Alegeri prezidențiale în Franța. Mass-media franceză, asaltată de știri false promovate de presa rusă de stat

Un nou studiu relevă faptul că unul din patru link-uri despre alegerile prezidențiale ce sunt distribuite de francezi pe site-urile de socializare sunt știri false asociate unor site-uri cu influențe rusești și care favorizează candidații anti-UE, relatează EU Observer.

Foto: blog.google

Studiul, efectuat de către firma Bakamo, a fost publicat pe 19 aprilie după ce a studiat conținutul a 800 de site-uri și a contorizat aproape 8 milioane de link-uri distribuite între 1 noiembrie 2016 și 4 aprilie 2017.

Astfel, 19% din conținutul de pe acesle site-uri „nu respectă standardele jurnalistice” și „exprimă opinii radicale pentru a crea o narațiune distructivă”, în ceea ce aceștia numesc o „repunere în context”.

Același studiu arată că 5% din conținutul știrilor monitorizate era „de natură mitică, aproape teologică”, fiind puse în discuție „teorii conspiraționiste” în cadrul secțiunilor „alternative”.

Potrivit studiului, aceste surse erau mai degrabă înclinate să îi promoveze pe candidații cu o viziune anti-europeană, atât de extremă dreapta, dar și de extrema stânga: Marine Le Pen, Jean-Luc Melenchon, Francois Asselineau, și Philippe Poutou. Mai mult, aceste site-uri îl favorizau  și pe Francois Fillon, candidat care s-a arătat prietenos față de Rusia.

Bakamo a mai arătat că una din cinci surse din cadrul secțiunii de repunere în context erau expuse la influența mass-mediei rusești controlate de către stat, cunoscută pentru dezinformări și distribuirea de informații false despre UE.

Principalele teme abordate de către aceste site-uri de știri false făceau referire la identitatea franceză și atacau islamul.

Citiți și Franța. Care sunt șansele candidaților francezi la alegerile prezidențiale cu 3 zile înaintea primului tur

Franța se pregătește de alegeri prezidențiale, pe 23 aprilie urmând a avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar pe 7 mai cel de-al doilea tur. 

La alegerile prezidențiale din primăvara acestui an din Franța  vor lua parte François Fillon, candidatul dreptei, Marine Le Pen, candidatul extremist al Frontului Național, radicalul socialist Jean-Luc Melenchon, fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron și Benoit Hamon, candidatul stângii franceze.

Emmanuel Macron este considerat de liderii pro-europeni de la nivelul Uniunii Europene, dar și de pro-europenii francezi drept principala speranță pentru menținerea Franței ca o forță a integrării europene și nu în pragul ieșirii sale din zona euro și din UE, așa cum dorește principala contrancandidată a lui Macron, eurodeputatul extremist Marine Le Pen. Mai mult, în calitatea sa de candidat la președinția Franței, Macron a avut întrevederi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel și cu premierul britanic, Theresa May, în timp ce Marine Le Pen a avut o întâlnire la Moscova cu Vladimir Putin.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *