Claudia Țapardel
VIDEO Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D): ”Transportul pe Dunăre poate constitui platforma pentru conectivitatea europeană pe termen lung”
Published
7 years agoon
By
Teodora IonCorespondență CaleaEuropeana.ro – Teodora Ion
Eurodeputatul Claudia Țapardel (PSD, S&D) a organizat joi la Parlamentul European din Bruxelles cea de-a doua ediție a Conferinței la Nivel Înalt “Danube Transport Day”, împreună cu organizația Pro Danube și cu participarea a Violetei Bulc, comisarul european pentru transporturi și a ministrului Transporturilor din România, Felix Stroe.
Pornind de la importanța Dunării pentru economiile celor zece state traversate de Dunăre, obiectivul evenimentului a fost stabilirea unui dialog între sectorul privat și autoritățile europene și naționale pentru identificarea unor obiective strategice de infrastructură riverană și portuară, dar și conturarea unei abordări integrate pentru implementarea acestora.
Evenimentul a fost transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro.
În calitate de organizator și de membru în Comisia pentru Transporturi din Parlamentul European, eurodeputata Claudia Țapardel a deschis evenimentul cu un mesaj prin care a subliniat importanța Dunării în schema transporturilor și comerțului din Europa, pledând pentru o abordare integrată în ceea ce privește investițiile în proiectele elaborate de stakeholderi și Comisie.
”În ciuda unor probleme structurale ce țin de infrastructură și mentenanță, Dunărea este una dintre cele mai importante căi navigabile comunitare, cu un potențial imens pentru dezvoltarea industriei europene din regiunile adiacente”, a declarat Claudia Țapardel în fața unora dintre cei mai importanți stakeholderi din sectorul navigabil.
”Fluviul Dunărea este unul dintre cele mai intrenaționale fluvii din lume. În calitate de reprezentant al României, dar și de membru al Comisiei pentru Transporturi din Parlamentului European, cred cu tărie că transportul pe Dunăre poate constitui platforma pentru conectivitatea europeană pe termen lung. Există nevoi diferențiate între state, în termeni de infrastrctură, transport, dar și de disponiblitatea autorităților de a investi în transportul pe Dunăre. Dar poate fi dezvoltat un proiect comun de infrastructură”, a declarat Țapardel în cadrul evenimentului.
Aceasta a mai precizat că traficul de pe Dunăre este de zece ori mai mci decât pe alte fluvii, ceea ce reprezintă o problemă.
”Aș dori să subliniez problematica navigabilității pe fluviu din Germania până în România. Acest lucru este nucleul strategiei Dunării și al rețelei europene de transport. Sunt bucuroasă că avem astăzi aici oficiali din statele europene străbătute de Dunăre, dar și delegații de primari din Bulgaria și din România, care nu numai că vor vorbi despre navigabilitatea pe Dunăre, dar vor aborda și noi moduri de creștere a cooperării și vor face schimb de bune practici”, a completat ea.
Țapardel a precizat că interesul pentru managamentul fluviului Dunărea este o chestiune de interes european.
”Managementul Dunării nu este numai o problemă importantă, ci este una de interes european. Până în prezent, UE a avut un rol cheie în navigabilitate prin facilitarea mai multor rezoluții politice. Până la Strategia Dunării au existat mai multe demersuri și soluții. Anul trecut, în Rotterdam, am avut o concluzie a ministrului transporturilor privind un master plan, acest lucru fiind unul foarte important deoarece a prevăzut și drenarea în zone comune româno-bulgare. Mai mult, dintr-o perspectivă românească, vreau să menționez și directiva calificării persoanelor din domeniul navigației. Am fost raportor din partea S&D pentru această directivă care a constituit un succes care prevede primul sistem european de training și evaluare”, a conchis aceasta.
Din partea Comisiei Europene, comisarul pentru transporturi Violeta Bulc, a trecut în revistă câteva dintre inițiativele prin care executivul sprijină cooperarea la nivel regional, făcând un apel către stakeholderi să fie mai activi în abordarea decidenților naționali și europeni pentru creșterea vizibilității sectorului navigației interne.
„Potențialul economic al regiunii Dunării este infinit, iar Comisia Europeană este pregătită să acorde o atenție suplimentară navigației interne. Acum că ne aflăm la un moment de răscruce în sectorul transporturilor, unul în care încercăm să integrăm obiectivele de digitalizare și sustenabilitate, navigabilitatea poate fi un element definitoriu al rețelei europene de conectivitate și logistică. Vreau însă să subliniez că acest sector este încă insuficient reprezentat și promovat la Bruxelles. De aceea, fac astăzi un apel către cei prezenți pentru a găsi un mesaj comun, precum și pentru a elabora un plan de acțiune pe care Comisia să îl poată apoi sprijini financiar și tehnic”, a precizat Bulc
Din partea României, Felix Stroe, ministrul Transporturilor, a prezentat viziunea și activitatea ministerului atât cu privire la situația și dezvoltarea de ansamblu a transportului pe căile navigabile interne, cât și câteva dintre proiectele aflate în derulare.
”România acordă o atenție deosebită sectorului căilor navigabile interioare, pe care le consideră drept cel mai eficient mod de transport, atât din punctul de vedere economic, cât și al mediului, în această privință luând toate măsurile necesare pentru a asigura condițiile corespunzătoare de navigație, atât în sectorul administrat de partea română, cât și în cel administrat de partea bulgară, unde a fost nevoită să intervină, atunci când aceasta nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin.
La acest moment este extrem de important că am identificat principalele obstacole care afectează buna desfășurare a transportului și avem în pregătire proiecte destinate îmbunătățirii condițiilor de navigație și infrastructurii portuare, proiecte de cercetare și inovare în sectorul construcțiilor și tehnologiilor navale, precum și proiecte de dezvoltare a sistemelor inteligente de transport, de armonizare a standardelor de pregătire și instruire a personalului navigant și măsuri pentru protecția mediului”, a indicat Stroe
Eurodeputatul ceh Pavel Telicka, coordonatorul din partea grupului politic ALDE în Comisia pentru Transport din PE, a reiterat importanța factorului politic în promovarea navigației interne, făcând referire inclusiv la utilizarea influenței pe care o au coordonatorii coridoarelor europene de transport.
„Ceea ce vreau să le transmit stakeholderilor prezenți astăzi la Parlamentul European este că au nevoie de o prezență mai puternică la Bruxelles, dar și de un mesaj clar către factorul politic. Argumentele sunt evidente: navigația internă are avantaje competitive incontestabile și afectează întreaga Europă, nu doar statele riverane, așa cum se crede în mod eronat. Statele membre vor avea mereu circumstanțe și posibilități diferite, dar ceea ce primează este perspectiva unor interese economice comune.”
Evenimentul „Danube Transport Day” a fost încheiat de Manfred Seitz, Secretar General al Pro Danube International, cu o descriere a activității organizațiilor membre, dar și a proiectului Green Deal, o nouă inițiativă pentru alinierea obiectivelor de infrastructură riverană din mai multe state membre.
„Regiunea Dunării are nevoie de o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, bazată pe un sistem de transport modern. Căile navigabile ale Dunării pot oferi soluții logistice eficiente atât din punctul de vedere al costurilor, cât și din perspectiva ecologică, ceea ce va îmbunătăți situația competitivă a multor industrii care urmăresc accesarea piețelor din zona Mării Negre, din bazinul Caspic și din Orientul Mijlociu.
Pornind de la nevoia de a crea sinergii între părțile interesate, Pro Danube International a lansat inițiativa Green Deal prin care propune măsuri și proiecte de modernizare a infrastructurii și a flotelor Dunării. Prin implicarea autorităților porturilor și a operatorilor de terminale și logistici, ne dorim să punem accent pe atragerea de noi industrii și redirecționarea unor mărfuri către transportul pe apă.”
Obiectivul ediției de anul acesta a fost acela de a sensibiliza reprezentanții instituțiilor europene cu privire la potențialul economic al căilor navigabile ale Dunării, precum și de a încuraja guvernele și autoritățile locale să colaboreze în vederea direcționării investițiilor către infrastructura de transport aferentă.
Mesajul principal pe care eurodeputatul Claudia Țapardel a urmărit să îl prezinte s-a referit la faptul că o navigabilitate eficientă și sustenabilă a apelor Dunării ar putea fi o soluție pentru atingerea obiectivelor de multimodalitate ale Uniunii Europene, stimulând în același timp industria și economia țărilor riverane.
.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE
Deputații europeni, critici la adresa TikTok: „Spuneți că publicitatea electorală trebuie semnalată, dar un candidat reușește să atragă milioane de vizualizări, într-o proporție mult mai mare decât alți candidați”
Siegfried Mureșan, ales președinte interimar al PNL Diaspora: “Vreau să oferim românilor din străinătate rolul central pe care îl merită”
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Aderarea completă a României la Schengen, între “șampanie pregătită” și avertismente în Parlamentul European: Această nedreptate ne-a afectat electoral și încrederea în UE
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
Claudia Țapardel
Europarlamentarul Claudia Țapardel: Săptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu cu care am colaborat și care mi-a fost mereu alături
Published
5 years agoon
June 20, 2019By
REDACTIASăptămâna aceasta am dedicat-o cu bucurie ultimului meu grup de vizitatori, un grup drag sufletului meu, prieteni, colegi, cât şi oameni cu care am colaborat și care mi-au fost mereu alături și m-au susținut în toată activitatea mea politică, a precizat europarlamentarul Claudia Țapardel într-o postare pe Facebook.
Aceasta a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru încrederea pe care i-au acordat-o pe ”parcursul întregului meu mandat și sper ca aceste zile petrecute în <<inima Europei>> să vă rămână în suflet”.
Claudia Țapardel este membru al Parlamentului European din anul 2014, unde își desfășoară activitatea în calitate de membru în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru afaceri constituționale și la Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud. De asemenea, Țapardel este membru supleant în Comisia pentru bugete, la Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Mexic și la Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.
Activitatea sa în Parlamentul European poate fi consultată aici.
Claudia Țapardel
Eurodeputatul Claudia Țapardel salută proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene”, un demers muzical în șase capitale europene pentru promovarea președinției României la Consiliul UE
Published
6 years agoon
June 6, 2019Mandatul președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene este marcat în această perioadă printr-un număr de șase flash mob-uri ce au ca destinație aeroporturi sau gări principale din șase capitale UE și se desfășoară sub motto-ul ”România dă tonul Uniunii Europene”.
Proiectul, finanțat în majoritate de către Guvernul României, Ministerul Culturii și al Identității Naționale și, în parte, de către Asociația Philson Young, proiectul ”România dă tonul Uniunii Europene” are ca misiune captarea atenției către România, prin cel mai inedit și modern mod: flash mob-ul.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, prin intermediul uneia dintre cele mai vechi și cunoscute forme de manifestare artistică – concertul de muzica clasică – proiectul conferă vizibilitate României în rândul cetățenilor europeni, prezenți la evenimentele din cadrul proiectului.
Programat să fie implementat în importante capitale europene, ”România dă tonul Uniunii Europene” a ales Orchestra Simfonică București pentru a organiza si realiza șase flash mob-uri având ca destinație aeroporturi sau gări principale precum: Madrid, Praga, Bratislava, Budapesta, Viena și Bruxelles. În programul artistic figurează lucrări muzicale celebre scrise de compozitori europeni și români.
În context, eurodeputatul Claudia Țapardel, co-președinte al Intergrupului pentru turism din Parlamentul European, a arătat că acest proiect este încă ”o dovadă a atașamentului României față de valorile europene, precum și a creativității artiștilor români”.
”Mă bucură inițierea acestui proiect și desfășurarea lui în șase capitale europene, de la Madrid la Praga, Bratislava sau Budapesta, și de la Viena la Bruxelles. Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, un adevărat succes din punct de vedere al dosarelor finalizate, a fost și este un moment despre modul nostru de viață european. Am început această președinție printr-un mare concert la Ateneul Român, în prezența liderilor europeni, și încheiem simbolic, tot prin muzică și artă, acolo unde trebuie: în Europa și printre europeni”, a declarat Țapardel pentru CaleaEuropeană.ro.
”România dă tonul Uniunii Europene” readuce în atenţia publicului valorile fundamentale care au gravitat în conştiinţa generaţiilor anterioare şi care deși astăzi ar putea fi considerate desuete, folosirea muzicii ca mijloc de a dobândi cunoaştere asupra sinelui şi asupra lumii, pacifismul şi acceptarea diferenţelor ca paşi în dezvoltare și punerea în valoare a artiștilor români pot consolida cu succes relaţiile culturale. Prin implementarea mobilității artistice și aderarea la motto-ul romania2019.eu, coeziunea, putem promova imaginea românilor și a Romaniei și poziționarea ca un puternic factor cultural în UE.
ALEGERI EUROPENE 2019
Eurodeputatul Claudia Țapardel, mesaj privind campania electorală: „În loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi”
Published
6 years agoon
May 16, 2019By
REDACTIAÎn contextul în care în mai puțin de 10 zile vor avea loc alegerile euoropene, europarlamentarul Claudia Țapardel (PSD, S&D) explică mizele acestor alegeri pentru România și modul în care candidații români pentru europarlamentare ar fi trebuit să desfășoare campania electorală. Totodată, aceasta critică modul în care mesajele electorale nu și-au păstrat adevăratul scop, acela de a convinge cetățenii de a fi prezenți la urnele de vot în data de 26 mai.
„Cu 10 zile înainte de votul foarte important din 26 mai, când românii îşi vor putea alege reprezentanţii în Parlamentul European, se observă o escaladare a violenţei verbale şi, pe alocuri, chiar a celei fizice, o radicalizare a mesajelor electorale cu accente de ură mai ales în mediul online. Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt dezbinaţi, sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă”, a menționat Claudia Țapardel.
În comunicatul remis Calea Europeană, deputatul european a menționat faptul că „lipsesc aproape în totalitate dezbaterile despre ce înseamnă Parlamentul European, importanţa sa printre instituţiile comunitare, rolul unui europarlamentar şi ce poate face acesta pentru ţara lui, dar şi obiectivele majore ale României în Uniunea Europeană. Dintr-o campanie electorală pentru europarlamentare nu pot lipsi astfel de teme de dezbatere, care să înlocuiască agenda politică internă marcată la nesfârşit de conflictele dintre putere şi opoziţie.”
Claudia Țapardel subliniază rolul importat pe care îl are România în alegerile pentru viitoarea legislatură a Parlamentului European „prin numărul mare de europarlamentari” „mizele sunt uriaşe”. Aşa cum s-a văzut în ultima perioadă, România este un pion important pe tabla de şah cu instituţii europene.”
„România este o ţară profund europeană, cu un viitor pro-european, lucru dovedit în toţi aceşti ani de după aderare”, subliniază Claudia Țapardel.
Potrivit eurodeputatului socialist, obiectivul naţional strategic rămâne aderarea României la spaţiul Schengen consolidat şi pe deplin funcţional, pentru ca cetăţenii români să beneficieze de avantajele exercitării depline a dreptului de liberă circulaţie.
„Bătălia care se va da după europarlamentare va fi şi în această direcţie, precum şi în zona eliminării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un instrument discriminatoriu folosit împotriva României. Toate fac parte din strategia susţinută şi promovată de Guvern, prin care se doreşte eliminarea dublului standard care se aplică din păcate României. Ţara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene şi trebuie tratată ca atare, pe picior de egalitate cu celelalte state membre.”
În viziunea eurodeputatului, misiunea europarlamentarilor români este de a contribui masiv la îndeplinirea obiectivelor României, iar în acest sens „ar trebui să fie şi dezbaterea din campania electorală, să se renunţe la actualul mod de face campanie, pentru că românii sunt cei cu adevărat afectaţi de ura şi dezbinarea din politica românească.”
„Este regretabil că s-a ajuns în această situaţie în care, în loc să vorbim despre importanţa scrutinului european, asistăm la o adevărată campanie prin care românii sunt instigaţi unii împotriva celorlaţi, se incită la ură şi violenţă, vina principală pentru această stare de fapt fiind la opoziţie, în frunte cu preşedintele Românie.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne
Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității