblu a transportului pe căile navigabile interne, cât și câteva dintre proiectele aflate în derulare.

”România acordă o atenție deosebită sectorului căilor navigabile interioare, pe care le consideră drept cel mai eficient mod de transport, atât din punctul de vedere economic, cât și al mediului, în această privință luând toate măsurile necesare pentru a asigura condițiile corespunzătoare de navigație, atât în sectorul administrat de partea română, cât și în cel administrat de partea bulgară, unde a fost nevoită să intervină, atunci când aceasta nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin.

La acest moment este extrem de important că am identificat principalele obstacole care afectează buna desfășurare a transportului și avem în pregătire proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor de navigație și infrastructurii portuare, proiecte de cercetare și inovare în sectorul construcțiilor și tehnologiilor navale, precum și proiecte de dezvoltare a sistemelor inteligente de transport, de armonizare a standardelor de pregătire și instruire a personalului navigant și măsuri pentru protecția mediului”, a indicat Stroe

Eurodeputatul ceh Pavel Telicka, coordonatorul din partea grupului politic ALDE în Comisia pentru Transport din PE, a reiterat importanța factorului politic în promovarea navigației interne, făcând referire inclusiv la utilizarea influenței pe care o au coordonatorii coridoarelor europene de transport.

„Ceea ce vreau să le transmit stakeholderilor prezenți astăzi la Parlamentul European este că au nevoie de o prezență mai puternică la Bruxelles, dar și de un mesaj clar către factorul politic. Argumentele sunt evidente: navigația internă are avantaje competitive incontestabile și afectează întreaga Europă, nu doar statele riverane, așa cum se crede în mod eronat. Statele membre vor avea mereu circumstanțe și posibilități diferite, dar ceea ce primează este perspectiva unor interese economice comune.”

FOTO: Claudia Tapardel/ Facebook

Evenimentul „Danube Transport Day” a fost încheiat de Manfred Seitz, Secretar General al Pro Danube International, cu o descriere a activității organizațiilor membre, dar și a proiectului Green Deal, o nouă inițiativă pentru alinierea obiectivelor de infrastructură riverană din mai multe state membre.

„Regiunea Dunării are nevoie de o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, bazată pe un sistem de transport modern. Căile navigabile ale Dunării pot oferi soluții logistice eficiente atât din punctul de vedere al costurilor, cât și din perspectiva ecologică, ceea ce va îmbunătăți situația competitivă a multor industrii care urmăresc accesarea piețelor din zona Mării Negre, din bazinul Caspic și din Orientul Mijlociu.

Pornind de la nevoia de a crea sinergii între părțile interesate, Pro Danube International a lansat inițiativa Green Deal prin care propune măsuri și proiecte de modernizare a infrastructurii și a flotelor Dunării. Prin implicarea autorităților porturilor și a operatorilor de terminale și logistici, ne dorim să punem accent pe atragerea de noi industrii și redirecționarea unor mărfuri către transportul pe apă.”

Obiectivul ediției de anul acesta a fost acela de a sensibiliza reprezentanții instituțiilor europene cu privire la potențialul economic al căilor navigabile ale Dunării, precum și de a încuraja guvernele și autoritățile locale să colaboreze în vederea direcționării investițiilor către infrastructura de transport aferentă.

Mesajul principal pe care eurodeputatul Claudia Țapardel a urmărit să îl prezinte s-a referit la faptul că o navigabilitate eficientă și sustenabilă a apelor Dunării ar putea fi o soluție pentru atingerea obiectivelor de multimodalitate ale Uniunii Europene, stimulând în același timp industria și economia țărilor riverane.

 

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Claudia Țapardel

INTERVIU Europarlamentar Claudia Țapardel: Europa poate rămâne puternică doar dacă statele membre vor renunța la interesele naționale și meschine

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg, cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare, iar europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a răspuns mai multor întrebări în interviul  acordat în exclusivitate redacției Calea Europeană, întrebări ce privesc activitățile din cadrul președinției române la Consiliul UE, dar și probleme care trebuiesc rezolvate în acest mandat într-un timp foarte scurt. 

Activitatea președinției române este observată în detaliu de către colegii europarlamentarilor români, cât și de comisarii europeni, iar eurodeputatul, Claudia Țapardel afirmă că: ,,Din discuțiile pe care la am cu colegii mei, aceștia sunt plăcuți impresionați  de dialogul pe care il au cu preșdedinția română la Consiliul UE.”

Mesajul de coeziunie al președinției române la Consiliul UE este tot mai prezent prin acordurile încheiate în acest mandat de până acum: ,,Mesajul de coeziune pe care îl transmite președinția în pragul alegerilor și reconfigurării structurii europene, este un mesaj important. Europa poate rămâne puternică doar dacă statele membre vor renunța la interesele naționale și meschine.”

Pachetul de Mobilitate rămâne un dosar problematic pe masa de discuții a europarlamtarilor, în ceea ce privește perspectiva europarlamentarului Claudia Țapardel, încă se lucrează pentru un rezultat benefic și echitabil pentru toate statele membre implicate în acest dosar: ,,Facem toate efortuirle ca să evităm un dezastru. A existat un vot în plenară care a transmis un mesaj că există o opinie diveregentă, astfel acest pachet s-a reîntors în comisia de transporturi și am reconsdierat amendamentele.” 

,,Fiecare cetățean european va fi afectat în mod direct, din cauză că nu avem o piață echitabilă de trasnporturi la nivel european si practic toate aceste măsuri și constrângeri se vor trasnforma într-o constrângere financiară.”, a dăugat europarlamentarul.

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Pentru eliminarea erorilor de comunicare privind aceste tipuri de contrsucții legislative, eurodeputatul român a invitat la dialog asociațiile române de profil: ,,Am facut apel asociațiilor române să vină și să discute cu noi. Incurajez asociațiile de profil din România să vină să discute cu noi, pentru că este o practică agreată la nivel european.”

Poziția României în contextul președinției, în perioada aceasta reprezintă o oportunitate care a ajutat la comunicarea dintre Bruxelles și autoritățile de la nivel local sau regional din România: ,,aici se dă ora exactă, aici se stabilesc proiectele importante, trebuie să fie prezenți aici, ca să isi exprime punctul de vedere.”

În ceea ce privește Cadrul  Financiar  Multianul ,,suntem în contact de mai bine de jumătate de an. De când a început oficial, împreună am construit această strategie, Politica de Coeziune și Politica de Agricolă Comună nu trebuie să facă rabat în privința fondurilor care trebuiesc alocate regiunilor sărace.”, a delcarat europarlamentarul român.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a fost nominalizată pentru al treilea an consecutiv la premiul ”Europarlamentarul Anului – MEP Awards 2019”

Published

on

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a fost nominalizată, pentru al treilea an consecutiv, la premiul ”Europarlamentarul Anului – MEP Awards 2019”, la categoria Transport și Turism, organizate anual de revista The Parliament Magazine pe diferite categorii de activitate ale membrilor Parlamentului European, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Pentru a putea fi eligibili pentru aceste premii, eurodeputații trebuie să fie susținuți și nominalizați de către organizații externe care apreciează colaborarea și activitatea legislativă a europarlamentarilor.

„Ca în fiecare an, mă simt onorată să fiu nominalizată pentru această distincție. Mă bucur foarte mult că activitatea mea legislativă din cadrul Parlamentului European a fost apreciată și mă bucură faptul că asociațiile de transport de la nivel european și național, precum și cele din sectorul de turism, au apreciat colaborarea pe care am avut-o pe diferite dosare legislative, în organizarea de evenimente cu impact major la nivel european, precum şi în promovarea de noi proiecte şi inițiative”, a declarat europarlamentarul Claudia Țapardel.

Eurodeputatul Claudia Țapardel este unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European pe sectorul Transport și Turism, fiind de asemenea şi Co-Preşedinte al Intergrupului pentru Dezvoltarea Turismului European, care reunește peste 150 de membri ai PE, din toate grupurile politice. Portofoliul său de activitate cuprinde peste 50 de dosare legislative şi nonlegislative, cât și peste 30 de evenimente și conferințe care au adus împreună înalte oficialități europene, comisari europeni, lideri naţionali şi regionali, reprezentanți ai mediului privat cât şi ai asociațiilor europene de profil, pentru a dezbate cu privire la probleme concrete din sectorul de turism si transport.

În ceea ce privește sectorul de transport, activitatea eurodeputatului a inclus toate categoriile de transport precum transportul rutier, maritim, fluvial dar şi cel aerian. Europarlamentarul a finalizat unul dintre cele mai importante dosare legislative din sectorul aviației, privind „Normele Comune pentru Operarea Serviciilor Aeriene în Comunitate”, care reglementează aspectele ce țin de operațiunile de închiriere a aeronavelor cu echipaj.

„Poziția mea pe acest dosar a fost clară încă de la început. Dincolo de beneficiile aduse de wet-leasing, și anume acelea legate de acoperirea și satisfacerea cererilor de pe piața aviației, mai ales în perioadele de vârf de sezon, trebuie luat în considerare pericolul că, pe termen lung, să se renunțe la caracterul sezonier al acestuia, transformând în acest fel o activitate cu caracter temporar într-una permanentă. De aceea, am ținut ca aspectele ce țin de protecția și drepturile sociale ale angajaților să fie garantate pentru a nu periclita nivelul standardelor sociale ale angajaților sau siguranța pasagerilor și calitatea serviciilor”, a precizat europarlamentarul social-democrat Claudia Țapardel.

Totodată, eurodeputatul s-a impus în negocierile pe Pachetul de Mobilitate, reprezentat printr-o serie de directive europene care reglementează sectorul de transport rutier european. Claudia Ţapardel a militat pentru o reglementare transparentă și echitabilă care să aibă în vedere considerentele geografice și particulartiățile tuturor Statelor Membre pentru a evita o eventuală distorsionare a pieței de transport, prin impunerea unor cerințe administrative suplimentare şi restrictive care vor afecta desfășurarea pe criterii de concurență echitabilă a activității companiilor de transport, precum și siguranța locurilor de muncă ale celor care lucrează în acest sector.

Însă reușitele europarlamentarului Țapardel nu se opresc doar la sectorul de transport. Pentru a demonstra că Europa se poate remarca prin patrimoniul său cultural bogat, eurodeputatul împreună cu sprijinul a peste 70 de asociații europene și colegi europarlamentari a militat ca anul 2018 să fie desemnat de către Comisia Europeană Anul European al Patrimoniului Cultural. Sute de regiuni europene au avut astfel oportunitatea de a se promova la nivel european și de a se face cunoscute în rândul destinațiilor turistice europene.

Trebuie menționat faptul că pe durata mandatului său de europarlamentar, Claudia Țapardel a fost gazda a numeroase evenimente la nivelul Parlamentului European care au avut ca obiectiv promovarea diversității turistice şi culturale europene și susținerea patrimoniului cultural european şi care au reunit înalte oficialități europene, precum Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, numeroși comisari europeni precum Comisarul pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, Comisarul pentru Economie digitală şi Societate digitală, Marya Gabriel, Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, Comisarul pentru Locuri de Muncă, Creştere, Invesiţii şi Competitivitate, Jyrki Katainen, Comisiarul European pentru Piață Internă, Elzbieta Bienkowska, Preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz şi Preşedintele Comitetului Economic şi Social, Luca Jahier, cât şi reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii.

Asumându-și rolul de reprezentant al României în Parlamentul European, eurodeputatul Claudia Țapardel a depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți colaborarea dintre instituțiile europene și autoritățile din România, reușind să aducă în vizită oficială la București pe Comisarul European pentru Piață Internă, Elzbieta Bienkowska, în contextul evenimentului „Connecting Europe through Innovation” pe care europarlamentarul l-a organizat la Palatul Parlamentului şi care a avut ca obiectiv dezbaterea de noi strategii de promovare a turismului european în contextul dezvoltării noilor tehnologii în era digitală.

Evenimentul a fost organizat şi cu un an în urmă la Madrid, împreună cu Oganizaţia Mondială a Turismului (OMT), eurodeputatul Claudia Ţapardel reuşind astfel să intensifice colaborarea între Parlamentul European şi organizaţii de nivel internaţional aşa cum este Agenţia Naţiunilor Unite pentru Turism (UNWTO).

De asemenea, europarlamentarul a susținut ferm și în repetate rânduri faptul că îmbunătățirea accesibilității și conectivității infrastructurii de transport europene este fundamentală pentru asigurarea creșterii economice și a competitivității pieței interne.

”Din punctul meu de vedere, dacă ne dorim o Europa cu adevărat integrată trebuie să asigurăm în primul rând o infrastructură care să conecteze toate statele membre, inclusiv pe cele periferice și din Europa Centrală și de Est. Lucrul acesta este nu numai în interesul statelor respective, ci în interesul european fiindcă o conectivitate adecvată generează oportunități de investiții, comerț, și implicit locuri de muncă”, a declarat europarlamentarul.

Claudia Țapardel a avut o contribuție semnificativă în ceea ce privește legislația privind primul document legislativ care reglementează piața digitală la nivel european, fiind raportorul Comisiei TRAN pe raportul privind relațiile dintre furnizorii de servicii și platformele online. Europarlamentarul a întocmit un raport care asigură un mediu transparent și echitabil pentru toți actorii implicați în economia digitală: furnizorul de servii, platformele online și consumatorul, care este reprezentat de fiecare cetățean european.

”Având în vedere că trăim într-o lume din ce în ce mai tehnologizată și considerând faptul că evoluția digitală este foarte rapidă, prioritatea mea a fost ca în acest mediu să avem un cadru legislativ adecvat care să asigure transparență și echitate între toți actorii implicați în tranzacțiile din mediul online”, a susținut europarlamentarul Claudia Țapardel.

„Nu în utlimul rând, doresc să felicit şi ceilalți membri ai PE care au fost nominalizați la aceste premii şi de asemena pe colegii români. Sunt mândră că activitatea eurodeputaţilor români este apreciată la nivelul Parlamentului European”, a declarat eurodeputatul Claudia Ţapardel.

Continue Reading

Claudia Țapardel

Europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Preşedintele României, aflat într-o postură istorică unică la Aachen, nu a ştiut să profite în interesul țării pe care o reprezintă și a cetățenilor acesteia”

Published

on

Preşedintele României Klaus Iohannis recidivează şi îşi atacă propria ţară la un eveniment extern foarte important, și anume ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, a afirmat europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D), potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Redăm mai jos comunicatul integral:

”Invitat să reprezinte România la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, preşedintele Klaus Iohannis face o nouă gafă majoră şi nu găseşte altceva de făcut decăt să atace propria ţară într-un moment total nepotrivit.

În loc să reprezinte aşa cum se cuvine România la un eveniment atât de important, preşedintele Klaus Iohannis recidivează în a-şi ataca şi denigra propria ţară. În loc să profite de evenimentul istoric de la Aachen şi de norocul formidabil ca România să dețină Președinția Consilului Uniunii Europene în această perioadă, preşedintele Iohannis s-a apucat să arunce cu săgeţi otrăvite către Guvernul României. Se remarcă încă o dată atitudinea duplicitară a preşedintelui Iohannis, care la sfârşitul anului trecut declara că actualul Executiv este pregătit să preia Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, iar astăzi face praf acelaşi Executiv, pe motiv că nu ştie să guverneze. Oare când spune adevărul Klaus Iohannis?

De asemenea, este inacceptabilă atitudinea şefului statului, mai ales că a fost invitat la acest eveniment major pentru politica europeană pentru a reprezenta Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene.

Să te apuci să vorbeşti despre justiţie şi puşcărie, în contextul Tratatului de cooperare și integrare franco-german, dovedeşte încă o dată reaua credinţă de care dă dovadă preşedintele României, aflat într-o postură istorică unică, de care nu a ştiut să profite în interesul țării pe care o reprezintă și a cetățenilor acesteia.

Aici nu este vorba doar despre atacuri la adresa adversarilor politici sau despre dorinţa disperată a lui Klaus Iohannis de a mai obţine cu orice preţ un mandat la Palatul Cotroceni. Ceea ce nu înţelege şeful statului este că, tot atacând ceea ce se întâmplă în propria ţară, te poziţionezi chiar împotriva ei, ceea ce este total absurd pentru un preşedinte de ţară.

Toate aceste fapte ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva pe agenda personală a preşedintelui Klaus Iohannis se află doar intenţia câştigării alegerilor prezidenţiale în România sau are şi un alt interes ascuns şi obscur, anume distrugerea imaginii şi credibilităţii României la Bruxelles”, a precizat eurodeputatul Claudia Ţapardel.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending