Directorul FBI: Anchetăm implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA și legăturile cu echipa lui Donald Trump

Directorul Biroului Federal de Informații (FBI), James Comey, a confirmat luni, într-un demers neobișnuit, că agenția anchetează posibila implicare a Guvernului rus în alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, inclusiv eventualele legături dintre Moscova și echipa de campanie a președintelui Donald Trump, potrivit Reuters și BBC.

BBC notează că, de regulă, FBI nici nu confirmă, nici nu discută anchetele în desfășurare.

În cadrul unei audieri în Congresul SUA, James Comey a spus că ancheta “include verificarea unor legături de orice natură între persoane asociate campaniei lui Trump și Guvernul din Rusia, precum și posibilitatea de a fi existat o coordonare între campanie și eforturile părții ruse”, scrie Agerpres.

“Întrucât este o anchetă în derulare, iar elementele sunt secrete, nu pot da mai multe detalii despre ce facem și despre ce persoane fac obiectul verificărilor”, a precizat directorul FBI, încheie sursa citată.

Noul ton pe care Donald Trump urmărea să-l dea în raport cu Rusia și-a diminuat din anvergură, pe fondul demisiei consilierului pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, acuzat că a avut discuții nepotrivite cu ambasadorul rus la Washington și l-a dezinformat pe vicepreședintele Mike Pence, dar și ca urmare a dezvăluirilor privind mai multe contacte între echipa de campanie a liderului SUA și oficiali ruși.

Vladimir Putin și Rusia au fost acuzate de interferențe în alegerile prezidențiale din SUA prin campanii cibernetice menite să influențeze votul în favoarea lui Donald Trump. În acest context, în ultima lună de mandat, Barack Obama a luat o măsură fără precedent în ultimii 25 de ani incluzând pe lista de sancțiuni a Statelor Unite nouă entități și persoane – printre care serviciile de intelligence rusești GRU și FSB – pe care le-a considerat că sunt implicate ”în activități cibernetice malițioase și semnificative”,

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *