Angela Merkel se opune unei soluții militare în Coreea de Nord și critică escaladarea verbală dintre Donald Trump și regimul de la Phenian

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că se opune oricărei ”soluții militare” față de Coreea de Nord și a criticat actuala escaladare a declarațiilor între Phenian și președintele SUA Donald Trump, care au amenințat cu recurgerea la arme, relatează AFP.

Nu văd soluție militară în acest conflict”, a declarat ea în cursul unei conferințe de presă la Berlin, scrie Agerpres, întrebată fiind despre ultima postare pe Twitter a președintelui Donald Trump, care a anunțat că opțiunile militare americane sunt ”definitivate” și ”pregătite pentru a fi folosite”.

FOTO: Bundesregierung

Germania va participa într-o manieră intensă la posibilitățile de soluționare nemilitare, dar consider escaladarea verbală ca un răspuns greșit” la această situație, a adăugat cancelarul german, conform sursei citate.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea după ce Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația de marți a președintelui Donald Trump că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum.

De altfel, declarațiile începute de Donald Trump marți au continuat și în zilele următoare. Liderul american a avertizat miercuri că arsenalul nuclear american este ”mai puternic ca niciodată”.

Joi, Trump a transmis că poporul american și aliații SUA sunt în siguranță însă a avertizat din nou: ”Coreea de Nord mai bine și-ar reveni sau vor avea probleme cum puține națiuni au avut vreodată în lumea asta“. Vineri, președintele SUA a precizat că Statele Unite au toate soluțiile militare „pregătite de utilizare”.

Guam, o insulă îndepărtată de circa 550 km pătrați reprezintă un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asiă, unde locuiesc 162.000 de persoane. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici în cadrul bazei aeriane Anderson, capabilă să găzduiască bombardiere grele americane.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.